بیانیه سازمان عفو بین الملل در مورد مراسم قلعه بابک

AMNESTY INTERNATIONAL

Public Statement

ترجمه :آیدین رحیمی

 

AI Index: MDE 13/074/2006 (Public)
News Service No: 168
29 June 2006

 

http://www.amnestyusa.org/news/document.do?id=ENGMDE130742006

 

 

ایران:دولتمردان باید جو پلیسی قلعه بابک را برچینند و به نقض حقوق بشر علیه ترکهای آذری ایران خاتمه دهند.

 

در  مراسم   فرهنگی سالانه  قلعه بابک ترکهای آذربایجان روز 30 ژوئن 2006 در قلعه بابک تجمع میکنند عفو بین الملل خواستار برچیدن جو پلیسی در این تجمع از سوی دولتمردان ایران است و مصرانه خواستار رعایت موازین حقوق بشر توسط نیروهای امنیتی  وسایر نیروها( بسیج و نیروی انتظامی) ایران در برخورد با  اقلیت ترک آذربایجانی ایران می باشد.

آذربایجانیها بزرگترین اقلیت قومی ایران بوده و در حدود 25 الی 30 در صد جمعیت ایران را شامل میشوند. آنها شیعه بوده و اکثرا در منطقه شمالغرب ایران زندگی می کنند.  و بجز بعد مذهبی در بقیه موارد ( اقتصادی -  فرهنگی - سیاسی و ..) تحت تبیض حکومت مرکزی ایران قرار دارند.

طی سالهای اخیر تقاضا برای احقاق حقوق زبانی و فرهنگی از سوی آنها افزایش یافته است.

نمونه این تقاضاها در مراسماتی همچون گرامیداشت بابک ( تیر) و روز مشروطه (  مرداد ) مطرح میشود عده ا ی از آذربایجانیها خواستار اتحاد با جمهوری آذربایجان هستند فعالین آذربایجانی خواستار ترفیع  هویت فرهنگی   ترک آذربایجانی هستند و دولتمردان ایران این هویت خواهی را به بهانه پان ترکیسم سرکوب می کنند.

مراسم قلعه بابک ( بذ) از 6 سال پیش شروع شده است قلعه بایک در نزدیکی شهر کلیبر در شمالغرب ایران واقع شده است همه ساله ترکهای آذربایجانی ایران با تجمع در کلیبر راهی قلعه بابک میشوند.

بابک خرمدین که در قرن نهم میلادی زندگی می کرده است قهرمان ملی آذربایجانیهاست این مراسم همواره با سرکوب نیروهای دولتی مواجه میشود در سال 2005 - بیست و یک نفر بازداشت شده و به حبسهای بیش از یک سال محکوم شده اند.

انتشار کاریکاتور اهانت آمیز روز نامه  دولتی ایران در روز 12 می با اعتراض بسیار زیاد آذربایجانیها مواجه شد.دولت روز 23 می روز نامه ایران را توقیف سردبیر و کاریکاتوریست را بازداشت کرد تظاهرات از بین دانشجویان آذربایجانی شروع شد و سپس دامنه آن به شهرهای آذربایجان گسترش یافت پس از تظاهرات عظیم روز 22 وی تبریز در اکثر شهرهای  آذربایجان تظاهرات برگزار گردید اکثر این تظاهرات آرام و بدون خشونت برگزار شده اما  برخی موارد با  دخالت نیروهای امنیتی به خشونت کشیده شد و به تعدادی ساختمان دولتی خساراتی وارد شد.به گفته منابع آذربایجانی حملات به ساختمانهای دولتی توسط نیروهای دولتی انجام شده است حکومت ایران آمریکا و سایر کشورها را به ایجاد شورش در این منطقه متهم کرده است دولت آمریکا این اتهام را قویا رد کرده است.

دولتمردان ایرانی برای سرکوب تظاهرات از نیروهای افراطی نظیر بسیج که مسلح به سلاحهای کشنده بودند استفاده کرد

اسامی 27 نفر از مقتولین تظاهرات به دبیر خانه سازمان عفو بین الملل رسیده است. 7 نفر از این افراد در تظاهرات تبریز و 14 نفر در تظاهرات نقده ( درآذربایجان به  سولدوز معروف است) توسط تیروهای دولتی کشته شده اند.

جلیل عابدی جوان 26  ساله در تظاهرات 25 می مشکین شهر ( خیاو) توسط نیروهای امنیتی به قتل رسیده است نیروهای امنیتی مانع معالجه وی توسط پزشک شدند.

هم چنین نیروهای امنیتی مانع برگزاری مراسم ترحیم وی توسط خانواده اش در مسجد شده اند و جسد وی در سکوت و تنهایی به خاک سپرده شده اشت.

دولتمردان ایران کشته شدن این افراد را طی تظاهرات تکذیب می کردند تا این که فرمانده نیروی انتظامی ارومیه از کشته شدند 4 نفر و مجروح شدن 43 نفر در جریان تظاهرات مردم سولدوز در روز 29 می خبر داد و وجود کشته ها را تایید کرد.صدها و شاید هزاران نفر طی تظاهرات بازداشت شده اند که فقط اسامی 200 نفر از بازداشت شدگان به سازمان عفو بین الملل رسیده است روز 23 ژوئن حجه اسلام آقازاده رییس دادگستری آذربایجانشرقی به رسانه ها گفت که 330نفر در جریان تظاهرات مردم تبریز بازداشت شده اند به گفته وی

 

بجز 85 نفر بقیه آزاد شده اند وی از نقش اساسی 20 الی 25 نفر در برگزاری تظاهرات خبر داد و افزود این افراد  بهایی  و  وابسته به حزب منحله توده ( کمونیست ) بوده.

 

و با اسراییل ارتباط داشته اند.

 

با وجود این که برخی از بازداشت شدگان آزاد شده اند ولی تعداد کثیری هنوز زندانی هستند

این افرا عبارتند از چنگیز بخت آور - دکتر احمد قلی پور رضایی ( معروف به حیدر اوغلی) حسن علی حاجبلو ( معروف به حسن ارک)

این افراد در تظاهرات 22 می تبریز بازداشت شده بودند.

حسن دمیرچی هنرمند و موسیقی دان 65 ساله تبریزی ( معروف به حسن آذربایجان ) به همراه پسرش بابک روز 26 می در خانه اش بازداشت شده اند. غلامرضا امانی نیز 28   می  بازداشت شده و در اعتصاب غذا به سر می برد.تعدادی و یا همه این افراد به زندان اوین تهران منتقل شده اندولی محل نگهداری آنها نا معلوم است برخی از زندانیان ادعا کرده اند که در مدت بازداشت تحت شکنجه قرار داشته اند. داود مغانی که در زندان پارس آباد

در بازداشت بوده می گوید که در اثر شکنجه در بیمارسان بستری شده  است.وی اکنون از زندان آزاد شده است.

عباس لسانی فعال برجسته مدافع حقوق ترکهای آذربایجانی روز 3 ژوئن به هنگام مراجعت به خانه یک هفته پس از شرکت در تظاهرات مردم اردبیل توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است شرایط جسمی وی به خاطر اعتصاب غذا بحرانی و وخیم گزارش شده است تلفن منزل وی قطع شده  وهمسرش نیز توسط نیروهای امنیتی تهدید شده است.لسانی چندین بار بخاطر فعالیتهای سیاسی بازداشت گردیده است وی بخاطر شرکت در مراسم قلعه بابک طی سالهای 2003و 2005 زندانی شده بود.همچنین وی   پس از شرکت در

تحصن مسجد سرچشمه اردبیل بازداشت و چندین بار مورد شکنجه قرار گرفته بود.

نیروهای امنیتی جهت ممانعت از شرکت فعالین آذربایجانی در مراسم قلعه بابک تعداد زیادی را تهدید و بازداشت کرده اند.

اکبر قربانی فعال اردبیلی 26 ژوئن در محل کارش در اردبیل توسط نیروهای لباس شخصی ( امنیتی ) بازداشت شده است وی بخاطر شرکت در تظاهرات مردم اردبیل نیز مورد تهدید قرار گرفته بود.

ابراهیم جعفر زاده توسط مامورین اطلاعات شهر خوی 26 ژوئن بازداشت شد.روز 27 ژوئن رضا عباسی عضو آسمک ( کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان )و عضو  دفتر تحکیم وحدت توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.

در همان روز جهان بخش بخت آور برادر چنگیز  بخت آور در خانه اش واقع در تبریز توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده . کتابها و لوازم شخصی وی از سوی مامورین اطلاعات مصادره گردیده است.27 ژوئن عیسی یگانه مدیر مسئول نشریه توقیف شده پیام سولدوز درنقده و سید مهدی سید زاده در تبریز بازداشت شدند

دست کم 5 نفر از فعالین میاندوآب ( قوشا چای) پس از شرکت در تظاهرات ماه می این شهر بازداشت شده اند طبق اخبار رسیده به سازمان عفو بین الملل دولت ایران حق تعقیب و بازداشت این افراد را نداشته استبه احتمال یقین این افرا به خاطر اندیشه بازداشت شده اندو در سلول انفرادی نگهداری می شوند این در حالیست که این افراد از طریق مسالمت آمیز بدنبال احقاق حقوق اولیه خویش از قبیل حق آزادی بیان و مطبوعات اقلیت آذربایجانی ایران هستند.سازمان عفو بین الملل از دولتمردان ایران انتظار دارد که:

قوانین حقوق بشر را در مورد تجمع کنند گان مراسم قلعه بابک را رعایت نموده و از برخورد قهر آمیز با این افراد خودداری نموده و همچنین کلیه قوانین بین المللی مصوب سازمان ملل را در مورد حقوق بشر رعایت نماید.

بدون قید و شرط و فورا نسبت به آزادی تمامی زندانیان اندیشه اقدام نمایدبقیه بازداشت شدگان را نیز آزاد نموده و دادگاههای صالحه برای رسیدگی به اتهامات این افراد دایر نماید.

شرایط لازم را برای انتخاب ازادانه وکیل و ملاقات با اعضای خانواده را فراهم نماید و مراقبتهای پزشکی لازم را در صورت نیاز مهیا سازد.

در مورد شکنجه زندانیان تحقیق لازم را انجام داده و نتیجه را به اطلاع عموم برساند.

و هر کس را که مرتکب اعمال خلاف حقوق بشر شده است در دادگاه صالحه محاکمه نماید و به بازداشت شدگانی که مورد شکنجه قرار کرفته اند غرامت پرداخت نماید.

قوانین بین المللی ا از قبیل کنوانسیون بین المللی حقوق سیاسی و مدنی را در مورد بازداشت شدگان رعایت نماید.

در مورد کشتار غیر قانونی تظاهر کنندگان و اعمال رفتار خارج از صلاحیت دادگاه در مورد بازداشت شدگان مطابق با اصول سازمان ملل " جلوگیری موثر و  تحقیق فراقانونی و اعدام غیر قانونی  را

 

اعمال نماید و هرکه را خلاف این قوانین عمل کرده مجازات نماید.

منبع:

http://www.amnestyusa.org/news/document.do?id=ENGMDE130742006