گزارش آسمک
۲۴ شهريور ۱٣٨۷ - ۱۴ سپتامبر ۲۰۰٨

بی خبری کامل از وضعیت فعالان آذربایجانی بازداشت شده در ضیافت افطار پس از چهار روز

در حالیکه چهار روز از بازداشت فعالان مدنی آذربایجان در ضیافت افطار خیابان نواب تهران می گذرد٬ هیچکدام از آنها با خانواده های خود تماسی نداشته اند. همچنین مسئولین ذی ربط نیز از دادن هر گونه اطلاعات در مورد اتهام بازداشت شدگان به خانواده آنها خودداری می کنند. به گفته نزدیکان یکی از بازداشت شدگان آنها به بند
۲۰۹ زندان اوین فرستاده شده اند.

نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی شامگاه روز چهارشنبه ۲۰ شهریور با یورش به مراسم افطاری در خانه یکی از فعالین آذربایجان به نام صیاد محمدیان در محله نواب تهران، تقریبا ۲۰ نفر را دستگیر نمودند. علیرضا صرافی(مدیر مسئول ماهنامه توقیف شده دیلماج)،اکبر آزاد (نویسنده مجله وارلیق)٬ حسن راشدی(نویسنده مجله وارلیق)٬ سعید محمدی موغانلی (شاعر و روزنامه نگار)، حسن رحیمی بیات (فعال حقوق بشر)٬ حسین حیدری (مدیر مسئول نشریه دانشجویی اولوس)، رقیه علیزاده (همسر عباس لسانی فعال در بند)به همراه سه فرزندش، عباس نعیمی (فعال مدنی - عضو N.G.O "اورین" شهرستان خوی)، اکرم نجاری (شاعر و دبیر سابق NGO خانه فرزندان آذربایجان)٬ مهدی نعیمی(شاعر ومدرس زبان ترکی در دانشگاهها)٬ محمد عباسپور، شهباز ابراهیم نژاد، یوسف هشیار، فرهاد رضایی، رباب عظیمی و صیاد محمدیان٬ اسامی افرادی است که بازداشت شدند.

رقیه علیزاده به همراه سه فرزندش و همچنین اکرم نجاری، رباب عظیمی و فرهاد رضایی بعد از بازداشت چند ساعته آزاد شدند.

در بین دستگیر شدگان افراد نویسنده٬ روزنامه نگار٬ فعال حقوق بشر٬ معلم زبان ترکی آذربایجانی و فعالان مدنی و سیاسی دیده می شوند.

نویسندگان مجله مشهور "وارلیق" در بین بازداشت شدگان
مهندس علیرضا صرافی٬ مهندس حسن راشدی ٬ اکبر آزاد همگی از اعضای هیأت تحریریه مجله وارلیق هستند که از سالهای اول انتشار آن با این مجله همکاری کرده اند. مجله فرهنگی وارلیق تحت مدیریت و سردبیری پرفسور دکتر جواد هیئت از سال ۱۳۵۸ بطور منظم در تهران و به دو زبان ترکی و فارسی منتشر می گردد. این نشریه در تمام کشورهای ترک زبان شناخته شده است.

سوابق بازداشت شدگان

مهندس علیرضا صرافی: صاحب امتیاز و مدیر مسئول ماهنامه اجتماعی٬ سیاسی٬ اقتصادی و فرهنگی "دیلماج" است٬ که به زبانهای تورکی و فارسی در تبریز منتشر می شد. ابلاغیه‌ رسمی حکم توقیف این ماهنامه روز سوم مهرماه ۱۳۸۶ به علیرضا صرافی داده شد.
علیرضا صرافی نویسنده دهها مقاله در زمینه های مختلف و به ویژه اقتصاد آذربایجان٬ فولکلور و مسائل و مشکلات غیر فارسی زبانان ایران است که در نشریاتی مانند٬ "وارلیق"٬ "نوید آدربایجان" و همچنین دیلماج چاپ شده اند. کتاب "کثرت قومی و هویت ملی ایرانیان" نوشته مشترک علیرضا صرافی و دکتر ضیا صدر از طرف انتشارات "اندیشه نو" تهران چاپ شده است.

صرافی معلم فولکلور آذربایجان در دانشگاههای تهران بوده است. او در سمینارهای مختلف در رابطه با زبان و فرهنگ ترکی در کشورهای جمهوری آذربایجان٬ ترکیه و سوئد شرکت کرده و مقاله ارائه داده است. او در بسیاری از نشستهای برگزار شده از طرف گروههای حقوق بشر٬ احزاب سیاسی و جمعیتهای دانشجویی٬ از جمله "نشست دبیران سیاسی دفتر تحکیم وحدت در اسفند ۱۳۸۶ ٬ جلسه مطبوعاتی کانون مدافعان حقوق بشر در ارتباط با مرگهای مشکوک در زندان‌های ایران٬ دربهمن ماه ۱۳۸۶ در مورد مسائل و مشکلات آذربایجان سخنرانی کرده است. وی عضو «شورای ملی صلح» که در چند ماه اخیر فعالیت خود را آغاز کرده است٬ نیز می باشد. علیرضا صرافی همچنین دو سمینار به مناسبت ۲۱ فوریه روز جهانی زبان مادری در تبریز برگزار کرده است.

مهندس حسن راشدی: نویسنده سه کتاب است به نامهای "زبان ترکی و موقعیت گذشته و کنونی آن در ایران!"٬ "گرامر ساده زبانمان"٬(به زبان ترکی) و "ترکان و بررسی تاریخ، زبان و هویت آنها در ایران" که توسط انتشارات "اندیشه نو" در تهران انتشار یافته اند. وی مقالات متعدد در زمینه های سیاسی٬ اجتماعی٬ تاریخ و ادبیات نوشته است که در نشریات و روزنامه های مختلفی از جمله "وارلیق"٬ "یارپاق" "یول"(از طرف کیهان هوایی منتشر می شد)٬ روزنامه شرق٬ هفته نامه نوید آذربایجان چاپ شده اند. او همچنین عضو مؤسس کانون "چیچکلر قورولوشو" است که در سال ۱۳۷۲ به منظور فعالیت در زمینه کودکان تأسیس شد. وی معلم زبان و ادبیات تورکی بوده است.

حسن راشدی یازدهم تیر ماه ۱۳۸۵ حدود یک ماه بعد از تظاهراتهای سراسری خرداد ۱۳۸۵ در شهرهای آذربایجان در محل کارش متروی فلکه صادقیه تهران توسط ماموران اطلاعات بازداشت و حدود سه ماه بعد روز چهارم آبانماه ۱۳۸۵ به قید وثیقه از زندان اوین آزاد و در حکم صادره از طرف دادگاه شعبه ۱۳ انقلاب اسلامی به یکسال حبس تعلیقی به مدت ۵ سال محکوم گشت. شعبه ۱۳ دادگاه انقلاب تهران برای حسن راشدی فعال فرهنگی آذربایجان با ذکر موارد تدریس زبان وادبیات ترکی در دانشگاهها وشرکت در سمینارهای برگزار شده در دانشگاهها در مورد اقوام و اطلاع رسانی حوادث آذربایجان وتهران در خرداد ۸۵ به خبرگزاریهای داخلی و خارجی ونوشتن مقاله ای تحت عنوان فدرالیسم در مجله سیاسی و اجتماعی دیلماج تبریز و حضور در سالگرد ستارخان بر سر مزار سردار ملی،حکم یکسال زندان تعلیقی صادر نمود. اتهام راشدی تبلیغ علیه نظام ذکر شده بود.

اکبر آزاد: نویسنده کتاب "فیرنگیز ایله قیرمیزی دون - بیر ایکی بیزیمکی" (کتاب کودک به زبان ترکی آذربایجانی) که در سال ۱۳۸۴ توسط انتشارات "اندیشه نو" در تهران منتشر شده است. او همچنین در سال ۱۳۷۲ به همراه آیشین موسوی و حسن راشدی در تأسیس کانون "چیچکلر قورولوشو » اشتراک داشت. آزاد مقالات متعدد در نشریاتی همچون مجله "وارلیق"٬ نشریه "یارپاق"٬ ماهنامه "خودآفرین"٬ هفته نامه "نوید آدربایجان" و نشریه "یول" نوشته و عضو هیأت تحریه مجله "وارلیق"٬ و همچنین مجله "یول" که از طرف "کیهان هوایی" منتشر می شد٬ بوده است.

اکبر آزاد در سال ۱۳۸۳ به هنگام شرکت در مراسم قلعه بابک در محل قلعه بابک دستگیر و به زندان تبریز و ائوین فرستاده شد. وی پس از ۶۷ روز بازداشت به قید وثیقه از زندان تبریز آزاد شد. دادگاه انقلاب کلیبر اکبر آزاد را به ۱ سال حبس تعزیری محکوم کرد٬ که پس از اعتراض حکم دادگاه تجدید به ۴ ماه کاهش یافت. وی را برای گذراندن دوران باقیمانده محکومیت خود روز هشتم آبان ۱۳۸۶ به زندان اهر فرستادند و بعد از اتمام دوره آزاد شد. او یک بار هم در هفتم اسفند ۱۳۸۵ به مدت چند روز بازداشت شده است.

سعید محمدی (موغانلی): شاعر٬ نویسنده٬ روزنامه نگار و سردبیر مجله ادبی "یاشماق" است٬ در زمینه نشر فعالیت دارد و قبلا هم سردبیر نشریه "یارپاق" بوده است. سعید موغانلی با محافل ادبی و فرهنگی جمهوری آذربایجان ارتباطات نزدیکی دارد٬ او تیرماه ۱۳۸۶ به هنگام مراجعت از باکو در فرودگاه مهرآباد تهران توسط ماموران اطلاعات دستگیر و پس از بازجویی آزاد شد. در سالهای گذشته چندین بار دستگیر شده و بیش از دو ماه در بازداشت بوده است. وی بار اول روز ۲۱ آذرماه وقتی که می خواست در مراسم ویژه ۲۱ آذر بر سر مزار پروفسور محمدتقی زهتابی استاد تاریخ و معلم زبان ترکی آذربایجانی شرکت کند دستگیر و مدتی بازداشت شد. او همچنین یک بار در تاریخ اول اردیبهشت ۱۳۸۳ نیز به همراه عده ای دیگر از فعالین آذربایجان در خانه ای واقع در آریاشهر تهران دستگیر و بازداشت شده بود.

سعید موغانلی اخیرا در یک فستیوال اینترنتی شعر تورکی با نام "قیزیل آلما" مقام نخست را کسب کرد. وی حدود ۹ سال در حوزه های علمی اردبیل و قم طلبه بوده است.

مهندس حسن رحیمی بیات: فعال حقوق بشر و عضو کمیته گزارشگران حقوق بشر است. وی پس از دستگیری دانشجویان دانشگاه تبریز در حدود دو ماه اخیر به خبررسانی در مورد آنها پرداخت و در مورد وضعیت این دانشجویان با رادیو فردا و رادیو صدای آمریکا مصاحبه کرد. حسن رحیمی بیات همچنین قبلا نیز در تاریخ پنجم اردیبهشت ۱۳۸۳ در تهران دستگیر و چند روز بازداشت شده بود. او فارغ التحصیل مهندسی مهندس عمران٬ اهل شهرستان میانه و ساکن کرج است.

صیاد محمدیان(اووچو): او از فعالان مدنی آذربایجان و اهل شهرستان قوشاچای(میاندوآب) است. مامورین سایر فعالین را در خانه او دستگیر کرده اند. خانه این فعال هویت طلب توسط مأمورین تفتیش شده و کامپیوتر و برخی دیگر از اشیاء ضبظ شده اند.

وی قبلا نیز یک بار در تاریخ پنجم اردیبهشت ۱۳۸۳ در تهران دستگیر و چند روز بازداشت شده است.

مهدی نعیمی اردبیلی: شاعر و معلم زبان ترکی دانشگاهها است. وی در بسیاری از دانشگاههای تهران و همچنین سایر شهرستانها از جمله سنندج به تدریس زبان و ادبیات ترکی آذربایجانی پرداخته است. نعیمی یک بار در تاریخ چهارم اردیبهشت ۱۳۸۴ توسط مأمورین امنیتی بازداشت و بعد از ۱۲ روز به قید وثیفه آزاد شد. او فارغ التحصیل فوق لیسانس علوم اقتصادی است و در دوره دانشجویی مجله ترکی - فارسی "ساو" را به عنوان مدیر مسئول و صاحب امتیاز منتشر کرده است.

مهندس محمد عباسپور: فارغ التحصیل رشته مهندسی الکترونیک از دانشگاه صنعتی شریف٬ از فعالان دانشجویی دهه هفتاد و اهل شهرستان خوی می باشد.

عباس نعیمی: فارغ التحصیل رشته علوم آزمایشگاهی٬ کارمند دانشگاه تربیت مدرس تهران و از فعالان دانشجویی سابق است. وی اهل شهرستان خوی و عضو مؤسسه غیر دولتی "أورین" خوی می باشد.

حسین حیدری: دانشجوی رشته فوق لیسانس جامعه شناسی٬ مدیر مسئول نشریه دانشجویی "اولوس"٬ و اهل قزوین است.

شهباز ابراهیم نژاد: فعال مدنی و اهل شهرستان قوشاچای(میاندوآب) می باشد.

یوسف هوشیار: فعال مدنی و اهل شهرستان سولدوز(نقده) می باشد.

یک بازداشت دیگر در تبریز

علی صدیقی فعال تبریزی روز سه شنبه ۱۹شهريور ۱۳۸۷در محل کار خود توسط ماموران اداره اطلاعات تبریز بازداشت شده و تا کنون هیچ گونه تماسی با وکیل و خانواده اش نداشته است. صدیقی، فارغ التحصیل رشته ریاضی از دانشگاه تبریز است. او در دوران دانشجویی صاحب امتیاز و مدیر مسئول نشریه دانشجویی "یورد" بود. صدیقی در اردیبهشت ٬۸۷ نیز همزمان با دومین سالگرد اعتراضات خرداد ۱۳۸۵ آذربایجان نیز بازداشت و بعد از تحمل بیش از یکماه حبس موقت در بازداشتگاه وزارت اطلاعات به قید ضمانت ۲۰ میلیون تومانی آزاد شده بود. به او در مدت بازداشتش اجازه ملاقات و تماس با وکیل و خانواده داده نشد.

با دستگیری علی صدیقی و بازداشت دسته جمعی فعالان آذربایجانی در ضیافت افطار روز ۲۰ شهریور٬ تعداد نویسندگان٬ روزنامه نگاران٬ فعالان حقوق بشر٬ معلمین زبان ترکی آذربایجانی٬ فعالان مدنی و دانشجویانی که در طول کمتر از ۲ ماه گذشته دستگیر شده اند به بیش از ۳۰ تن رسیده است.

سجاد رادمهر، آیدین خواجه ای و فراز زهتاب سه دانشجوی دانشگاه تبریز به همراه افسر وظیفه داریوش حاتمی (ائلچین)٬ ظهر روز پنجشنبه ۲۷ تیر بعد از اتمام جلسه دفاعیه پایان نامه سجاد رادمهر دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک دستگیر شدند. همچنین بعد از ظهر چهارشنبه ۲۳ مرداد، امیر مردانی فعال دانشجویی دانشگاه تبریز٬ یک هفته بعد یعنی٬ صبح روز چهارشنبه سی ام مردادماه منصور امینیان (دبیر انجمن اسلامی دانشکده فنی دانشگاه تبریز) و مقصود عهدی دو دانشجوی دیگر دانشگاه تبریز و ظهر دهم شهریور مجید ماکویی زاد (ائلیار خویلو) دانشجوی دانشگاه مالک اشتر اصفهان، در منزل پدری خود در شهر خوی٬ بازداشت شدند.

خانواده این ۸ دانشجو در تاریخ ۱۷ شهریور ۱۳۸۷ نامه ای سرگشاده خطاب به رئیس قوه‌ قضائيه آيت‌اله هاشمی شاهرودی منتشر کرده اند. خانواده دانشجویان زندانی خواستار ملاقات با فرزندانشان و امکان داشتن وکیل برای آنها گشته اند. آنها از احتمال شکنجه این دانشجویان اظهار نگرانی کرده اند.

احمد حسین پور فعالین هویت طلب تبریزی، شنبه ۹ شهریور دستگیر شده است.

دو دانشجوی دیگر آذربایجانی ودود اسدی دانشجوی زمین شناسی دانشگاه آزاد رشت٬ شاهرخ حاتمی دانشجوی رشته دندانپزشکی دانشگاه قاضی آنکارا که به ترتیب در روزهای ۳۰ تیر و اول مرداد بازداشت شده بودند بعد از ۳۴ و ۱۲ روز بازداشت به طور موقت و با قرار وثیقه آزاد شدند. همچنین دو برادر هویت طلب آذربایجانی به نامهای حسین و محسن رحیمی که روز ۳ مرداد توسط ماموران امنيتی در رشت بازداشت شده بودند٬ چند روز بعد از بازداشت آزاد شدند.

حمید والائی وکیل رصلاحیت شده، نویسنده و فعال حقوق بشر آذربایجانی که از اراخر تیرماه ۱۳۸۷به مدت ۱۳ روز در بازداشتگاه اداره اطلاعات تبریز بازداشت شده بود٬ بعد از آزادی به قید وثیقه علیه اداره اطلاعات تبریز که در طول بازجویی او را به شدت تحت شکنجه قرار داده بودند٬ شکایت کرد. او به علت شکنجه بیمار شده بود و جهت مداوا از زندان آزاد شد.

اسامی سایر زندانیان

به جز فعالان بازداشت شده در طول کمتر از دو ماه گذشته طبق اطلاعات کمیته دفاع از زندانیان سیاسی ۹ تن دیگر از فعالان مدنی٬ نویسندگان و دانشجویان آذربایجانی در زندان به سر می برند. اسامی این محبوسین عبارت است:

عباس لسانی (فعال مدنی و زندانی سیاسی شناخته شده آذربایجانی- زندان اردبیل)٬ مهدی نوری - ائلمان (دانشجوی تبریزی - زندان تبریز)٬ حمید رستمی-آرغیش(داستان نویس و روزنامه نگار - زندان خوی)٬ عبدالعزیز عظیمی قدیم(روحانی هویت طلب- زندان لنگرود قم)٬ عارف الوفی (دانشجو - زندان ارومیه)٬ ابراهیم جعفرزاده (فعال مدنی - زندان خوی)٬ ابراهیم رشیدی-ساوالان (شاعر٬ نویسنده - زندان ارومیه)٬ محمد نصیری(فعال مدنی - زندان ماکو)٬ علی عباسی (فعال مدنی - زندان اردبیل)

به امید آزادی تمام زندانیان سیاسی و عقیدتی
علیرضا جوانبخت
سخنگوی کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان-آسمک
quluncu@gmail.com

 

 

 

ابراز نگراني نسبت به وضعيت روزنامه نگاران وفعالين بازاشت شده آذربايجان

اطلاعيه مجموعه فعالان حقوق بشر در ايران

روزنامه نگاران وفعالين حقوق بشر آذربايجان که روز چهارشنبه 20/6/87 درحين مراسم افطاري در تهران، توسط نيروهاي امنيتي جمهوري اسلامي دستگيرشده بودندو تعدادشان به 12 تن مي رسد با گذشت 4 روز از دستگيريشان همچنان در بازداشت به سر مي برند اين در حالي است که پيش از اين شش تن از بازداشت شدگان که عموما شامل زنان وکودکان مي شوند آزاد شده اند .خانواده يکي از اين فعالين خبر از انتقال اين افراد به بند209 زندان اوين مي دهد.

به گفته خانواده يكي از بازداشت شدگان بازپرس متين راسخ بازپرس معاونت امنيت دادسراي عمومي وانقلاب تهران مسئوليت رسيدگي به اين پرونده را بر عهده دارد اين در حالي است که 6 تن از بازداشت شدگان روز چهارشنبه که عموما شامل زنان وکودکان مي شوند واکنون آزاد شده اند مي گويند ماموريني که جهت دستگيري فعالين به خانه صياد محمديان مراجعه نموده بودند هيچگونه حکم جلبي همراه نداشتند .

به گفته خانواده ها بازداشت شدگان حق تماس تلفني با خانواده هايشان وملاقات با وکلايشان را نداشته اند وخانواده ها از وضع جسماني آنان بي اطلاعند ونگران سلامتي عزيزانشان هستند.

عليرضا صرافي(مدير مسئول ماهنامه توقيف شده ديلماج وعضو
NGOشوراي ملي صلح)،اکبر آزاد (نويسنده مجله وارليق)، حسن راشدي(نويسنده مجله وارليق)، سعيد محمدي موغانلي (روزنامه نگاروشاعروسردبير مجله ادبي ياشماق)، حسن رحيمي بيات (فعال حقوق بشرآذربايجان)، حسين حيدري (مدير مسئول نشريه دانشجويي اولوس)، عباس نعيمي (فعال مدني - عضو N.G.O "اورين" شهرستان خوي)، مهدي نعيمي(شاعر ومدرس زبان ترکي در دانشگاهها)، محمد عباسپور(فعال سابق دانشجويي)، شهباز ابراهيم نژاد، يوسف هشيارو صياد محمديان اسامي افرادي است که هم اکنون در بازداشت به سر ميبرند.

مجموعه فعالان حقوق بشر در ايران ضمن محکوم نمودن بازداشت روزنامه نگاران و فعالين مدني و حقوق بشري آذربايجان در تهران از مسئولين جمهوري اسلامي مي خواهد تا امکان تماس بازداشت شدگان با خانواده و وکلايشان را فراهم آورد و نسبت به اطلاع رساني پيرامون اتهامات وارده به اين افراد اقدام نمايد.اين مجموعه نگران وضعيت جسماني بازداشت شدگان بوده و آزادي بي قيد و شرط اين افراد را خواستار است.

دبيرخانه مجموعه فعالان حقوق بشر در ايران
تهران / 24 شهريور ماه 1387 برابر با 14 سپتامبر 2008