جوان 16 ساله در بند افراد شرور

گسترش دستگيري ها در آذربايجان - پنجشنبه 28 تیر 1386 [2007.07.19]

po_zarezadeh.jpg

حسن زارع زاده اردشير
zarezade@gmail.com

بر اساس خبر دريافتي، سعيد متن پور فعال حقوق بشر در زنجان که در بازداشتگاه 209 به سر مي برد، به منظور گرفتن اعترافات تلويزيوني تحت شکنجه قرار دارد.

يک منبع مطلع که امکان حضور در زندان اوين را يافته بود، به روز گفت: "وزارت اطلاعات در بند 209 زندان اوين در تلاش است تا اين مدافع حقوق بشر را در ارتباط با اعتراضات مردم آذربايجان و استانهاي ترک زبان به اعترافات دروغين وادار سازد تا آن از طريق سيماي جمهوري اسلامي ايران پخش کند."

سعيد متن پور، فارغ التحصيل رشته فلسفه از روز 4 خرداد ماه امسال در زنجان بازداشت و سپس به همراه تعدادي ديگري از جمله جليل غني لو به بند 209 وزارت اطلاعات در تهران منتقل شده است.به گفته دوستان متين پور، او نقش زيادي در اطلاع رساني از وضعيت نقض حقوق بشر در استان هاي آذربايجان شرقي و غربي، زنجان و اردبيل داشته و در اين زمينه چندين بار بازداشت شده است.

خانواده هاي متين پور و غني لو نسبت به وضعيت آنها ابراز نگراني کرده و خواستار رفتار قانوني با
آنها شده اند.

از طرف ديگر، در شهر زنجان بهروز صفري يکي از ديگر از دستگيرشدگان اخير در وضعيتي نامعلوم قرار دارد. خانواده اين فعال سياسي از طرف وزارت اطلاعات تهديد شده اند تا در مورد وضعيت او اطلاع رساني نکنند. همچنين در اين شهر، رضا عباسي عضو موسس آسمک که پس از تحمل يک سال حبس در خرداد ماه امسال از زندان زنجان آزاد شده بود، چندين بار توسط دادگستري و نيروي انتظامي احضار شده است. نيروي انتظامي زنجان از وي تعهد گرفته است تا در مراسم قلعه بابک در کليبر شرکت نکند.

تداوم برخوردها در شهرهاي آذربايجان

در شهر نقده از استان آذربايجان غربي، ده ها زنداني سياسي در بلاتکليفي به سر مي برند. کريم پذيره و ولي صيامي از فعالان حرکت ملي آذربايجان در اين شهر، نزديک به يک ماه است که در بازداشت به سر مي برند. اين دو فعال سياسي پس از بازگشت از باکو پايتخت جمهوري آذربايجان در آستارا دستگير شده و پس از حدود 10 روز بازداشت در زندان اداره اطلاعات اردبيل به اداره اطلاعات نقده تحويل داده شده اند. بنا گزارشهاي موثق عده ديگري از فعالان سياسي نقده از چند هفته پيش در بازداشت اداره اطلاعات نقده و اروميه به سر مي برند که هويت بعضي از آنها هنوز مشخص نشده است. امير فراهاني از جمله اين بازداشت شدگان است که او نيز پس از بازگشت از جمهوري آذربايجان دستگير شده است.

در اين شهر، مهندس ابراهيم معيني که در جريان اعتراضات خرداد ماه امسال دستگير شده بود، پس از 30 روز بازداشت انفرادي، به ده ماه حبس تعزيري محکوم و به زندان اورميه منتقل شد. بسياري از فعالان سياسي شهر نقده، از جمله ميرعلي رضايي، سيروس صيامي، فرامرز غلام زاده، صادق معين زاده، بهزاد قوجايي، ولي آذريون، مصطفي قاسمي، کريم نعيمي و قهرمان قنبرپور که قبل از اعتراضات اول خرداد بازداشت شده بودند، پس از حدود 30 روز بازداشت در بازداشتگاههاي شهرهاي اروميه و نقده با قرار وثيقه آزاد شده و در انتظار محاکمه يا صدور حکم مي باشند. در شهر مياندوآب نيز تعدادي از دستگير شدگان اعتراضات اول خرداد با قرار وثيقه آزاد شده اند. بهبود قليزاده، جلال کويدريلو، شاهين حسني، امير آقازاده، محسن فرامرزي، علي سلطاني و ولي الله ظهرابي فعاليني هستند که به صورت موقت آزاد شده و در انتظار محاکمه مي باشند.

در شهرستان خوي، حکم قطعي دادگاه تجديد نظر ابراهيم جعفرزاده فعال سياسي و دبير سابق مؤسسه غير دولتي "ورين" خوي صادر گرديد. ابراهيم جعفرزاده که نهم تير 1384 به اتهام اقدام عليه نظام، اقدام به تجزيه طلبي و قوميت گرائي، تبليغ افکار پان ترکيستي و شرکت در مراسم غير قانوني قلعه بابک، بمدت ده روز در زندان اهر بازداشت شده بود به پنج ماه حبس محکوم گرديد. جعفرزاده از سال 1378 تا کنون 6 بار با اتهامهاي مختلف بازداشت و سپس با قرار وثيقه آزاد شده است. در اين شهر دو فعال سياسي ديگر، به نام هاي حسين فروهيده و ايرج ناجي به اتهام تحريک مردم خوي براي شرکت در راهپيمايي ماه مه 2006 (خردادماه 1385)، در زندان به سر مي برند.

محمدرضا عوض پور دانش آموز 16 ساله تبريزي که بعد از ظهر روز سه شنبه 29 خرداد ماه توسط مأمورين بسيج حوزه 8 شهري بازداشت شد، هنوز در زندان تبريز به سر مي برد. صادق عوض پور پدر محمدرضا مي گويد: " پسرم را در بند 4 زندان تبريز که معمولاْ محل بازداشت افراد شرور مي باشد بازداشت کرده اند، و اين در حالي است که من هنوز هيچ اطلاعي از علت بازداشت فرزند 16 ساله خود ندارم و امکان داشتن وکيل براي محمدرضا که تا به حال سه بار بازداشت شده، هيچ وقت فراهم نبوده است."

سازمان عفو بين الملل در بيانيه اي که در روز 5 مي 2006 در رابطه با مصطفي عوض پور فعال سياسي تبريزي و برادر بزرگتر محمدرضا عوض پور صادر کرده بود، علت بازداشت محمد رضا را نوشتن شعار "من ترک هستم و زبان من ترکي است" بر روي ديوار ذکر کرده بود. در اين گزارش آمده است: "به گفته محمدرضا طي اين مدت وي شکنجه شده و حتي به مدت 24 ساعت وي را از پا آويزان کرده و بازجويي مي کردند و به وي در اين مدت آب و غذايي داده نشده و حتي اجازه دستشويي رفتن نيز به وي داده نشده است."

در زندان تبريز همچنان تعداد زيادي زنداني سياسي وجود دارد. چنگيز بخت آور فعال ملي و کارگري که سي ام ارديبهشت ماه دستگير شده است، در اين زندان به سر مي برد. عليرغم محاکمه وي در تاريخ 19 تير ماه هنوز قراري صادر نشده است. بخت آور سال گذشته حدود چهار ماه در زندانهاي اداره اطلاعات تبريز و اوين تهران زنداني بوده است.

در اين شهر يک فعال سياسي 24 ساله، سليمان شباني که در اوايل خرداد دستگير شده بود به دليل شکنجه زياد در بيمارستان امام خميني تبريز، بستري و سپس دوباره به بازداشتگاه انتقال داده شده است.

از طرفي تعدادي از زندانيان سياسي آزاد شده در تبريز از جمله؛ حميد پورولي، ولي فتح اله، حسين نصيري، نوراله حسينيان، ابراهيم فرج زاده و جواد سلماني پس از آزادي ادعا کرده اند که مورد شکنجه و اذيت آزار قرار گرفته اند.

و در زندان اردبيل، براساس اظهارات خانم رقيه لساني، وضعيت همسر او عباس لساني نامناسب و به مدت دو هفته ممنوع الملاقات شده است. به گفته وي : "لساني تهديد شده است که به بند رواني زندان اردبيل فرستاده خواهد شد." مسئولان زندان با وارد کردن فشارهاي گوناگون از لساني مي خواهند به دستورات آنها توجه کند و از بعضي کارها از جمله سخنراني براي زندانيان خودداري کند. شفيعي قاضي پرونده عباس لساني به همسر وي گفته است که در صورت عدم همکاري لساني با مامورين، او به کرمان و يا اهواز تبعيد خواهد شد.

از طرفي، دادگاه انفلاب اردبيل، عسگر اکبرزاده و منصور جدي، دو تن از فعالان آذربايجان را به اتهام تبليغ عليه نظام (پخش اعلاميه)، وسيله نشر ارگان بدون اسم در ارتباط با اعتراضات اول مهر 1385 آذربايجان محاکمه و به 4 ماه حبس تعزيري محکوم کرد.عسگر اکبرزاده، دانشجوي شيمي دانشگاه پيام نور اردبيل مهر ماه 1385 به اتهام اقدام عليه امنيت ملي بازداشت و پس از 2 ماه بازداشت موقت با قرار وثيقه آزاد شده بود.

همچنين بهروز عليزاده فعال 19 ساله اردبيلي بعد از حدود 10 ماه حبس و تحمل 50 ضربه شلاق از زندان اردبيل آزاد شد. عليزاده مهر ماه 1385 در جريان اعتراضات مربوط به عدم تدريس زبان مادري در مدارس ايران بازداشت و به حبس محکوم شده بود. عليزاده قبلاْ نيز چندين بار دستگير شده است.