در تجمع بزرگ پانزدهمین سالگرد نسل کشی خوجالی در آنکارا؛

محاکمه رییس جمهور ارمنستان به اتهام نسل کشی در قره باغ درخواست شد

 

ظهر روز شنبه برابر با 24 فوریه، به دعوت "اتحادیه دانشجویان و فارغ التحصیلان آذربایجانی" و همچنین "کانون حقوق  بشر جهان تورک"، هزاران تن با تجمع در "پارک عبدی ایپکچی" واقع در جنب میدان"SIHIYYE" در آنکارا، با فریادهای خشمگینانه خود در قلب پایتخت تورکیه، خواستار شناسائی قتل عام اهالی خوجالی بعنوان نسل کشی، آغاز نبرد آزادیبخش در اراضی اشغالی آذربایجان، رهایی مجدد آذربایجان غربی (جغرافیائی که امروزه ارمنستان نامیده می شود) از اشغال داشناکها و همچنین محاکمه جمعی از مقامات سیاسی رژیم کنونی ایروان بخصوص "روبرت کوچاریان" رییس جمهور ارمنستان به اتهام هدایت و مشارکت در کشتارهای خونین تورکهای آذربایجان در شهرهای اشغالی قره باغ شدند.

در این تجمع بزرگ که برای نخستین بار بدین صورت در آنکارا برگزار می شد هزاران تن از تورکهای آذربایجان (جمهوری آذربایجان، آذربایجان ایران و بورچالی گرجستان)، جمهوری تورکیه، تورکمن ائلی (عراق)، تورکستان شرقی (اویغورهای ایالت سین کیانگ چین)، جمهوری تورک قبرس، تورکهای آهیسکا، جمهوری ازبکستان، جمهوری خودمختار تاتارستان (روسیه)، جمهوری تورکمنستان، تورکمنستان جنوبی (ایران)، بندر لاذقیه (سوریه) و همچنین جمعی از دانشجویان سیاهپوست کشورهای آفریقائی شرکت کرده بودند.

این تجمع که تحت شعار "ما نسل کشی خوجالی را فراموش نکردیم و هرگز فراموش نخواهیم کرد!" برگزار میشد با یک دقیقه سایغی دوروش (سکوت) جهت تکریم یاد و نام شهدای قره باغ و نیز نواخته شدن سرودهای ملی  کشورهای تورکیه و آذربایجان آغاز گردید.

در این تجمع بزرگ، "دکترعبدالله بوکسور" ریاست "کانون حقوق بشر جهان تورک"، "زائور بایراملی"(مترجم)، "دکترحاکیم عزیز"(حقوقدان) و "دکتر طغرل ولی نریمان اوغلو"(سیاستمدار) از "اتحادیه دانشجویان و فارغ التحصیلان آذربایجانی"، " دکترعلی کوله بی" ریاست موسسه پژوهشی "توسام"، "نامیق کمال زیبک" از وزرای اسبق تورکیه، "بوجان آک ییلدیز" ریاست "تورک کاموسن"، نماینده ای از"حزب کارگر تورکیه" و "حسن جمال گوزه ل" روزنامه نگار، به سخنرانی پرداختند.

- عبدالله بوکسور جنایت ارامنه در خوجالی را بعنوان یک جنایت از پیش طراحی شده دانسته تاکید کرد: "جنایتهای ارامنه در قره باغ و بخصوص قتل عام مردم خوجالی می بایست تحت عنوان حقوقی نسل کشی، مورد شناسائی مجلس تورکیه قرار گیرد." وی افزود که در نسل کشی خوجالی علاوه بر صدها تورک آذربایجان دهها تورک تاتار، قزاق و ازبک نیز توسط ارامنه تنها بخاطر تورک بودنشان کشته شده اند وقاتلین تنها به کشتن بسنده نکردند بلکه بر اساس تصاویر و اسناد، داشناکها بوصرت وحشیانه ای به دریدن شکم زنان حامله، کندن پوست سر اسیران، کور کردن چشم کودکان، تجاوز به دختران خردسال و زنان و زنده زنده سوزاندن و دفن کردن اشخاص نیز اقدام کردند. او تاکید کرد که در پشت پرده این جنایتها برخی از دولتها همچون روسیه نیز حضور داشته است. عبدالله بوکسور در نهایت خواستار برپایی یک محکمه بین المللی جهت مجازات جنایتکاران بخصوص روبرت کوچاریان رییس جمهور ارمنستان شد.

- زائور بایراملی خواهان اخراج همه 70 هزار نفر کارگر قاچاق جمهوری ارمنستان از تورکیه و تشدید تحریم دولت ایروان از جانب نهادهای اقتصادی تورک گردید. او اظهار داشت که وجود این همه کارگر قاچاق از اتباع کشور دشمن در تورکیه می تواند امنیت ملی این کشور را تهدید کند و همچنین سبب خروج ارز از تورکیه به ارمنستان شود. وی همچنین افزود: آنهایی که خواهان بازگشائی مرزهای تورکیه با ارمنستان هستند ایا نقشه ارمنستان بزرگ و ادعاهای رژیم ایروان را در "ارمنستان غربی" نامیدن اراضی غربی آنادولو را نمی بینند؟! آنهایی که در واقعه قتل دینک سوراخ کفش این فاشیست ارمنی را نشان می دهند چرا چشمهای از حدقه در اورده شده کودکان خوجالی را نمی بینند؟!

-  حاکیم عزیز ضمن بر شمردن جنایتهای متعدد ارامنه در عصر گذشته و نیز فاجعه قره باغ اعلام کرد: در صورت اجرا نشدن عدالت ارامنه مبادرت به جنایتهای فاجعه بار بیشتری خواهند نمود. اوخواستار شناسائی سیاسی و حقوقی نسل کشی خوجالی در جهان  و نیز بازگشت سریع بیش از یک و نیم میلیون آواره جنگی آذربایجان به اراضی اشغالی گردید.

-  طغرل ولی نریمان اوغلو با هم ارز دانستن نسل کشی خوجالی با نسل کشیهایی چون سربرنیتسا، رواندا ... خواستار محاکمه همه عاملان این نسل کشی، بخصوص روبرت کوچاریان رییس جمهور داشناک رژیم ایروان و برخی دیگر از مقامات این کشور در محاکم بین المللی همچون میلوسویچ و صدام گردید.

- علی کوله بی با اشاره به حوادث جنگ جهانی اول اظهار داشت: ارامنه که برای قرنها تحت حمایت دولت عثمانی قرار داشتند با روسها و فرانسویها متحد شدند و از پشت به عثمانی خنجر زدند و در شهرهای مختلف تورکیه از جمله در وان، موش و ارزروم، صدها هزار تورک را به فجیعترین وضعی به قتل رساندند. وی تا کید کرد که 15 سال پیش نیز ارامنه در قره باغ مبادرت به این جنایتها کردند. در قره باغ 30 هزار تورک آذربایجانی کشته شدند، 50 هزار نفر معلول گردیدند، هزاران نفر اسیر گشتند، 150 هزار خانه ویران شد، 1.5 ملیون نفر آواره شدند و 25 درصد از خاک آذربایجان به اشغال داشناکها درآمد. وی همچنین با اشاره به ترور 42 تن از دیپلماتهای تورکیه در اروپا توسط  تروریستهای ارمنی آسالا، در طی دهه هفتاد، خواستار پایان سیاست یک بام و دوهوای غرب در برابر آذربایجان و تورکیه شد. وی اعلام کرد که خون مظلومان قره باغ هرگز بر زمین نخواهد ماند!

- نامیق کمال زیبک با تنفر امیز خواندن ادعاهای دولت ارمنستان در خصوص نسل کشی ارامنه در صد سال پیش خواستار توجه جهانیان به جنایتهای متعددی گردید که ارامنه طی دویست سال علیه تورکها مرتکب شده اند. وی ضمن نیرومند خواندن ارتش آذربایجان موکدا خواهان آغاز جنگ و تارو مار کردن اشغالگران ارمنی گردید.

- بوجان آک ییلدیز با تاکید بر ابدی بودن حیات ملت تورک اظهار داشت: تروریستهای ارمنی و همه آن دولتهایی که به این تروریستها کمکهای مادی و معنوی می کنند بدانند که حافظه بیدار ملت ما هرگز جانیان وحامیان آنها را فراموش نخواهند کرد. اوافزود:"می شود یک تورک را کشت اما هرگز نمی توان غرور وی را نابود کرد." آک ییلدیز، کوچاریان را یکی از جلادهای بزرگ تاریخ بشریت دانست و خواستار محاکمه وی در دادگاههای بین المللی کردید. وی خواستار اتحاد همه تورکهای جهان در دفاع از موجودیت ملی و تاریخی جهان تورک بخصوص مناطق بحرانی ای چون آذربایجان، کرکوک، تورکستان شرقی و قبرس گردید.

- حسن جمال گوزه ل نیز ضمن بیان دردهای دهشتناک اهالی خوجالی در قره باغ اظهار داشت: کشوری که اکنون با نام ارمنستان شناخته می شود در گذشته یکی از مملکتهای عثمانی بود. وی تاکید کرد که در ابتدای قرن بیستم دو سوم جمعیت ایروان را مسلمانان تشکیل می دادند. جمال گوزه ل پرسید: اکنون چه شده است که حتی یک تورک هم در ایروان و دیگر شهرهای این مناطق زندگی نمی کنند؟! وی در جواب اظهار داشت که این جمعیت یا کشته شدند و یا مجبور به کوچ گردیدند. در چنین شرایطی ارامنه که خود عامل مجموعه ای از نسل کشیهای دهشتناک در منطقه هستند چکونه ادعای نسل کشی مطرح می کنند؟! او ضمن محکوم کردن حمایتهای دولت فرانسه از ارامنه، این کشور را متهم به نسل کشی در الجزایر کرد.

 

برخی از مهمترین شعارهای تجمع بزرگ آنکارا:

-         قاتیل کوچاریان

-         قاتیل کوچاریان حساب وئرجک

-         یا قاراباغ یا اولوم... باشقا یولو یوخ آرتیق

-         بیز، بیز، بیز... تورک اوغلو تورکوز

-         تورکلره اوزانان اللر قیریلسین

-         قاراباغ، تاشناکا مزار اولاجاق

-          یاشاسین آذربایجان

-         یاشاسین تورکیه

-         آذربایجان بیر اولسون... مرکزی تبریز اولسون

-         باکی، آنکارا، تبریز... بیرلیکده گوجلویوز بیز

-         باکی، تبریز، آنکارا... تورک قارشی دیر تاشناکا

-         کرکوک، آنکارا، تبریز... بیرلیکده گوجلویوز بیز

-         جانی لر، جزاسیز، قالمایاجاقلار

-         بیز تورکوک، گوجلویوک، قاراباغلی ییک

-         هارای، هارای، من تورکم

-         قاراباغ تورک دور... تورک قالاجاق

-         قاراباغدا قان آخدی... دونیا اوزاقدان باخدی

-         تبریزده قان آخیر... دونیا اوزاقدان باخیر

-         آذربایجان میللتی... قبول ائتمز ذلتی

-         تروریست ارمنی... تورکون دوشمنی

-         تاشناک ارمنی... تورکون دوشمنی

-         پ کا کا، ارمنی... اینسانلارین دوشمنی

-         تاشناکا، یاردیم ائدن اللر قیریلسین

-         پان فارسیست، ارمنی ... بوتون تورکون دوشمنی

-         یا الله، بسم الله، الله اکبر

-         قاراباغ جانیمیز...خوجالی روحوموز

-         آند اولا ستارخانا... قان سالاریق تهرانا

-         هئپیمیز تورکوز، هئپیمیز قاراباغلی ییز

-         نه موتولو تورکوم دییه نه

-         ...

در این تجمع همچنین "حسن صادق" یکی از خوانندگان تورک، ماهنی(شارکی) زیبای "آغلا قرنفیلیم آغلا" را بصورت زنده اجرا کرد. وی هچمنین در خطاب به ملت آذربایجان بخصوص ملت آذربایجان جنوبی به نقل از "محمد امین رسولزاده لیدر کبیر ملت آذربایجان" اعلام داشت :بیر کره یوکسلن بایراق بیر داها یئنمز!

 

در حاشیه مراسم:

-         چند روز قبل از مراسم دهها هزار بیانیه در خیابانهای اصلی آنکارا توسط دانشگاهیان آذربایجانی پخش شده بود.

-         روسای برخی از احزاب تورکیه در این تجمع حضور داشتند.

-         برگزاری چنین تجمعات بزرگی در تورکیه امری بسیار مشکل است. موفقیت دانشجویان مدیون حقانیت ملت آذربایجان بود.

-         در حین برگزاری مراسم هزاران سی دی از جنایتهای ارامنه در خوجالی و سلسله قیامهای شهرهای آذربایجان جنوبی در بین شرکت کنندگان توزیع شد.  

-         دهها تصویر حزن انگیز از شهدا و خانواده های محزون جان باختگان در دست شرکت کنندگان بود.

-         جمعی از فعالین هویت طلب آذربایجان جنوبی از شهرهای مختلف تورکیه جهت حضور در این مراسم وارد انکارا شده بودند.

-         صدها پرچم از کشورهای آذربایجان و تورکیه و چندین بیرق از جمهوریهای تورکمنستان، ازبکستان و همچنین تورکستان شرقی، تورکمن ائلی و قبرس در دست شرکت کنندگان موج می زد.

-         دهها جمله در محکومیت نسل کشی قره باغ و جنایات ارامنه در دست شرکت کنندگان موجود بود.

-         شعارهای شرکت کنندگان در تجمع، فوق العاده خشمگینانه بود.

-         در طول مراسم برای دفعات سخنرانی سخنرانان به دلیل تشویقهای ممتد شرکت کنندگان قطع شد.

-         بسیاری از تورکهای تورکیه خواهان مداخله آشکار و سریع نظامی تورکیه در قره باغ و کرکوک جهت ازادی سرزمینهای اشغالی آذربایجان و تورکمن ائلی بودند.

-         تورکهای کرکوک بصورت گسترده ای در این مراسم شرکت کرده دهها پرچم آذربایجان را برافراشته بودند.

-         جمعی از شرکت کنندگان در پایان مراسم ضمن سر دادن شعارهای حرکت ملی آذربایجان، قصد حرکت در خیابانهای آنکارا را داشتند که پس از مدتی با مخالفت پلیس روبرو شدند.

-         تجمع در نهایت نظم و دیسیپلین برگزار شد.

-         برخی از شرکت کنندگان پیشانی بندهایی با مضمون "جانمان فدای آذربایجان"بر پیشانی بسته بودند.

-         یک دختر خردسال تورکمن، در بیان مظلومیت اهالی بی دفاع خوجالی شعری را قرائت کرد.

-         صدها پلیس در سه منطقه و در فاصله سیصد متری مراسم در صفوف منظمی تجمع کرده بودند.

-         همدردی و صمیمت شدیدی در میان تورکهای شرکت کننده در مراسم درخصوص مسائل قره باغ، کرکوک و آذربایجان جنوبی به چشم می خورد.

-         تحولات اخیر آذربایجان جنوبی سبب توجه جدی شرکت کنندگان در تجمع، به اوضاع بحرانی این منطقه شده بود.

-         در این تجمع سرودهای "چیرپینیردی قارا دنیز" و"آذربایجان گنجلیک مارشی" توسط شرکت کنندگان، همخوانی شد.

-         در طول مراسم، اوپرای کوراوغلو و آهنگهای ملی شمستان از باندهای بسیار قوی، بارها پخش شد.

-         این تجمع  بصورت گسترده توسط مطبوعات و رسانه های داخلی و خارجی پوشش داده شد.

-         متاسفانه سخنرانان این تجمع به دلیل فقدان معلومات، از جنایتهای خونین ارامنه در دوران جنگ جهانی اول، در غرب آذربایجان جنوبی یاد نکردند. این امر نشاندهنده آن است که فعالین حرکت ملی آذربایجان جهت تنویر افکار عمومی در رابطه با حوادث فوق العاده دهشتناک ان سالها و افشای چهره خونخوار فاشیزم ارمنی، اسوری و کرد، می بایست بیش از پیش فعالتر شوند.

 

پس از پایان مراسم جمعی از شرکت کنندگان جهت حضور در سمینار "نسل کشی خوجالی" راهی سالن انستیتوی استانداردهای تورک شدند.

 

فرزاد صمدلی... آنکارا...24 فوریه سال 2007