http://oyrenci.mihanblog.com/

بيانيه تحليلي تشكل آرمان نسبت به مطالب درج شده در يك نشريه دانشگاه

 

هفته اخير در 32مين شماره از نشريه سبز سرخ (ارگان رسمي بسيج دانشجويي دانشگاه آزاد تبريز) با انتشار مطلبي تحت عنوان "پنج هزار تومان ، تفرقه" باري ديگر بحث پنج هزار توماني را به جريان انداخت .(بحثي که با انتشار اسکناس پنج هزار توماني که بر روي آن روايتي از پيامبر اسلام به اين مضمون:" دانش اگر در ثريا هم باشد، مرداني از سرزمين پارس بدان دست خواهند يافت"نقل قول شده است.) آنچنان که از تيتر مقاله بر‌ مي‌آيد و با توجه تعريفي که از بسيج به عنوان تشکلي مبتني بر آموزه‌هاي اسلامي که بر اصولي همچون انسان دوستي و مبارزه با هرگونه تفاخر نژادي استوار است. انتظار مي‌رفت که در اين مطلب به مذمت دولتمردان بخاطر عملکرد  تفرقه انگيزشان پرداخته شود ولي در کمال حيرت با مطالعه آن که نويسنده با عدم هايsmsنايي در طرح مسئله و نتيجه‌گيري مطالبي پراکنده و بي‌ربط به هم سعي در بروز ناراحتي‌ خود از اعتراض آميز مردم نسبت به اسكناسهاي پنج هزار توماني شده بود.  ايشان در سطور اغازين نوشته خود با اشاره باصطلاح حمله وار توماني ناخواسته به مردمي بودن اين حرکت اعتراف مي‌کند . چرا که بي شک دوستان و آشنايان ايشان همگي دشمنان اسلام و انقلاب و خائنان وطن!!! نمي‌باشند. ايشان بارها و بارها در نوشته پريشانشان مردم آذربايجان را به نا آگاهي ، آلت دست بودن ، جاهل و مغرض بودن متهم مي‌کنند و معلوم نيست که آن ملتي که همواره از آن به عنوان ملت شريف و غيور و هميشه در صحنه ياد مي‌برند همين ملت هستند يا اين پسوندها فقط براي روزهاي ويژه مي‌باشند. ايشان براي اثبات صحت اين حديث به  بحار الأنوار ج 1 ص 195 به نقل از قرب الاسناد اشاره مي‌کنند ولي هيچگاه به راوي بودن حسين بن علوان که از راويان ضعيف بوده و علماي شيعه به روايات وي چندان اعتبار نداده اند و عدم اعتبار لازم اين حديث اشاره نکرده اند . نويسنده در ادامه تمام تلاش خود را در جهت مترادف نمودن پارس با ايران و بالطبع توجيه اينکه منظور از پارس بر روي پنج هزار توماني ها همان ايران است نموده‌اند. غافل از اينکه دولتمردان نيز اگر همچون ايشان مي‌انديشيند به سادگي مي‌توانستند کلمه ايران را جايگزين پارس کنند و طعم شيرين برابري تمام اقوام و ملل ايراني بچشانند ولي صدافسوس که به‌جاي متوقف نمودن حساسيت‌هايي همچون تبعيضات فرهنگي ، اقتصادي ،اجتماعي و... تلاششان را بر خفه نمودن تمامي دروازه‌هاي اميد اقوام در جهت توسعه همه جانبه نموده‌اند. در قسمت ديگري از اين مطلب نويسنده ، توده مردم آذربايجان را به بي‌اطلاعي محکوم نموده‌اند و گويا فراموش نموده‌اند که روزگاري که  حتي در شهرهاي کوچک آذربايجان مدارس مدرن داير بود و توده مردم با حمايت خويش دوام حيات اين مدارس ‌را تضمين نموده بودند ، در ساير نقاط کشور اثري از مدارس مدرن نبود و همين توده مردم بود که جرقه انقلاب اسلامي را در 29بهمن تبريز زد حال با چه جسارتي اين مردم به بي‌اطلاعي محکوم مي‌شوند معلوم نيست.

     نويسنده در آخرين سطور درحالي که گويا خود را مستاصل از اثبات ادعاهايش مي‌بيند ، بار ديگر به پيامبررحمت پناه آورده و معترضين را به اهانت و دهن کجي نسبت به ساحت مقدس پيامبر اعظم محکوم مي‌نمايد. ايشان و دوستانشان که همواره خود را تنها وارثين پيامبر بزرگوارمان مي‌دانند ، هيچ اشاره‌اي به چگونگي دهن‌کجي و اهانت به پيامبر اشاره نمي‌کنند و براي ما نيز معلوم نشد که ايشان با چه استنباطي اعتراض به نا مطمئن بودن و يا عدم تفسير مناسب حديث (که بقول ايشان و بر فرض محال پارس مترادف ايران بوده و امروزه اين دو واژه کاملا منفک مي‌باشند) را توهين به پيامبر اکرم مي‌دانند . شايد اشاره به اهانتهاي شديد پرسشنامه‌هاي آموزش و پروش دولت کريمه!که بدون هيچ عکس العملي از اين ارگان مواجه نشده خالي از لطف نباشد.

اين مطلب کم حجم و پراکنده اگر چه نتوانسته است هدف خود را بصورتي شفاف تبيين کند ولي نويسنده به هيچوجه نتوانسته خشم و نفرت خود را اعتراضات سالم و مردمي پنهان نمايد.

 

قابل توجه مسئولين بسيج دانشجويي دانشگاه

در روز 6 آذر سال 85 وقتي درگير همايش شيخ محمد خياباني بوديم .در مقابل سالن با پخش اعلاميه‌هاي تحريک آميز  سعي در به هم زدن نظم اين همايش داشتيد. بخوبي مي‌دانيد که همايش‌ها و برنامه‌هايي که تشکلهاي ديگر مي‌گيرند 10 درصد هزينه‌اي تشکل شما را ندارند ولي با اينهمه شايد مشقات فراوان يک مراسم دانشجويي را خوب بدانيد . ولي با اينهمه جهت انتقادات خود بدترين راه را انتخاب کرديد که تنها  لايق تشکلهاي لمپني است نه تشکل شما.

بهمين خاطر ازمسئول بسيج دانشجويي دانشگاه و مدير مسئول نشريه سبز و سرخ جناب آقاي رفعتي جهت مناظره رودرروي با دبير تشکل آرمان  براي داوري عموم از انتقادات طرفين دعوت بعمل مي‌اوريم.  

 

و اما مسئولين دانشگاه

همگي بخوبي مي‌دانيم که پنج هزار توماني‌هاي دولت پيش از انتشار جنجال و اعتراض را به کشور هديه اوردند. اگر تشکل آرمان پيش از اين به اين مسئله اعتراض ننموده بود دليلي جز عدم دامن‌زدن به حساسيت‌هاي ايجاد شده (هر چند به حق) بوده است. همچنين بخاطر حساسيت هاي موجود از تحصن خود در روز 30ارديبهشت چشم پوشي نمود . ولي آيا درک شرايط حساس فقط به عهده تشکلهاي دانشجويي مي‌باشد ؟      

آيا دانشگاه پيش از ما به عملکرد تنش زاي اين نشريه تذکر داده است؟ رياست دانشگاه که 3 ماه با وعده‌هاي سرخرمن رفع تعليق تشکلمان را به تاخير انداخته است و مسئول نهاد رهبري که مسبب اصلي تعليق تشکل بوده‌اند و امروزه اين دو نفر در هيئت نظارت بر تشکلهاعاملين ادامه تعليق تشکل مي‌باشند عامل تحريک نيستند؟ کميته انضباطي که در ترم اخير با احضارهاي پياپي فعالين سياسي دانشگاه براي ايشان مشکلات متعددي ايجاد نموده است عانل تحريک نمي‌باشند ؟  همين هيئت نظارت که ماههاست انتخابات کانون وحدت اسلامي را به تاخير انداخته و با ردصلاحيتهاي آنچناني مانع از رشد و تکاپوي اين تشکل مي‌‌شود عامل تحريک دانشجويان نمي‌باشد؟

آيا آن مسئول گزينشي که بصورت غيرمسئولانه ،بر پوشش دانشجويان دخالت مي‌کند (کاري که در صورت لزوم بايد از سوي حراست انجام گيرد) عامل تحريک دانشجويان نمي‌باشند؟

با تمام اين اوصاف اگر دانشگاه شاهد تحصن عظيم دانشجويي(به عنوان حق مسلم دانشجو)باشد . شرايط حساس را تنها دانشجويان بايد ملاحظه کنند . پس نقش مسئولين دانشگاه در رفع مسائل حساسيت زا چه مي‌باشد؟                                                                                         

 

 و سخن آخر با استاد گرامي جناب آقاي دکتر جاسبي

آقاي دکتر جاسبي آنچنانکه در بيانيه‌هاي پيشين نيز اشاره نموده‌ايم دانشگاه آزاد اسلامي تبريز از ضعف شديد مديريتي رنج مي‌برد. شايد باورش سخت باشد ولي در دانشگاه ما هر کسي براي خودش رئيس دانشگاه است . چرا که برخي از آقايان که هر چه دلشان مي‌خواهد مي‌کنند و آخرسر بعد از پيگيريها عدم اطلاع رئيس دانشگاه مشخص مي‌شود. لذا از جنابعالي خواهشمند است با تدبير خود معضلات دانشگاهمان را حل  کنيد.                               

 

 

 

http://haqqimiz. blogfa.com/

 

بیانیه دانشجویان آذربایجانی دانشگاههای تهران در رابطه با حوادث روزهای اخیر

قیام مردم آذربایجان و مقاومت آنان در خرداد ماه 1385 ، رويدادي است تاريخي كه برتارك مبارزات آزاديخواهانه فرزندان این ملت همواره خواهد درخشيد. در خرداد ماه تاریخی و خونين 85 بار دگر استبداد چهره كريه خود را نمايان ساخت . عوامل و مزدوران سركوبگر حكومتي با دستور از مقامات مرکز به مردم بی پناه يورش برده و فاجعه آفريدند و خاطره ماه آذر سال 1325 را زنده كردند.

امسال نیز به مناسبت سالگرد قیام سراسری سال پیش ، بار دیگر شاهد خیزش هویت طلبان در اعتراض به تبعیضهای روا شده از طرف حاکمیت بودیم. اقتدارگرایان و آریاپرستان  سرمست از سرکوبهای وحشیانه اعتراضات مدنی سال پیش،که به خیال خود شعله های آزادیخواهی و هویت خواهی را رو به خاموشی می یافتند امسال نیز در اقدامی نابخردانه به قلع و قمع فعالین حرکت ملی آذربایجان برآمدند تا به سودایشان برای خشکانیدن ریشه های این درخت جوان  که اکنون هر روز به تناوری و بزرگی آن افزوده می شود جامه عمل بپوشانند .

عوامل دستگاه قدرت در اقدامی نخ نما شده متعمدانه کوشیدند تا با استفاده از فضای اعتراضات مدنی و مسالمت آمیز شکل گرفته اعتراضات مردمی  و مطالبه خواسته های به حق شهروندی از سوی ایشان را به سرنخهای مختلف متصل بخوانند و هویت طلبان آذربایجانی  را که جز به حق تعیین سرنوشت و احقاق حقوق خود به چیزی دیگر نمی اندیشند را عامل کشورهای دیگر بنامند تا با حل صورت مسئله و حاکم کردن فضای رعب و وحشت، معترضان را از خواسته های خود بر حذر دارند و فضای لازم برای برخورد با آنان را فراهم نمایند. ولیکن همچون همیشه و از آنجا که منطق ایدئولوژیک و واقعیت گریز تمامیت خواهان مانع از درک صحیح واقعیات و بدیهیات جامعه توسط آنان می شود این بار نیز حکومت اسلامی در برآورد پاسخ فرزندان ملت آذربایجان راه به خطا برد و بار دیگر این ما بودیم که سرافرازانه پرچم پیروزی در شهرهای مختلف دیارمان برافراشتیم.

طبق اخبار منتشر شده از سوی فعالان حقوق بشر آذربایجان طی چندین هفته اخیر و در جریان اعتراضات مدنی در شهرهای مختلف صدها تن بازداشت شده اند.این گزارشات همچنین خبر از خشونت وحشیانه سرکوبگران و ضرب و شتم شدید مردم می دهد.

جمهوری اسلامی در طول حيات خود همواره به خشن ترين روش های سرکوب برای در هم شکستن جنبشهای آزادی خواهی ، توسل جسته است. و حرکت ملی آذربایجان در حالی شدید ترین نوع این سرکوبها را به خود می بیند که متاسفانه از سوی هیچ کدامیک از فعالین و تشکلهای مدعی حقوق بشر داخلی مورد حمایت قرار نمی گیرد و اخبار سرکوب ملت آذربایجان حتی با بایکوت شدید مدیاهای مرکزگرا مواجه می شود.

بی تردید برخورد دوگانه روشنفکران و فعالین حقوق بشر داخلی در مواجهه با اعمال خشونت رژیم خودکامه جمهوری اسلامی علیه مردم و هویت طلبان آذربایجان بی اعتمادی ما و گسست روز افزون عاطفی و فکری مردم آذربایجان از ایشان را در پی خواهد داشت.

ما امضا کنندگان این بیانیه ضمن محکوم کردن سکوت و همراهی مدعیان دموکراسی خواهی و حقوق بشر داخلی خواستار اتخاذ رویه مناسب و مواجهه منطقی ایشان با خواستها و مطالبات ملت آذربایجان هستیم.

ما ضمن پافشاری برخواست مردم آذربایجان مبنی بر آزادی تمامی زندانیان سیاسی وعقیدنی، خواهان گسیل هیئتی از سوی سازمان ملل برای بررسی وضع زندانیان سیاسی آذربایجان هستیم.
ما اعلام می داریم تا زمانی که حکومت جمهوری اسلامی حاضر به احقاق حقوق ملت آذربایجان نباشد و نسبت به اجرای مفاد اعلامیۀ جهانی حقوق بشر  عمل ننماید   با شرکت گسترده تر خود در مراسم ات و مناسبتهای مختلف ، صدای اعتراض خود به نق ض حقوق بشر در آذربایجان را رساتر خواهیم ساخت.

ما امضا کنندگان این بیانیه با محکوم کردن محاکمه و بازداشت دوستان وهمفکران خود در شهرهای مختلف ، خواهان آزادی فوری و بی قید و شرط آنان هستیم و از عموم فعالین و تشکلهای آذربایجانی میخواهیم تا بطور یکپارچه ای نسبت به دستگیری ها اعتراض کرده و با خواست آزادی فوری و بی قید و شرط آنان، از حقوق انسانی ایشان به دفاع بر خیزند.

جمعی از دانشجویان آذربایجانی دانشگاههای تهران

 

 

  آذقالا سيتئسي نين ، چنگيز  بختاور ايله اؤزل موصاحيبه سي – تاريخ : 1386.02.02 ( 22.04.2007 )

   

  چنگيز بختاور جنابلاري ( گونئي ) آذربايجان ميللي حرکاتي نين سياسي – ايجتيماعي فعاللاريندانديرلار کي 1385- جي ايلين 1 خورداد ( 22ماي 2006 ) قيياميندا توتوقلانيب ( ايران رئژيمي طرفيندن ) و 3 آي موددتينده حبس اولموشلار. چنگيز بي تبريز قيياميندا کوتلوي شکيلده حبس اولونانلارين سيراسيندان ايرانين ميللي تهلوکه سيزليک مسئوللاري طرفيندن سئچلميش  6 نفرليک قوروپون بیري سيدير کي ايستينطاق پروسئسيي نين موکممل و تاماملاشماسي اوچون تئهرانا گوندريلدي و 40 گون موددتينده تهرانین  " اوين "زينداني نين 209- جي بؤلمه سينده حبس اولوندو. 3 آيدان آرتيق حبس اولوندوقونا باخماياراق ايندييه ده ک هئچ بير محکمه يا پراتاکول ( پرونده ) اونون حبسي ايله علاقه دار تشکيل تاپماييب و هله ليک  او ( چنگيز ) و قالان 5 نفرين طالعيله باغلي هئچ بير قرار چيخاريلماييب.  

  چنگيز بختاورين 1386 – جي ايلين بايرام عرفه سينده شومالي آذربايجانا موسافيرتي بير باهانا اولاراق اذقالا سيتئسي نين ژورناليستي نين بو آذربايجان ( گونئي )  ميللي هرکاتي نين  يورولماز موباريزي ايله گوروشونه سببب اولدو. بو دانيشيقين نتيجه سي آشاغيداکي موصاحيبه دير کي حضورونوزا تقديم اولونور

   

  سوال : چنگیز بي خبر آلديق کي نوروز بايرامي عرفه سينده شومالي آذربايجانا موسافيرت ائتميسيز، بير چوخ آذربايجانينلار اوچون ماراقلي اولا بيلر کي سيزين شومالي آذربايجانا عاييد خاطيره لر و تاثوراتينيزي دينله سينلر . لوطفا بويورون نه اوچون شومالي آذربايجاني بايرام موسافيرتينيز اوچون سئچدينيز ؟  

   

  چنگيز : سيزين سوالينيزا جاواب وئرمه دن اؤنجه ايسترديم يئني 1386 – جي گونش ايليني آذقلا سيتئسي نين امکداشلارينا و آذربايجان ميلتينه تبريک ائدم و يئني ايلده آذربايجا نين ميلليتچيلري نين عدالتسيز حبسلردن قورتولوب آزاد اولمالاريني آرزولاييرام.  

  آما سيزين سوالينيزين جاوابيندا دئمه لييم کي 2 اؤنملي فاکتور منيم شومالي آذربايجانا سفريمه سبب اولدو . 1- جي بو کي اوغلوم بابک باکيدا اولور و اورادا تحصيل آلماقلا مشقولدور و عآييله م اونو گورمک ايسته ييرديلر. 2 – جي منيم آتا- بابا يورودوموز آذربايجانا اولان توکنمز عشقيم ايدير کي ايسته ييرديم اوراني ياخيندان گؤروم، چون کي شومالي آذربايجان روس تئزاري نين وحشيليکلري اثرینده و وطندن آيريلديقيندان سونرا ايللر بويو ايستالينيزم ديکتاتورلوقونون تيکانلي مفتيللري آراسيندا اسير اولموشدور و ايندي بو زاماندا کي ايستيقلال و آزادليق نعمتينه ال تاپيپدير ، بو بير قيمتلي و بويوک اوغوردور و بو يوردو گورمک واجيبدير.  

   

  سوال :  اوغلونوز بابک بيي گوردونوز مي ؟  

  چ :    او گوندن کي باکييا  يئتيشديک تامامن بابک ايله اولدوق و چاليشديق کي تامام زامندان فايدالاناق. اونون يارديمي ايله شومالي آذربايجانين تاريخي بينالاردان و گورمه لي يئرلريني عآييله ايله بيرگه سئير ائتديک

   

  س : شومالي آذربايجانين سياسي- ايجتيماي دورومون نئجه گوردونوز ؟ 

  چ : طبیعی کي بو آز موددتده سياسي- ايجتيماعي دورومو باره ده کانکيرئت بير نظر وئرمک اولماز ، آما بير نئچه مسئله يه توخونماق اولار. سياسي باخيمدان ان بويوک و ديرلي ايش کي شومالي آذربايجا نين ميللي ليدئرلري طرفيندن گورولوب روس ايمپئريياسي نين حربي قوووه سي نين آذربايجاندان ايخراج يا دفع اولونماسيدير. بو اوغوردا اونودولماز اولو اوندر" ابوالفضل ائلچي بي " جنابلاري نين بويوک بير رولو اولوب. روسلارا قارشي بئله بير پروسئسين باشقا  MDB ( موستقيل دوولتلر بيرليگي) رئسپوبليکالاريندا بو شکيلده آچيق و آشکار گورمک اولماز . بله بير ايش آذربايجانا قارشي پرابلئملرين ياراديلماسينا دا سبب اولدو ! داغليق قاراباغ پرابلئمي و اونون ايشغال اولونماسي ، روسون و شومالي آذربايجاني سئومه يه ن باشقا قونشو اؤلکه لرين ! ارمني لره آچيق آشکار يارديمي ايله باش توتدو. قاراباغ موحاريبه سي  مينلرله آذربايجانلي نين شهيد اولماسينا سبب اولدو و بير ميليون آذربايجانلي اؤز آتا بابا تورپاقلاريندان سورگون ، کوچگون دوشمه يه مجبور اولدو و ايندي اونلارين توپراقلاري ارمه ني داشناکلاري نين ايشغاليندادير.  

  شهرلرده جومهوريت و يئني دئموکراسي شافاقلاريني گورمک اولور، باخماياراق کي ايللر بؤيو ايستالين ديکتاتورلوغو باسقي و بوغونتوسو آلتيندا ياشايان شومالي آذربايجاندا ، دئموکراتييانين اينکيشافيندان دانيشماق هله تئزدير. آما بير چوخ چاليشمالار اولور کي جومهوريت و دئموکراتييا اوردا فورمالاشسين. بعضي سياسي عدالتسيزليکلره توخونماق اولار ، آما اونون شيددتي و ائتگيسي او قدر دئييل کي يئني آياق توتموش جومهوريتين گله جگين تهلوکه يه سالسين.  

   

  س : چنگيز بي گونئي آذربايجاندا بعضي قوزئي آذربايجاني سئومه يه ن قوروملار طرفيندن اورادا کاروپسييانين ( روشوت خورلوق ) عمومی لشمه سي و ايداري پوزقونلوقون اولماسی  تبليغ اولونور، سيز بو تبليغاتي نجه ديرلنديريرسيز ؟ 

   

  چ :  بو سوالين جاوابيندا من ايستميرم بعضيلر کيمي  موتعصيب و دار دوشونجه لي شکيلده  رئاکسييا وئرم. من اوردا ايداري سيستم و دوولت اورگانلاري ايله گئنيش شکيلده اوزلشمه ديم کي اونا آيد کانکيرئت بير نظر وئرم، آما شومالي آذربايجانا داخيل اولاندا ( سرحدده ) ايلکين آدديمدا گومروک ايداره سي نين مأمورلاري طرفيندن " حرمت" عونواني ايله معين قدر پول طلب اولونوردي کي قانوني فورماسي يوخودور. آما بو مثله يه يالنيز گومروک ايداره سينده راسلاشديق. باخمايارق کي بو مثله چوخ کوتلوي و گئنيش حال تاپماييب آما تنقيد يئري وار. من اوردا اولار کن باشقا ساهه لرده باشقا بير نيمونه بو مثله ايله علاقه دار گورمه ديم. ياني حاقيقت بودور کي دؤولت جيدي شکيلده روشوت پروبلئمي ايله کي ايستالينيزم ديکتاورلوقو دؤوروندن بو اؤلکه يه ميراث قاليبدير موباريزه ائدير. البتته قید ائتمه لييم کي عاييله م و من روشوت اولاراق هئچ بير مبلغ (پول) اودمه ديک ، آما گؤردوکلريم و ائشيتديکلريم روشوت پروبلئمي نين اولماسيني تصديقله ييردي ، آما يالنيز گومروک ايداره سينده ( سرحدده )/ 

   

  س : چنگيز بي 2 ايلدير کي شومالي آذربايجان ايقتيصادي اينکيشاف ( ايلريلیيش ) ساحه سينده دونيا سويييه سينده 1 – جي يئري اوزونه ايختيصاص وئرير . بو ايقتيصادي اينکيشاف باره ده بيزه ايضاح وئررسينيز ؟ 

   

  چ : منيم گوردوکلريمه اساسن ، سان کي شومالي آذربايجان بير بويوک فابريکايا چئوريليبدير کي  اونون هر بير گوشه سينده گئنيش تيکينتي و آوادانديق ايشلري گورونمکده دير.   تازا يوللار و مودئرن بينالار و کورپولر و.... اينشا اولونماقدادير( تیکیلمه کده دیر) ، اؤزلليکله باکي شهري يئني و مدرن ( چاغداش ) بير فورما تاپيبدير. اوغلوم بابک کي نئچه ايلدير باکيدا ياشايير بئله ايضاح وئريردير کي باکي شهري سون بو نئچه ايلده چوخ فرقله نيب و اينکيشاف ائديبدير. تيکينتي و ايقتيصادي اينکيشاف ، ايش يئرلري نين يارانماسينا سبب اولوب و ايشچيلرين ماعاشي (حوقوقو) آرتيب و ميللت گئتديکجه وارلانماقا دوغرو گئديرلر و ياشاييشا يئني بير باخيش تاپيپلار. آما بونلارا باخماياراق هله بير چوخلو پروبلئملرده وار کي اونلارين حللي اوچون چاليشمالار گره کير. آذربايجا نين ( شومالي ) ايستيقلال آلماسي هله 20 ياشا چاتماييب و روس سومورقانليقي ( SSSR ) دؤوروندن ميراث قالميش  گئرييه قالماقلارين جوبراني اوچون 17 ايل  چوخ بير آز زاماندير .  

   

  س : شومالي آذربايجان ميلتي نين باخيشي آذربايجان ( گونئي ) ميللي حرکاتينا نئجه دير ؟  

   

  چ : بو باره ده ميلتي 2 قوروپا بؤلمک اولار.  بعضيلري گونئي آذربايجان مسئله لري ايله ماراقلانيرلار و بو حرکاتي چوخ سئويرلر، اؤزلليکله 1385 – جي ايلين 1 خورداد ( 22ماي 2006 ) حرکتينه (قييامينا ) چوخلي اؤنم و قيمت وئريرلر. آما بو قوروپ آزليقي تشکيل ائدير و آنجاق شومالي آذربايجان  توپلومونون ضياليلار و آيدين فيکير بؤلمه سينده موباحيسه اولونور. 2 – جي قوروپ کي اساسن عوموم کوتله خالقين تشکيل ائدير ،  آذربايجان ( گونئي ) ميللي حرکاتيندان خبرسيزديرلر. آما بونا باخماياراق شومالي آذربايجان دا اولان هر 2 گوروپ( هم ضياليلاري و هم عادي کوتله ) گونئي آذربايجان ميلتينه عشق و صميميتله باخيب و ياناشيرلار. اونلارين بويوک بير کسيمي  "  تبريز " ي آذربايجانين مرکزي بيليرلر و  " باکي "نی يالنيز معنوي – مدني  پايتختي حساب ائديرلر. وورغولامالييام کي شومالي آذربايجانين تامام سياسي پارتييالاري آکتيوديرلر و گونئي آذربايجان ميللي حرکاتينا سون درجه ده اؤنم وئريب و اونا قارشي چوخ حساسديرلار.  

   

  س : ايراندا بعضي آنتي آذربايجان قزئتلرده بئله رئکلام ( تبليغ ) اولونور کي گويا شومالي آذربايجاندا  "  حاج علي ايکرام  "  رهبرليک ائتديگي  "  ايسلام پارتيياسي  "  بويوک بير سياسي نوفوذ و گوجه ماليکدير و آذ قالير کي سياسي گوجو آذربايجاندا الده ائتسين.! سيزين باخيشيز بو مسئله يه آیيد ندير ؟  

   

  چ : بو باره ده  کئسين بير فيکير سويله يه بيلمرم. من موسافيرت زاماني چوخراق باکيدايديم و باکيدا شومالي آذربايجانين سياسي-ايقتيصادي مرکزيدير. اؤلکه نين سياسي نبضي اوردا دويونور. اوردا چوخلو سايدا قازئتلر بوراخيلير . بيزيم اؤلکه نين ( ايران ) عکسينه اولاراق ، اورادا قازئتلر و مطبوعات تامام ايله آزاد ديرلار و سوز و فيکير آزادليقي وار. من اورادا  حاج ايکرام ايسلام پارتيياسي  آدلا پارتييانين فعاليتين گورمه ديم. آما بو مسئله ني نظره آلمالي یيق کي ، بورادا ( ايراندا ) بيزيم شومالي آذربايجاندا کي سویداشلاريميزا قارشي گئنيش سويييه ده منفي ( نگاتيو ) رئکلاملارين ياييلماسينا رغمن قئيد ائتمه لييم کي اونلار چوخ ديندار و اخلاق پرينسيبلرينه باغليديرلار. اونلار ايسلام ديني نی قبول ائديرلر و بونودا  نظره آلمالي یيق کي شومالي آذربايجان ، ايراندان سونرا دونيانين يئگانه شيعه مذهب اؤلکه سيدير. آما اونلار شيعه مذهبيني سيلاح اولاراق سوز آزادليقي و اينسان حوقولارينا قارشي يوخ ،! بلکه ايجتيماعي اخلاقياتي محکم لشديرمک اوچون فايدالانيرلار.  

   

  س : چنگيز بي سيز 6 نفرليک قوروپ کي 1385- جي ايلين 1 خورداد حاديثه لريني رهبرليک ائتديکلري ايتتيهامي ايله علاقه دار توتقلانيب و  "  تئهرانين  "   "  ائوين  "   زيندانينا گوندريلنلردن بيری سيز و يقين کي سيزين شخصيتينيز شومالي آذربايجانين سياسي قوروملاري طرفيندن ديرلي و اؤنمليدير. سيزين اورادا موصاحيبه يا دانيشيقينيز اولدو مي ؟ 

   

  چ : بونو نظرده آلاراق کي منيم اورادا اولدوقوم چاغ  شومالي آذربايجانين رسمي تعطيل گونلرينه تصادوف ائتدي اؤزل بير گؤروش ، دانيشيق يا موصاحيبم اولمادي. آما 1- جي دونيا ساواشيندا آذربايجانيلارين ارمنيلر اليله سوي قيريم اولدوغو عنوانلي بير کونفرانسدا ( فوروم  ) کي باکيدا کئچيريليردي ، خبردار اولدوم و اوردا ايشتيراک ائتديم.  او کونفرانسدا من زاماندان ( فورستدين ) ايستيفاده ائده رک آذربايجانليلارين 1-جي دونيا ساواشيندا خوي ، سالماس و اورمييه شهرلرينده ارمني داشناکلاري طرفيندن سوی قيريم اولدوقلاري باره ده ايضاحات وئرديم. بو ايضاحات اؤز ائتگيسين بوراخدي و کونفرانسين 2-جي رسمي بؤلومونده دانيشانلار بو مسئله ني اؤز دانيشيقلاريندا وورغولاديرلار .  

   

  س : سويله دينيز کي سفرينيز بير چوخ چاغلارين باکيدا اولموسوز. گونئي آذربايجان ميلتي نين فيکرينده باکي نئفت و اينجه صنعت شهري کيمي آدلانير. بو باره ده فيکريز ندير ؟

 

  چ : بئله سويله يه بيلرم کي باکي شهري مدنيت – اينجه صنعت و اخلاق داغي نين يوکسک زيروه سينده دايانيب. شيروانشاهلار، قيز قلاسي ، بلدييه ( شهرداری - باکيساوئت ) و.... سايير اسکي ( قديمي ) بينالار باکي يا گلن هر بير اينساني حئيران ائدير. باکي شهري گؤزلليک باخيميندان  3 جهتدن ديقت ائديلمه ليدير . 1- جي تاريخي و ئديمي بينالار چوخ ديقتله قورونوب و ساخلانيب. 2- جي باکي شهري نين يئني بينالاري نين  مودئرن معمارليقيدير کي تاماميله موهنديسي و اينجه صنعت متودلارينا اويغوندير. 3- جي باکي نين خزر ساحيلينده يئر آلماسيدير کي بير ياريم آدا جنتتي  فورماسيندا خزرين قوجاغيندا يئرلشيب و گؤزل هاواسي باکي نين گؤزلليکلرينه 100 قات آرتير.  

   

  س : پس گونئي آذربايجان ميلتي نين توريستي موسافيرتلرينده باکي شهرين سيچمه لري سببسيز دئييلميش ؟  

   

  چ : بلي ، دوزدور. اونون سببي بو گوزلليکلرده دير. اؤزلليکله ايران ( گونئي ) آذربايجانليلارينا  بو شهر ( باکي ) سانکي تامام ايله اؤز شهرلريدير. دانيشيقلار – داورانيشلار و شومالي آذربايجان ميلتي نين موثبت ايجتيماعی و اخلاقي داورانيشي گوزه چارپير . ايران آذربايجانليلاري اورادا غريب ليک حيس ائتميرلر. من بير چوخ حاللاردا عاييله لر گؤروردوم کي گونئي آذربايجا نين موختليف شهرلريندن اورمييه - اردبيل – تبريز – زنجان و ..... باکي يا گليبلر و نوروز بايراملارين اوردا قئد ائديرلر .  

   

  س : چنگيز بي بيزيم موصاحيبه ده ايشتيراک ائتديگينيز اوچون سيزدن تشککور ائديريک. اگر اؤزل بير سوزوز وارسا بويورون

   

  چ : من آرزي ائدرديم کي 2 اؤلکه نين دوولت مسئوللاري ويزا مسئله سين حل ائتسينلر و ويزاني حزف ائتسينلر و بئله ليکله 2 طرفين ميلتي راحات و سربست گئت- گل ائتسينلر. آذربايجانليلار مين ايللرله بير ميللت کيمي ياشاييبلار و موشترک تاريخ و کولتوره ماليکديرلر. دوزدور کي وحشي روس تئزاري نين دوورونده آذربايجان 2 پارچييا بؤلوندو ، آما بو يالنيز سياسي سرحدلر باخيمينداندير. آما هله ده آذربايجان ميلتي نين  کولتور – ديل و تاريخي  بوتوو قاليبدير

 

 

 

   

منوچهر عزيزي(هاراي)      14/03/86

هله ليك....

هله ليك گئديرم چاغيريلديغيم قانون سوز محكمه يه . بلكه ده گئديره م خالقيما اوزه ريمده اولان آغير بورجومو ابدي اؤده مك ويجدان سئوينجينه دوغرو ؛‌ محكمه نين چاغريشيندان قاييتسام و يا قاييتماسامدا آذربايجان ميللتي نين مقدّس موباريزه سينده ن و دؤتمز ايراده سينده ن يوز فايض آرخاينام . چونكو جاري ايلين خورداد قيامينين ايل دؤنومونده رژيمين پوليس قوه لرينين آغير ضربه لري ، خالقين آغير ايراده سيني داها دا مؤحكمله ده‌ ره ك ، اوغورلو گله جه ييميزه ضمانت ياراتدي.

اؤتن ميللي قيامدان چوخ اهميتلي و قيمتلي نتيجه لر الده ائديلدي ، بيريسي خالقين مؤحكم ميللي بير تشكيلاتين يارانماسي ضرورتين آرتيق گليب چاتماسي كسكين صورتده طلب اولوندو . ايكينجي سي رژيمين اؤز يئرلي رسمي پوليس و امنيت قوّه لرينه دايير گؤزله ديي اعتبارين ايتيريلمه سي آشكار ائديله ره ك ، باشقا ويلايتلرين قوّه لرينه و ارتجاعي موزدورلارا مؤحتاج اولدو . اوچونجوسو اؤزلريني خالقين اؤندرلري كيمي حساب ائدن مدعا چيلارين اكثريندن ويدالاشماغين آرتيق گليب چاتماسي آيدين اولدو .

هله ليك ، يا ابدي گئتسه مده خالقيما سؤز وئريره م خالقيميزين مودافعه سي اوغروندا نه سينام ، نه ده اييلم . من ساتيلماميشام تا ساتقينليق ويجداني عذابي آلتيندا ، خالقيمين منه بخش ائتديگي توكنمز حؤرمت ثروتيني ايتيرمكده ن ناراحات اولام . ياشيمين 70 شي اؤتمك عرفه سينده فخر ائديره م كي هله ده خالقيمين حؤرمتيني ايتيرمه ميشم . من خالقيمين مؤحتشم ليگي برابرينده ، هئچ ذرّه ده دئيلم.

بو خالقي حقيقي معنادا تانييان كيمسه ، اونون اوغروندا جانيني قوربان ائتمكدن چكينمز. من سون قدرتيمه قده ر روحي و جيسمي ايشكنجه لر اؤنونده خالقيمين ايراده سيندن گوج آلاراق سارسيلماياجاغام . اوندان سونرا نه من منم نه ده سؤزلريمين ذرّه قده ر اعتباري وار.

من خورداد آيي نين سگيزينده موغاندا سفرده اولار كن تلفن واسيطه سيله چاغيريلميشام . سون چاغيريلاجاغيم سفرده قاييداندان سونرا قراره آليندي . خالقيمين ميللي حقوقوندان مودافعه ائتمه يه بوللو -  بوللو كسكين ايراده لي قانوني سؤزلريم وار . مودافيعه وكيلينه و يا خود موقت آزادليغيما وثيقه ورقه سينه احتياجيم يوخدور . سعي گؤسته ره جه يم محاكمه م سربست و خالقيمين حضوروندا آپاريلسين . رجا ائديره م منيم مودافيعه م و يا داها دوغروسو رژيمي محكوم ائتمه ييم ، دونيا انفرماسيالاردان ياييلسين .

اينانين خالقيم منه بخش ائتديگي آزادليق قانادينين گوجوايله ويجدان محكمه سينين فضاسيندا اوچماقدان سارسيلماياجاغام . من نه قده ر خوشبختم كي خالقيمين قانوني ميللي حقوقدان مودافعه ائتمك فخريني قازانيرام . آخي بئله بير ميللي فخر هله آداما قسمت اولمور . جاوانلارا واجيب بير اونه ريم ، اودا بوندان عبارتدير كي ميللي حقوقلارينيزدان مودافعه ائتمك قانونلاري اؤيره نين . اونلاري تاپيپ اؤيره نمك چتين بير ايش دئييل . من بيرينجي فورصتده دفتر شكلينده اونلاري حاضيرلاياجاغام .  سيز قانون سيلاحي ايله ساواشماغي باجارمالي سينيز . قانون سيلاحي ، اودلو سيلاحدان چوخ تأثيرلي دير .  قانون ، مدنيت ، موحكم ايراده ، بوتون آزادليق و اجتماعي عدالتيميزه تأمينات يارادابيلر.

هله ليك : منوچهر عزيزي

 

 

 

تاکتیک های آینده حرکت ملی آذربایجان

 

آیدین تبریزی

همانگونه که در مقاله "تحلیلی بر اعتراضات اول خردادماه در آذربایجان*" اشاره کردم استراتژیستهای حکومت برای مقابله با آنچه براندازی نرم می نامند، با بررسی دقیق انقلاب بهمن 57 در ایران و انقلابهای مخملی در جمهوری های شوروی سابق، سیاستهای نانوشته ای را در سرتاسر شئون سیاسی و اجتماعی ایران جاری کرده اند که هدف از آن افزایش هزینه های هر حرکت اعتراضی در جامعه و ایجاد جو یاس و ناامیدی در میان مردم برای از بین بردن اثربخشی هر اعتراضی به حاکمیت استوار است. در این مقاله به بررسی راهکارهایی که برای غلبه بر این سیاست رژیم می توان در پیش گرفت می پردازم.

تجارب حرکتهای اعتراضی اخیر نشان می دهد که با توجه به سیاستهای رژیم، پی گیری مطالبات مردم از طریق اعتراضات برنامه ریزی شده و سلسله وار و از پیش اعلان شده (مشابه آنچه در انقلاب بهمن 57 انجام شد) در وضعیت فعلی مثمر ثمر نیست و تنها به عنوان سوپاپ اطمینانی برای رژیم عمل می کند که با تخلیه تدریجی نارضایتی عمومی از انباشته شدن آن و تبدیل شدن به سیلی قدرتمند در لحظه ای غافلگیر کننده همانند آنچه در اول خرداد 1385 در آذربایجان رخ داد جلوگیری می کند. در واقع باید اعتراف کرد که استراتژیستهای رژیم راه جلوگیری از تکرار انقلابی مشابه بهمن 57 را به خوبی یافته و در عمل پیاده کرده اند. اما این بدان معنی نیست که رژیم شکست ناپذیر شده است بلکه اگر ساده بگویم آنها شکل متفاوتی از فروپاشی را برای خود گریز ناپذیر کرده اند. همانگونه که در مقاله قبلی نیز توضیح دادم سیاستهای رژیم برای همیشه موثر نخواهد بود و در لحظه ای که انباشت نارضایتی های عمومی به درجات بسیار بالایی همچون 80 تا 90 درصد جامعه برسد به سرعت کارایی خود را در اثر یک اتفاق به ظاهر کوچک و کم اهمیت از دست خواهد داد و باعث فروپاشی بسیار سریع و باور نکردنی سیستم خواهد شد.

در واقع هرچند با سیاستهای موجود امکان به وقوع پیوستن انقلابی دقیقا مشابه بهمن 57 و یا انقلابهای مخملین بسیار پایین است اما حوادث خرداد ماه سال گذشته نشان داد که اقتدار حکومت در برابر حرکت های غافلگیر کننده چقدر آسیب پذیر است. وضعیت فعلی حکومت همانند سدی خاکی است که در برابر یک رودخانه که در واقع مطالبات روز افزون مردم است زده شده است ولی با افزایش مطالبات مردم سد به مرحله سر ریز شدن رسیده است. رژیم بنا به تجربه بهمن 57 دریافته است که اگر اجازه سر ریز شدن به آب سد را بدهد (یعنی به تدریج به خواسته های مردم عمل کند)، جریان آب به تدریج با شستن خاک، ارتفاع سد را کاهش داده (خطوط قرمز نظام به تدریج شکسته شده) و جریان آب تندتر خواهد شد (مطالبات مردم به سرعت افزایش خواهد یافت) بنابراین این امکان وجود دارد که همانند بهمن 57 سد به کلی ویران شده و منجر به یک انقلاب شود.

استراتژی رژیم برای مقابله با این وضعیت آن است که با افزایش مداوم آب پشت سد، به ارتفاع سد می افزاید و اجازه سر ریز شدن آب را نمی دهد. ظاهر امر آن است که رژیم توانسته است از جریان یافتن حتی یک قطره آب نیز جلوگیری نماید (حتی به کوچکترین خواسته مردم نیز بی توجهی کرده و حتی دهن کجی می کند)، غافل از آنکه هر چه ارتفاع سد بالاتر می رود، استحکام سد نیز کاهش می یابد و بالاخره کار به جایی خواهد رسید که سد به یک باره شکسته خواهد شد و چنان سیل عظیمی به راه خواهد افتاد که همه حاکمان را غرق خواهد کرد و هیچ یک از آنها حتی فرصت فرار کردن نیز نخواهند داشت! در واقع شیوه ای که حکومت برگزیده است بسیار خطرناک تر از شیوه ای است رژیم پهلوی برگزیده بود، چون شاه از موقعی که اولین جرقه در قیام 29   بهمن ماه تبریز زده شد حدود یکسال فرصت داشت تا فروپاشی قطعی حکومتش را پیش بینی کند و جواهرات سلطنتی اش را برداشته و با خیال راحت بگریزد ولی راهی که حکومت اسلامی برگزیده است، باعث خواهد شد که حکومت تنها در یک چشم بر هم زدن سقوط کند بدون آن که برای هیچ کس حتی مخالفانش قابل پیش بینی باشد!

در واقع هر دیکتاتوری خود شکل فروپاشی اش را انتخاب می کند. یکی مانند شاه با ژست دموکراتیک به اعتراضات مردم پاسخ می دهد و اعتراف می کند که صدای انقلابتان را شنیدم و وقتی می رود که هنوز خیلی دیر نشده است و پس از سالها که بدیها به فراموشی سپرده می شوند و نو رسیده ها روی شاه را سفید می کنند، حتی دعای رحمت عده ای را نیز بدست می آورد! و یکی مثل صدام چنان با بی رحمی و وحشی گری با مردم رفتار می کند که آنها با هلهه و شادی به استقبال متجاوزان خارجی می روند (منظورم روزهای اولیه سقوط صدام است ولی امروز خرابکاری های عوامل جمهوری اسلامی، سوریه و عربستان، عراق را به جهنمی برای مردم تبدیل کرده است). امروز نیز انتخاب حاکمان ایران، سرنوشتشان را رقم خواهد زد. آنچه که از عملکرد امروز آنها می توان دید بویژه پس از به قدرت رسیدن تیم احمدی نژاد، تمایل آنها بیشتر به سمت سرنوشت صدام است تا سرنوشت شاه!

با این اوصاف تاکتیک های مبارزاتی ما باید متناسب با شیوه ای باشد که رژیم در پیش گرفته است. چون عملا رژیم حاضر به هیچ گونه عقب نشینی نیست و هرچه فشار آب پشت سد بیشتر می شود، رژیم ارتفاع سدی را که در برابر مطالبات مردم برپا کرده بالاتر می برد، ما نیز باید این امکان را به رژیم بدهیم تا ارتفاع سد را آنقدر بالا ببرد تا به مرحله فروپاشی دفعتی برسد. بنابراین به جای روی آوردن به اعتراضات سریالی و سلسله وار با اعلام قبلی که با سرکوب بی رحمانه رژیم مواجه می شود و همانند یک سوپاپ اطمینان بخشی از نیروی اجتماعی را سرریز کرده و از افزایش فشار پشت سد جلوگیری می کند (تلاش رژیم در تکرار مطالب مشابه کاریکاتور روزنامه ایران دقیقا با این هدف انجام می شود)، از اصل غافلگیری استفاده کنیم. یعنی به جای اعلان عمومی برای برگزاری تجمعات، اجازه دهیم تا روند طبیعی حوادث بهانه دیگری همانند کاریکاتور روزنامه ایران را برای مردم ایجاد کند تا بتوانند در حالیکه رژیم حتی تصور آن را هم ندارد یک حرکت سیل آسا را ایجاد نمایند.

در اینجا تذکر این نکته بسیار حائز اهمیت است که هرگونه تلاش برای ایجاد مصنوعی امواج اعتراضات مردمی محکوم به شکست خواهد بود و به ضرر حرکت ملی آذربایجان است و یک حرکت وسیع همانند خردادماه سال پیش تنها هنگامی امکان وقوع دارد که کاملا غافل گیر کننده باشد هم برای حاکمیت و هم برای فعالین حرکت ملی. همانگونه که در جریان خرداد ماه سال گذشته حتی خوش بین ترین افراد حرکت ملی نیز نمی توانستند یک دهم تظاهرات چند صد هزار نفری تبریز را پیش بینی کنند. دلیل خیلی ساده آن این است که اگر فعالین حرکت بتوانند وقوع یک راهپیمایی عظیم را پیش بینی کنند، ماموران رژیم با دستگاههای پیچیده اطلاعاتی شان به طریق اولی قادر به پیش بینی خواهند بود و با آمادگی کامل برای سرکوب حرکت آماده خواهند شد.

 

بنابراین راه کارهای حرکت را می توان به صورت زیر خلاصه کرد:

 

الف) کاملا آگاهانه حرکت را از فاز اعتراضات خیابانی خارج کنیم تا امکان بازگشت آرامش و وضعیت عادی به شهرهای آذربایجان ممکن گردد زیرا تا موقعی که وضعیت فوق العاده و امنیتی بر آذربایجان حاکم باشد امکان وقوع حرکتهای بزرگ غافلگیر کننده نخواهد بود. شاید خیلی ها این را یک عقب نشینی یا شکست تلقی کنند ولی نکته اینجاست که رژیم تنها وقتی دوباره غافلگیر خواهد شد که کاملا احساس پیروزی کند. بگذاریم تا رژیم خوش باورانه بدمستی کند و قهقهه شادی سر بزند و با تکرار توهینهای سابقشان (تکرار سناریوی سوسک نامیدن آذربایجانیان در روزنامه های آفتاب یزد و مردمسالاری) به مردم دهن کجی کند. خشممان را انبار کنیم تا در لحظه ای تاریخی ضربه کاری و نهایی را وارد سازیم.

ب) حرکت باید نکات ضعف خود را شناسایی کرده و برای برطرف کردن آنها اقدام نماید. یکی از نکات ضعف عمده حرکت ضعف رسانه ای است. زیرا با توجه به همراهی برخی رسانه های عمده فارسی (حتی رسانه هایی مانند بی بی سی، صدای آمریکا و رادیو فردا) با رژیم در سانسور و یا کمرنگ نشان دادن حرکت، رساندن صدای مردم آذربایجان به سایر نقاط ایران و رسانه های بین المللی با مشکل اساسی روبروست. واقعا جای تعجب است که چرا حتی یک خبرنگار خارجی در جریان اعتراضات سال گذشته و امسال در منطقه حضور نداشت تا بتواند حقایق را به جهان مخابره کند؟ البته مشخص است که رژیم هیچ مجوزی به خبرنگاران خارجی برای گزارش از منطقه نمی دهد ولی فعالین آذربایجانی باید به صورت جدی با آژانسهای خبری وارد تعامل شوند تا بتوانند راهی برای شکستن این بایکوت خبری بیابند. یکی از این راهها شاید فرستادن خبرنگاران به صورت ناشناس و با عناوینی مانند توریست و غیره باشد و یا شاید ایجاد همکاری بین خبرنگاران محلی و خبرگزاری های بین المللی باشد.

ج) فعالیت حرکت باید به شکل پیش از خردادماه سال پیش و توسط فعالین کاملا شناخته شده حرکت ادامه یابد. به عنوان مثال فعالین شناخته شده حرکت بدون اعلان عمومی مراسمهایی مانند سالگرد مشروطیت، 21 آذر، روز جهانی زبان مادری و غیره را برگزار نمایند. با توجه به اینکه رژیم در تجمعات عمومی به دستگیریهای گسترده و غیر قانونی اقدام می کند که امکان شناسایی دقیق مشخصات دستگیر شدگان غیر ممکن می شود (اقدامات غیرقانونی رژیم به حدی است که بنا به گفته دکتر اعلمی حتی کسانی که با ایشان که نماینده رسمی ملت هستند تماس گرفته و اخبار دستگیر شدگان را می دهند مورد تهدید و آزار و اذیت قرار می گیرند!)، برگزاری مراسم های کوچک با حضور فعالین شناخته شده، امکان پی گیری دستگیری های احتمالی توسط سازمانهای حقوق بشر ممکن خواهد بود.

د) تعمیق هرچه بیشتر حرکت و گسترش آن به تمام حوزه های حقوق پایمال شده مردم از ضروریات اجتناب ناپذیر امروز حرکت ملی آذربایجان است. اگر در سالهای گذشته بویژه پیش از خرداد ماه سال گذشته حقوق ملی هنوز به صورت خواست عمومی توده مردم تبدیل نشده بود و به دلیل سیاستهای طولانی مدت شوونیستی حکومتها و برخی به اصطلاح روشنفکران مرکزگرا، مردم از درک حقوق ملی خود که در میثاقهای بین المللی حقوق بشر به صراحت بر آنها تاکید شده است، عاجز بودند، فعالیت حرکت ملی آذربایجان به صورت ویژه به روشنگری در این باره تمرکز یافته بود اما امروز حرکت ملی آذربایجان باید به روشنگری درباره مسائل مهم جامعه امروز همانند آزادی عقیده و بیان، حقوق زنان، جدایی دین از سیاست، حقوق کارگران و غیره بپردازد و مدرنترین مفاهیم دنیای آزاد را به زبان مادری مردم آذربایجان به توده های مردم منتقل نماید تا هم تمام معضلات جامعه را یکبار و برای همیشه از میان بردارد و هم اجازه ندهد که عده ای مغرض حرکت ملی آذربایجان را تنها حرکتی قومیت گرا و بی توجه به سایر خواسته ها و حقوق انسانی مردم معرفی کنند. به این ترتیب زبان ترکی آذربایجانی نه تنها زبان احیای هویت ملی در آذربایجان که زبان مدرنترین خواسته های امروز جامعه خواهد بود و نه در شعار که درعمل نشان داده خواهد شد که زبان رسمی و علمی آذربایجان زبان ترکی است و تمام گروههای سیاسی باید این واقعیت جدید را بپذیرند. همینطور به این ترتیب ثابت خواهد شد که بهترین راه برای گسترش و تعمیق مفاهیم مدرن در میان توده های مردم، سخن گفتن صمیمی با مردم و با زبان مادری آنهاست.

ه) همانطور که هیچ کس باور نمی کرد که یک کاریکاتور (هر چقدر هم توهین آمیز بوده باشد) بتواند چنین موج اعتراضی بزرگی را به راه اندازد، جرقه حرکت بعدی نیز اصلا قابل پیش بینی نخواهد بود و به احتمال زیاد از لحاظ ماهیتی کاملا متفاوت با آن خواهد بود. به این معنی که به احتمال قوی دیگر توهینهایی حتی سخیفتر از توهین روزنامه ایران نیز عاملی برای اعتراض عمومی نخواهد بود چون در واقع در سال گذشته نیز کاریکاتور تنها بهانه بود و اصل نارضایتی مردم در بی عدالتی های چند دهه اخیر بر ضد ملیتهای غیر فارس بود. همچنین وقتی مردم اعتراض خود را به توهین روزنامه ایران نشان دادند در واقع این اعتراضی بود به تمام توهینهایی که بر ضد تورکها روا داشته می شود و از نظر روانشناختی دیگر توهینهای مشابه یا حتی بدتر ازآن حاوی چیز جدیدی نیست که اعتراض دیگری را سبب شود. شاید بتوان حدسیاتی زد مثلا به احتمال زیاد ایران در بحران هسته ای خود با تحریمهای اقتصادی روز افزونی روبه رو خواهد شد که می تواند سبب نارضایتی شدید اقتصادی و اعتصابات گسترده کارگری شود و همین امر می تواند جرقه حرکت بعدی باشد. همچنین باتوجه به اینکه آقای اعلمی به حق در دفاع از حقوق موکلین خود تمام تلاش خود را کرده است شاید حاکمیت دچار این اشتباه بزرگ شود که بخواهد در انتخابات بعدی ایشان را رد صلاحیت کرده یا به اجبار مجبور به کناره گیری کند و همین اشتباه می تواند جرقه ای برای اعتراضات باشد. البته اینها تنها حدسیاتی است که می شود انجام داد ولی این گذشت زمان خواهد بود که همه چیز را نشان خواهد داد. اما آنچه بدیهی است این است که این جرقه با یک اشتباه رژیم شروع خواهد شد و بدون وجود یک زمینه عینی و مثلا تنها به بهانه سالگرد اتفاقات گذشته یک حرکت بزرگ غیر ممکن است. بنابراین طیف وسیع و کاملا متفاوتی از خواستهای مردم می تواند جرقه حرکت باشد و حرکت ملی آذربایجان باید آمادگی هدایت تمام خواسته های مردم را داشته باشد و در اینجا بار دیگر ضرورت تعمیق و گسترش حرکت برای تحت پوشش قرار دادن تمام خواسته های مردم روشن می شود. حرکت تک بعدی تنها در جهت احیای هویت ملی و زبانی و کم توجهی به سایر مطالبات مردم می تواند ظرفیتهای حرکت را محدود کند و آن را در تنگنا قرار دهد.

و) بی تردید زمان و چگونگی شروع حرکت بعدی هم حاکمیت و هم فعالین حرکت را غافلگیر خواهد کرد. اما این غافلگیری تنها باید در شروع آن باشد و فعالین باید با اقدامات و برنامه ریزی های قبلی آمادگی کاملی برای هدایت صحیح حرکت را داشته باشند. حتی شاید شروع حرکت بعدی در جای دیگری خارج از آذربایجان باشد (همانند ماجرای کوی دانشگاه که به اعتراضات 20 تیر در تبریز منتهی شد) و مردم آذربایجان در حالی که رژیم در جبهه دیگری درگیر است، حرکتی عظیم و غافلگیر کننده را شروع کنند و جبهه ای قدرتمندتر را بگشایند و ضربه نهایی را وارد نمایند. ملت آذربایجان حکم سرنگونی رژیم فاشیست اسلامی و دنباله های سکولارشان را در اردوگاه به اصطلاح اپوزوسیون یکجا صادر کرده است و در زمان و فرصت مناسب این حکم را اجرا خواهد کرد همانگونه که حکم دیکتاتورهای پیشین را اجرا کرد.

 

 

*: http://www.azer-online.com/melli/more/eterazate_khordad.htm