http://haqqimiz.blogfa.com/post-566.aspx

برای حفظ سلامت و تامین امنیت جانی زندانیان سیاسی آذربایجان به

 حمایت بین المللی احتیاج داریم

علیرضا جوانبخت – سخنگوی کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان

صالح کامرانی وکیل آذربایجانی هم چند روز پیش بازداشت شد. فشارهای وارده بر فعالین سیاسی آذربایجان به نحو حیرت انگیزی افزایش یافته است. در چند ماه اخیر عده زیادی با حمله ناگهانی نیروهای اداره اطلاعات در محل کار٬ خیابان و اماکن عمومی دستگیر شده اند. در مورد بسیاری از دستگیر شدگان محل نگهداری آنها بعد از هفته ها به خانواده شان اطلاع داده شده است. اکثر آنها خصوصاْ سعید متین پور فعال حقوق بشر و روزنامه نگار زنجانی به شدت شکنجه شده و به طرق وحشتناکی مورد تهدید قرار گرفته اند. در مورد چند تن از زندانیان از جمله هادی حمیدی شفیق دانشجوی زندانی در ارومیه و عباس لسانی فعال شناخته شده اردبیلی پرونده های جدید باز شده و به مدت حبس آنها اضافه گشته است. اخبار بسیار موثقی از وارد کردن فشارهای سنگین بر سعید متین پور به منظور اعترافگیری مقابل دوربین وجود دارد.

 سعید متین پور و چندین تن دیگر از دستگیر شدگان ماههای اخیر چهره های میانه رو٬ روزنامه نگار و فعالان حقوق بشری هستند که سابقه فعالیتهای قانونمند و شفافی را داشته اند. توجه به شیوه دستگیری این فعالان و همچنین نوع فعالیت آنها تلاش وزارت اطلاعات و ارگانهای امنیتی جمهوری اسلامی برای متشنج کردن اوضاع به خصوص در آذربایجان را آشکار می سازد. شواهد و قرائن موجود از آغاز یک پروژه در آذربایجان خبر می دهد. به طور قطع پروژه ای که از شهر زنجان نزدیکترین مرکز عمده فعالین هویت طلب آذربایجانی به پایتخت حرکت نموده و با بازداشت صالح کامرانی وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر آذربایجانی ادامه پیدا کرده است٬ هدفش سرکوب و ساکت کردن فعالان مدنی و روشنفکرهای میانه رو آذربایجانی است. محتملاْ هدف نهایی این پروژه سرکوب٬ تزریق خشونت در حرکت ملی آذربایجان و سپس به دست آوردن بهانه های لازم برای حملات همه جانبه و گسترده تر به فعالان آذربایجانی در شهرهای مختلف خواهد بود. 

نهادهای افراطی وابسته به حکومت در اعتراضات گسترده خرداد ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶  ٬ تظاهراتهای اول مهرماه (روز بازگشائی مدارس) و ۲۱ فوریه (روز جهانی زبان مادری) نیز چنین اهدافی را دنبال کرده اند. به طور کلی تبدیل اعتراضهای آرام و دور از خشونت مردم آذربایجان به نا آرامیهایی همراه با حمله به مراکز دولتی و غیر دولتی و آتش زدن بانکها و اتومبیلها مورد نظر حکومت جمهوری اسلامی ایران بوده است.

برای حفظ سلامت و تامین امنیت جانی زندانیان سیاسی آذربایجان به حمایت بین المللی احتیاج داریم و از تمامی فعالان حقوق بشر٬ روزنامه نگاران٬ نویسندگان و روشنفکران تقضا داریم به کمک همکاران و همفکران آذربایجانی خود در زندانهای ایران بشتابند. 

آخرین اخبار در مورد عده ای از زندانیان آذربایجان:

سعید متین پور: شب چهرم خرداد ۱۳۸۶ در حالیکه به همراه همسر خود از یکی از خیابانهای زنجان عبور می کرده به طرز غیر معمولی دستگیر شده است. خانواده او مدتها از محل نگهداری وی بی اطلاع بوده اند. او هم اکنون در زندان اوین تهران به سر می برد. اخبار کاملاْ موثقی وجود دارد که متین پور برای دادن اعترافات مقابل دوربین تحت فشار قرار گرفته است. یکی از فعالین دانشجویی که اخیراْ از زندان اوین آزاد شده میگوید٬ سعید به شدت شکنجه گشته است و اورا به جاسوسی متهم کرده اند. اتهامی که اخیراْ در مورد بسیاری از فعالان آذربایجانی مطرح گشته است. خانم عطیه طاهری همسر سعید متین پور تنها از طریق چند مکالمه کوتاه تلفنی با همسرش ارتباط داشته است٬ مکالمه ای که متین پور فرصت یافته است چند بار جمله "بدان که من زنده ام" را تکرار کند. صدها تن از روشنفکران٬ نویسندگان و فعالان سیاسی با امضای طوماری خواهان آزادی سعید متین پور٬ جلیل غنی لو و بهروز صفری شده اند.

سعید متین پور بارها طی نوشته هایی در وبلاگ خود٬ به رفتار غیر قانونی دستگاه امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران با محبوسان سیاسی اعتراض کرده است. او ۳۲ ساله و فارغ التحصیل رشته فلسفه از دانشگاه تهران است. سعید وکیل مدافع ندارد.

امیر عباس بنای کاظمی: روز ۲۴ اردیبهشت ۱۳۸۶ مامورین اداره اطلاعات تبریز او را در منزل خویش دستگیر کرده اند. او حدود یک ماه در یکی از بازداشتگاههای اطلاعات تبریز تحت شکنجه در بازداشت بوده است. اما بعد از فرستاده شدن به بند ۹ زندان تبریز نیز گهگاهی موقتاْ به بازداشتگاه اطلاعات سپاه تبریز منتقل گشته است. خانم جمیله بنای کاظمی مادر امیر عباس که یک بار با فرزند خود ملاقات کرده است به بخش ترکی آذربایجانی رادیو آمریکا چنین می گوید: "وضعيت فرزندم نامناسب است، او به شدت شکنجه شده است و در اثر شکنجه های جسمی دندانهایش شکسته و صورتش کبود شده است. سلامت امیر در نتیجه شرایط سخت زندان به مخاطره افتاده است."

صالح کامرانی: شب شنبه ۲۷ مرداد از یک مجلس عروسی در شهرستان کرج توسط نیروهای امنیتی ربوده و به مکان نامعلومی انتقال داده شد. صالح کامرانی دیروز (۳۰ مرداد) طی تماس تلفنی که با همسر خود خانم مینا اصغری داشته از انتقال خود به زندان اوین خبر داده است. بنا به گفته همسر صالح کامرانی مادر صالح که ابتدا گوشی تلفن را برداشته بود گفته های صالح را متوجه نشد زیرا آنها به او اجازه نداده بودند با مادرش ترکی صحبت کند. خانم اصغری با توجه به چنین آغازی از بکارگیری شدت علیه همسرش بسیار نگران است. صالح کامرانی وکیل مدافع تعدادی از فعالان سیاسی آذربایجان و همچنین نشریه توقیف شده شمس تبریز بوده است. او بعد از اعتراضات گسترده ترکهای آذربایجان در خرداد ماه ۱۳۸۵ دستگیر و چندین ماه در بازداشتگاه وزارت اطلاعات و زندان اوین تهران بازداشت گردید. صالح کامرانی قرار بود در محاکمه روز ششم شهریور یوسف عزیزی بنی طرف نویسنده و روزنامه نگار عرب  وکالت او را بر عهده داشته باشد.

هادی حمیدی شفیق: این دانشجو که در زندان مرکزی ارومیه محبوس است٬ علیرغم دریافت دو حکم حبس ۱۰ ماهه و ۷ ماهه دوباره به دادگاه انقلاب ارومیه احضار شده است. احتمال طولانی تر شدن مدت حبس وی زیاد است. هادی حمیدی دانشجوی ۲۳ ساله معماری دانشگاه آزاد ارومیه اهل تبریز است. او شب ۲۰ آذر ۱۳۸۵ دستگیر شده و بعد از تحمل يك ماه حبس در بازداشتگاه اداره اطلاعات اورمیه همراه با شکنجه شدید و سپس محاکمه مجدد٬ به جرم شرکت در راهپیمایی غیر قانونی و اقدام علیه امنیت کشور به تحمل ۱۰ ماه حبس محکوم گشت. هادی حمیدی خرداد ماه ۱۳۸۶ در نتیجه شکایت معاون دادستان عمومی و انقلاب اورمیه و به جرم تهیه و داشتن سی دی با محتویات توهین به مقام معظم رهبری و بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران به هفت ماه حبس دیگر محکوم شد. به گفته فعالین سیاسی اورمیه ای كه از زندان آزاد شده اند٬ دو انگشت هادی حميدی در اثر شکنجه هنگام بازجويی ها شكسته بود كه به علت كمبود مراقبت هنوز بهبود نيافته است.

جلیل غنی لو: ۵ خرداد امسال در زنجان دستگیر شده و بعد از مدتی به زندان اوین و سپس زندان زنجان انتقال داده شده است. غنی لو پیش از این در دوم اسفند ۱۳۸۵ همزمان با روز جهانی زبان مادری نیز بازداشت شده و پس از ۲۶ روز بازداشت در سلول انفرادی در زندانهای زنجان و بند ۲۰۹ زندان اوین به قید وثیقه ۳۰ میلیون تومانی آزاد شده بود. احتمال شکنجه شدن جلیل بسیار زیاد است. توکل غنی لو برادر جلیل می گوید:"جلیل در پی بازداشتش در روز جهانی زبان مادری در زنجان درمورخه دوم اسفند ۸۵ وشکنجه جسمی وروحی در جریان بازجوییها در بند ۲۰۹ زندان اوین وضع روحی خوبی ندارد "

 

 

سایر زندانیان سیاسی آذربایجان نیز در وضعیت بسیار نگران کننده ای به سر می برند. هم اکنون به جز سعید متین پور٬ جلیل غنی لو٬ بهروز صفری٬ صالح کامرانی٬ امیر عباس بنای کاظمی و هادی حمیدی شفیق عده دیگری از جمله کریم پذیره٬ ولی صیامی٬ ابراهیم معینی٬ رضا پاشایی (روزنامه نگار)٬ حسین فروهیده(خطیبی)٬ ایرج ناجی٬ مهدی (ائلمان) نوری (دانشجو)٬ ائلياز يکتلي (روزنامه نگار)٬ عباس لسانی٬ مسعود سلطانی در زندانهای زنجان٬ ارومیه٬ تیریز٬ نقده (سولدوز)٬ اردبیل٬ خوی و تهران زندانی هستند. دست کم ۵۰ نفر دیگر نیز بدون اینکه هویت آنها معلوم باشد در بازداشتهای مخفی و غیر رسمی شهرهای آذربایجان در حبس می باشند.

 

همچنین گزارشهایی نیز در خصوص دستگیری و بازداشت مهندس عبدالله عباسی جوان در تهران وجود دارد.

 

احکام صادره برای فعالان:

 

يونس زارعيون، دبير سابق تشکل آرمان دانشگاه آزاد اسلامي تبريز به شش ماه حبس تعزیری٬ گشتاسپ واثقی و محمود اصلانی به ۴ سال حبس به اتهام جاسوسی (اردبیل)٬ مهندس ابراهیم رشیدی شاعر و روزنامه نگار اهل مشکین شهربه ۵ ماه حبس تعزیری به اضافه ۲۰ ضربه شلاق٬ محکوم شده اند.

 

احکام صادره برای علیرضا قمی٬ هوشنگ تقی پور و عارف الوفی (دانشجو) در اورمیه توسط دادگاه تجدید نظر قطعی شده است. علیرضا قمی به یکسال حبس (به جرم فیلمبرداری از تظاهرات ۲۱ فوریه روز جهانی زبان مادری در ارومیه با دوربین موبایل) و هوشنگ تقی پور و عارف الوفی به جرم شرکت در همین تظاهرات به ۶ ماه حبس محکوم شده اند.

 

بیش از ۱۰۰۰ تن از دستگیر شدگان اعتراضات خرداد٬ هفته دوم تیر ماه٬ اول مهر (روز بازگشایی مدارس)٬ ۲ اسفند (روز جهانی زبان مادری) سال ۱۳۸۵ و اعتراضات خرداد ۱۳۸۶ شهرهای آذربایجان که با قرار کفالت و وثیقه آزاد شده اند در انتظار صدور حکم هستند و یا حکم حبس تعلیقی دریافت کرده اند.  

 

 

http://www.haqqimiz.blogfa.com/

 

دادگاه  اکبر پاشايي در اورمیه برگزار شد

 

دادگاه رسيدگي به اتهامات اکبر پاشايي، فعال دانشجويي حرکت ملي آذربايجان صبح روز پنج شنبه 25 مرداد ماه در شعبه 1 دادگاه انقلاب اروميه توسط قاضي درويشي برگزار شد.

در ابتداي جلسه قاضي درويشي، اتهامات وارده را قرائت نموده و از آقاي پاشايي در مورد آنها توضيح خواست. اين اتهامات شامل، همکاري با نشريه اويانيش، تبليغ و فراخواني مردم جهت تظاهرات در خرداد 85 از طريق sms و قرائت بيانيه در خرداد ماه 85 بود. پاشايي که بدون وکيل در اين دادگاه حضور يافته بود، اتهامات انتسابي را رد کرده و توضيحات خود را به شرح زير ارائه نمود.

وي اتهام همکاري با نشريه اويانيش را رد کرده و افزود "نشريه اويانيش يک نشريه قانوني در دانشگاه اروميه بوده است که مدير مسئول و سردبير آن مشخص مي باشد.

وي همچنين اتهام تبليغ جهت شرکت در تظاهرات خرداد ماه از طريق sms را نيز رد کرده و اعلام کرد که در آن زمان تلفن همراه نداشته است.پاشايي در خصوص قرائت بيانيه در جريان وقايع خرداد ماه 85 به قاضي دادگاه اعلام کرد که قرائت بيانيه توسط وي به درخواست رياست دانشگاه اروميه بوده است که وي فقط مسئوليت قرائت بيانيه را بر عهده داشته و ضمنا اين بيانيه، بيانيه اي کاملا قانوني بود که با موافقت رياست دانشگاه صادر شده بود.

شايان ذکر است پاشايي دانشجوي رشته فيزيک دانشگاه اروميه مي باشد که خرداد ماه 86 توسط نيروهاي امنتي دستگير و به مدت 40 روز در بازداشت بود. وي همچنين در اعتراض به برخورد نادرست نيروهاي امنيتي در مدت بازداشت به مدت 4 روز اعتصاب غذا کرده بود.

 

 

صالح کامرانی به زندان اوین فرستاده شده است

اورمونيوز(۲۹ مرداد ۱۳۸۶): صالح کامرانی وکیل شناخته شده آذربایجانی که شب شنبه ۲۷ مرداد از یک مجلس عروسی در شهرستان کرج توسط نیروهای امنیتی ربوده شده بود بنا به گفته مامورین اداره اطلاعات کرج به زندان اوین انتقال داده شده است.

خانم مینا اصغری همسر صالح کامرانی خبر فوق را از اداره اطلاعات کرج دریافت کرده است. خانم اصغری در این مورد چنین می گوید: به دادگاه انقلاب کرج مراجعه کرده و در مورد علت دستگیری و محل نگهداری همسرم سوال کردم ولی آنها اظهار بی اطلاعی کرده و مرا به اداره اطلاعات کرج فرستادند. آنها نیز ابتدا جوابی نداده و بعد از چند ساعت گفتند که صالح به زندان اوین فرستاده شده است. طبق اظهارات خانم اصغری هنوز هیچ پاسخ رسمی در مورد علت دستگیری و محل نگهداری همسرش به او داده نشده است.  

 

 

دانشجوی زندانی هادی حمیدی دوباره به دادگاه فرا خوانده شده است

 

 

اورمونيوز(۲۹ مرداد ۱۳۸۶): طبق اخبار رسیده از اورمیه هادی حمیدی شفیق دانشجوی زندانی در ارومیه دوباره به دادگاه فراخوانده شده است و هفته آینده جهت محاکمه از زندان به دادگاه انقلاب اورمیه منتقل خواهد شد. هادی حمیدی دانشجوی ۲۳ ساله تبریزی قبلاْ نیز در حالیکه محکومیت ۱۰ ماهه خود در زندان مرکزی ارومیه را سپری می کرد٬ در نتیجه شکایت معاون دادستان عمومی و انقلاب اورمیه به ۷ ماه حبس دیگر محکوم شده بود.

 

این دانشجوی رشته معماری دانشگاه آزاد ارومیه اولین بار به علت شرکت در تظاهرات دوم خرداد ماه مردم اورميه در سال ۱۳۸۵ بازداشت٬ و بعد از ۲۷ روز حبس در بازداشتگاه اطلاعات اورميه با ۶۰ میلیون تومان وثيقه آزاد و  پس از محاکمه در شعبه اول دادگاه انقلاب ارومیه به يك سال حبس تعليقی محكوم شد. وی شب ۲۰ آذر ۱۳۸۵ در جریان جشنهای نورافشانی ۲۱ آذر به مناسبت سالگرد رسمی شدن زبان ترکی و تشکیل حکومت ملی آذربایجان به همرا ه دوست خود سلمان سرخوش برای دومین بار دستگیر شد. سایر دستگیر شدگان ۲۱ آذر ۱۳۸۵ ائلیاز یئکنلی (در حال گذراندن حبس یک ساله خویش در زندان مرکزی اورمیه)٬ حسن خلوتی و خدایار تیموری بودند.

 

این دانشجوی زندانی پس از تحمل يك ماه حبس در بازداشتگاه اداره اطلاعات اورمیه همراه با شکنجه شدید و سپس محاکمه مجدد٬ به جرم شرکت در راهپیمایی غیر قانونی و اقدام علیه امنیت کشور به پرداخت ۲ میلیون ریال جریمه نقدی و به جرم عضویت در حزب تجزیه طلب گایپ (حزب استقلال آذربایجان جنوبی) و  فعالیت برای تشکیل حکومت پان ترکیستی با قصد تجزیه کشور به تحمل ۱۰ ماه حبس محکوم گشت.

هادی حمیدی خرداد ماه ۱۳۸۶ در نتیجه شکایت معاون دادستان عمومی و انقلاب اورمیه و به جرم تهیه و داشتن سی دی با محتویات توهین به مقام معظم رهبری و بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران به هفت ماه حبس دیگر محکوم شد. 

همچنین هادی حمیدی در حالیکه تنها ۱۲ واحد از درسهایش باقی مانده بود٬ از دانشگاه نيز اخراج شده است. به گفته برخي از فعالين حركت ملی آذربايجان كه از زندان آزاد شده اند٬ دو انگشت هادی حميدی در اثر شکنجه هنگام بازجويی ها شكسته بود كه به علت كمبود مراقبت هنوز بهبود نيافته است.

 

 

Gelecek bizimdir

در آذربایجان چه خبر است؟

 

در حالیکه یک ماه دیگر تا بازگشایی مدارس باقی است، فضای سیاسی آذربایجان همچنان متشنج است. هر روز خبرهائی مبنی بر بازداشت و یا صدور حکم زندان برای فعالان ملی و دانشجوئی توسط محافل خبری آذربایجان مخابره می شود. این درحالیست که جمع کثیری از روشنفکران ملی آذربایجان با صدور بیانیه و امضا تومارهای اینترنتی خواهان آزادی فوری و خاتمه دادن به آزار و شکنجه بازداشت شدگان اخیر هستند.

بازداشت شدگان زنجان همچنان بدون وکیل و تحت شکنجه در زندان اوین هستند. سعید متین پور بعنوان فعال حقوقق بشر و بهروز صفری همراه با جلیل غنی لو نزدیک به سه ماه است که در شرایط بد روحی و جسمی بسر می برند. به گفته خانواده متین پور وکیل قانونی ایشان بعلت فشار مضاعف وزارت اطلاعات از وکالت خود کناره گیری نموده است. وزارت اطلاعات به خانواده متین پور توصیه نموده که از هر گونه خبررسانی و مصاحبه با نشریات و رسانه های گروهی خودداری کنند، در غیر اینصورت وضعیت متین پور به مراتب وخیم تر خواهد شد.

از سوی دیگر خبر می رسد صالح کامرانی وکیل دادگستری که پیش از این وکالت فعالان ملی و قومی آذربایجان و عرب را برعهده داشت، مجددا در شنبه شب 27 مرداد ماه در کرج بازداشت وبه زندان اوین منتقل شده است. ظاهرا وی قرار بود در روز 6 شهریور در جلسه دادگاه یوسف عزیزی بنی طرف عضو کانون نویسندگان ایران و نویسنده قومگرای مشهور عرب شرکت کند. پیش از این صالح کامرانی وکیل مدافع تعدادی از فعالان سیاسی آذربایجان و همچنین نشریه توقیف شده شمس تبریز بوده است. او بعد از اعتراضات گسترده ترکهای آذربایجان در خرداد ماه ۱۳۸۵ دستگیر و چندین ماه را در بازداشتگاه وزارت اطلاعات و زندان اوین سپری نمود.

از تبریز خبر می رسد خانم شهناز غلامی نویسنده و فعال زن و ملی آذربایجان تحت بازداشت خانگی قرار دارد. وی بعنوان یک مادر تکفل قانونی تنها فرزند دبستانی خود را نیز داراست. پیش از این وی نیز چندین بار بعلت نوشتن مقالات و فعالیتهای سیاسی خود در ارتباط با حقوق زنان و مسئله ملی در آذربایجان مورد آزار و اذیت نیروهای امنیتی قرار گرفته است.

نیما رضویان یکی از فعالان ملی تبریز که بیشتر بعلت درگیریهای لفظی خود با گردانندگان نشریه میثاق(حزب اله تبریز) مشهور شده و چندین بار تحت بازداشت انفرادی اطلاعات تبریز بوده است، بطرز مرموزی فوت شده است. بنا به گفته نزدیکانش وی چند روز قبل از فوت شدنش پیوسته از سوی اداره اطلاعات تبریز فراخوانده می شده است. وی همچنین از سوی محمدی مسئول نشریه میثاق تهدید به مرگ شده بود. گفته می شود مراسم خاکسپاری وی تحت فضای امنیتی شدید و در سکوت کامل برگزار گردید.

 از اردبیل نیز خبر می رسد که دو شهروند ملی گرای اردبیل با نامهای گشتاسپ واثقی و محمود اصلانی از متهمان پرونده‌ی تجمع مقابل زندان اردبیل از سوی دادگاه انقلاب به اتهام جاسوسی به ۴ سال حبس محکوم شدند. گشتاسپ(گشتاج)واثقی و محمود اصلانی از جمله فعالین بازداشت شده در مقابل زندان اردبیل، پس از ماهها بازجویی در بازداشتگاههای وزارت اطلاعات این شهر به زندان مرکزی اردبیل انتقال یافته و در بند ۷ زندان اردبیل نگهداری می شدند. روز پنجشنبه 19 بهمن 85 در اعتراض به نقض حقوق عباس لسانی فعال ترک آذربایجانی اعتراض به حکم زندان لسانی و شرایط غیر انسانی نگهداری وی و عدم رعایت حقوق قانونی او دهها تن در مقابل زندان اردبیل تجمع کرده بودند. این فعالین از سراسر آذربایجان به اردبیل آمده بودند. در این تجمع دست کم بیش از ۲۰ نفر بازداشت شده و ماههای متمادی دربازداشت گاههای مخفی وزارت اطلاعات در زیر شدید ترین شکنجه ها قرار داشتند.

به گزارش وبلاگ ساوالان سسی مسعود سلطانی فعال آذربایجانی اهل شهرستان گرمی از استان اردبیل که از دو ماه قبل در بازداشت اداره اطلاعات اردبیل به سر می برد به بند ۷ زندان اردبیل متقل شده است. بر اساس گزارشات رسیده از زندان اردبیل سلطانی که ممنوع الملاقات نیز شده است در شرایط نامناسب جسمی و روحی بسر می برد. خانواده وی با وجود  تلاشهای بسیار  تاکنون موفق به ملاقات با وی نشده است و اداره اطلاعات از تحویل وی به دستگاه قضایی جهت صدور حکم خودداری می کند. وی بارها به جمهوری آذربایجان رفت و آمد داشته و ازاینروی با اتهام جاسوسی و اقدام علیه امنیت ملی روبرو شده است.

 

از مشکین شهر نیز خبر می رسد که یکی از فعالان سابق دانشجوئی آذربایجان بنام مهندس ابراهیم رشیدی(ساوالان)؛ شاعر؛ نویسنده؛ فعال و روزنامه نگار که در تاریخ 15 اردیبهشت 86 از سوی دادگاه انقلاب ارومیه و با اتهام "اخلال در نظم عمومی" محاکمه شده بود به حکم قاضی این دادگاه به تحمل 5 ماه حبس تعزیری محکوم شد. ابراهیم ساوالان اهل شهرستان خیاو (مشکین شهر) و  فارغ التحصیل رشته مهندسی مکانیک دانشگاه ارومیه بوده و طی سالهای اخیر بارها در جریان فعالیتهای فرهنگی جهت احقاق حقوق ملی آذربایجان از سوی نیروهای اطلاعاتی بازداشت و با اتهاماتی نظیر انجام تبلیغات علیه نظام؛ ایجاد اخلال در نظم عمومی و... مواجه بوده است. وی در سالهای اخیر بارها دستگیر شده و مدتی را نیز در بازداشتگاه انفرادی اداره اطلاعات ارومیه و اردبیل سپری کرده است. وی در دوران دانشجویی عضو هئیت تحریریه نشریات دانشجویی باخیش و اویانیش بوده که از سوی دانشگاه ارومیه توقیف شدند. وی هم چنین عضو هئیت موسس کانون ادبی شهریار بوده و به مدت 4 سال نیز سمت دبیری این کانون را بر عهده داشته است. در سال 77 دبیر کنگره "زبانهای اقوام وملل ایرانی" و هم چنین دبیر کنگره ستارخان و مسئول برگزاری کنگره مرحوم پروفسور محمد تقی زهتابی در دانشگاه ارومیه بوده است. وی در روز 11 فروردین 85 در شهرستان اهر از سوی نیروهای اطلاعاتی دستگیر شد و  مدت 30 روز را در زندان انفرادی سپری کرد در این مدت سازمان عفو بین الملل با صدور 2 بیانبه خواستار آزادی بدون قید وشرط  و محاکمه عادلانه  وی شده بود.

امیر عباس بنایی کاظمی زندانی سیاسی و ملی گرای آذربایجان که پیش از این در زندان تبریز نگهداری می شده است، در طی روزهای گذشته (چهارشنبه ۱۷ مرداد) از این زندان به مکان نامعلومی که گفته میشود یکی از بازداشتگاههای اطلاعات سپاه در این شهر باشد منتقل گشته است. بازجويان امنيتي در تلاش هستند تا با اعمال زور و فشار، شکنجه و تحميل محدوديتها برای این زندانی سیاسی از این طریق بتوانند اعتراف هایی را از او بگیرند. بنا به گفته ی عده ای ازفعالین آزاد شده شرایط نگهداری و نحوه بازجویی از امیر عباس نگران کننده به نظر می رسد. چند تن از فعالین تبریزی که طی روز های گذشته از بند ۱۰ زندان تبریز آزاد شده اند در گفتگویی که با خبرنگار "ساوالان سسی" داشتند نسبت به وضعیت نگهداری و نحوه بازجویی امیر عباس بنایی کاظمی ابراز نگرانی کردند. بنا به گفته ی یکی از این فعالین امیر عباس بنایی مورد ضرب و شتم شدید نیروی های اطلاعاتی قرار داشته است. در زندان نیز این روند ضرب و شتم با شدت بیشتری نسبت به وی ادامه پیدا کرده است. وضعیت جسمانی امیر عباس در زندان مساعد نیست. مقامات امنيتی همچنين خانواده این زندانی سیاسی را تهديد کرده اند که در صورت پيگيری وضعيت فرزندانشان و رسانه ای شدن موضوع، با آنان برخورد خواهند کرد. این در حالی است که با وجود گذشت بیش از ۳ ماه تا به حال به طور مشخص اطلاعي از اتهام وی در دست نيست و وضعيت حقوقي بازداشت او نيز نامشخص است، بازجويي ها بدون حضور وكيل و حق دسترسي به وكيل انتخابي در جريان است و دستگاه قضایی هیچ توضیح روشن و دلیل قانع کننده ای برای بازداشت وی ارائه نداده است. امیرعباس بنّای کاظمی۳۲ ساله از فعالین هویت طلب ترک در تبریز که در تاریخ ۲۴ اردیبهشت ماه با حمله نیروهای امنیتی به منزلش مورد ضرب و شتم قرار گرفته و بازداشت گردیده بود، پس از روزها بازجویی تحت شکنجه های جسمی و روحی در بازداشتگاههای وزارت اطلاعات ۱۸خرداد ماه به بند ۱۰ زندان مرکزی تبریز انتقال یافته است.

در این بین مجموعه جنبش دانشجوئی آذربایجان نیز بی نصیب از مهرورزیهای حکومت نیست. دبيرانجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه تبريز در مصاحبه با خبرگزراری ایسنا گفت: چندي پيش احکام انضباطي اوليه و ثانويه ‌ده نفر از دانشجويان(فعالان آذربایجانی) با هم صادر شد و در هفته‌ي گذشته احکام ثانويه بدون تغيير، مجددا براي دانشجويان صادر شد. حامد محقق در گفت‌وگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، ابرازعقيده کرد که ‌در تايخ ۶۰ ساله دانشگاه تبريز صدور چنين احکامي براي دانشجويان بي سابقه بوده است و همچنين امکان ندارد احکام اوليه‌ و ثانويه‌ با هم صادر شود، اما چندي پيش شاهد بوديم براي دانشجويان دانشگاه تبريز اين دو حکم با يکديگر صادر شد و مسوولان پس از پي بردن به اشتباه‌شان احکام ثانويه را مجددا صادر کردند. وي افزود: در حکم تجديد نظر که مجدد صادر شده است هيچ تغييري به وجود نيامده و تنها براي دو نفر از دانشجويان حکم دو ترم تعليق دانشجويان به يک ترم تعليق معلق و يک ترم تعليق تبديل شده است. اين فعال دانشجويي در پايان ادعا کرد:‌ متاسفانه آيين‌نامه‌ي انضباطي دانشجويان به صورت کلي داراي نکات مبهم زيادي است از اين رو مسوولان بايد اين موضوع را شفاف سازي کنند تا با دانشجويان به طور سليقه‌اي برخورد نشود. پیش از این اسامی این دسته از دانشجویان توسط محافل آذربایجانی مخابره گردیده بود.

یکی از فعالان ملی-دانشجوئی آذربایجان در دانشگاه آزاد تبریز نیز با حکم حبس روبرو شده است. يونس زارعيون، دبير سابق تشکل آرمان دانشگاه آزاد اسلامي تبريز در گفت‌وگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) با بيان اين‌كه صدور اين حكم به دليل شكايت يكي از استادان دانشگاه مبني بر آنچه برهم ريختن جو دانشگاه از سوي بنده ناميده مي‌شد، صادر شده است، گفت: 29 خرداد سال جاري به دليل شكايت يكي از استادان دانشگاه به دادگاه احضار شدم و روز گذشته حكمي كتبي مبني بر شش ماه حبس تعزيري صادر شد.

 

از ارومیه خبر می رسد که دادگاه رسيدگي به اتهامات اکبر پاشايي، فعال دانشجويي حرکت ملي آذربايجان صبح روز پنج شنبه 25 مرداد ماه در شعبه 1 دادگاه انقلاب اروميه توسط قاضي درويشي برگزار شده است. در ابتداي جلسه قاضي درويشي، اتهامات وارده را قرائت نموده و از آقاي پاشايي در مورد آنها توضيح خواست. اين اتهامات شامل، همکاري با نشريه اويانيش، تبليغ و فراخواني مردم جهت تظاهرات در خرداد 85 از طريق اس.ام.اس و قرائت بيانيه در اعتراضات گسترده خرداد ماه 85 بود. پاشايي که بدون وکيل در اين دادگاه حضور يافته بود، اتهامات انتسابي را رد کرده و توضيحات خود را به شرح زير ارائه نمود. وي اتهام همکاري با نشريه اويانيش را رد کرده و افزود "نشريه اويانيش يک نشريه قانوني در دانشگاه اروميه بوده است که مدير مسئول و سردبير آن مشخص مي باشد. وي همچنين اتهام تبليغ جهت شرکت در تظاهرات خرداد ماه از طريق اس.ام.اس را نيز رد کرده و اعلام کرد که در آن زمان تلفن همراه نداشته است. پاشايي در خصوص قرائت بيانيه در جريان وقايع خرداد ماه 85 به قاضي دادگاه اعلام کرد که قرائت بيانيه توسط وي به درخواست رياست دانشگاه اروميه بوده است که وي فقط مسئوليت قرائت بيانيه را بر عهده داشته و ضمنا اين بيانيه، بيانيه اي کاملا قانوني بود که با موافقت رياست دانشگاه صادر شده بود. شايان ذکر است پاشايي دانشجوي رشته فيزيک دانشگاه اروميه مي باشد که خرداد ماه 86 توسط نيروهاي امنتي دستگير و به مدت 40 روز در بازداشت بود. وي همچنين در اعتراض به برخورد نادرست نيروهاي امنيتي در مدت بازداشت به مدت 4 روز اعتصاب غذا کرده بود.

 

گفته می شود ائلیاز یکانلی نیز که از نویسندگان و فعالین ملی در ارومیه همچنان در بازداشت بسر می برد.

همچنین طبق خبرهای رسیده از فعالین کارگری در تبریز، آقای محمد جراحی، از اعضاء فعال سندیکای کارگران نقاش و تزئینات ساختمانی و کمیته پیگیری ایجاد تشکل های آزاد کارگری در شهر تبریز نیز بازداشت شده است. رفقای ایشان احتمال می دهند که این بازداشت به علت فعالیت های آقای جراحی برای برپایی مراسم همبستگی جهانی با کارگران زندانی و محکومیت احکام سنگین برای فعالان کارگری بوده است. تاکنون از آخرین وضعیت نامبرده خبری مخابره نشده است. اما خوشبختانه خبر می رسد که چنگیز بخت آور از فعالان کارگری-ملی تبریز در پی صدور بیانیه هایی از سوی سازمان عف بین الملل توسط مقامات قضائی رژیم آزاد گردیده است. لاذم بذکر است اخیرا" دادگاه انقلاب تبریز وی را به 15 ماه حبس تعزیری محکوم کرده است. بخت آور سال گذشته نیز در اعتراضات خرداد ماه بازداشت و حدود چهار ماه در زندانهاي اداره اطلاعات تبريز و اوين تهران زنداني بوده است. همچنین بنا به گزارشات رسیده از تبریز حسین رستمی ۳۰ ساله (به قید ۲۰ میلیون تومان), قربانعلی انصاری ۴۵ ساله (انصار قاراداغلی-به قید ۱۵ میلیون تومان) و ستار میر  محمدی ۲۸ ساله ( به قید ۲۰ میلیون تومان) دیگر فعالینی هستند که هفته گذشته زندان تبریز را ترك كرده و به آغوش خانواده های‌شان بازگشته اند.

در خبر دیگری شاهد فلتیرینگ وبلاگ اختصاصی کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان ( آسمک) هستیم. در بیانیه ای که از سوی این کمیته صادر شده است می خوانیم: کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان ( آسمک) نهادی مدنی است که در سال 1381 جهت شکستن سانسور و بایکوت خبری مربوط به بازداشت شدگان آذربایجان تاسیس یافته و تا بحال صدها گزارش و بیانیه را مخابره نموده است. فعالیت این نهاد اطلاع رسانی از وضعیت زندانیان و حقوق بشر، تلاش برای نجات جان زندانیان از اعدام و شکنجه و افشاگری درمورد هرگونه نقض حقوق بشر است. در ادامه سیاست فیلترینگ جمهوری اسلامی ایران وبلاگ کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان ( آسمک) توسط دستگاه سانسور و حفقان فیلتر شده است و امکان دسترسی به وبلاگ مذکور در داخل ایران وجود ندارد. این سومین وبلاگ این کمیته است که توسط مخابرات فیلتر می شود. چندی پیش نیز دولت ایران با فشار به سرویس دهنده رایگان وبلاگهای فارسی (BLOGFA) وبلاگ این کمیته را از روی این سرویس دهنده حذف نموده بود.

به امید آزادی تمامی زندانیان سیاسی و عقیدتی در جهان

احسان تبریزلی(فعال دانشجوئی آذربایجان)

سی ام مردادماه 1386

http://urmiye.blogfa.com/

مامورین اداره اطلاعات کرج:

صالح کامرانی به زندان اوین فرستاده شده است

 

 

دانشجوی زندانی هادی حمیدی دوباره به دادگاه فرا خوانده شده است