ایران در آئینه آمار

 

تهیه و تنظیم : مریم اسکویی

 

Update: 8-1-2006

١٣٨٤/١٠/١٨

------------------------------------------------------------------------------------------------------

١٣ دی:طى هشت ماهه امسال ‪ ۲۰هزار و ‪۲۸۵ نفر در حوادث رانندگى كشته شده‌اند كه معادل ‪ ۷۳نفر در روز است.

ايرنا:معاون راهنمايى و رانندگى ناجا گفت: طى هشت ماهه امسال ‪ ۲۰هزار و ‪۲۸۵ نفر كشته شده‌اند كه معادل ‪ ۷۳نفر در روز است.
سردار" محمد رويانيان" عصر سه‌شنبه در همايش " پليس، توسعه ودانشگاه" در دانشگاه آزاداسلامى اراك افزود: ‪
۵۶درصد از حادثه ديدگان رانندگان، ‪ ۵۹درصد عابرين پياده، ‪۶۱درصد راكبان موتورسيكلت و ‪ ۶۶درصد دوچرخه سوار است.
وى گفت: حوادث رانندگى در سال‌گذشته نيز بيش از ‪
۲۶هزار كشته و ‪ ۲۴۵هزار مجروح برجاى ذاشت كه حدود ‪ ۱۰درصد آنان فوت شده‌اند.
وى افزود: بيش از ‪
۹۰درصد مسافرتها وحمل و نقل كالا در جاده‌هاى كشور صورت مى گيرد درحالى كه ‪ ۸۵درصد راههاى كشور به علت قدمت بالا حادثه خيز هستند.
سردار رويانيان گفت: جابجايى مسافر دركلان شهرها حدود ‪
۴۵درصد به بوسيله تاكسى و وسايل مسافربرى و ‪ ۶۵درصد بوسيله وسايل شخصى و تك سرنشينى صورت مي‌گيرد.
وى افزود: عامل انسانى ‪
۷۰درصد مرگ ومير كشور را به خود اختصاص مي‌دهد و ‪۴۰درصد نيز مربوط به برخورد موتور سيكلت به عابر پياده است.

١٣ دی :سهم زنان از اشتغال بسيار پايين است.در مقابل هر 100مرد مدير ارشد، چهار زن وجود دارد

کانون زنان ايرانی: در مقابل هر 100 مرد مدير ارشد چهار مدير زن ارشد در کشور وجود دارد.
به گفته دکتر الهه حجازي، استاد دانشگاه اگر چه آموزش توانسته است موجب افزايش نرخ اشتغال زنان شود، اما نتوانسته در ساختار قدرت جايگاه محکمی را برای آنان به همراه داشته باشد. به طوری که سهم زنان در مجلس کمتر از ده درصد است.
وی با بررسی نقش آموزش به زنان در ارتقا ميزان اشتغال زنان يادآور می شود که آموزش زنان می تواند منجر به مستعدتر شدن زير سرمايه های انسانی شده و زنان با قابليت های بيشتری در عرصه های اجتماعی وارد شوند.
در سال 1379 سهم اشتغال زنان 7/14درصد و در سال 1382، 1/15درصد گزارش شده است. به نظر اين استاد دانشگاه عليرغم رشد6/3درصدی جمعيت زنان شاغل در ايران، هنوز سهم زنان از اشتغال بسيار پايين است.
 

١٣ دی:ايرانيان 200 ميليارد دلار در دوبى سرمايه گذارى كرده اند


ايسنا:امارات متحده‌عربى در سال 2005 شاهد رشد اقتصادى بي‌سابقه در تاريخ 34 ساله اين كشور شيخ‌نشين حاشيه خليج‌فارس بود.
به گزارش خبرنگار ايسنا در دوبي، سال 2005 بازار بورس امارات رونق به‌سزايى گرفت كه از تاريخ تاسيس آن بي‌سابقه بود و آمار منتشر شده رشد 800 درصدى داد وستدها را نشان مى دهد.
معاملات انجام شده در سال 2005 براى نخستين‌بار از تاسيس بازارهاى بورس ابوظبى ودوبى بى نظير و بي‌سابقه بوده است و تا پايان سال از نيم تريليون هم گذشت.
اين در حاليست كه كل معاملات انجام گرفته در سال 2005 نسبت به سال گذشته كه 68 ميليارد درهم بود، رشد 800 درصدى را نشان مي‌دهد.!
سرمايه‌گذارى در بخش‌هاى زيربنايى و صنعتى نيز نسبت به سال گذشته رشد 18 درصدى نشان مي‌دهد.
آمار منتشر شده از سوى مقامات دوبى نشان مي‌دهد كه در دو دهه گذشته 400 هزار ايرانى با بيش از 200 ميليارد دلار در دوبى سرمايه‌گذارى كرده‌اند كه اين موضوع كارشناسان اقتصادى را در حيرت فروبرد.
همچنين آمار منتشر شده از سوى شهردارى دوبى حاكيست كه بيش از 4/1 درصد از مديران دوبى ايرانى هستند.
در اواخر سال گذشته با بحرانى شدن بورس ايران و به‌خصوص بورس تهران سرمايه‌گذاران سرمايه‌هاى خود را به بازارهاى بورس ابوظبى و دوبى انتقال دادند و باعث صعود شاخص سهام‌ها در اين بازارها شدند و حتى باعث صعود 280 درصدى بعضى از سهام‌ها شدند.
در نيمه اول سال 2005 ميلادى نيز چهار بازار سهام در خاورميانه از نظر رونق و رشد سرمايه چهار رتبه نخست جهانى را از آن خود كردند. بانك استاندارد چارتر طى گزارشى اعلام كرد: بازار سهام امارات با رشد سرمايه‌اى بالغ بر 114 درصد به‌عنوان پررونق‌ترين بازار سهام جهان در نيمه نخست سال 2005 شناخته شد. پس از بورس امارات، بورس‌هاى مصر، اردن و عربستان به ترتيب با رشد سرمايه‌اى بالغ بر 98 درصد، 75 درصد و 65 درصد رتبه‌هاى دوم تا چهارم جهانى از نظر رشد سرمايه را به خود اختصاص داده‌اند.
منابع: مطبوعات امارات ( البيان ـ الاتحاد ـ الخليج ) وخبرگزارى امارات

١٣ دی:بيش از ۶۰درصد مدارس كشور در مقابل زلزله‌آسيب پذير هستند

رييس سازمان نوسازى و تجهيز مدارس گفت: از مجموع مدارس موجود كشور بيش از ‪ ۶۰درصد آن در مقابل زلزله آسيب پذير هستند.
حبيب الله بوربور دوشنبه شب در گفت و گو با ايرنا افزود:از اين تعداد حدود ‪
۳۰درصد آنها قابل مقاوم‌سازى است و بقيه اين مدارس تخريبى بوده و بايد بلافاصله نوسازى و مقاوم‌سازى شوند.
وى اعلام كرد: در كل كشور بيش از ‪
۸۸هزار مدرسه درمقاطع مختلف تحصيلى داريم كه داراى ‪ ۵۵۴هزار كلاس درس است.
وى افزود : از اين تعداد كلاس درس بيش از ‪
۱۵۲هزار كلاس بصورت دو نوبته اداره مي‌شود.
بوربور اظهار داشت: حدود ‪
۳۳هزار مدرسه در كشور سالم و مقاوم هستند و بيش از ‪ ۵۰هزار مدرسه ما مشكل داشته و بايد سريعا مرمت و باسازى شوند.
وى بيان كرد: متاسفانه بيش از پنج ميليون دانش‌آموز كشور درساعات مفيد داراى كلاس آموزشى نيستند و پنج ميليون دانش‌آموز ديگر بدليل دو نوبته بودن بجاى شش ساعت، چهار ساعت در مدرسه حضور دارند.

١٤ دی:حجم واردات ايران در سال آينده 40 ميليارد دلار خواهد بود

 

داود دانش‌ جعفرى وزير امور اقتصادى و دارايى در جلسه‌ مشترك مجلس و دولت گفت: پيش‌بينى مي‌شود واردات ما از گمركات به ‌40 ميليارد دلار برسد. بر اساس آمار ‌هشت ماهه‌ امسال واردات كالاهاى اساسى ‌5/5 ميليارد، مواد واسطه و اوليه ‌16 ميليارد دلار، مصرفى ‌10/6 ميليارد دلار، ماشين‌آلات ‌6/6 ميليارد دلار، كالاهاى دفاعى ‌3/1 ميليارد دلار و قطعات خودرو ‌5/4 ميليارد دلار است."
وى منظور از "كالاهاى دفاعى" را توضيح نداد، اما احتمال مى رود منظور وى همان خريد تسليحات از كشورهاى خارجى باشد.
جعفرى همچنين نگفت در مقابل رقم نجومى واردات سالانه، حجم صادرات غيرنفتى ايران به چه ميزان است؟

١٤ دی:سال گذشته 47 خبرنگار حين انجام وظيفه كشته شده‌اند

ايسنا: كميته‌ى حفاظت از روزنامه‌نگاران CPJ اعلام كرد كه در سال 2005 در مجموع 47 خبرنگار حين انجام وظيفه كشته شده‌اند كه نيمى از آن‌ها در عراق رخ داده است و به اين ترتيب عراق در سال گذشته ميلادى مرگبارترين محل براى كار خبرنگارى بوده است.
به گزارش خبرگزارى شينهوا، اين كميته در گزارش سالانه‌ى خود از خسران‌هايى كه رسانه‌هاى بين‌المللى متحمل شده‌اند، اعلام كرد كه 22 روزنامه نگار در سال 2005 در عراق كشته شده‌اند كه اغلب آن ها عراقى بوده‌اند.
CPJ افزود، در سال 2003 و 2004 علت اصلى كشته شدن روزنامه‌نگاران اين بود كه در درگيري‌هاى مسلحانه به طور تصادفى هدف گلوله قرار مي‌گرفتند ولى در سال 2005 علت اصلى كشته شدن آن‌ها شليك‌هاى هدفمند به سويشان بوده است.
آن كوپر، مدير اجرايى كميته‌ى حفاظت از روزنامه‌نگاران تصريح كرد: روزنامه‌نگاران بسيارى فقط به خاطر اينكه در حال انجام وظيفه بوده‌اند، جان خود را از دست داده‌اند.
CPJ در عين حال اضافه كرد كه ميزان تلفات روزنامه‌نگاران از رقم سال 2004 (57 تن) كمتر است.
از جمله كشورهايى كه در سال 2005 علاوه بر عراق مكان هاى خطرناكى براى خبرنگاران بوده‌اند مي‌توان به روسيه، بنگلادش، پاكستان، سريلانكا و سومالى اشاره كرد.
اين كميته ميانگين كشته شدن روزنامه‌نگاران در 10 گذشته را 34 تن عنوان داشت.
هم‌چنين عراق در مجموع با 60 خبرنگار كشته شده از زمان حمله‌ى آمريكا در راس ليست اين كميته در 24 گذشته قرار گرفت.

 

١٦دی : يونسكو اعلام كرد:

رتبه بي سوادي ايران ۵۱ در بين ۱۱۸ كشور

آخرين بي سواد ايران سال ۸۸ باسواد مي شود

 

 

012399.jpg

 

گروه اجتماعي: نرخ رشد باسوادي جوانان (۱۵ تا ۲۴ سال) در گروه مردان طي سالهاي ۷۶ تا ۸۲ برابر با ۷۶/۱ درصد و نرخ رشد باسوادي زنان در همين گروه سني برابر با ۲/۴ درصد بوده است. بر اساس برنامه هاي پيش بيني شده مركز امور زنان و خانواده باسوادي زنان جوان طي اين دوره از يك روند صعودي ولي همواره در سطحي پايين تر از مردان برخوردار بوده است، هر چند سرعت رشد باسوادي براي زنان جوان بسيار بالاتر از مردان جوان بوده است.
با توجه به برآوردهاي آماري صورت گرفته انتظار مي رود در صورت ثبات شرايط ، نرخ باسوادي جوانان در سال ۸۸ به طور تقريبي به ۱۰۰درصد برسد.
وجود بيش از ۸ميليون بي سواد در كشور لزوم برنامه ريزي با عزمي راسخ تر براي ريشه كني فقر سواد در ايران را گوشزد مي كند. طبق برآورد انجام شده در حال حاضر در گروه هاي سني ۶ ساله و بالاتر ۱/۸ ميليون نفر بي سواد وجود دارد كه ۵/۱۳ درصد اين بخش از جمعيت كشور را تشكيل مي دهد. هرچند از نظر داده هاي آماري يونسكو در سال ۲۰۰۵ درصد باسوادي در جمعيت ۱۵سال و بالاتر ۷۹درصد و رتبه ايران در بين ۱۱۸ كشور از نظر باسوادي ۶۷ و از نظر بي سوادي ۵۱ اعلام شده است.
اما براساس داده هاي نهضت سوادآموزي، ۸/۷ ميليون نفر در گروه سني ۱۰ ساله و بالاتر و ۳/۱ ميليون كودكان بازمانده از تحصيل طي ۲۵ سال فعاليت سوادآموزي از طريق نهضت سوادآموزي باسواد شده اند.
 
نتايج سرشماري انجام شده در دو دهه ۱۳۵۵ و ۱۳۵۷ نشان مي دهد كه تفاوت نرخ باسوادي در بين زنان و مردان بيش از ۵/۲ درصد كاهش داشته و از ۴/۲۳ درصد در سال ۱۳۵۵ به ۵/۱۰ درصد از سال ۱۳۷۵ تنزل داشته است و برآورد مي شود اين ميزان در سال ۱۳۸۳ به رقم ۶ درصد كاهش يافته است.
ايران در سال ۸۸ عاري از بي سواد
طرح راهبردي سوادآموزي كشور با هدف ريشه كني بي سوادي در گروه هاي سني ۱۰ تا ۴۰ سال در جلسه شوراي عالي پشتيباني سوادآموزي مصوب و براساس آن نهضت سوادآموزي كشور موظف به آماده سازي جزئيات و راهكارهاي اجرايي طرح به دولت شد.
قدر مطلق بيسوادي در برآورد
سال ۱۳۸۳
تعداد ۱/۸ ميليون نفر بيسواد در جمعيت ۶ساله و بالاتر براي سال ۱۳۸۳ برآورد شده است كه از اين تعداد حدود ۳۳/۳ ميليون نفر (۷/۴۰ درصد) مرد و ۸/۴ ميليون نفر (۳/۵۹ درصد) زن محاسبه شده است. بررسي اين تعداد بيسواد از نظر منطقه جغرافيايي نشان مي دهد كه تعداد ۱/۴ ميليون نفر (۶/۵۰ درصد) شهري و ۴ ميليون نفر (۴/۴۹ درصد) روستايي بوده است.
وضعيت سواد در برآورد سال ۱۳۸۳
براساس برآورد انجام شده، تعداد جمعيت باسواد ۶ساله و بالاتر حدود ۸/۵۱ ميليون نفر بوده است كه از اين تعداد حدود ۲۷ ميليون نفر (۱/۵۲ درصد) مرد و ۸/۲۴ ميليون نفر (۹/۴۷ درصد) زن محاسبه شده است. تعداد باسوادان مناطق شهري ۵/۳۳ ميليون نفر (۷/۶۴درصد) و مناطق روستايي ۳/۱۸ميليون نفر
(۳/۵۳ درصد) گزارش شده است.

 

 

١٦ دی: محروميت ۳۰۰هزار دانش آموز دوره راهنمايي از تحصيل

در حال حاضر۳۳۰ هزار دانش آموز ۱۱ تا ۱۳ ساله كشور از تحصيل در مقطع راهنمايي محرومند

 

١٦ دی : خط فقر ۲۵۰ هزار تومان تعيين شد

ايلنا : رئيس انجمن مددكاران ايران اعلام كرد: با توجه به اينكه دولت خط فقر را ۲۵۰ هزار تومان تعيين كرده، ۱۰۰ درصد كارمندان دولت زيرخط فقر زندگي مي  كنند.
مصطفي اقليما، رئيس انجمن مددكاران ايران در گفت و گو با خبرنگار ايلنا گفت: پايه حقوق تعيين شده براي كارمندان دولت، ۱۳۰ هزار تومان است، در حالي كه اين مبلغ بسيار كمتر از خط فقر تعيين شده توسط دولت است.وي افزود: بر اين اساس بسياري از كارمندان و كارگران زير خط فقر هستند و زندگي آنها با مشكلات زيادي روبرو است.به گفته اقليما، وجود چنين معضلي باعث رشد فقر، رشوه  خواري، افزايش دختران فراري، كودكان كار و غيره مي  شود.وي تصريح كرد:در حال حاضر كليه مخارج زندگي، ۲۰۰ برابر شده در حالي كه درآمد افراد تنها ۳۰ درصد افزايش يافته كه اين افزايش  ها هيچ تناسبي با يكديگر ندارند.
وي يادآور شد: ۲۵ درصد كارمندان دولت بيمه نيستند و در صورت از دست دادن كار، بدون هيچ پشتوانه  اي رها مي  شوند و عاقبت آنها گرفتارشدن در آسيب  هاي اجتماعي و معضلات زندگي است.

 

١٦ دی : كاهش نرخ ارز در بودجه سال آينده كاهش درآمد
و كسري بودجه دولت را به همراه دارد

گروه اقتصادي: با تفاهم دولت و مجلس، نرخ دلار در بودجه سال آينده ۸۹۵ تومان در نظر گرفته شده است. با اعلام اين نرخ، ديدگاه هاي متفاوتي پيرامون آثار و نتايج آن مطرح شده است.با محمدحسين مهدوي عادلي، اقتصاددان پيرامون آثار و نتايج كاهش نرخ ارز در بودجه سال آينده گفت وگو كرده ايم.
* پيش بيني نرخ ۸۹۵ توماني دلار در بودجه سال آينده تا چه حد واقعي است؟
- ديدگاه هاي متفاوتي در زمينه تعيين نرخ دلار در بودجه ساليانه مطرح است. طي چند سال گذشته كه صندوق بين المللي پول براساس برابري قدرت خريد، قيمت دلار را حدود ۲۳۰ تومان برآورد كرد بسياري از نمايندگان مجلس معتقد بودند كه بايد با كاهش قيمت دلار، پول ملي را تقويت كرد، اما در نظر گرفتن نرخ دلار ارزان در بودجه سالانه مي تواند باعث كسري بودجه دولت شود؛ چراكه دولت مجبور است، ۴ برابر ارز به فروش رسانده تا بتواند ميزان ريالي را كه در بودجه پيش بيني مي كند تأمين نمايد. تا زماني كه عمده درآمد دولت از فروش دلارهاي نفتي بوده و دولت مجبور است با فروش دلار نسبت به تأمين درآمدهاي بودجه اي خود اقدام كند اين امر مصداق دارد. چندان نامعقول نخواهد بود تا دلار مقداري بالاتر از كشش بازار در نظر گرفته شود. معتقدم نرخ ۸۹۵ توماني دلار در بودجه سال آينده گرچه چندان نامعقول نيست، اما جهت خاصي را به اقتصاد كشور نخواهد داد.
* برخي معتقدند اين نرخ باعث كاهش هزينه تمام شده توليد مي شود، نظر شما چيست؟
- اين نكته تا حدودي درست اما اگر قرار باشد تا تحركي به بازار داده شود بايد قيمت دلار ۸۰۰ تا ۸۵۰ تومان در نظر گرفته مي شد تا بازار اين قيمت راهنما را دريافت كند. از ۶ سال پيش نرخ ارز با ۱۰ درصد نوسان ثابت مانده است. با فشاري كه بانك مركزي وارد كرده و با احساس بالا رفتن نرخ ارز در بازار مداخله نموده تا اين نرخ پايين آيد، اگر نرخ تورم را در اين مدت حدود ۲۰ درصد در نظر بگيريم قيمت واقعي ارز به نسبت ۵ سال گذشته بايد حدود دو برابر شده باشد چراكه قيمت واقعي ارز در بازار جهاني بايد حدود ۱۸۰۰ تومان باشد اما مداخله بانك مركزي اين نرخ را كاهش داده گرچه هزينه اين مداخله بالا بوده و منابع ارزي كشور به قيمت پايين تر از نرخ واقعي عرضه مي شود.
*رابطه نرخ ارز با رشد نقدينگي و تورم را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
- نرخ تعيين شده ارز به ميزان رشد نقدينگي دو اثر متقابل خواهد داشت. از يك سو به علت آن كه دولت نرخ ارز را كاهش مي دهد با كسري بودجه مواجه شده و براي تأمين اين كسري بودجه اگر از طريق استقراض از بانك مركزي و چاپ اسكناس اقدام كند حجم نقدينگي افزايش يافته و تورم زا خواهد بود، اما در صورتي كه نرخ ارز كاهش يابد از آنجا كه پول كمتري را در مقابل واردات خواهيم پرداخت، كالاها ارزان تر شده و حجم نقدينگي نيز كاهش مي يابد. اگر سياست هاي بانك مركزي براي جبران كسري بودجه مبتني بر سياست هاي انقباضي مانند فروش اوراق مشاركت يا فعال كردن بورس باشد شاهد افزايش نقدينگي نخواهيم بود، بلكه موجب كاهش نقدينگي شده و اثر مثبت نقدينگي به دليل كاهش نرخ ارز تجربه خواهد شد.

١٦ دی :بدهي‌هاى خارجى ايران به ‌٥/١٣ ميليارد دلار مي‌رسد

موسسه گلوبال اينسايت پيش‌بينى كرد نسبت بدهي‌هاى خارجى به توليد ناخالص داخلى ايران طى بيست سال آينده با كاهش تدريجى روبه‌رو شود.
به گزارش ايسنا ارزش بدهي‌هاى خارجى ايران در سال جارى ميلادى به 13 ميليارد و 500 ميليون دلار برسد.
بدهي‌هاى خارجى ايران طى سال‌هاى 2002 تا 2004 به ترتيب 9 ميليارد و 300 ميليون دلار، 12 ميليارد و 100 ميليون دلار و 12 ميليارد و 700 ميليون دلار بوده است.
با وجود افزايش دلارى بدهي‌هاى خارجى ايران طى سال‌هاى گذشته اما از لحاظ نسبت بدهي‌هاى خارجى به توليد ناخالص داخلي، بدهي‌هاى خارجى ايران طى چند سال گذشته با كاهش تدريجى روبه‌رو بوده است و انتظار مي‌رود اين روند طى بيست سال آينده نيز ادامه داشته باشد.

در حالى كه در سال 2002 بدهي‌هاى خارجى ايران 9/7 درصد از توليد ناخالص داخلى ايران را تشكيل مي‌داد، اين نسبت در سال 2003 به 1/9 درصد و در سال 2004 به 9/7 درصد رسيده است.
اين موسسه پيش‌بينى كرده است نسبت بدهي‌هاى خارجى به توليد ناخالص داخلى ايران تا پايان سال 2007 به 3/5 درصد كاهش يابد.
همچنين پيش‌بينى شده است نسبت بدهي‌هاى خارجى ايران طى سال 2008 به 14 ميليارد و 300 ميليون دلار افزايش يابد. اما از لحاظ نسبت بدهى به توليد ناخالص داخلى پيش‌بينى مي‌شود نسبت بدهي‌هاى خارجى ايران طى سال 2008 به كاهش خود ادامه دهد و به 5/4 درصد برسد.
بنابر تخمين گلوبال اينسايت، بدهي‌هاى خارجى ايران طى سال‌هاى 2010 تا 2025 به طور متوسط 16 ميليارد و 400 ميليون دلار خواهد بود كه به طور ميانگين 1/3 درصد از توليد ناخالص داخلى ايران را تشكيل خواهد داد.

16دى:احتمال دو برابر شدن جمعيت تهران تا سال 1400

بر اساس سرشمارى آبان ماه 75 جمعيت كشور 60 ميليون و 55 هزار و 488 نفره بوده و هر ساله 840 هزار نفر به آن اضافه مي‌شود افزايش جمعيت و تراكم آن در تهران، ساختار اصلى اين شهر بزرگ را بر هم زده و ارائه امكانات ،‌خدمات، مسكن، ارتباطات، و تامين ديگر نيازهاى اوليه جامعه را با نارسايي‌ها و مشكلات بزرگى روبرو كرده است.
آلودگى هوا، آب، تامين خدمات بهداشتى ـ درماني، حمل و نقل، بزهكاري، فساد ادارى و ... در آينده‌اى نه چندان دور به صورت معماهاى حل نشدنى و مشكلات پيچيده‌اى پيش رويمان قرار گرفته و استان تهران با وسعت 19 هزار و 196 كيلومتر مربع با تخريب اكوسيستم‌ها و انواع آلودگي‌ها مواجه خواهد شد.
يك شهر يك ميليون نفرى روزانه بيش از 5/6 هزار تن فاضلاب، 2 هزار تن زباله و 935 تن مواد آلوده‌كننده توليد مي‌شود.

با وجود تراكم شديد جمعيت در تهران، هر روزه گروههاى جديدى از جمعيت‌هاى شهرى و روستايى با ترك محل اصلى زندگى خود در جست و جوى كار به تهران مهاجرت مي‌كنند، بديهى است در صورت برنامه‌ريزى نكردن براى محدود شدن جمعيت در شهر و استان تهران، احتمال دو برابر شدن جمعيت اين منطقه تا سال 1400 متصور است.

١٦ دی  :140 هزار کشته و 12 ميليون مصدوم ؛ آمار تصادفات 7 سال گذشته در ايران

خبرگزاری مهر - گروه اجتماعی: موثق ترين آمار تصادفات رانندگی در کشور از کشته شدن 140 هزار و 933 شهروند طی 7 سال گذشته (از ابتدای 77 تا انتهای 83 ) حکايت دارد و اين در حالی است که وقوع اين حوادث بيش از 12 ميليون مصدوم و 500 هزار معلول مادام العمر بر جای گذارده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی "مهر" ، هرساله در سراسر دنيا بيش از 50 ميليون نفر در اثر حوادث ترافيک مجروح و 2/1 ميليون نفر کشته می شوند و با وجود اينکه ايران کمتر از يک صدم جمعيت جهان را به خود اختصاص داده ، بيش از يک چهلم از حوادث ترافيکی را به خود اختصاص داده است. در ايران در گروههای سنی يک ماهه تا 50 ساله مهمترين علت مرگ ، حوادث غير عمدی است و در راس همه حوادث ، سوانح ترافيکی قرار دارد.
بنابراين گزارش ، در حالی که ميزان بروز مرگ ناشی از حوادث مربوط به حمل و نقل در جهان 8/20 درصد از کل مرگ و ميرها را به خود اختصاص می دهد ، در ايران اين ميزان 38 درصد است.
وزارت بهداشت در سال گذشته به صورت رسمی اعلام کرد: در ايران از هر 100 هزار نفر در طول سال ، 275 نفر دچار سوانح رانندگی می شوند. به طوری که 237 نفر از آنها بستری و 38 نفر می ميرند.

بر اساس پيش بينی سازمانهای بين المللی ، با ادامه اين روند ميزان خسارت جانی سوانح ترافيکی از سال 2000 تا سال 2020 در کشورهای متوسط 80 درصد افزايش يابد و بر اساس پيش بينی بانک جهانی ، در اين مدت کشورهای جنوبی آسيا با افزايشی معادل 144 درصد ، بيشترين رشد را در مرگهای ناشی از حوادث ترافيکی خواهند داشت. به اذعان کارشناسان اين رقم در ايران نيز در صورت عدم مداخله کارآمد ، همين مقدار رشد خواهد يافت.
به گزارش "مهر"، مطالعات گروه آمار سازمان پزشکی قانونی کشور نشان داد ، ميانگين رشد سالانه ميزان فوتی های تصادفات رانندگی در 7 سال گذشته 3/7 بوده است که به اين ترتيب در سال 1400 ميزان کشته شدگان حوادث ترافيکی به بيش از 58 هزار تن می رسد.
بررسی آمار نشان می دهد تلفات اين گونه حوادث بيش از هر گروهی مربوط به طبقه جوان جامعه است. به طوری که بيش از 50 درصد موارد مرگ ناشی از حوادث را افراد 44 - 15 سال تشکيل می دهند. بر اين اساس بر آورد می شود تنها در سال 1381، 2 ميليون سال عمر به علت مرگ های زودرس و عمر سپری شده با ناتوانی ، در نتيجه حوادث در کشور از بين رفته است که 105 هزار سال آن ناشی از مرگ های زودرس و 950 هزار سال آن ناشی از عمر سپری شده با ناتوانی است.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت ، هزينه حوادث ترافيکی در سال 1380 رقمی حدود 4 هزار ميليارد تومان برآورد شده است. همچنين شرکت های بيمه سالانه 310 ميليارد تومان خسارات ناشی از حوادث رانندگی را پرداخت می کنند که 55 ميليارد تومان خسارات مالی و 255 ميليارد تومان بابت خسارات جانی است.
از سوی ديگر نگهداری روزانه هر زندانی در کشور بالغ بر 5 هزار تومان هزينه دارد و با توجه به برآورد قوه قضائيه ، حداقل 22 ميليارد و 500 ميليون تومان در سال صرف نگهداری زندانيان مربوط به حوادث رانندگی می شود.
به گزارش "مهر"، در حال حاضر حدود 14 ميليون وسيله نقليه موتوری اعم از خودرو و موتورسيکلت در کشور تردد می کند و 3 هزار نقطه حادثه‌خيز نيز در ايران وجود دارد.
بحرانی بودن 3 هزار و 700 کيلومتر از راههای کشور و کاهش مهارت رانندگان به دليل فقدان آموزش کارآمد ، فرسودگی ناوگان حمل و نقل بار و مسافر و افزايش سالانه 20 درصدی سفر‌ها، موجب شده در سال گذشته حدود 620 هزار تصادف درون شهری و برون شهری رخ دهد و 26 هزار کشته و حدود 400 هزار مجروح بر جای ماند.

١٧ دی:مرگ بيش از‌٢١هزارمعتاد طي‌٥/١١سال وخروج روزانه يكهزارنيروى مولد ازچرخه اقتصاد درسال‌٨٣

مدير كل فرهنگى و پيشگيرى ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام كرد: طى 5/11 سال گذشته 21 هزار و 670 معتاد به علت سوء مصرف مواد مخدر در كشور فوت كردند.
حميد صرامى در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعى ايسنا ميانگين مرگ و مير سالانه معتادان طى سالهاى 73 تا مهر 84 را 1884 نفر خواند و گفت: بر اساس آخرين آمار، روزانه 1000 نيروى مولد به علت دستگيريهاى مرتبط با مواد مخدر در سال 83 از چرخه اقتصادى خارج شده و به آن لطمه زده‌اند كه اين تحليل نيروهاى انسانى مولد، افزايش بيكارى و ... را به دنبال داشته است.
صرامى با اشاره به اين كه 70 درصد مجرمان مواد مخدر ورودى به زندانها متاهل هستند، اظهار كرد: حدود 10 ميليون نفر از همسران و فرزندان اين عده در سطح كشور روى گسل اعتياد قرار دارند.
وى گفت: هم اكنون به طور ميانگين 45 درصد موجودى زندانهاى كشور را زندانيان مواد مخدر به خود اختصاص داده‌اند.
مدير كل فرهنگى و پيشگيرى ستاد مبارزه با مواد مخدر با اظهار تاسف نسبت به كاهش 5/27 درصدى بودجه فرهنگى و پيشگيرى ستاد مبارزه با مواد مخدر تاكيد كرد: اگر در سال دوم برنامه چهارم توسعه نيز همين اتفاق براى بودجه پيشگيرى روى دهد ضربه جدى به پيكره افراد سالم جامعه وارد شده و خسارات اقتصادى مواد مخدر بيشتر مي‌شود.
به گفته وى سرانه روزانه بودجه كمكى ستاد به دستگاههاى فرهنگى 11 ريال است كه با اين ميزان اقدامات پيشگيرانه فلج خواهد شد، لذا اگر توجه عميقى به اين مهم نداشته باشيم، لطمه جدى خواهيم ديد.