صدور حكم جلب بين‌المللي هاشمي رفسنجاني

خبرگزاري ها از درخواست حكم جلب بين‌المللي براي هشت سياستمدار ايراني از سوي دستگاه قضايي آرژانتين خبر ميدهند. راديو آلمان به نقل از روزنامه‌هاي آرژانتين گزارش کرده است كه هاشمي رفسنجاني رييس‌جمهوري وقت و دو وزير پيشين او(علي اکبر ولايتي و علي فلاحيان) به اتهام دست داشتن در انفجار مركز يهوديان در بوينوس آيرس در سال 1994 جزو افرادي هستند که درخواست بازداشت آنها اعلام شده است.
به گزارش راديو آلمان، آلبرتو نيسمان دادستان آرژانتين در اين رابطه گفت، ايران دستور بمب‌گذاري را داده است، زيرا آرژانتين ديگر نمي‌خواست به اين كشور تكنولوژي اتمي صادر كند. وي افزود كه ما مداركي در دست داريم كه نشان مي‌دهد اين تصميم در آن زمان از طرف عالي‌ترين مقامات دولت ايران گرفته شده است.
در 18 جولاي سال 1994 اتومبيلي حاوي مواد منفجره در مركز پايتخت آرژانتين منفجر شد و بناي هفت طبقه‌ مركز جامعه‌ يهوديان را فروريخت. از ميان ويرانه‌هاي اين بنا 85 جسد و 200 مجروح بيرون كشيده شد. 300 هزار عضو جامعه‌ يهوديان اين كشور كه بزرگترين جامعه‌ يهودي آمريكاي جنوبي است، از اين حادثه شوکه شدند.
گمان‌ها به سرعت متوجه وابستگان به حزب‌الله لبنان شد كه در آرژانتين و ساير كشورهاي آمريكاي لاتين داراي پيوندهايي بودند و خيلي زود به امكان شركت ايران در اين ماجرا نيز اشاراتي شد. اين گمان از آن طريق تقويت مي‌شد كه مدت كوتاهي پيش از سوء‌قصد، فعاليت‌هاي مسافرتي فزاينده‌اي از طرف ديپلمات‌هاي ايراني به و از آرژانتين صورت مي‌گرفت.
در اين رابطه نقشي كانوني براي محسن رباني وابسته‌ فرهنگي ايران قائل مي‌شدند. تهران با برافروختگي اتهامات را رد مي‌كرد و مناسبات ميان دو كشور به شدت وخيم شده بود. سفيران دو كشور فراخوانده شدند و هنگامي كه آرژانتين در سال ۱۹۹۸ اعلام كرد قصد دارد براي چهار ديپلمات ايراني قرار بازداشت صادر كند، ايران تهديد كرد كه در اين صورت دست به تحريم اقتصادي آرژانتين خواهد زد.
البته هرگز دليل و مدركي در اين زمينه ارائه نشد. در اين رابطه از جمله به اظهارات كساني كه از رژيم ايران روي برگردانده بودند مانند ابوالقاسم مصباح استناد مي‌شد كه در آلمان زندگي مي‌كند و پيش از آن در جريان دادگاه ميكونوس نيز عليه رهبران سياسي تهران شهادت داده بود. ديوانعالي آرژانتين سازمان امنيت اين كشور را ملامت مي‌كرد كه بطور اساسي تحقيق نكرده است و حتا «اف.بي.آي.» آمريكا نيز كه با آرژانتيني‌ها همكاري مي‌كرد، بارها ترديد خود را در مورد شركت ايران در اين ماجرا اعلام نمود.
در آرژانتين تعدادي مظنون بازداشت شدند و به جرم همكاري در مقابل دادگاه قرار گرفتند، اما جستجو به دنبال يك عضو حزب‌الله لبنان بي‌نتيجه ماند. سرانجام از لبنان گزارش شد كه اين شخص در جنوب لبنان در پيكار عليه اسراييل كشته شده است. اين آشفتگي عمومي در تحقيقات از طريق اين گمان بيشتر شد كه رييس‌جمهوري پيشين آرژانتين در قبال دريافت ۱۰ ميليون دلار رشوه مانع از تحقيقات شده يا روند آن را كند كرده است. هيچ مدركي در اين زمينه ارائه نشد.
اما پرونده‌ي اين ماجرا بسته نشد. قاضي دومي تحقيقات را بر عهده گرفت و از طرف سياستمداران نيز خواسته شد كه بررسي‌ها را ادامه دهد. اينكه اكنون حكم بازداشت هاشمي رفسنجاني رييس‌جمهوري پيشين و ديگر سياستمداران ايراني صادر شده است، چرخشي ديگر در اين ماجراست، اما قطعا نه آخرين چرخش.