گزارش سایت اؤیرنجی از وضعیت حقوق بشر در آذربایجان، خرداد 1390

 

چهارشنبه 1 تیر 1390 – 22 ژوئن 2011

 

1خرداد: اولین جلسه رسیدگی به اتهامات یوروش مهر علی بیگلو و لطیف حسنی برگزار شد. این فعالین سیاسی آذربایجان اردیبهشت ماه سال پیش دستگیر و پس از تحمل 220 روز شکنجه در بازداشتگاه اداره اطلاعات تبریز و همچنین 50روز در زندان تبریز به قید وثیقه 100 میلیون تومانی به طور موقت آزاد شده بودند.

 

 

2 خرداد: ابراهیم نوری فعال دانشجویی و مدنی که 30اردیبهشت ماه دستگیر شده بود،آزاد شد.

 

 

3 خرداد: ابولفضل ميرزاخانلي و محمود اوجاقلو دو فعال مدني آزربايجان در شهرستان بهارستان(جاده ساوه) تهران توسط نيروهاي امنيتي دستگير شدند.آنان جهت شرکت در مراسم سالگرد شهدای قیام خرداد 85 عازم سولدوز بودند که در راه دستگیر و به مکان نامعلومی منتقل میشوند.

 

4 خرداد: تعداد زیادی از فعالین مدنی آذربایجان که در مراسم گرامیداشت شهدای سولدوز(نقده) شرکت کرده بودند توسط نیروهای امنیتی دستگیر و پس از یک روز آزاد شدند. این مراسم طبق روال هر ساله جهت گرامیداشت یاد و خاطره ی شهروندانی که در جریان اعتراضات مدنی به کایکاتور روزنامه ایران در سال 85 در سراسر آذربایجان برگزار شد در شهر سولدوز (نقده) برپا میشود. از جمله ی دستگیرشدگان می توان اسامی زیر را ذکر کرد: عباس لیسانی(فعال سرشناس سیاسی)، ابراهیم رشیدی ساوالان(روزنامه نگار و فعال حقوق بشر)، عسگر اکبرزاده(فعال مدنی)، روزبه سعادتی(فعال مدنی)، وحید فائزپور(وبلاگ نویس), مهرداد کرمی(دبیر کانون آذربایجان شناسی دانشگاه تبریز)، افشین شهبازی( فعال دانشجویی و عضو کانون آذربایجان شناسی دانشگاه تبریز)، محمد احدی(فعال دانشجویی وعضو کانون آذربایجان شناسی دانشگاه تبریز)، صابر جهانی(عضو سابق شورای مرکزی کانون آذربایجان شناسی دانشگاه تبریز)، حمید منافی نادارلی، محمد آخوندی چیخارلی(فعال دانشجویی)، حمید جباری(مدیر مسئول نشریه ساری گلین) ، علی خیرجو(فعال مدنی)، علی پاکباز(فعال مدنی)، جلیل تاری(فعال دانشجویی)، یاشار پیری(فعال دانشجویی)، کیان پیغامی(فعال مدنی)، محمد اسکندر زاده(فعال مدنی)آیدین ذاکری( فعال مدنی)، حسن کریم زاده(نویسنده و روزنامه نگار آذربایجانی)، سیامک میرزایی(فعال با سابقه و موسس گروه کوهنوردی گلجک)، نادر عزیزی(فعال مدنی و عضو هیئت تحریریه نشریه کیملیک)، ولی آلیش زاده(فعال مدنی)، مهدی اژدری(فعال مدنی) و صابر

 

 

 

5 خرداد: مهدی حمیدی شفیق از فعالین مدنی و دانشجویی ستاره دار اعلام شده و از حق ادامه ی تحصیل محروم شد.محمدعزیزی نیز که از فعالین دانشجویی و عضو ستاد آقای کروبی در انتخابات سال 88بود ستاره دار اعلام شد.

 

5 خرداد: دادگاه رسیدگی به اتهامات احمد آقایی فعال دانشجویی برگزار شد و وی از اتهام توهین به رهبر و تبلیغ علیه نظام تبرئه شد.این فعال مدنی و دبیر سابق کانون دانشگاه بو علی سینا، در پی برگزاری مراسم سالگرد قیام خرداد 85 در خردادسال پیش در دانشگاه بو علی سینا دستگیر وپس از گذراندن 20 روز حبس در اداره اطلاعات همدان به طور موقت آزاد شده بود.

8 خرداد: محاکمه زندانیان اعتراضات سیزده فروردین امسال به نام های حبیب پور ولی، جلیل علمدار میلانی، علی سلیمی، حجت مختارزاده و سعید سیامی برای بار دوم و این بار به جرم اخلال در نظم عمومی برگزار شد و همگی به 20ضربه شلاق و 3میلیون ریال جریمه ی نقدی محکوم شدند. نام بردگان ششم اردیبهشت امسال به جرم تبانی علیه امنیت ملی محاکمه و به شش ماه حبس محکوم شده بودند.دادگاه تجدید نظر جلیل علمدار،سعید سیامی و علی سلیمی را از این اتهام تبرئه کرد.

 

9 خرداد: خبرگزاریها خبر از شنکجه ی وحشیانه ی محمدرضا هادی دادند. این فعال سیاسی که در شهریور سال قبل به اتهام تبلیغ علیه نظام و جاسوسی دستگیر شده بود، نزدیک به پنج ماه در اداره اطلاعات تبریز به صورت وحشیانه ای مورد شکنجه قرار گرفته که در اثر این شکنجه ها سه استخوان قفسه سینه، دندان و یکی از انگشتان دست راست وی شکسته و انگشتان پای چپ او بی حس شده است.

10خرداد: 3شهروند مهابادی به نام های جعفر، حبیب و ولی افشاری که آذر ماه سال گذشته به جرم همکاری با گروه های غیر قانونی دستگیر شده بودند پس از چندین ماه از زندان مهاباد به بند عمومی زندان ارومیه منتقل شدند.

11خرداد: آقایان رضا ابری، علی حسن تهمتنی، ابراهیم فرج زاده، ابراهیم آسمانی و هادی مرتضی از صرف قاضی بیات شعبه سوم دادگاه انقلاب اسلابی شهرستان تبریز به شش ماه الی 1 سال حبس محکوم شده اند. این فعالین مدنی روز هشتم دیماه سال 88 در مراسم تشییع جنازه چنگیز بخت آور که به طرز مشکوکی درگذشته بود، همراه با ۲۲ تن دیگر در قبرستان مارالان تبریز بازداشت شده بودند.

 

12خرداد: علیرضا فرشی فعال مدنی آذربایجانی و استاد دانشگاه روز پنجشنبه 12 خرداد از اداره اطلاعات شهرستان تبریز به زندان تبریز منتقل شد. وی روز 23 اردیبهشت با هجوم نیروهای امنیتی به منزلشان دستگیر شده بود.

 

13خرداد: محمد رحمانی فر نویسنده و فعال حرکت ملی آذربایجان از نیروی انتظامی اخراج گردید. وی که سال گذشته به دنبال حمله نیروهای امنیتی به منزلش در محله خطیب تبریز دستگیر و دو هفته تحت بازداشت و بازجویی قرار گرفته بود در ماه های اخیر از محل خدمت خود در نیروی انتظامی تبریز به ترکمنچای شهرستان میانه تبعید شده بود.

 

16 خرداد: بابک کیومرثی فعال مدنی در روستای شوجا از توابع جلفا دستگیر شد.وی پس از 10روز با تودیع قرار وثیقه به طور موقت آزادشد.

 

17خرداد: سیامک کوشی فعال دانشجویی و مدنی از زندان تبریز آزادشد. این فعال مدنی روز 30اردیبهشت دستگیر و پس 13روز بازداشت در بازداشتگاه اداره ی اطلاعات به زندان تبریز منتقل شده بود که با تودیع وثیقه آزادشد.

 

18 خرداد: سعید موغانلی روزنامه نگار، نویسنده و شاعر شهیر آذربایجانی دستگیر شد.این نویسنده و وبلاگ نویس بامداد18 خرداد در روستای "یئل سو" از توابع شهرستان انگوت در استان اردبیل دستگیر و پس از چند روز به اداره ی اطلاعات تبریز منتقل شد.

18 خرداد: دادگاه 4نفر از فعالین مدنی و هواداران تیم تراکتورسازی آقایان بهنام نور محمدی ، ولی روشنی،رحیم و مهدی گلابی که سال گذشته پس از مسابقه ی این تیم با نفت آبادان دستگیر شده بودند، برگزار شد.

19خرداد: حکم دادگاه بدوی موسی ساکت(مسئول شعبه ی آذربایجان شرقی سازمان ادوار دفتر تحکیم وحدت) و حسن علیزاده توسط دادگاه تجدید نظر تائید شد. موسی ساکت به اتهام تبلیغ علیه نظام به چهار ماه وعضویت در نهضت آزادی به سه ماه حبس تعزیری محکوم شده است.همچنین حسن علیزاده به اتهام عضویت در نهضت آزادی و جنبش مسلمانان مبارز به نود و یک روز حبس تعزیری محکوم گردیده است.

 

19خرداد: نیما پوریعقوب از فعالین دانشجویی دانشگاه آزاد تبریز دستگیر شد.

 

20خرداد:ساسان واهبی وش فعال دانشجویی بازداشت شد.وی پس از چند روز بیخبری با خانواده اش تماس گرفته و خبر از دستگیری خود می دهد.

 

22خرداد: اولین جلسه دادگاه اسدالله اسدی بدون حضور وکیل و به طور غیر علنی برگزار شد.این فعال مدنی در تاریخ 23تیر 89 بازداشت و پس از 6ماه بازجویی و شکنجه در تبریز به بازداشتگاه اداره مرکزی اطلاعات تهران منتقل می شود.در اثر زندان انفرادی طولانی مدت و نیز شکنجه های اعمال شده وضعیت جسمی و روحی وی نامناسب گزارش شده به طوریکه یکبار نیز اقدام به خودکشی کرده است.

 

25خرداد: حکم شلاق دستگیر شدگان تجمع اعتراضی به خشک شدن دریاچه ی ارومیه در تبریز اجرا شد.آقایان سعید سیامی ، علی سلیمی و جلیل علمدار میلانی که از روز 13فروردین در بازداشت به سر می برند پس از تبرئه شدن از اتهام تبانی و اجتماع برای ارتکاب جرائم علیه امنیت ملی و نقض حکم مربوط به آن، به دلیل اتهام اخلال در نظم عمومی محکوم به 3میلیون ریال جزای نقدی و 20ضربه شلاق شده بودند که با اجرای حکم فوق از زندان آزادشدند.

 

 

 

28خرداد: هانیه فرشی شتربان شهروند تبریزی پس از 11ماه بازداشت موقت به 7سال زندان محکوم شد.اتهام وی توهین به مقدسات و رهبری عنوان شده است. دلیل اتهامات وارده به وی چند ایمیل و فعالیت های اینترنتی اوست که تحت فشار و در زندان انفرادی به آنها اعتراف کرده است.هانیه فرشی تیر ماه سال گذشته دستگیر و به زندان اوین منتقل شده بود.