گاهشماری برای تابستان 87 در تبریز

 آذربایجاندا قادین سسی

 

همزمان با دستگیری گسترده دانشجویان در سراسر کشور ساعت 12 ظهر پنج شنبه، 27 تیرماه سجاد رادمهر ( دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک)، آیدین خواجه ای و فراز زهتاب (دانشجویان رشته حقوق) و مهندس داریوش حاتمی توسط نیروهای امنیتی دستگیر می شوند. ساعت 1 بعدازظهر نیروهای امنیتی با حمله به منازل مسکونی این سه دانشجوی هویت طلب خانواده هایشان را تهدید و به جستجوی خانه ها می پردازند. این دستگیری ها بعد از جلسه ی دفاعیه ی سجاد رادمهر اتفاق می افتند. دانشجویان دربند به حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی  منتقل می شوند.

همزمان با تشکیل کمیته ی پیگیری وضعیت دانشجویان در بند از سوی شورای تهران دفتر تحکیم وحدت، دانشجویان دانشگاه تیریز نیز کمیته ی پیگیری برای رسیدگی به وضعیت دانشجویان زندانی تبریز را تشکیل می دهند. بسیاری از سایت های خبری و رسانه های دیداری و شنیداری از جمله رادیو فردا خبر دستگیری دانشجویان تبریز را منعکس می کنند. نیروهای امنیتی نیز که از پخش سریع اخبار دانشجویان دریند خشنود نیستند، با یورش به خانه ی دکتر شاهرخ حاتمی ( برادر مهندس داریوش حاتمی) وی را دستگیر می کنند. اما افزایش فشار تاثیر چندانی برای جلوگیری از حمایت ها ندارد. در شهر نقده بیانیه ای در حمایت از دانشجویان زندانی پخش می شود.

بیانیه ای با امضای انجمن های اسلامی 36 دانشگاه کشور که دستگیری دانشجویان دانشگاه های تهران، تبریز، مشهد، زنجان و ... را محکوم و از دانشجویان دریند تبریز و دیگر دانشجویان بازداشتی حمایت می کند، منتشر می شود. از طرف دیگر برای افزایش فشار بر خانواده های دانشجویان دربند، الهه رادمهر خواهر سجاد رادمهر دو بار به کمیته ی انضباطی دانشگاه فراخوانده می شود. خبرگزاري ايرنا از  قول ابا صلت سیاح مدير کل سياسي و تقسيمات استانداري آذربايجان شرقي، ادعاي دستگيري دانشجويان تبريز را دروغ می خواند. اين تكذيب در حالي صورت می گیرد كه حتي روزنامه هاي رسمي همچون اعتماد نيز خبر دستگيري هويت طلبان دانشگاه تبريز را منعكس كرده اند. در پی تکذیب خبر دستگیری دانشجویان هویت طلب دانشگاه تبریز در خبرگزاری ایرنا، مسئولین دانشگاه تبریز پس از گذشت چند روز از دستگیری سجاد رادمهر به همراه دو دانشجوی دیگر، در اقدامي جالب از وی در خواست می کنند به دفتر ریاست دانشگاه مراجعه کند.

پس از گذشت ۱۰ روز از دستگیری دانشجویان دانشگاه تبریز خانواده های زهتاب و خواجه ای پس از پی گیری های فراوان موفق به دیدار قاضی پرونده فرزندانشان می شوند. قاضی پرونده حاضر به بیان اتهامات وارده به فعالین هویت طلب و مکان و چگونگی نگهداری آنان نمی شود و از قرار بازداشت دو ماهه برای این دانشجویان خبر می دهد.

به دلیل افزایش حساسیت مردم، به خاطر پوشش خبری خوب از وضعیت دانشجویان دربند، اولین دادگاه سه دانشجوی دانشگاه تبریز به همراه مهندس داریوش حاتمی و دکتر شاهرخ حاتمی،به منظور تفهیم اتهام، روز پنجشنبه ۳ مرداد ماه بدون حضور وکیل و حتی شاکی خصوصی یا مدعی العموم و به صورت مخفیانه برگزار می شود. اطلاعی از اتهامات دانشجویان به بیرون درز نمی کند، اما اتهاماتی تکراری چون اقدام علیه امنیت ملی و ارتباط با بیگانگان بیشترین گمانها را متوجه خود می کنند.

در همین زمان فعالان دانشجویی تبریز از توقیف نشریه ی  دانشجویی ستارخان در تبریز و جلوگیری از انتشار آن خبر می دهند. پنجم مرداد انجمن اسلامی دانشکده ی فنی دانشگاه تبریز در بیانیه ای دستگیری دانشجویان دربند و افزایش فشارها در دانشگاه تبریز را محکوم می کند. فعالین آذربایجان در حمایت از دانشجویان در بند با خانواده های ایشان دیدار می کنند. یک شنبه 6 مرداد دانشجویان هویت طلب آذربایجان با حضور در منازل فراز زهتاب و آیدین خواجه ای پرونده ی دوستان دربند خود را پیگیری می کنند. دانشجویان در این دیدار بار دیگر بر حمایت قاطع از دوستان دربندشان تاکید می کنند. در تهران نیز جمع كثيري از فعالين سياسي در جلسه ای که به دعوت دفتر تحکیم وحدت برگزار شده بود به دستگیری دانشجویان در سراسر کشور اعتراض کرده و حمایت خود از تمام دانشجویان در بند از جمله فعالین هویت طلب تبریز را اعلام می کنند. انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل نیز با صدور بیانیه ای دستگیری دبیر سابق این انجمن آقای ودود اسدی و حوادث دانشگاه تبریز را محکوم می کند. از سوی دیگر بیش از 200 نفر از فعالین دانشجویی و سیاسی همراه با سر دادن شعارهایی در حمایت از دانشجویان دربند و در دست داشتن پوسترها و عکس های آنها به قلعه بابک صعود می کنند. در پایان صعود نیز، در حضور ماموران امنیتی، میتینگ اعتراضی به دستگیری فعالین آذربایجان انجام می شود.

یک شنبه 13 مرداد شاهرخ حاتمی پس از گذشت بیش از دو هفته از بازداشتش به قید وثیقه ۵۰ میلیون تومانی  آزاد می شود. وی پس از آزادی، از زندانی بودن خود در سلول انفرادی به مدت 17 روز و شرایط سخت بازداشتگاه می گوید؛ شاهرخ حاتمی از وضعیت دیگر دستگیر شدگان هیچ اطلاعی در دست ندارد.

بعدازظهر ۲۳ مرداد ماه، در حالی که پس از گذشت 27 روز از بازداشت سجاد رادمهر، آیدین خواجه ای و فراز زهتاب همگان انتظار آزادی این سه تن را دارند، نیروهای امنیتی امیر مردانی دانشجوی ترم آخر رشته برق دانشگاه تبریز را دستگیر و خانه ی پدری وی را مورد تفتیش قرار می دهند.

سازمان مدافع حقوق بشر « فرانت لاین» یا «خط مقدم»، روز جمعه 8 اوت ، نسبت به بازداشت خودسرانه و بد رفتاری با حميد ولائي، سجاد رادمهر و ودود اسدي سه فعال حقوق بشر آذربایجانی، ابراز نگرانی می کند. انجمن اسلامی دانشگاه آزاد تبریز و کانون وحدت در بیانیه های جداگانه ای دستگیری دانشجویان دانشگاه تبریز را محکوم می کنند. در یکی از مهمترین اقدامات بیش از 750 تن از فعالین دانشجویی، سیاسی و اجتماعی سراسر کشور  با امضا بیانیه ای ضمن حمایت از دانشجویان هویت طلب بازداشت شده خواستار آزادی هرچه سریعتر آنها می شوند.

در پی دستگیری چهار دانشجوی دانشگاه تبریز، صبح 30 مرداد ماه مهندس منصور امینیان (کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک) و مقصود عهدی (دانشجوی رشته ی جغرافیا) دو فعال دانشجویی هویت طلب دانشگاه تبریز بازداشت می شوند. این بازداشت ها در پی مراجعه ماموران امنیتی در شب چهارشنبه 23 مرداد ماه به خانه فعالین هویت طلب یاد شده انجام می شود که به علت عدم حضور دانشجویان در منزل، از دستگیری آنان بازمانده و به تفتیش منزل و ضبط وسایل شخصی آنان پرداخته بودند. با دستگیری منصور امنیان و مقصود عهدی تعداد دانشجویان بازداشت شده دانشگاه تبریز به 6 تن می رسد.

و امروز ...

نهاد های امنیتی در پی حضور مادر سجاد رادمهر در دانشگاه تبریز و پیگیری وضعیت او، وی را با تلفن تهدید به افزودن فشار ها می کنند. قاضی پرونده منصور امینیان از مشکل شدن وضعیت منصور به خانواده اش خبر می دهد و از دستگیری تعداد دیگری از دانشجویان سخن می گوید. تهدیدها از سوی نهادهای امنیتی اگرچه ادامه دارند اما از سوی دیگر حمایت از دانشجویان دربند هر روز بیشتر می شود. وضعیت 6 دانشجوی دربند به خوبی پوشش خبری داده می شود و دانشجویان دانشگاه تبریز نیز با وجود تمام فشارها خود را آماده می کنند تا در صورت آزاد نشدن 6 دانشجوی زندانی تا مهرماه، اعتراضات خود را در  دانشگاه آغاز کنند.

وبلاگ آذربایجاندا قادین سسی به عنوان شاخه ای از جنبش زنان آذربایجان، اعتراض خود را نسبت به دستگیری دانشجویان هویت طلب اعلام داشته و خواستار آزادی هر چه سریع تر این دانشجویان میباشد

 

منبع:  

http://www.qadinsesi.blogfa.com