عفو بین الملل: عاملان قتل عام سال ۶۷ را تسلیم عدالت کنید

ایران: بیستمین سالگرد قتل عام زندانیان سیاسی در سال ۱۹۸۸

بیست سال پس از این كه مقامات وقت ایران موجی از اعدام‌های گروهی و شتابزده و عمدتا پنهانی را در سپتامبر ۱۹۸۸ آغاز كردند، عفو بین‌الملل فراخوان خود را برای به محاکمه كشاندن كسانی كه مسئول «قتل عام زندان» بوده‌اند تجدید می‌كند. در مورد نقض‌های فاحش حقوق بشری از این قبیل، صرف نظر از زمان ارتکاب آنها، هیچ مصونیتی از مجازات نباید وجود داشته باشد.

این سازمان هم‌چنین از حكومت فعلی ایران می‌خواهد كه از حضور بازماندگان قربانیان در گورستان خاوران در جنوب تهران در روز ۲۹ اوت یا حوالی آن، به منظور یادآوری این سالگرد و دادخواهی برای عزیزانشان، جلوگیری نکند. صدها نفر از كسانی كه شتابزده اعدام شدند در این گورستان، و بسیاری از آنان در گورهای دسته جمعی بی‌نام و نشان، دفن شده‌اند.

عفو بین‌الملل نگران آن است كه مقامات ایران مانع برگزاری گردهمایی‌های اعتراضی شوند یا آنها را پراكنده كنند، و به حكومت ایران یادآور می‌شود كه تحت قوانین بین‌المللی متعهد است به كسانی كه به صورت مسالمت‌آمیز تجمع می‌كنند اجازه دهد كه نظرات خود را بدون واهمه از دستگیری ابراز كنند.

قوانین بین‌المللی حقوق بشر ایجاب می‌كند كه مقامات ایران در موارد نقض‌ حق حیات، مانند موارد ارتکابی در طول «قتل عام زندانیان» ، كه در ۱۹۸۸ شروع شد و در سال بعد ادامه یافت، تحقیقاتی جامع و بی‌طرفانه انجام دهند و مسئولان آن را شناسایی‌ و تسلیم عدالت كنند. كوتاهی در این مورد تا كنون و مدت زمانی كه از این كشتار گذشته است به هیچ عنوان از این مسئولیت نمی‌کاهد.

كسانی كه مسئول این كشتار بوده‌اند - كه یكی از بدترین تعدیات ارتكابی در ایران بشمار می‌رود - باید تحت تعقیب قرار بگیرند و در دادگاهی كه قانونی و عادی تشکیل شود، با رعايت همه تضمین‌های رویه‌ای لازم، بر اساس استانداردهای بین‌المللی دادرسی‌های عادلانه محاكمه شوند. این افراد در صورتی كه مجرم شناخته شوند باید به نحوی متناسب با خصوصیت بسیار سنگین این جنایات، ولی بدون حكم اعدام یا كیفرهای بدنی، مجازات شوند.

پس‌زمینه

در دوره‌ای‌ كه از اوت ۱۹۸۸ شروع شد و تا نزدیك دهمین سالگرد انقلاب اسلامی در فوریه ۱۹۸۹ ادامه داشت، مقامات ایران موج وسیعی از اعدام زندانیان سیاسی را به راه انداختند - كه در نوع خود، پس از آن چه در سال‌های اول و دوم پس از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ صورت گرفت، بزرگ‌ترین موج اعدام بشمار می‌رود. باور بر این است که در مجموع بین ۴۵۰۰ تا ۵۰۰۰ نفر، از جمله زنان، در این جریان كشته شدند.

 

ادامه ی بازداشت ها در آذربایجان
تعداد فعالان دانشجوئی بازداشت شده در آذربایجان به ده نفر رسید

 منابع خبری، حقوق بشری و دانشجوئی در آذربایجان حکایت از افزایش بازداشت فعالان دانشجوئی در دانشگاههای آذربایجان دارد. بطوریکه از دیروز با بازداشت دو دانشجوی هویت طلب آذربایجانی تعداد این بازداشت شدگان به ده نفر رسیده است.
بنا به خبر وبلاگ پی گیری سه دانشجوی دربند دانشگاه تبریز که از سوی فعالان دانشجوئی در این دانشگاه ایجاد شده است، صبح روز چهارشنبه سی ام مردادماه منصور امینیان و مقصود عهدی دو دانشجوی فعال دیگر آذربایجانی توسط نیروهای اداره کل اطلاعات تبریز بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال یافته اند. این درحالیست که یک هفته قبل ماموران با حمله به منزل این دو فعال دانشجوئی قصد بازداشت آنها را داشته اند که بعلت نیافتن آنها تنها به تفتیش منزل و وسایل شخصی این دو دانشجو بسنده کرده بودند. منصور امینیان دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک و دبیر تشکیلات انجمن اسلامی دانشکده ی فنی دانشگاه تبریز و مقصود عهدی دانشجوی رشته ی جغرافیا و عضو شورای انجمن اسلامی دانشکده ی علوم انسانی دانشگاه تبریز می باشند.
علاوه بر این دو دانشجو طی یک ماه گذشته آیدین خواجه ای و فراز زهتاب دو دانشجوی حقوق و امیر مردانی و سجاد رادمهر از دانشجویان دانشکده فنی دانشگاه تبریز بازداشت شده بودند.
افسر وظیفه داریوش حاتمی از فعالان سابق دانشجوئی و هم منزل دانشجویان نیز همراه با آنان دستگیر شده است.
همچنین بی خبری از وضعیت ودود اسدی دانشجوی رشته زمین شناسی دانشگاه آزاد رشت، دبیر سابق انجمن اسلامی دانشگاه آزاد اردبیل و مدیر مسئول نشریه دانشجوئی سحر که در روز اول مردادماه در رشت توسط ماموران امنیتی بازداشت شده همچنان ادامه دارد، بطوری که خانواده او همچنان از محل نگهداری نامبرده اظهار بی اطلاعی می کنند. پیشتر سازمان مدافع حقوق بشر «فرانت لاین»، روز ٨ اوت، و وزارت امور خارجه آمریکا نیز
۱۵ اوت با صدور بیانیه های جداگانه ای بازداشت این فعال حقوق بشر و مدافع حقوق آذربایجانیها، را بشدت محکوم و خواهان آزادی او شده یودند.
در دانشگاه زنجان نیز بهرام واحدی و سورنا هاشمی همچنان تحت بازداشت و شکنجه قرار دارند.
بنا به گفته آگاهان سیاسی در تبریز احتمال بازداشت های دیگر همچنان وجود دارد. دانشجویان فعال در دانشگاههای آذربایجان تهدید کرده اند که با شروع سال تحصیلی جدید دانشگاههای آذربایجان را به صحنه اعتراضات گسترده و مدنی خویش بر علیه تبعیض نژادی و زبانی حاکم بر دانشگاهها خواهند نمود.
اکثر تشکلهای رسمی و نیمه رسمی دانشجوئی طی بیانیه های جداگانه خواستار آزادی دانشجویان شده اند. نکته قابل توجه اینکه همه دانشجویان فارغ از گرایشهای سیاسی مختلف با اتحاد عمل به حمایت از دانشجویان بازداشت شده پرداخته اند.

تهیه کننده خبر: احسا ن تبریزلی فعال دانشجوئی و حقوق بشر در تبریز

 

بازداشت یک دانشجوی زنجانی

سورنا هاشمی دانشجوی دانشگاه زنجان و عضو انجمن اسلامی این دانشگاه بازداشت شد.

ادوارنیوز: سورنا هاشمی دانشجوی دانشگاه زنجان و عضو انجمن اسلامی این دانشگاه بازداشت شد.

امیر رییسیان وکیل مدافع سورنا هاشمی به ادوارنیوز گفت: به دنبال احضار و همچنین تلاش ماموران برای بازداشت سورنا هاشمی، موکلش به دلیل اینکه خود را بی گناه می داند با مراجعه به دادگاه خود را معرفی کرد. رییسیان ادامه داد:هیچ قرار بازداشتی به وکلای هاشمی ابلاغ نگردیده و در صورت صدور چنین قراری، نامتناسب است.

رییسیان تاکید کرد:اتهام واردشده به هاشمی، برانگیختن و تشویش اذهان عمومی علیه امنیت ملی بوده است. و به غیر از مدعی العموم، دکتر مددی(معاون خاطی دانشگاه زنجان) و خانم تبریزی (همسر دکتر مددی) و دختر قربانی حادثه از دانشجویان دانشگاه زنجان شکایت کرده اند، اما هنوز هیچ اطلاعی از دلیل شکایت آنها در دست نیست.

همچنین به گزارش خبرنامه امیرکبیر دکتر دادخواه وکیل دانشجویان بازداشتی دانشگاه زنجان گفت: بازداشت باید با دلایل موجه و قانونی باشد و با توجه به قانون آیین دادرسی کیفری که آمره است و هیچ کس نمی تواند از آن عدول کند قبلا به متهم ابلاغ شود و پس از ابلاغ مبادرت به جلب وی شود، متهم باید بتواند در بدو ورود از ملاقات وکیل، پدر و مادر خود و دیگر نزدیکان خانوادگی بهره مند گردد و هر نوع اخذ اعلام و اقرار به جبر با توجه به صراحت قانون اساسی از درجه اعتبار و موضع استناد خارج است. از سوی دیگر برابر مصوبات شورای انقلاب فرهنگی مقرر بود که تخلفات دانشجویی از طریق کمیته انضباطی مورد پیگیری و رهیابی قرار گیرد و بدوا پرونده به مراجع کیفری ارسال نگردد.

دادخواه در رابطه با وضعیت پیگیری دادگاه که در زنجان ادامه خواهد داشت و متهمان به دادگاه انقلاب زنجان احضار شده اند افزود: به نظر می رسد، با اندک دقتی نسبت به قواعد الزامی قانون آیین دادرسی کیفری، ماموران موظف در رفتار خود تجدید نظر روا خواهند داشت. نظر به اینکه برخی از متهمان در تهرانند و عسرت و مشقت متعددی از حیث کار و پیشه ای که هم اکنون عهده دار آن هستند رخ خواهد داد و قانون پیش بینی کرده که در چنین مواردی نیابت قضایی از مرجع تعقیب کننده به دادسرای حوزه اقامت متهم بدهند، امکان ارجاع پرونده در تحقیقات مقدماتی در دادسرای تهران به طور نیابت امکان پذیر است.

 

با بازداشت دو دانشجوی آذربایجانی تعداد این بازداشت شدگان به ده نفر رسیده است.  

خبرنامه امیرکبیر: منابع خبری حقوق بشری و دانشجوئی در آذربایجان از افزایش بازداشت فعالان دانشجوئی در دانشگاه های آذربایجان خبر می دهند بطوریکه از دیروز با بازداشت دو دانشجوی آذربایجانی تعداد این بازداشت شدگان به ده نفر رسیده است.

 بنا به خبر وبلاگ پی گیری سه دانشجوی دربند دانشگاه تبریز که از سوی فعالان دانشجوئی در این دانشگاه ایجاد شده است، صبح روز چهارشنبه سی ام مردادماه منصور امینیان و مقصود عهدی دو دانشجوی فعال دیگر آذربایجانی توسط نیروهای اداره کل اطلاعات تبریز بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال یافته اند. این درحالیست که یک هفته قبل ماموران با حمله به منزل این دو فعال دانشجوئی قصد بازداشت آنها را داشته اند که بعلت نیافتن آنها تنها به تفتیش منزل و وسایل شخصی این دو دانشجو بسنده کرده بودند. منصور امینیان دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک و دبیر تشکیلات انجمن اسلامی دانشکده ی فنی دانشگاه تبریز و مقصود عهدی دانشجوی رشته ی جغرافیا و عضو شورای انجمن اسلامی دانشکده ی علوم انسانی دانشگاه تبریز هستند.

علاوه بر این دو دانشجو طی یک ماه گذشته آیدین خواجه ای و فراز زهتاب دو دانشجوی حقوق و امیر مردانی و سجاد رادمهر از دانشجویان دانشکده فنی دانشگاه تبریز بازداشت شده بودند.  

افسر وظیفه داریوش حاتمی از فعالان سابق دانشجوئی و هم منزل دانشجویان نیز همراه با آنان دستگیر شده است.  

همچنین بی خبری از وضعیت ودود اسدی دانشجوی رشته زمین شناسی دانشگاه آزاد رشت، دبیر سابق انجمن اسلامی دانشگاه آزاد اردبیل و مدیر مسئول نشریه دانشجوئی سحر که در روز اول مردادماه در رشت توسط ماموران امنیتی بازداشت شده همچنان ادامه دارد، بطوری که خانواده او همچنان از محل نگهداری نامبرده اظهار بی اطلاعی می کنند.

 

 روزنامه کارگزاران (وابسته به حزب کارگزاران جمهوری اسلامی ایران) خبر "پیگیری وضعیت حمید والائی توسط دفتر ریاست قوه قضائیه" را با سانسور چاپ کرد!

روزنامه کارگزاران (وابسته به حزب کارگزاران جمهوری اسلامی ایران) خبر "پیگیری وضعیت حمید والائی توسط دفتر ریاست قوه قضائیه" را با سانسور چاپ کرد! روزنامه مذکور بدون اشاره به نحوه دستگیری و شکنجه حمید والائی به چاپ خبر مذکور اقدام نمود.

چاپ و نشر خبر مذکور در نشریات مختلف وابسته به نظام جمهوری اسلامی ایران همچون روزنامه مذکور نشان از شدت اثر خبر شکنجه و بازداشت غیرقانونی حمید در میان ارگانهای نظام دارد که آنهم بر اثر فشارها و پیگیریهای داخلی و بین المللی مجامع حقوق بشر ، فعالین حرکت ملی آذربایجان  و پیگیریهای مصمم خانواده حمید  می باشد.

 

 

 

 خبر مذکور در سایت روزنامه کارگزاران:

تماس دفتر ریاست قوه قضائیه با خانواده حمید والایی

سیاست  - بر اساس اخبار منتشر شده در سایت‌های اینترنتی در پی ارسال نامه سرگشاده خانواده «حمید والایی» (وكیل رد صلاحیت شده و فعال حقوق بشر آذربایجانی) خطاب به رئیس قوه قضائیه در خصوص بازداشت و بی‌خبری از وضعیت سلامتی وی سبب گردید كه از طرف دفتر آقای شاهرودی (رئیس قوه قضائیه) ضمن تماس با خانواده حمید والایی، خواستار پیگیری مسائل مربوط به وضعیت وی شدند

http://kargozaaran.com/ShowNews.php?26867

  اصل خبر را در لینک زیر مطالعه بفرمائید:

http://hamid-valayi.blogfa.com/post-31.aspx