بازداشت محمدرضا لوایی شاعر و داستان نویس آذربایجانی در تبریز

شنبه ۹ آذر ۱٣٨۷ - ۲۹ نوامبر ۲۰۰٨

 

ساوالان سسی: محمدرضا لوایی شاعر٬ نویسنده و روزنامه نگار آذربایجانی از شب جمعه ۱ آذر در بخش خوجا، از توابع شهرستان اهر، توسط نیروهای امنیتی، بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال داده شده است.

خانواده آقای لوایی علیرغم گذشت
۸ روز از بازداشت ایشان همچنان، از علت بازداشت و محل نگهداری او ابراز بی‌ اطلاعی می کنند. آنها، نگران آن هستند که او در زندان «تحت شکنجه و بد رفتاری» باشد.

پیش تر محمد رضا لوائی، در جریان مراسم ختم غلامرضا امانی از فعالان سیاسی آذربایجان و دو برادر وی در تبریز، توسط مامورین وزارت اطلاعات تهدید به بازداشت شده بود.

لوایی نویسنده چندین کتاب شعر و داستان به زبان ترکی از جمله "گلیرم منی اینان"٬ "درینلیمدی دنیز" ٬ "ترور و آزادلیق" ٬ "گونش سسیندیر باتیر" ٬ "گوزلریم دوغوم گونوم" و "آرباتان" می باشد.

از این شاعر و داستان نویس شناخته شده آذربایجانی آثار داستانی٬ شعر و همچنین مقالات متعددی در نشریاتی همچون٬ امید زنجان٬ پیک آذر٬ نوید آذربایجان٬ شمس تبریز٬ آوای اردبیل٬ یارپاق و... منتشر شده است.

 

 

 

دقت... دقت... محمدرضا لوائی، شاعر ملی آذربایجان، از یک هفته قبل مفقود شده است!


میللی حرکت جمعه ۸ آذر ۱۳۸۷:

براساس اخباری که از منابع مرتبط با خانواده محمدرضا لوائی، شاعرشهیر ملی و نویسنده هویت طلب ملت آذربایجان دریافت کرده ایم، گفته می شود که محمد رضا لوائی از شامگاه اول آذرماه، به دنبال مراجعت افراد ناشناسی به درب منزل وی در بخش خوجا، از توابع شهرستان اهر، ناپدید شده و تاکنون هیچ خبری از وی در دست نیست.

براساس این خبر گفته می شود روز جمعه برابر با اول آذرماه، در ساعت 22 و 30 دقیقه شب، به دنبال به صدا درامدن زنگ درب منزل، محمدرضا اقدام به بازکردن درب خانه می کند. همسر آقای لوائی می گوید متوجه شده که محمدرضا درکنار درب خانه، در حال مشاجره لفظی با فرد یا افرادی است. خانم لوائی می گوید:" وقتی به در خانه رسیدم، محمد رضا را دیدم که داخل یک اتومبیل نشانده شده و درحال دور شدن از خانه است."

لازم به ذکر است که محمد رضا لوائی، در جریان مراسم ختم برادران شهید امانی در تبریز، با مامورین وزارت اطلاعات درگیر شده و مورد تهدیدات سنگین لفظی قرار گرفته بود.

همچنین براساس اخبار موثقی که به دست آورده ایم، لوائی بهبرخی از دوستان نزدیک خود اظهار داشته است که طی ماههای اخیر، بر تعداد و شدت تهدیداتی که علیه وی به عمل می آید بصورت بی سابقه ای افزایش یافته است.

لوائی متولد سال 1350 است و از ناراحتی شدید قلبی رنج می برد.

اشعار ملی محمدرضا لوائی و بخصوص کاست ملی 120 دقیقه ای او که اخیرا باصدای خود منتشر کرده، نام و یاد این مبارز صاحب قلم را بیش از پیش بر قلوب هویت طلبان ترک  آذربایجانی حک کرده است.

منتظر دریافت و انتشار اخبار تکمیلی هستیم.

در پایان، نوشته محمد رضا امانی را درخصوص شهادت برادران امانی، بخصوص مهندس غلامرضا امانی مجددا تکرار می کنیم:

 

شهید امانی بارقه­ی هویت تركی ما است

محمد رضا لوایی

جاده و تردید. جاده و تردد مغزهای سیاه. جنایت از قبل طرح ریزی شده است وآنگاه تو غرق خون هویت و آزادگی می­شوی. شهید امانی بارقه­ی هویت تركی ما بود در شب سهمگین تهاجم و استحاله. من نگران وضعیت موجودم. نخبگان فكری و فرهنگی ما یا به زندان می افتند و یا زندان تن را رها كرده و بر آغوش مام وطن باز می گردند. و هر دوی اینها همانگونه كه قبلاً نیز هشدار داده­ام از قبل طراحی شده­اند. اما موضوع مهم این است كه در چنین شرایط سهمگین، گذر و گذار فعالان آذربایجان در این مهلكه­های مسلط و وحشتناك چگونه باید باشد؟ این سوالی است كه تامل همگانی را می طلبد.

من اشك­های عباس لسانی را از پشت سیم­های مرموز تلفن شنیدم. اندوه ایل و قبیله من این بار سنگین تر از هر برهه­یی است. ما نتوانستیم به او بگوییم كه امانی شهید شده است. و جهان در سكوت بیراهه خویش می رقصد. سهم ما از این جدال نا برابر همین است. یا زندان یا مرگ. و این بار وطن و زبان و فرهنگ هزینه سنگینی می طلبد. هدف فرهنگ مهاجم این بار آشكارا رژه می رود.

حذف نخبگان هویت، تزریق تدریجی ترس بر رگان نسل جدید هویت، و ... دوره سیاه سركوب آزادی طلبان فرارسیده است. و امانی اولین نخبه شهید ما در راستای این تفكر وحشتناك می باشد. اینجانب ضمن دعوت دوستان برای چاره اندیشی در خصوص این تفكرات فاشیستی لازم است هشدار دهم كه در صورت عدم انسجام فكری و عملی ضربات سهمگینی را متحمل خواهیم شد. بنده به نوبه خویش شهادت مهندس امانی را به خانواده آن عزیز، به مردم آذربایجان و به دوستان و فعالان صدیق هویت و فرهنگ تركی تسلیت گفته و تداوم راه آن شهید عزیز را خواهانم.

 با احترام - محمد رضا لوائی - 5/8/1387

 

 

آزادی حمید آرغیش نویسنده مشهور آذربایجانی از زندان خوی 

 

جمعه  ٨ آذر ۱٣٨۷ -  ۲٨ نوامبر ۲۰۰٨

اویرنجی نیوز: بنا بر گزارشات رسیده به سایت اویرنجی حمید رستمی (آرغیش) از زندان خوی آزاد شده است. حمید آرغیش که به یک سال حیس محکوم شده بود با تحمل شش ماه حبس با استفاده از آزادی مشروط آزاد گردید. همچنین خبرهای رسیده حاکی از آن است که حکم تبعیدی این نویسنده از طرف دادگاه لغو گردیده است.

 این نویسنده هویت طلب آذربایجانی سال گذشته توسط شعبه یک دادگاه انقلاب اسلامی شهرستان خوی به یک سال حبس تعزیری، دو سال تبعید به بیجار و سه سال ممنوعیت نشر آثار محکوم شده بود.

آرغیش نویسنده چندین کتاب داستان به زبان ترکی از جمله “… وسنین حکایه لریم”٬ “قارلی ارک” و “حیکایه لر توپلوسو” می باشد.

او در پی بازداشتهای گسترده ۲ اسفند ۱۳۸۵(۲۱ فوریه ۲۰۰۶)٬ روز جهانی زبان مادری٬ در شهرهای آذربایجان توسط مأمورین اطلاعات خوی بازداشت شده بود. به دنبال بازداشت وی منزل و محل کار این نویسنده آذربایجانی توسط نیروهای امنیتی مورد بازرسی قرار گرفته٬ کامپیوتر، کتاب های شخصی و دست نوشته های وی توقیف گردیده بود.

از این داستان نویس شناخته شده آذربایجانی آثار داستانی٬ شعر و همچنین مقالات متعددی در نشریاتی همچون٬ امید زنجان٬ پیک آذر٬ نوید آذربایجان٬ شمس تبریز٬ یاشیل یول٬ یارپاق و… منتشر شده است. او همچنین مدیر یک وب سایت اینترنتی با نام آرغیش است که در حوزه داستان آذربایجانی فعالیت می کند.

 

 

آزادی موقت "جمشید زارعی" فعال سیاسی آذربایجانی از زندان تبریز 

 

جمعه  ٨ آذر ۱٣٨۷ -  ۲٨ نوامبر ۲۰۰٨

ساوالان سسی: جمشید زارعی، ۳۱ ساله و از فعالان حرکت ملی آذربایجان در تبریز که روز سه شنبه ۲۸ آبانماه ۸۷، در محل کار خود توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود پس از تحمل ۹ روز بازداشت موقت روز گذشته پنجشنیه هفتم آذر به قید وثیقه ۲۰ میلیون تومانی از زندان تبریز آزاد شد.

 

بنابر اظهار نزدیکان اش او تقریبا تمام مدت حبس را در بازداشتگاه وزارت اطلاعات تحت فشارهای جسمی و روحی قرار داشته و در این مدت اجازه تماس با وکیل و خانواده به او داده نشده است.

 

شایان ذکر است، نامبرده در اردیبهشت ٬۸۷ نیز همزمان با دومین سالگرد اعتراضات خرداد ۱۳۸۵ آذربایجان دستگیر و سه ماه در بازداشت موقت بود، اخیرا"حکم شش ماه حبس تعزیری در این خصوص برای وی صادر گردیده است.

 

 

تلاش گسترده آذربایجانیهای مقیم خارج از کشور برای آزادی شهناز غلامی

 

جمعه  ٨ آذر ۱٣٨۷ -  ۲٨ نوامبر ۲۰۰٨

 

اویرنجی نیوز: در پی بازداشت خانم شهناز غلامی روزنامه نگار، وبلاگ نویس و فعال زن حرکت ملی آذربایجان در تبریز تلاش برای آزادی وی از سوی آذربایجانیهای مقیم خارج از کشور و به ویژه سوئد شدت گرفته است. درپی مراجعات آذربایجانیهای خارج از کشور روزنامه های شناخته شده و پرتیراژ در سوئد اقدام به انتشار اخباری در مورد بازداشت خانم غلامی نموده اند.

 

بنا به گزارشات رسیده به اویرنجی جمعیت آذر در سوئد طی نامه های سرگشاده ای به سازمانهای غیردولتی و سازمانهای مدافع حقوق بشر خواستار توجه این سازمانها به وضعیت این روزنامه نگار تورک گردیده است. در همین راستا و بدنبال پی گیریهای گسترده فعالین آذربایجانی خارج کشور، سازمانهای مدافع حقوق بشر سوئد طی نامه ای سرگشاده ای به سفیر ایران در سوئد ضمن اعتراض به بازداشت و سرکوب گسترده فعالین آذربایجانی خواستار آزادی هر چه سریعتر خانم شهناز غلامی شدند.

همچنین به گزارش سایت جنبش دانشجوئی آذربایجان اویرنجی روزنامه پرتیراژ SYDSVENSKAN طی مقاله ای که در روز 27 نوامبر 2008 و به قلم Anders Malmström منتشر نموده است به بررسی فعالیتهای شهناز غلامی پرداخته و نسبت به ادامه بازداشت وی ابراز نگرانی نموده است.

همچنین سایت انگلیسی زبان Iran Human Rights Voice (IHRV) نیز طی گزارشی به نقل از منابع آذربایجانی خبر بازداشت این فعال زن آذربایجانی را پوشش داده است.

 

سایت اویرنجی ضمن تقدیر ار فعالیت آذربایجانیهای مقیم خارج از کشور بر این عقیده است که پی گیری سازمانهای مدافع حقوق بشر آذربایجانی خارج از کشور نقش ارزنده ای در رساندن صدای مظلومیت ملت آذربایجان در مجامع جهانی داشته و روحیه مبارزه ضد تبعیض نژادی و زبانی فعالین داخل کشور را صد چندان می کند

 

Döyüşkən jurnalistimiz Şahnaz Qulami İsveçin feminist qruplarının və kütləvi infornasiya orqanlarının diqqət mərkəzindədir.

Güney Azərbaycanın faəl jurnalisti Şahnaz Qulaminin adı son zamanlar aktiv şəkildə İsveç mətbuatında hallanmağa başlamışdı. Bu mətbuat orqanlarından biri, İsveçin cənubunda yayılan "Sydsvenskan" qəzetinin onun haqqında yazdıqlarını diqqətinizə çatdırırıq. İsveçin tanınmış kütləvi informasiya orqanı Şahnaz Qulaminin tutulması barəsində belə yazır: "İranlı jurnalist Şahnaz Qulaminin İsveçə gəlməsi və Malmö Universitetində onunla görüş keçirilməsi qərara alınmışdı. Amma o, yaşadığı Təbriz şəhərində gözlənilmədən, qəfildən həbsə alınmışdı. Buna səbəb onun bu yaxınlarda müəmmalı şəkildə maşın qəzasına düşmüş 3 qardaşın ölümündə İranın Milli Təhlükəsizlik məmurlarının əli olduğunu iddia etməsidir. O, 3 qardaşdan biri İran rejiminə qarşı mübarizə aparan tanınmış şəxs idi." Daha sonra qəzet yazır ki: "Jurnalist Şahnaz Qulami ifşa etdi ki, maşın qəzasına səbəb olan yük maşını İran Milli Təhlükəsizlik orqanlarına aid olub və həmçinin ETTELAAT məmurları 3 qardaşın xəstəxanada əlacına mane olublar. O, bu xəbəri öz sitəsində yerləşdirdiyi üçün tutulub. Azərbaycan -- İsveç İcmasının başqanı Fəraşruz Rəngibər Ş.Qulami ilə bağlı belə deyir: "Mən İrandaydım, istəyirdim onunla görüşəm,o, İsveçə gəlmək üçün viza almışdı. Qulami xanım öz sitəsində işgəncə ilə bağlı və əxlaqsızlıqla məşğul olmağa məcbur olan qadınlar, həmçinin ərsiz qalıb ailənin bütün iqtisadi yükü çiynində olan qadınlar barəsində yazırdı. O, 20 noyabrda 6 ay həbsə məhkum olundu. Bu hökmün verilməsinə əsas səbəb ondan ibarətdir ki, o, qərb ölkələrində yerləşən mediyalara müsahibə verib və çalışıb ki, qadınlarla bağlı qərb ölkələrindəki normaları İran daxilində yaysın. Bunlardan da əlavə, o, İranda federal bir siyasi sistemin quruluşunu müdafiə edirdi. Şahnaz Qulami ona kəsilən qanunsuz hökmə qarşı etiraz etdi, amma heç bir cavab almamışdır. O, dekabrın 13 - də Stokholma gəlib, sonra Malmö şəhərinə gedəcəkdi."

Qəzet Azərbaycan -- İsveç Icmasının başqanının fikrinə əsasən istinad edib deyir ki: "Şahnaz Qulaminin həyatı ilə bağlı böyük təhlükə var və o, həbsdə olan zaman işgəncəyə məruz qala bilər."

Sərhədsiz jurnalistlər də Şahnaz Qulaminin həbsin məhkum ediblər. Bu təşkilatın verdiyi məlumata görə, hal - hazırda çoxlu sayda jurnalist internet vasitələri ilə çalışırlar ki, fikirlərini yaysınlar. Çünki İran rejimi xüsusən 2000 - ci ildən bəri rejimə qarşı tənqidi fikirlər yayan mediya vasitələrini ağır təzyiqlərə məruz qoyublar. Hal - hazırda İran o ölkələrdən sayılır ki, internetdə yayılan məlumatlara qarşı çox geniş şəkildə senzura qoyub.

İranın yüksək səviyyəli dövlət məmuru bir müddət bundan qabaq bəyan etdi ki, 5 milyon internet sitəsinin İranda yayılmasının qabağını alıb. O cümlədən, Facebook və youtube.

"Sydsvenska" qəzeti yazır ki: "Bu xəbərlə bağlı çalışdıq İranın İsveçdəki səfirliyi ilə əlaqə saxlayıb, jurnalist Şahnaz Qulaminin tutulması ilə əlaqədar ortaya çıxan suallarımıza açıqlama gətirsin." Amma onların şərhi ilə bağlı qəzetdə heç bir məlumat yoxdur. Ehtimal ki, səfirlik məsələ ilə bağlı şərh verməkdən imtina edib. Bunlardan da əlavə, İsveçin tanınmış feminist fəalı və jurnalist Kristina Ringsberg İran səfirliyinə Ş. Qulami ilə bağlı məktub göndərib, onun qeyri - şərtsiz azadlığa buraxılmasını tələb edir.

İran səfirliyinə göndərilmiş məktub bundan ibarətdir:

"Hörmətli Səfir, Təbrizdən aldığımız məlumata görə, İranda Qadın Jurnalistlər Assosiasiyasının ( "ROZA" ) üzvi olan və qadın hüquqlarının fəal müdafiəçisi Şahnaz Qulami 2008 - ci il 9 noyabrda İranın ETTELAAT nümayəndələri tərəfindən həbs olunub. Qulami xanım "Azer Zan" sitəsinin baş redaktorudur və 1990 - 95 - ci illər arasında 5 il müddətinə azadlıqdan məhrum olunmub, zindan həyatı yaşamışdır. 2008 - ci il iyun ayında isə may ayındakı Milli Qiyamın ildönümündəki iştirakına görə bir ay həbsdə saxlanılıb. O, həmçinin zindanda olduğu müddətdə daim işgəncəyə məruz qalıb.

Cənab Səfir, lütfən, insan haqları və insanlıq naminə, görün, Şahnaz Qulaminin azadlığa buraxılması üçün nə edə bilərsiniz.

Hörmətlə Kristina Ringsberg."

Bizim aldığımız məlumata görə, İsveçdəki İran səfiri İsveç Feminist təşkilatının fəalı K. Ringsbergin də məkbunu cavabsız qoyaraq, müraciətinə etinasız yanaşıb.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kristina Ringsbergin İranın İsveçdəki Səfirinə məktubu ingilis dilində

Dear Ambassador

According to the news from Tabriz, Iran, Mrs Shahnaz Gholami, journalist, member of Iranian women journalist

Association (RAZA) and women rights activist was arrested 09.11.2008 by The Ministry of Intelligence Service.

Mrs Gholami is headeditor of "Azar Zan" weblog and had been jailed 5 years 1990-1995 in Tabriz prison due to

her political activities and later she was jailed once more for a month on june 2008 for participating in Khordad 85

mouvement aniversary. She also has been tortured in jail.

Please Mr Amassador do what you can to free Mrs Shahnaz Gholami Din the name of

human rights and humanity.

And please as soon as possible.

Respectfully yours,

Christina Ringsberg

 

 

http://sydsvenskan.se/varlden/article393443/Iransk-journalist-gripen---skulle-besoka-Malmo.html

http://www.denjohan.se/kristina/?p=62

 

 

نامه جمعی از دانشجویان و شاگردان مهندس عبدالله جوان: استادمان را آزاد کنید!



میللی حرکت شنبه ۹ آذر ۱۳۸۷:

 

بیز دوستاقدا

دوستاق بیزده

و ال لریمیز گئرچک لرین

باغیرساق لاریلا دویونله نمیش

باخیش لاریمیز

مفتیل لرین دالیندان اوزگورلویو گؤزلور

منیمله بیر گه، اوزاق لاری دینله

 

 یک بار دیگر،  فریاد آزادی خواهی و ظلم ستیزی فرزندان سردار ملی بر سر مزار غریبانه اش خاموش گردید تا دوباره ثابت گردد که هنوز افرادی هستند با وجود اینکه، سنگ طرف داری از آزادی و آزادی خواهی در دنیا را به سینه می زنند، ولی نمی خواهند باز صدای رسای حق طلبی ملتی به عظمت آذربایجان را بشنوند.به درستی که شنیدن فریاد فرزندان آذربایجان که همانا ندای وجدان بیدار ملت خویش هستند، برای آنان که تاب و تحمل شنیدن حقیقت را ندارند دشوار است. اینان نمی خواهند که هرگز چنین صدایی به گوش دیگر افراد حق طلب و آزادی خواه دنیا برسد و چنین است که دلاوران سرزمین غیرت و شجاعت را به جرم شجاعتشان و عشق به وطن شان اسیر میله های خیالی زندان می کنند، ولی آیا نمی دانند که برای زندانی کردن چنین افرادی نیازمند زندانی به وسعت آذربایجان هستند؟ آیا نمی دانند که با خاموش کردن شمعی، شعله هایی از خشم و نفرت را برای خود به ارمغان می آورند؟  آیا نمی دانند که این سرزمین فرزندانی به مانند گرگ دارد که حتی دیدن هیبت و عظمت شان لرزه بر اندام هر کس می اندازد؟  آیا واقعا این ها را نمی دانند و یا اینکه می خواهند چشم خود را به روی حقیقت ببندند؟

 به هر حال در چنین اوضاعی، ما، تعدادی از دانشجویان و شاگردان استادی که درس آزادگی، شجاعت و عشق ورزیدن به وطن را با ذره ذره وجودش به ما آموخته، بر خود وظیفه می دانیم که ضمن محکوم کردن دستگیری غیر قانونی استادمان، مهندس عبدالله جوان و سایر عزیزانی که در جریان سالگرد شهادت ستارخان، سردارملی دستگیر شده اند، خواستار آزادی هر چه سریعتر استادمان و سایر افراد دستگیر شده هستیم و با صراحت اعلام می داریم که بدانید با دستگیری و زندانی کردن استادی، شاگردانش خاموش نخواهند شد بلکه با استفاده از آموخته های استادی همچون مهندس عبدالله جوان، محکم تر و مصمم تر در راستای احقاق حق مطالبات و حقوق پایمال گردیده ملت مظلومشان گام بر خواهند داشت و در راه رسیدن به سر منزل مقصود، خستگی را خسته خواهند کرد.

 

جمعی از دانشجویان و شاگردان مهندس عبدالله جوان