حاشیه مراسم دومین کنفرانس زبان مادری تهران در دانشگاه علم و صنعت

 

 

-         مسئولین دانشگاه علم و صنعت نسبت به نحوه برگزاری مراسم بسیار حساس بودند و اساسا مجوز کنفرانس با تاکید بر ضرورت  نوحه خوانی به مناسبت ماه محرم  داده شده بود!

-         عوامل اجرای مراسم  بخصوص مجمع دانشگاهیان آذربایجانی،آذرتوپراق و کانون فرهنگی ایشیق ،به دنبال عدم صدور مجوز برگزاری و  لغو دومین کنگره زبان مادری تبریز با شجاعت و قدرت بیشتری در تدارک  اجرای کنگره زبان مادری تهران برآمدند تا نشان دهند که هرگز تسلیم تضییقات نخواهند شد.

-         مراسم از ساعت 15.30 دقیقه عصر روز 5 شنبه با قرائت قران آغاز شد.

-         از همان ابتدای مراسم پروفسور جواد هیئت در سالن حاضر شده بودند.

-         به مناسبت سالروز فاجعه نسل کشی خوجالی به درخواست آقای فرزاد صمدلی ،مجری  کنگره،حاضرین برخواستند و فاتحه ای نثار روح شهیدان مظلوم قره باغ کردند.در همین رابطه اشعار بسیار دردناکی نیز قرائت شد.

-         سخنرانی دکتر جواد هیئت با تشوریق بی سابقه ای از جانب شرکت کنندگان روبرو گردید.

-         دکتر جواد هیئت از جانب دبیر کنگره لوح تقدیر دریافت کرد.

-         دکتر جواد هیئت با ابراز خوشحالی و غرور از مسیری که در راستای دفاع از آذربایجان پیموده است اظهار داشت: بزودی رهسپار سفر آخرت خواهم شد اما با دیدن شور و شوق عظیم آذربایجانیها برای دفاع از هستی خود دیگر نگران اوضاع آذربایجان در فردای مرگ خود نیستم. به هنگام شروع دومین بخش از سخنان دکتر هیئت که در زمان خروج ایشان و در پایین سن انجام شد همگان برخاسته بودند و سکوت شدیدی بر سالن حکمفرما بود.

-         دکتر هیئت شوونیسم فارس را به لیل اهانت شدید به اقوام ایران بخصوص ترکها و عربها به شدت محکوم کرد و آقای بنی طرف نماینده اعراب را به نشانه همبستگی  در بغل گرفت.

-         بنی طرف در سخنان خود بشدت به پان فارسیسم تاخت و شونیستهای  آریایی را بعثیون ایران لقب داد و اظهار داشت که تحولات بلین الملل نشان داده که دوران حکومت اقلیت بر اکثریت سپری خواهد شد. بنی طرف به دشت مورد تشویق قرار گرفت.

-         مجری برنامه از همه اقوام ایران نام برد و از حضور نمایندگان  آنها در این کنگره قدردانی  کرد.وی در واکنش به پیغامی مبنی بر جدا نبودن ترک آذربایجانی از ترک ترکمن اظهار داشت:بی شک ما جدا نیستنیم. آذربایجانهیا،ترکمنها،قشقاییها و ترکان خراسان همه از ترکان پر افتخار  اوغوز هستیم.یاشیسن اوغوز تورکلری!  

-         خانم رودابه آلیف به نمایندگی از سفارت بنگلادش در این کنگره شرکت کرده بود و لوح تقدیری نیز دریافت کرد.او و کشورش به شدت مورد تشویق حضار قرار گرفتند.لازم به ذکر است که بنگلادش مبدع روز جهانی زبان مادری است.

-         تعداد کثیری از خبرنگاران داخلی و خارجی نیز در این مراسم حاضر بودند.

-         گفته می شود در طی برگزاری مراسم صدها جلد کتاب به زبان ترکی توسط حضار خریداری شده است

-         طبق بر آورد بیش از هزار نفر در کنگره زبان مادری تهران شرکت کردند.

-         مجری مراسم دهها قطعه شعر و یا نثر از شاعران و نویسندگان و سلاطین بزگ ترک قرائت کرد.ساهیر،ذهتابی،شهریار،سهند،رسول ریضا،بختیار واهابزاده،ممد آراز،سلیمان روستم،اسدی،یالقیز،داشقین،براهنی،نیگار،آفاق،چیچک،سحر،...از جمله این شاعران بودند.همچنین قطعاتی از سخنان شکوهمند سولطان  طوغرول کبیر سلجوقی،بیلگه خاقان،ایش بارا،اوغوز خان،محمود کاشغری... قرائت شد.

-         مجری با اعلام مسابقه تغییر نام اسامی غیر ترکی و غیر اسلامی به ترکی و اسلامی اظهار داشت به دلیل اهمیت عظیم امپراطوری سلجوقی و نقش بزرک سولطان طوغرول در تاسیس آن بنده به نوبه خودم اسم طغرل را به جای فرزاد  انتخاب می کنم.این اقدام مورد تشویق شدید جمع قرار گرفت.

-         تئاتر بسیار زیبایی بنام «سولماز مکتبده» توسط هنرمندان آذربایجانی برگزار شد.این تئاتر  اعتراضی صریح به نسل کشی و کتاب سوزی ملت آذربایجان در فاجعه عظیم 21 آذر سال 1325و نیز تداوم آپارتاید فرهنگی در حال حاضر است.

-         قرائت شعر ترکی توسط یک کودک دوساله عموم شرکت کنندگان را به شدت به وجد آورد.

-         در این کنگره اشعاری نیز از شعرای ترک زبان کرکوک قرائت گردید.

-         جمع کثیری از خانواده ها در این مراسم حضور داشتند.ضمنا خانواده شاد بخش به دلیل تلاشهای شدیدی که در امتداد احیای فرهنگی آذربایجان بعمل آورده اند بطور ویژه مورد تقدیر قرار گرفتند.

-         قطعنامه مراسم با کف زدنهای ممتد مورد تایید مردم قرار گرفت.

-         در پایان مجری برنامه بر اهمیت روز 8 مارس ،روز جهانی زن تاکید کرد