گزارش بزرگداشت دکتر رضا براهنی

 

( تورنتو 26- 25 جون 2005 )

 

دکتر علی قره جه لو – تورنتو

 

در ماه های اخیر فکر ایجاد نهادی که بتواند از تلاش ها و دستاوردهای بزرگ و ارزنده ایرانیان مقیم کانادا در زمینه های مختلف علمی،ادبی، هنری، پزشگی، مهندسی، فن آوری، روزنامه نگاری، تجارت، ورزشی و همچنین حقوق بشرقدردانی کند، به  ضرورتی جدی تبدیل شده بود.

 

بعد از ماه ها بحث و مشورت  عده ای از کوشندگان جامعه ایرانی تورنتو، که هر یک از زمینه متفاوتی از فعالیت حرفه ای برخاسته بودند،   سرانجام به  تاسیس نهادی بنام " کانون فرهنگی سپاس" موفق شدند.

 

کانون فرهنگی سپاس که موسسه ای است غیرسیاسی، غیرمذهبی و غیرانتفاعی تنها هدف خود را جستجو، معرفی و قدردانی از آن شخصیت های جامعه ایرانی - کانادائی قرار داده است که دستاوردهای ارزشمند و تاثیر گذاری در زمینه های فوق در کانادا از خود نشان داده اند.

 

فعالیت های ارزنده ای از این نوع که کانون سپاس آنرا با افتخار سرلوحه هدف خود قرار داده است کمک خواهد کرد که جامعه ایرانی بتواند جای شایسته خود را در موزائیک فرهنگی کانادا پیدا کند -  کشوری که جاذبه های آن قادر است که دانشمندان و متخصصین و روشنفکران را از سراسر جهان به خود جذب کند.

 

کانون فرهنگی سپاس در اولین مرحله فعالیت خود تصمیم گرفت که از فعالیت های موثر و تاثیر گذار دکتر رضا براهنی، شاعر، نویسنده، منتقد، نظریه پرداز ادبی و فعال حقوق بشر در کانادا که حضورش تحرک جدی در فضای فرهنگی- ادبی و سیاسی جامعه ایرانی در کانادا ایجاد کرده است، قدردانی کند.  

 

کانون سپاس برای برنامه ریزی و برگزاری مراسم بزرگداشت  دکتر رضا براهنی یک کمیته اجرائی بشرح زیر انتخاب نمود:

 

1-  رضا مریدی ( رئیس)

2-  حسن زرهی (معاون)

3-  داود فرمانی

4-  مهرداد حریری

5-  حبیب شفائی

6-  بهزاد شایان

7-  تحورا طباطبائی سلطانی

8-  سعید طاهری

9-  اسماعیل زاهدی

10-  اسد زرین مهر

مراسم بزرگداشت دکتر براهنی بنا به تصمیم کمیته اجرائی در دو روز متوالی برگزار گردید.  روز شنبه 25 جون سمینار ادبی در دانشگاه تورنتو و روز یکشنبه ضیافت شامی  در هتل شرایتون ریچموند هیل که به نحو با شکوهی برگزار گردید.

 

 

 سمینار ادبی دانشگاه تورنتو:

 

 سمینار در ساعت 10 صبح با پخش قطعه هائی از فیلم پیام های ارسالی شاعران و نویسندگان ایران آغاز گردید و سپس با مجموعا 18 سخنرانی در 4 قسمت ادامه یافت.  سخنران  مدعو این سمینار دکتر رضا سید حسینی بود که از ایران برای سخنرانی و شرکت در بزرگداشت براهنی به تورنتو آمده بود.  سخنرانان مدعو دیگری که از ایران برای شرکت در سمینار آمده بود دکتر جواد مجابی بود.   ریاست اداره جلسات قبل از ظهر سمینار به عهده حسن زرهی و ساسان قهرمان بود.   مدیریت جلسات بعد از ظهر را مهندس بهزاد شایان عهده دار بود.  در این سمینار جنبه های مختلف زندگی، آثار افکار و تلاش ها، و فعالیت های براهنی توسط سخنرانان شرکت کننده مورد بررسی و تدقیق قرار گرفت.

 

در فیلم پیام شاعران و نویسندگان ایران، نویسندگان و شاعرانی چون سیمین بهبهانی، علی اشرف درویشیان، اسداله امرائی، فرخنده حاجی زاده، شمس آقاجانی، و بسیاری دیگر نظرات خود را درباره آثار و اندیشه های  براهنی بیان کردند. 

 

بیش از 70 پیام تبریک از شخصیت های شناخته شده ادبی و هنری ایران، کانادا، ترکیه، آذربایجان، آمریکا و اروپا و نیز انجمن های قلم از کشورهای  مختلف جهان به سمینار رسیده بود که چند تای آنها از جمله پیام هلن سیسکو از فرانسه و نوام چامسکی از آمریکا خوانده شد.  پیام  اسماعیل خوئی شاعر معاصر ایران که شعر بلندی  درباره براهنی سروده بود توسط  صمصام کشفی و پیام محمود دولت آبادی نویسنده معاصر ایران توسط دکتر جواد مجابی قرائت گردید.

 

سمینار با سخنرانی بسیار پرشور دکتر براهنی و در میان کف زدن های ممتد حضار در ساعت 7 بعد از ظهر به پاین رسید.

 

 

مراسم ضیافت شام

 

مراسم ضیافت شام از ساعت 6.30 بعد از ظهر در بزرگترین سالن هتل شرایتون ریچموند هیل – تورنتو برگزار گردید.  در این مراسم بیش از 400 نفر مهمان ایرانی و عده زیادی مهمانان کانادائی از جمله عالیجناب جان رالستون سائول همسر فرماندار کل کانادا و آقای هارون صدیقی – رئیس انجمن قلم کانادا شرکت داشتند.

 

مراسم جشن با ورود تشریفاتی عالیجناب سائول به سالن در حالیکه توسط دکتر مریدی رئیس کمیته اجرائی مراسم بزرگداشت و آجودان نظامی ایشان همراهی می شدند آغاز شد.  آنگاه سرود ملی کانادا و سرود ای ایران نواخته شد.

 

پس از اجرای سرود ملی کانادا و سرود ای ایران، دکتر رضا مریدی طی سخنانی از طرف کانون سپاس به حاضرین خوش آمد گفت و آنگاه از اعضای کمیته افتخاری ، کمیته اجرائی و افراد داوطلبی که برای برگزاری مراسم بزرگداشت زحمت کشیده بودند سپاسگزاری نمود.

 

دکتر مریدی از موسسات و شرکت ها و انجمن های ایرانی، اشخاص و رسانه های گروهی ایرانی که برای برگزاری مراسم بزرگداشت کمک مالی نموده بودند اظهار قدردانی نمود.  پس از آن ، دکتر مریدی درباره شخصیت، آثار و جایگاه دکتر براهنی مطالبی ایراد نمود که مرد توجه حضار قرار گرفت.

 

پس از سخنان دکتر مریدی، پیام های دریافتی از فرماندار کل انتاریو، نخست وزیر انتاریو، شهردار ریچموند هیل، پروفسور نوام چامسکی و پروفسور هلن سیسکو قرائت و به دکتر براهنی اهداء شد.  آنگاه عالیجناب سائول که در ضمن ریاست افتخاری مراسم بزرگداشت دکتر براهنی را به عهده داشت، پشت میکروفون قرار گرفت و بیانات مهمی درباره آزادی فکر و اندیشه و بیان و نقش مهم زبان در ارتباط بین انسانها و جوامع و گسترش آزادی ایراد نمود که مورد توجه مهمانان قرار گرفت.  عالیجناب سائول، ضمن بیانات خود از حرکت انسانی و پر معنی و پر محتوای کانون سپاس برای ارج نهادن به بزرگان جامعه ایران – کانادائی اظهار خوشحالی نمود ومسئولین کانون سپاس را مورد تشویق قرار داد.

 

آنگاه لوح سپاس توط آقای حسن زرهی قرائت گردید و سپس توسط عالیجناب سائول به دکتر براهنی ارائه شد.  بعلاوه تندیس سپاس توسط خانم طباطبائی و نیز جایزه سپاس توسط آقای زرین مهر حمل و توسط عالیجناب سائول به دکتر براهنی  ارائه شدند.  پس از آن دکتر براهنی طی سخنانی از عالیجناب سائول و کانون سپاس اظهار تشکر نمود.

 

در این مراسم فیلم پیام شاعران و نویسندگان ایرانی و نیز فیلم مستند زندگی دکتر براهنی به نمایش گذاشته شدند.  در قسمت پایانی برنامه، پیانیست معروف چنگیز صادق اوف که از کالیفرنیا برای شرکت در مراسم آمده بود و نیز خواننده مشهور یوسف ساوالان قطعاتی از موسیقی آذربایجانی، ایرانی و غربی را ارائه دادند که مورد توجه بسیار حضار قرار گرفت.  گروه رقص خانم آرام بیات که از مونترال برای شرکت در این برنامه بزرگداشت آمده بودند با اجرای رقص های آذری و ایرانی شور و هیجان خاصی در حضار ایجاد کردند که مورد تشویق ممتد قرار گرفتند.

 

پذیرائی شام هتل شرایتون با غذاهای لذیذ و سرویس فوق العاده موجبات رضایت خاطر حاضرین و مهمانان را فراهم آورد.  این برنامه ساعت 12 شب خاتمه یافت.