توجه

      یک توضیح :

همان گونه که بارها توضیح داده شده است بار دیگر تا کید می شود که جنبش دانشجویی آذربایجان

کاملا مستقل بوده و به هیچ تشکیلات ، گروه و یا شخص وابسته نیست آوردن نام هر تشکیلات یا گروه در بعضی خبرها به معنای هواداری و تایید آن تشکیلات یا آن گروه نمی باشد. بلکه هدف صرفا خبر رسانی بوده و در صورت وجود خبری مربوط به آذربایجان و حرکت ملی آن ، بدون توجه به نام تشکیلاتها، گروهها و اشخاص ارسال می شود.

            

                                                        جنبش دانشجویی آذربایجان - واحد خبر   

 

 

قضايي تازه در آذربايجان

دادگاه هاي غير علني و بدون وکيل

احکام قضايي تازه در آذربايجان - سه شنبه 28 آذر 1385 [2006.12.19]

حسن زارع زاده اردشير
zarezade@gmail.com

تعداد ديگري از فعالان سياسي و فرهنگي در آذربايجان در چند روز گذشته به زندان محکوم شدند. طبق گزارش هاي رسيده از آذربايجان، براي نزديک به 200 نفر احکام قضايي در دادگاه بدوي صادر شده که پس از تاييد در دادگاه تجديدنظر زنداني خواهند شد. تقريبا همين تعداد نيز محکوميت شان تعليقي است.

بر اساس سندي که به تازگي از اداره کل زندانهاي استان آذربايجان شرقي خارج شده است، اسامي 94 تن از بازداشت شدگان خرداد ماه امسال در تبريز فاش شد. اين نود و چهار نفر به همراه هدايت ذاکر که از قبل در زندان بود فقط بخشي از زندانيان بند 5 سياسي زندان مرکزي تبريز را در برمي گيرند که نام سياري از آنها براي اولين بار منتشر مي شود. برخي از اين زندانيان در تابستان گذشته به حبسهاي يک ساله و چند ماه محکوم شدند و برخي نيز اخيرا با ابلاغ حکم حبسهاي چند ساله مواجه بوده اند. تقريبا تمام جلسات برگزار شده دادگاههاي اين افراد غير علني بوده است و اکثر محاکمه شدگان و بسياري از کساني که در انتظار محاکمه يا اعلام حکم هستند از داشتن وکيل محروم بوده اند.

بر همين اساس غلامرضا نصيرزاده مدير مسئول نشريات "ايلديريم" و "بيرليک يولو" به سه سال حبس تعليقي محکوم شده است. نصيرزاده در تير ماه امسال در حاليکه عازم منزل خود در ماکو بود، به علت همراه داشتن چند جلد کتاب و نشريه ترکي در بيرون از منزل دستگير و به اداره اطلاعات خوي منتقل گشت. وي مدت 10 روز در زندان خوي در بازداشت به سر برد و سپس با قرار وثيقه 4 ميليوني به صورت موقت آزاد شد. اتهام نصيرزاده تبليغ بر عليه نظام و همکاري با گروههاي پان ترکيست بود و قاضي شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامي خوي وي را به 6 ماه حبس تعزيري محکوم و اين حکم را تبديل به 3 سال حبس تعليقي کرد.

همچنين نشريه دانشجويي "آياتاي" که در دانشگاه اروميه منتشر مي شد بعد از دو شماره انتشار به اتهام تجزيه طلبي، نشر اکاذيب و تحريف تاريخ آذربايجان و تشويش اذهان توقيف شد. آياتاي مجوز خود را در آبانماه 85 به مدير مسئولي وحيد يحيوي آذر گرفته بود. لازم به يادآوريست که آياتاي ششمين نشريه است که در عرض 3 ماه بعداز "اولوس"، "اويانيش"، "هاراي"، "ياشيل" و "يول بير" توقيف مي شود.

اما از شهرهاي کوچک تر خبر مي رسد که طي برگزاري جشن هاي نور افشاني به مناسبت شصت و يكمين سالگرد 21 آذر و رسمي شدن زبان تركي در شهرهاي آذربايجان برخي در اورميه، تبريز، مرند، نقده و... بازداشت شده اند. 4 نفر از دستگير شدگان (رسول نظري، اسماعيل اکبري، سيد عليرضا بدرميران و کريم اصغر زاده) در شهرستان مرند دانش آموز دبيرستان هستند. همچنين نقده از جمله شهرهاي آذربايجان غربي است که وضعيت بسيار نامساعدي دارد. بعد از درگيري هاي خونين چهارم خرداد ماه امسال در اين شهر، فضاي رعب و وحشت ايجاد شده است. در حمله نظامي كه چهارم خرداد به مردم نقده بسياري از مجروحاني كه به بيمارستانها برده شدند، بازداشت گرديدند. عده اي نيز در منازل خود و يا منازل تعدادي از نقده اي ها تحت درمان قرار گرفته اند كه بعضي از آنها هنوز تحت تعقيب قرار دارند. اسامي عده زيادي از دستگير شدگان در نقده هيچگاه منتشر نشد. خانواده هاي جان باختگان به ويژه خانواده شاعر توحيد آذريون تحت فشار هستند.

روز 21 آذر نيز، خدايار تيموري فرزند فريدون تيموري شاعر اورميه اي در مغازه خود واقع در پاساژ امير کبير توسط نيروهاي اطلاعات دستگير شد. خدايار تيموري در تماس با خانواده خود، گفته که ابتدا به ستاد خبري اداره اطلاعات و بعدا به بازداشتگاه منتقل شده است. بر اساس خبرهاي دريافتي نيروهاي امنيتي با ورود به مغازه کامپيوتر وي، سي دي هاي وي را باخود برده اند. بنا به گفته شاهدان عيني هنگام بازداشت خدايار تيموري يکي از جواناني که در مغازه حضور داشت نيز دستگير شد ولي از هويت وي تاکنون خبري به دست نيامده است.

گسترش احکام زندان

در تبريز، حسن احمديان فعال سياسي، پس از محاكمه غير علني در شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامي تبريز به تحمل سه سال حبس تعزيري محكوم شد. حسن احمديان محقق جامعه شناسي و فعال حركت ملي آذربايجان، متهم به اقدام عليه نظام، به دنبال دستگيري در خردادماه گذشته پس از چند ماه بازداشت موقت به صورت غير علني و بدون رعايت حقوق قانوني محاكمه و به تحمل اين جزا محكوم شد. قاضي علي علي اكبري موارد متعددي را به عنوان مصاديق اتهام ذكر و به استناد ماده 498 از قانون مجازات اسلامي اين حكم را صادر كرده است. در حكم صادره احمديان "يكي از عناصر فعال قومگرا در تبريز" خوانده شده است. وي متهم است كه در شكل گيري گروهها و تشكيلاتي مانند "آذربايجان مدنيت اوجاغي"، "كميته باقر خان" و "قورتولوش" نقش داشته است.

از سوي ديگر، دادگاه انقلاب اردبيل بهروز عليزاده فعال پر سابقه حرکت ملي آذربايجان را به 10ماه حبس تعزيري و 50 ضربه شلاق محکوم کرد. عليزاده که هم اکنون در زندان مرکزي اردبيل به سر مي برد در سال جاري سه بار دستگير شده است.

همچنين دو دستگير شده در حوادث خرداد ماه به نام هاي سعيد محمدي و سعيد بيدخت، که به ترتيب در دادگاه بدوي به تحمل يک سال حبس تعزيري و هشت ماه حبس تعزيري محکوم شده بودند، احکامشان در دادگاه تجديد نظر استان آذربايجان شرقي قطعي شد.

در اورميه، مجيد تقي زاده از جوانان فعال حرکت ملي آذربايجان به 4 سال حبس تعليقي محکوم شد. دادگاه انقلاب اروميه در حالي اين حکم را صادر کرد که تمام مراحل تحقيق و محاکمه به صورت غير علني و بدون حضور وکيل بوده است. در اين شهر همچنين فريدون مهدي پور به سه سال حبس محکوم شد. قاضي حسين زاده رئيس شعبه سه دادگاه انقلاب اسلامي اروميه فريدون مهدي پور را به تحمل سه سال حبس که سي ماه آن به صورت تعليقي خواهد بود محکوم کرد. مهدي پور در جريان تظاهرات اول مهر امسال در اروميه در اعتراض به ادامه تبعيض زباني در ايران و عدم تدريس زبان ترکي در مدارس شهرهاي مختلف آذربايجان برگزار شد، دستگيرگرديد. او پس از چند روز بازداشت و بازجويي در زندان اداره کل اطلاعات آذربايجان غربي به قيد وثيقه آزاد شد. در دادنامه صادره براي فريدون مهدي پور اتهامات وي اقدام عليه امنيت کشور و همكاري با گروهك تجزيه طلب آذربايجان جنوبي (پان تركيست) ذکر شده است.

احكام قضايي فرامرز پشتو(معلم)، شهرام احمد زاده(معلم و دانشجوي دوره کارشناسي ارشد)، صاحب علي رستمي و رضا بي اوغلو از اهالي خدآفرين آذربايجان شرقي كه در آستانه مراسم قلعه بابك در حمله شبانه ماموران اداره كل اطلاعات استان به منازلشان دستگير و به مدت 20 روز بازداشت شده بودند صادر شد. دادگاه بدوي كه به صورت غير علني و بدون حضور وكيل تشكيل شده بود، هر كدام از آنها را به تحمل 6 ماه زندان با توثيق 40 ميليون ريالي محکوم کرد. در دادنامه اتهامات وارده به اين شرح است:تبليغ عليه نظام، تشويش اذهان عمومي و گرايشات قوميت گرايي.

ودود سعادتي از دانشجويان فعال آذربايجاني که به بهانه شرکت در تظاهرات مردم اردبيل، متعاقب سلسله اعتراضات مردم آذربايجان، دستگير و زنداني شده بود در يك دادگاه غير علني به تحمل 6 ماه زندان، 50ضربه شلاق و سيصد هزار تومان جريمه نقدي محكوم شده است. وي هم اکنون در زندان اردبيل در حال گذراندن دوران محکوميتش مي باشد.

علي بدلي دانشجوي ديگري است که در شعبه اول دادگاه انقلاب تبريز به يکسال حبس تعزيري محکوم شده. بدلي به اتهام "تبليغ عليه نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران و عضويت در گروهک غيرقانوني" در اين شعبه به رياست قاضي علي علي اکبري به صورت غير علني و بدون حضور وکيل محاکمه شده است. وي از بابت اتهام اول به چهار ماه و از بابت اتهام دوم به هشت ماه حبس محكوم شده. مصاديق اتهامي زيادي در حکم صادره براي علي بدلي ذکر شده است که از آن جمله مي توان به حضور در تظاهرات اول خرداد مردم تبريز، تلاش براي جمع آوري كمك مالي براي خانواده هاي زندانيان حركت ملي آذربايجان و مقاومت در هنگام دستگيري توسط ماموران اداره اطلاعات آذربايجان شرقي اشاره كرد.

روز سيزدهم آذرماه، بر اساس حكم صادره از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب تبريز عبادت مددي نگارستاني به تحمل دو سال و 10 ماه حبس تعزيري محكوم شد. اتهام او عضويت در" گروهك غير قانوني پان تركيسم و اقدام بر عليه امنيت داخلي" عنوان شده است. لازم به ذكر است كه نامبرده قبلا به مدت 35 روز تحت شكنجه قرار داشت و اكنون به قيد وثيقه آزاد شده است.

از سويي ديگر خبر مي رسد که منازل تعدادي از بازداشت شدگان از جمله منزل عباس لساني در اردبيل تحت كنترل دائمي ماموران اداره كل اطلاعات قرار دارد و آنها کليه رفت و آمدهاي خانواده را تحت نظر دارند.