مراسم بزرگداشت شهداي اول خرداد 1385 تبريز در دانشگاه تهران برگزار شد.

 

امروز، مورخة 3/3/1385 به مناسبت روز سوم شهداي تبريز از ساعت 12:30 الي 14:00 مراسم راهپيمايي و تحصن در دانشگاه تهران برگزار شد. در اين مراسم که با شرکت بيش از 3000 نفر از دانشجويان دانشگاه تهران برگزار شد، دانشجويان با سردادن شعارهاي:

مرگ بر آپارتايد.

توتولانلار آزاد اولسون.

يا آزادليق، يا اؤلوم.

من اودام، اودلا اويناما، آليشارسان يانارسان.

قيزيلدان اولسا قفسيم، آزادليغا وار هوسيم.

تورکون ديلي آزاد اولسون، دوشمن­لري خار اولسون.

ياشاسين آذربايجان، محو اولسون آپارتايد.

ياشاسين آذربايجان.

ايشيق هله سونن دئييل، تورکون ديلي دؤنن دئييل.

اؤلوم اولسون فاشيسمه، ننگ اولسون شووينيسمه.

تورکون ديلي اؤلن دئييل، اؤزگه ديله دؤنن دئييل.

هاراي، هاراي، من تورکم.

مرگ بر فاشيسم.

مرگ بر شووينيسم.

اولدو وار، دوندو ياخ!

تورکون ديلي رسمي اولا، دوشمن گؤزونه خار اولا!

بيز تورکوک، تورکون اؤزو – آذري دوشمنين سؤزو

اؤز ديلينده مدرسه، اولماليدير هرکسه

اويان، اويان، تورک اويان – داردادير آذربايجان

آذربايجان باشين ساغ اولسون

شهيديمين قانين وئرين                  ميلتيمين ديلين وئرين

شهيديمين قاني باتماز                 ميلتيمين ديلي باتماز

جاواب فقط :  چيخ مزار دان عصيان ائيله

1-قاني يئر ده قالان شهيد

2-ديلين اولوب تالان شهيد

3-باجي لارين قارا گئييب

4-قارداش لارين قارا گئيب

5-آنان قاليب آغلار سنين

تبريز ده قان آخدي – تهران اوزاقدان باخدي!

بو قان باتماياجاقدير

قوربان سنه آذربايجان

اي شهيد راه حق - راهت ادامه دارد

آذربايجان اوياقدي - وارليغينا داياقدي

آذربايجان ياتماييب - وارليغيني آتماييب

آذربايجان وار اولسون – تورک ديلي رسمي اولسون

 

از روبروي دانشکدة ادبيات به راهپيمايي در سطح دانشگاه تهران و سپس تحصن در برابر دانشگدة حقوق پرداختند.  در اين تحصن که پارچه نوشته اي با عنوان:

آذربايجان باشين ساغ اولسون!

و همچنين پيشاني بند سياه آغشته به رنگ قرمز بر پيشاني شرکت کنندگان و شاخه هاي گل قارانفيل در دست دانشجويان بود، دانشجويان به سخنراني پرداخته و تأکيد کردند که خواهان رسمي شدن زبان تورکي آذربايجاني مي باشند و توقيف روزنامة ايران و يا هر عمل ديگري نمي تواند آنها را از آرمان هاي واقعي و خواست هاي ملي خود منحرف سازد. آنها تأکيد کردند که رسمي شدن زبان تورکي آذربايجاني و تلويزيون 24 ساعته و روزنامة سراسري کف خواسته هاي ملي آنها مي باشد. در اين مراسم به ياد شهداي اول خرداد 1385 تبريز يک دقيقه سکوت برقرار گشت. عده اي از دانشجويان فارس زبان که خواهان پيوستن به جمع حاضرين تورک بودند و در صدد منحرف کردن مراسم به نفع طيف دانشجويي فارسي بودند، با درايت و هوشياري جمع حاضر و شعار "هاراي هاراي من تورکم" از اقدام آنان جلوگيري به عمل آمد.  اين مراسم که از ساعت 12:30 الي 14:00 به طول کشيد با خواندن بيانية مراسم و مارش ملي پايان يافت.

 

 

بيانة دانشگاه تهران: 3/3/1385

ملت آذربايجان اولين روز خرداد 1385 را هرگز فراموش نخواهد کرد. روزي که مردم تبريز با تجمع چند صد هزار نفري خود به صورت مدني خواستار ابتدايي­ترين حقوق انساني خود شدند. آن روز روز ديگري بود، بازار بزرگ تبريز در اعتصاب بود، دانشجويان به سر کلاسهايشان نرفته بودند، همه کارشان را تا ساعتي قبل تمام کرده بودند و آماده براي تحصن و اعتراض بودند، در آغاز همه جا آرام بود، جمعيت آمد و باز هم آمد. به يکباره جمعيت چند هزارنفري حاضران به سيل عظيم سيصد هزار نفري بدل گرديد. ديگر جمعيت تنها در راستا کوچه نبود تمامي مرکز تبريز مملو از جمعيت بود. شرکت­کنندگان از هر طيف و صنفي بودند، زن و مرد، استاد، دانشجو، بازاري و .... آمده بودند تا نشان دهند تبريز، تبريز است و آذربايجاني از جان خود مي­گذرد از حق خود هرگز. ساعت 4 بعد از ظهر بود تجمع آرام بود و به صورت منطقي و مدني پيش مي­رفت. آري اينبار نيز تبريز حماسه آفريده بود. حماسه­اي به بلنداي بذ و  به پايداري ارک و اين باز نيز اين فرزند خلف آذربايجان شهر اولين­ها شده بود. همه چيز به خوبي پيش مي رفت. شعارها گويا بود و معرف تفکر جمعيت «هاراي، هاراي من تورکم»، «منيم ديليم اؤلن دئييل، اؤزگه ديله دؤنن دئييل» ،....

اما دخالت بيجاي پليس تبريز را به خون نشاند.  جوانان تبريز با دست خالي براي دفاع از جمعيت بي­دفاع مجبور به ايستادگي در برابر پليس شدند. ضربات باتوم و سپس آماج گلوله ها سبب نگرديد که آنها قدم پس بگذارند. آنان تنها ياشاسين آذربايجان سردادند و بر خاکش بوسه نهادند.

پس از اتمام تجمع، تبريز شهر بي دفاع بود. افراد لباس شخصي، حريم دانشگاه را شکسته به خوابگاه دانشجويان هجوم بردند، آنان پس از مضروب ساختن بسياري، تعدادي از دانشجويان را دستگير کرده با خود بردند. خانه­هاي فعالان تفتيش و بسياري از آنان دستگير شدند.

خبرهاي رسيده حاکي است تجمع روز دوشنبه بيش از هزار تن زخمي، قريب به 100 نفر بازداشت و تني چند کشته داشته است،

ما دانشجويان آذربايجاني دانشگاه تهران با حمايت از تجمعات قانوني و مدني ملت آذربايجان  خواستار:

1-           برکناري تمامي مقامات اجرايي و امنيتي دخيل در به خشونت کشانيدن تجمع تبريز و  محاکمه عاملين آن در دادگاه صالحه به صورت علني.

2-           آزادي تمامي بازداشت شدگان اعتراضات ملت آذربايجان .

3-           رفع حکومت نظامي غير رسمي از تمامي شهرهاي آذربايجان

4-           رسمي شدن زبان تورکي آذربايجاني، راه­اندازي  تلويزيون 24 ساعته به زبان تورکي و در يک کلام به رسميت شناخته شدن تمامي خواسته­هاي ملت آذربايجان، خواسته تمامي ملت آذربايجان هست.

5-           رفع تمامي مصاديق تبعيض تبعيضهاي قومي، اقتصادي از ملت آذربايجان

6-           حق برگزاري تجمع و اعتراض به عنوان يکي از مصاديق دموکراسي، و برگزاري تجمعات آرام توسط ملت آذربايجان نشانگر ظرفيت بالاي تمدنيـ فرهنگي آن مي­باشد. ضمن اعلام حمايت از تمامي تجمعات آرام، بايد اين تجمعات تا اعاده تمامي حقوق انسانيمان، اين تجمعات در شهرهاي مختلف آذربايجان ادامه داشته باشد.

7-           در حوادث و اتفاقات اخير سکوت معنادار رسانه­ها، روزنامه­ها و نشرياتي که داعيه آزادي بيان و دموکراسي را دارند، نشان از عدم اعتقاد آنها به اين اصول و نگاه ابزاري آنان دارد. همچنين سعي برخي از رسانه­ها و گروههاي قوم­گراي پارس در مصادره اين حرکت آب در هاون کوبيدن است، چرا که اين حرکت تنها ريشه در اعاده تمامي حقوق انساني ملت آذربايجان دارد.

جمعي از دانشجويان آذربايجاني دانشگاه تهران

 

 

مصادره حرکت اعتراضي ملت آذربايجان توسط حاکميت و بدنبال آن مانور تبليغاتي حکومت

 

در پي قيام تاريخي ملت آذربايجان در دفاع از هويت ملي خود و اعتراض به تحقير ملي، دولت ايران در صدد انحراف اين حرکت مردمي و مصادره آن به نفع خود بوده و با بسيج نيروهاي مزدور و اجير شده در روز سوم خرداد - که مصادف با آزادسازي خرمشهر مي باشد-  بظاهر جهت اعتراض به تحقير ملت آذربايجان ولي در حقيقت به زعم خود براي تقويت وحدت ملي کذايي راهپيمايي خواهند کرد و نکته فابل توجه اين است چنانچه حاکميت به اهداف تبليغاتي خود برسد بدنبال آن فشار بر مدافعين حقوق ملي و هويت طلبان آذربايجان افزايش خواهد يافت بنابراين بايسته است تمامي اقشار ملت آذربايجان مثل سابق با هوشياري و ذکاوت خود و انجام عکس العمل هاي مناسب نقشه آنان را نقش بر آب کنند. جالب اينجاست کساني که به روي ملت تيراندازي کرده و با باتوم سر تعداد زيادي از تظاهرات کنندگان را شکافتند و با گاز خردل به ملت خمله کردند و با الفاظ رکيک ملت را به باد توهين و فخش گرفتند مي خواهند در سوم خرداد نسبت به تحقير ملت آذربايجان اعتراض کنند!!

 

آنجاق بابالاريميز دئييبلر:

قاري دوشماندان دوست اولماز

ملت اؤزو  ياخشيني پيسدن سئچه­جک

 

ملت يولودور حق يولودور توتدوغوموز يول                             اي سئوگيلي ميللت ياشا وار اول

همانا خداوند متعال مکر مکاران را به خودشان برمي گرداند.

 

ائل گوجو سئل گوجو

سعيد محمدي

خبرنگار سازمان حقوق بشر اروپا (در شمالغرب ايران)

S_m_hiuman@yahoo.com

1385/3/2

 

 

 

 

حرکت ملي آذربايجان تبديل به نهضت ملي آذربايجان شد

 

به دنبال قيام ملت آذربايجان در روز اول خرداد ماه اين روز به عنوان روز قيام ملي آذربايجان نامگذاري شده و حرکت ملي آذربايجان تبديل به نهضت ملي آذربايجان گرديد. بطوريکه از اين به بعد اقشار مختلف آذربايجان بصورت قاطع از هويت و حقوق ملي خود دفاع خواهند کرد و در مقابل ستم ملي که از طرف حکام تهران در دو حکومت اخير اعمال شده است خواهند ايستاد.

قيام خونين اول خرداد تبريز سرآغاز نهضت ملي آذربايجان جهت نيل به اهداف ملي ملت مظلوم درعين حال سربلند آذربايجان شده است.

 

ائل گوجو سئل گوجو

 

سعید محمدی

خبرنگار سازمان حقوق بشر اروپا (در شمالغرب ایران)

S_m_hiuman@yahoo.com

1385/3/2

 

 

مرند در دومين روز از اعتراض

 

مردم مرند خود را براي تجمعي ديگر در ساعت16 بعد از ظهر امروز چهارشنبه آماده مي كنند. با وجود درگيريهاي امروز مردم مرند با نيروهاي امنيتي، فعالان اين شهر مردم را براي تجمع در ساعت 4 بعد از ظهر در ميادين و خيابانهاي اصلي شهر دعوت كرده اند. خيابانهاي اصلي شهر توسط يگانهاي ويژه و ماشينهاي آتش نشاني تحت كنترل است. با نزديك شدن به ساعت برگزاري تجمع تعداد مردم رفته رفته بيشتر مي شود. بازار اين شهر امروز از ساعت 10 صبح تعطيل شده و كسبه نيز همراه مردم به اعتراضات مدني خود ادامه مي دهند.

اين در حالي است كه امروز براي  انحراف اعتراضات مدني مردم، از طرف نهادهاي دولتي و امام جمعه اين شهر،مراسم به اصطلاح اعتراضي برگزار گرديد كه در اين مراسم ساختگي امام جمعه مرند معترضان را عوامل استبداد و صهونيسم ناميد كه تعداد حاضرين در اين  تجمع ساختگي به 50 نفر مي رسد. مردم بدون اعتنا به اين مراسم تجمع اعتراضي جداگانه اي با بيش از 4000 نفر برگزار كرده و با شعار هاي

آذربايجان بير اولسون، منافق نابود اولسون

 اولوم اولسون ساتقيتا

تورك توركو فارسا ساتماز

داش باشيوا بغيرت و...

اعتراض خود را به اين نمايش ساختگي نشان دادند.نيروهاي امنيتي با گاز اشك آور خواهان متفرق كردن مردم شد كه درنتيجه بين مردم و نيروهاي امنيتي درگيري شديدي روي داد.

بنا به اخبار رسيده از اين شهر 6 جوان بازداشت شده در اعتراضات ديروز، همگي بدليل عدم توانايي نيروهاي امنيتي در كنترل شهر و نيز راهپيمايي هاي مردم آزاد شده اند ولي از سرنوشت ساير بازداشت شدگان خبري در دست نيست.

اخبار جديد متعاقباً ارسال خواهد شد.

 

 

 

بسمی تعالی

مردم  شریف زنجان

 

او ل خرداد ماه امسال برای همیشه در تاریخ ترک و آذر بایجان جاودانه شد . روز دوشنبه اول خرداد مردم زنجان وتبریز و متعاقب آن  روزدوم خرداد مردم شهر های ارومیه و اردبیل  و دیگر شهر های آذز بایجان

با حضور در خیابانهای شهر اقدام موهن روز نا مه دولتی ایران را محکوم و خواستار عذر خواهی رسمی دولت از ملت تورك و بر خورد قضایی با آن روز نا مه شود .

این اعتراضات که از حدود 10 روز پیش در دانشگاه ها و در چند شهر دیگر اغاز شده بود در روز های اول و دوم خرداد ماه به اوج رسيد خصوصا در اول خرداد اجتماع هزار نفری مردم در نقاط مختلف شهر تبریز حماسه ای آفرید که از درد های نهفته اقتصادی – اجتماعی – و علی الخصوص فر هنگی در آذر بایجان خبر می دهد. امام متاسفانه عدم درایت مقا مات محلی در تبریز موجب بروز خشونت در تظاهرات مسالمت امیز تبریزی ها شد اخبار نا گواری در مورد تعدادی از هم وطنانمان از ان شهر میرسد. که ما را بسیار نگران کرده است توقیف روز نامه ایران و سخنان مقاما ت مختلف دولتی امید بخش بود اما متاسفانه برخی مقامات قضایی و کشور و سخنان سنجیده و ستیزه جویانه ای در مورد تظاهرات تبریز بیان کرده اند یک مقام قضایی

از دستگیری 54 نفر و افزایش این تعداد در روز ها ی آتی خبر داده است .

گویا هنوز عمق نفرت تر کها از آن اقدام موهن و علت اصلی اعتراضات بر برخی ها معلوم نشده است اعتراض به ایران فقط اعتراض به یک تو هین نبود!بلكه اعتراض اساسی بود که در اصل ریشه کن کردن علت چنین اتفاقاتی را خواستار بود قطعا اگر تر کها مورد بی مهری و حذف فر هنگی نبوده اند هر گز چنین     اتفا قاتی حادث نمیشدند.

ما مصرانه میخواهیم که زبان و ادبیات ترکی در مدارس تدریس و دانش آموزا ن و فرزندانمان با تاریخ ترکها و نقش اصلی ایشان در ساخت ایران جدید آشنا شوند  .

عدم تو جه به این مسئله موجب میشود که نسل جدید اعتماد به نفس خود را به عنوان یک ملت از دست بدهد و نتواند سیر ترقی اجتماعی و اقتصادی خود را به صورت طبیعی طی کند در سالهای گذشته شاهد بوده ایم که حذف آذر بایجان از فرهنگ رسمی و عدم تو جه به این منطقه موجب فلاکت های بزرگ اقتصادی در سرزمین ما دریمان شده است 10 ها هزار نفر بیکار در هر شهر و عدم توسعه موزون و همه جانبه در شهر های ترک نشین خود به تنهایی بر وجود عقب ماند گی غیر طبیعی آذر بایجان دلالت دارد امروز دولت جمهوری اسلامی باید سیاست های قومی خود را تغییر داده .از یک طرف برای همیشه بر تک زبانی بودن رسمی ایران خاتمه دهد خصوصا زبان ترکی را در برنا مه تدریسی مدارسی و در دانشگاه ها گنجانده و کانالهایی از رادیو و تلوزیون را به این زبان اختصاص دهد واز طرف دیگر با  تغییر در سیاست های تمرکز گرانه . تمام مملکت را علی السویه از درآمد های مملکت بهره مند سازد با توجه به تفاوت در پتانسیل های مناطق مختلف کشور تمرکز قدرت و برنامه ریزی در مرکز و عدم تو جه به این تفاوت در بر نامه ریزی    تو امان با عدم تقسیم عادلانه امکانات صورت میگیرد تهران و چند استان فارس نشین را به صورت جهشی در اقتصاد و مدیریت و پیشرفت داده و مناطق غیر فارس نشین را روز به روز به قهقرا میبرند .  امروز جامعه ترک ایران به خوبی به این سیاست ها و عللل عدم توسعه خود پی برده است! و اگر این چنین   دا منه اعترافات گسترش می یابد و بزرگترین اعتراضات مردمی پس از انقلاب رابه نمایش میگذارد ناشی از همین آگاهی روز افزون آذر بایجانی ها ست .

ما جمعی از شهروندان زنجانی با تشکر از مقامات استان خصو صا امام جمعه محترم که در تظاهرات و جمع متحصنین در مفابل استانداری حاضر و بر اعتراضات صحه گذاشتند با تاکید مجدد در توجه فرهنگی و مدیریت جدی با روی کرد جدید و واقع بی نانه به شهر ها ی اذر بایجان خواستار آزادی کلیه دست گیر شد گان تظاهرات مسالمت امیز و قانونی تبریز و برخورد قانونی با مقامات محلی و ملی مسئول در به خشونت کشاندن این تظاهرات هستیم و همچنین از کسبه، بازاریان، تجار محترم بازار زنجان، میخواهیم به نشانه همدردی و حمایت از  مردم تبریز خصوصا آسیب دیدگان حوادث اول خرداد آن شهر  عصر روز 4 شنبه     4   خرداد ماه 1385 از حضور در محل کسب خود خود داری نموده و بازار را تعطیل کنند.

(جمعی از فر هنگیان –اصناف – کارگران و جوانان زنجان )

 

 

       Anasayfa Yap         Sık Kullanılanlara ekle

24.05.2006

TÜRKİYE'NİN YÜKSELEN YILDIZI

 

 

 

  ANA SAYFA

  HABER

  POLİTİKA

  EKONOMİ

  DÜNYA

  SPOR

  YAZARLAR

  MAGAZİN

 

 

 

 

Star Birinci Sayfa

 

 

 

 

ARŞİV

KÜNYE

 

 

 

ÖNERİLERİNİZ

 

 

 

 

Halit KAKINÇ

 

hkakinc@stargazete.com 

İran’da Türkler sokağa döküldü!

 

 

İran’da son iki gündür Türkler’in yoğun olduğu bütün bölgelerde, kitleler sokaklarda. Tebriz, Urumiye, Zencan, Meraga, Erdebil, Halhal, Bicar, Koçan, Şiraz, İsfahan, Mahabad, Tahran ve hatta dinî merkez Kum’da patlak veren olaylar, devletin resmi haber ajansı İRNA’ya bağlı İRAN adlı gazetenin haftalık çocuk ekinde, Türkler’e hakaret içeren bir yazı ve karikatür yayınlaması ile başladı.

Karikatür 19 Mayıs tarihinde yayınlandı. Karikatürde bir çocuk, bir hamam böceği ile konuşmakta. Hamam böceği olarak gösterilen Türk, ‘Ne?’ diye soruyor. Karikatürün altında ise ‘Ne yapalım ki biz de bu aşağılık hamam böceklerine dönüşmeyelim. Onların kuralsız, gramersiz ilkel bir dilleri var. Kendileri bile kendi dillerini anlamadıkları için başka dillerde konuşuyorlar. Bunların en çok barındıkları yerler tuvaletlerdir. Bunlar .ok ile beslenirler. Bunları mahvetmet için yeter ki bir kaç gün tuvaletlere gitmeyelim. Açlıktan gebersinler. Bunun yerine bahçelerdeki çiçekleri gübreleyin. Daha yararlı olur’ yazısı yer alıyor.

Tepki hareketleri, çoğu üniversiteli olmak üzere gençler tarafından başlatıldı. Türk asıllı öğrenciler bir çok bildiriler yayınladılar. Bildirilerde Türklüğün İran Devleti’ne bugüne kadar olan katkıları vurgulanarak ‘Biz tarih boyunca muhafaza ettiğimiz devlet’in dönüp de Türkler’e saldırmasına müsaade etmeyiz. İçteki ve dıştaki Pan İran yanlıları ve Fars şovenleri unutmasınlar: Şah’ı kovabildiğimiz gibi, bize karşı duran diğer güçlere de cevap verebiliriz!’ deniyor.

Gazete kapatıldı

tepkiler sürüyor

Değişik bildirilerde İran devlet kademelerinde, İran Ordusu’nda ve İran Futbol Takımı’nda yer alan Türkler’e artık uyanarak kendi haklarını savunmaları ve bunu gerçekleştiremedikleri takdirde, bu kurumlardan ayrılmaları yönünde çağrıda bulunuldu. Çoğunluğu Türkler’den oluşan İran Futbol Milli Takımı’nın Pers Yıldızları sloganının da kaldırılması istendi.

Tepkilerin yoğunlaşması üzerine söz konusu gazete, İran Türkleri’nden iki defa özür diledi. Ve sonunda kapatıldı. Yöneticileri tutuklandı. Ne var ki Türk grupların sözcüleri, bu hakaretin özür ile geciştirilemeyecek kadar önem taşıdığı ve uzun yıllardır devam eden sistematik aşağılama ve baskıların bir uzantısı olduğunu belirterek başta cumhurbaşkanlığı ve kültür bakanlığı olmak üzere devlet kurumlarının da özür dilemesi gerektiğini belirttiler.

Türkler’in protesto gösterilerine İran’da yaşamakta olan diğer etnik gruplardan da destek gelmeye başladı. Söz gelimi İran’daki Arap kökenlilerin oluşturduğu ARAP HALKI’NIN DEMOKRATİK CEPHESİ örgütünün sözcüsü Refik Ebu Şerif, yayınladığı bildiride ‘Biz son olayları kınayarak Arap Ulusu’nun Türkler’i desteklediğini açıklıyoruz’ dedi.

Bankalar ateşe verildi

Yaralılar ve ölüler var

Protesto eylemleri, İran Parlamentosu’nda da yankı buldu. Türk kökenli milletvekillerinden Rıza Rahmanî, Ekber Elemî ve İşret Şaik Meclis’te birer konuşma yaparak gazetenin yayınını protesto ettiler. Konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı, Kültür Bakanlığı ve İslámî İrşad Bakanlığı’nın sorumluluk taşıdıkları ve olayın inceleme altına alınması gerektiğine işaret ettiler.

Rahmanî şunları söyledi: ‘Böyle bir yazı ve karikatürün basılması bilinçli bir amaca yöneliktir. Gazete bunu kendi başına yapamaz. Olaya açıklık getirilmediği takdirde, durum kontroldan çıkabilir.’

Son olarak dün öğle saatlerinde Tebriz’de 8 banka binası ve çok sayıda benzin istasyonu ateşe verildi. Tebriz ve Urumiye’de İRAN gazetesinin büroları yakıldı. Emniyet Kuvvetleri, halkın üzerine ateş açtı. Yaralılar ve kesin olmayan haberlere göre ölenler de var.

Gösterilerde kullanılan sloganlardan bazıları şunlar: ‘Haray haray men Türkem’ (Yeter, yeter ben Türk’üm)... ‘Türk’ün dili ölen değil, Fars diline çönen değil’ (Türk’ün dili ölmez, Fars diline dönüşmez)... ‘Ya Azadlık ya ölüm... Kızıldan (altın) olsa da kafesim, azadlığa var hevesim.... Ölüm olsun aparthayda (ırkçılığa)...’ ‘Türk Dili azad olmalı.’

Bugün haberi vermekle yetiniyorum. Yarın yeni gelişmelerin ışığında olayı yorumlarız.

24.05.2006

 

 

امروز چهارشنبه بدنبال اعلام  برگزاری مراسم راهپیمایی از سوی نهادهای دولتی در شهرستان مرند ملت قهرمان مرند بصورت جداگانه اقدام به برگزاری راهپیمایی در محکومیت شوونیست فارس کردند در این مراسم که امام جمعه مشغول سخنرانی به بیش از 100 نفر بود گفته است که :"آذربایجان بیر اولسون منافق نابود اولسون" که در این هنگام جمعیت چندین هزار نفری مخالف شروع به سر دادن شعار "آذربایجان بیر اولسون مرکزی تبریز اولسون" داده اند که این اقدام به بر خورد تظاهات کنندگان دو طرف انجامیده است. دو طرف هم اینک شدیدا با یکدیگر مشغول ضد و خورد هستندهمچنین نیروها اقدام

به تیر اندازی نموده اند و گارد ویژه به سرکوب مردم پرداخته است. طبق اخبار واصله بیش از 30 نفر مجروح گردیده اند که به بیمارستان رازی انتقال یافته اند.         

 

 

http://www.internetajans.com/default.asp?NID=9738

 

 

 

Shehidlerimizin Qirxini

Babek Qalasinda

Tutacayiq

 

Tir Ayinin 8-9u

 

 

 

 

اعتراض به يك كاريكاتور يا حركت ملي آذربايجان ، سخني با مخالفان حركت ملي آذربايجان

 

در روزهاي اخير شاهد حركتهاي دانشجويي و مردمي عظيمي در اعتراض به اهانت روزنامه ايران به تركها بوديم. حقيقت اين است در تاريخ بعد از انقلاب اسلامي ، كشور ايران به غير از نمايشها و راهپيمايي هاي دولتي هيچ حركت و اعتراضي به اين وسعت را به خود نديده بود. نه مشكلات و تبعيضهاي اقتصادي و سياسي و جنسي تاكنون منجر به اعتراضاتي به اين وسعت شده بودند و نه دعوت اوپوزيسيونهاي سراسري مقيم داخل و خارج ايران.

حال اين سئوال پيش مي آيد كه چگونه يك كاريكاتور مي تواند باعث چنين حركت اعتراضي وسيعي گردد؟

در جواب سئوال اول بايد گفت كه اين اعتراض ، تنها اعتراض به يك كاريكاتور نيست، بلكه اعتراض به 84 سال توهين و تبعيض نسبت به تركهاي كشور ايران است. اين اعتراض ، اعتراض به سيستم فكري-سياسي تبعيض ملي در ايران است كه  بناي آن حدود 100 سال پيش پي ريزي شده است.  حتي اگر اين كاريكاتور محصول سهو باشد نه عمد( البته چنين فرضي مشكوك مي باشد) ، باز مي توان ريشه اين سهو را در اين سيستم تبعيضي جستجو كرد كه چنين سهوكاراني را پرورش مي دهد. چه بسا تعدادي از اين سهوكاران ترك نيز باشند. اين سيستم فكري و سياسي غلط حتي انسانهايي را پرورش مي دهد كه تيشه بر ريشه خود مي زنند. سخنان حسين فرهنگي نماينده تبريز ، سخنان استاندار آذربايجان شرقي را بشنويد. آنها به جاي حمايت از مردم آذربايجان گاه تا تهديد مردمان خود پيش مي روند . اگرچه اين افراد با راي مردم آذربايجان به مناصب خود راه نيافته اند و نماينده مردم آذربايجان محسوب نمي شوند اما انتظار مي رفت كه به عنوان يك آذربايجاني موضعي منطقي و به نفع مردم آذربايجان داشته باشند. پيمان پاكمهر از ديگر تركان پرورش يافته سيستم شونيسم فارس است كه ملتش را به ديناري مزد فروخته است در گزارشات خود سعي در تخريب و تحريف اخبار حركت ملي آذربايجان دارد. وي كه اخبار تجمع چند نفر از اعضاي گروههاي سراسري ملي و مذهبي در يك خانه شخصي در تبريزيا درخواستهاي صنفي يك دانشگاه را با آب و تاب گزارش مي دهد، كوچكترين خبري از تجمعات ملي مردم آذربايجان و زندانيان سياسي آذربايجان را منعكس نمي كند. وي كه ديگر قادر به سانسور اخبار تجمعات چند صد هزار نفري مردم تبريز و ديگر شهرها نبود ، شروع به انعكاس اخبار اما گونه اي تحريف شده كرد.

پس اعتراض دانشجويي و مردمي روزهاي اخير تنها اعتراض به يك كاريكاتورنيست بلكه اعتراض  به يك سيستم فكري-سياسي فاشيستي و ويرانگر در ايران است. كاريكاتور روزنامه ايران نمود كوچكي از اين سيستم تبعيضي است كه متاسفانه در قرن 21 هنوز گريبان مردم ايران را رها نكرده است. مقصر اصلي كاريكاتوريست نيست بلكه سيستم شونيستي مذكور و حاميان آن مي باشد كه متاسفانه افكار برخي مسئولين حكومتي را نيز مسموم كرده است.

كاريكاتور اخير تاري است از تار و پور سد ضخيم تبعيض ملي در ايران. اين كاريكاتورتمامي درد معترضان نيست اما اهميت چنين توهيني زماني پديدار ميشود كه با ديدي وسيع تر اقدامات مشابهي را كه در طول 84 سال گذشته و در عرض مكانهاي متفاوت رخ مي دهد با هم ديد. معترضان به اين كاريكاتور انسانهاي احساساتي نيستند كه با يك جوك وارد صحنه اعتراضات شوند آنها نيز از گستره اين اهانتها و تبعيضها به خوبي آگاه بوده و با دقت عواقب چنين كاريكاتورهايي را تحليل مي كنند. آنهادچار افراط نشده اند. آنها فقط حقوق ملت خود را مطالبه مي كنند. براي آنها احياي حقوق و هويت ملي و قومي خود آنقدر اهميت دارد كه براي گردانندگان سيستم آپارتايد ملي امحاء هويت تركها در ايران   حياتي و مهم است!

اعتراضات اخير فقط در راستاي احياي حقوق مردم آذربايجان مي باشد. هيچ شعارسراسري و يا شعاري در راستاي سرنگوني جمهوري اسلامي داده نشده است.   چرا كه ملت آذربايجان خوب مي داند كه با تغيير نظام كساني مترصد تصدي پستهاي حكومت مركزي هستند كه در انديشه هاي شونيستي خود سرآمد هستند.

شعارهايي كه در تجمعات اخير داده مي شد همگي شعارهاي ملي و تركي بودند ، نظيرياشاسين آذربايجان ، مرگ بر شونيسم ، مرگ بر فاشيسم ، زبان مادري من نمي ميرد و به زبان ديگري تبديل نمي شود ، درخواست رسمي شدن زبان تركي در ايران و آموزش زبان تركي در مدارس و دانشگاهها ، رفع تبعيضات اقتصادي عليه آذربايجان ، آزاد شدن زنداني سياسي آذربايجان و... از شعارهاي مهم مطرح شده در اين تجمعات شعار " هاراي هاراي من توركم " در تقابل به تحريفگراني است كه تركان ايران را آذري زبان مي نامند. حتي به علامت بوزقورد كه به عنوان سمبول ترك بودن شناخته مي شود مي توان در اين تجمعات توجه نمود. اين سمبول اگرچه در تركيه كه تبعيضي به تركها روا داشته نمي شود مي تواند سمبولي افراطي باشد اما در ايران فقط سمبولي است هويتي در راستاي اثبات هويت خود و تقابل با تحميل هويت ، زبان و فرهنگ فارسي.

اگرچه اپوزيسيون (مخالفين جمهوري اسلامي ) سانسورگر كه تاكنون اخبار حركت ملي و خواستهاي مردم آذربايجان  را سانسور مي كردند، اكنون عده كثيري از آنها به تكاپو افتاده اند تا حركت اخير عظيم مردم آذربايجان را يك حركت سراسري جلوه داده و از انرژي مردم آذربايجان به نفع خود استفاده كنند. اما مردم آذربايجان كه تجارب انقلاب اسلامي ، مشروطه و نهضت شيخ محمد خياباني و پيشه وري را   در طول صد سال اخير كسب كرده اند ، ديگر به سودجويان فرصت نخواهند داد كه  از انرژي مردم آذربايجان براي اشغال تاج و تخت تهران و تداوم سيستم شونيسم سوء استفاده كنند. اگر تمامي مردم ايران نيز براي احياي حقوق خود به پا خيزند، باز حركت ملي آذربايجان يك حركت ملي مجزا ازحركات سراسري خواهد بود كه در درجه اول حقوق ملت آذربايجان را خواهد انديشيد. شعار " دست در دست همديگر براي كشوري آباد و آزاد " زماني محقق مي گردد كه ديگران نيز حسن نيت خود را به گونه اي عملي ثابت كنند .

از ديگر توطئه هاي دشمنان حركت ملي آذربايجان ايجاد بلوا و آشوب نظير تخريب اماكن عمومي است تا اين حركت را از چهارچوب مدني خود خارج كرده و بهانه سركوب آن را براي نيروهاي انتظامي فراهم كنند. مسلما مسئوليت چنين خرابكاريهايي كه به نفع ملت آذربايجان نيست به عهده معترضين به تجاوز به حقوق آذربايجان نمي باشد . و  فعاليني كه حتي در طرح شعار هاي خود به گونه اي دقيق و حساب شده اقدام مي كنند نمي توانند مجري چنين مسائلي باشند. اما متاسفانه افرادي چون پيمان پاكمهر به جاي پرداختن به ابعاد اعتراضات اخير و انعكاس خواست مردمان همزبان خود به كوچكنمايي ابعاد اعتراضات و فوكوس بر روي تخريبات و انتصاب آن به تظاهر كنندگان پرداختند.

وقايع اخير آذربايجان محك خوبي است كه آذربايجان دوست را از دشمن و دموكراسي خواهان واقعي را از مدعيان دروغين آن تشخيص دهد.

 

ياشار تبريزلي

24 ماي 2006

 

 

 

آماجلاريميز واحد و معين اولماليدير

 

هر بير حركتين بؤيوك آفتلريندن ، او حركتده هدفلرين معين اولماماغيدير. بئله بير حركت بير ضعيف حركت اولاراق مخالفلر طرفيندن محو اولماغا محكوم دور. هدفلريميز معين ؛ ممكن و واحد اولماليدير. منجه " بيانيه شماره 3 مجمع دانشگاهيان آذربايجاني " ده يازيلان هدفلر بيزيم حركته بو مرحله ده اويغون هدف لرديرلر.

 

ياشار تبريزلي

24 ماي 2006

بيانيه شماره 3 مجمع دانشگاهيان آذربايجاني

 

روز دوشنبه مورخ 1/3/1385 مردم تبريز در اعتراضي صدها هزار نفري انزجار خود را از سياستهاي شؤونيسمي ارگان­هاي رسمي کشور ابراز داشته و خواستار ريشه کن شدن اقدامات ضدبشري شؤونيست­ها شدند. در راهپيمايي مسالمت­آميز ملت آذربايجان که اقشار مختلف ملت اعم از کسبه بازار، دانشجو، کارمند و ساير اقشار مردم شرکت داشتند، دفاع از هويت ترکي آذربايجاني، محو شدن اقدامات شؤونيستي، اجرا شدن مفاد 15 و 19 قانون اساسي در برخورداري اقوام و ملل از حقوق برابر فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي در کشور خواسته شد.

مبارک باد چنين روزي و آفرين بر چنين ملتي كه در دفاع از هويت اصيل خويش خودجوشانه خروشيده و صداي حق طلبي خود را بار ديگر به گوش جهانيان رسانيده است. اين نداي حقي است که ساليان سال در دل­های پاک و صادق مردمان اين مرز و بوم خفه شده و اجازه ظهور و بروز آن از يک ملت سلب شده بود. راهپيمايي اول خرداد ماه ملت آذربايجان بر ضد آپارتايد نشان از آگاهي ملي اين ملت است که مي­رود اصل بنيادين يک سيستم دموکراتيک را که همانا " حق تعيين سرنوشت" يک ملت است در کشور پياده کند. دولتمردان و مسئولين نظام جمهوري اسلامي ايران مي­بايستي به خود آمده و ديگر به بهانه امنيت ملي، وحدت ملي و ... حقوق اقوام وملل اين سرزمين را پايمال نکرده و عدالت اجتماعي واقعي را در کشور اجرا کنند. خروش سراسري ملت آذربايجان نشان داد که ديگر تحمل اين ملت به سر آمده و بيانگر اين نکته عظيم است که ديگر نمي­توان شاهد بي­عدالتي عليه آذربايجان بود.

مجمع دانشگاهيان آذربايجاني ضمن تبريک اين روز تاريخي به ملت آذربايجان و ساير اقوام و ملل اين سرزمين، خواهان برسميت شناخته شدن حقوق انساني ملت آذربايجان بوده و خواستار محقق شدن موارد زير از طرف ارگانهاي دولتي هستيم:

تحصيل به زبان مادري ترکي آدربايجاني، رسميت يافتن اين زبان بدليل اکثريت بودن ترک­ها در ايران، ايجاد شبکه راديو و تلويزيون سراسري به زبان ترکي، شناساندن واقعي تاريخ و فرهنگ ترکان اين سرزمين و جلوگيري از تحريف تاريخ آذربايجان، شناساندن شخصيت هاي والاي تاريخي آذربايجان، سرمايه­گذاري در جهت ايجاد صنايع مادر در استان­هاي آذربايجان با توجه به پتانسيل بسيار مستعد اين خطه از کشور، گسترش شهرک هاي صنعتي، مناطق آزاد تجاري بدليل موقيت خاص آن و نيز توسعه هر چه سريعتر راههاي ارتباطي بين شهرهاي مختلف آذربايجان، اتخاذ تصميم هاي جدي در ريشه­کن کردن فقر و بي سوادي و مهاجرت نيروهاي فني و کاري و سرمايه­گذاران به خارج از آذربايجان، اهميت به کشاورزي مدرن و حمايت از کشاورزان با توجه به پتانسيل مستعد آبي و خاکي آذربايجان، ارائه مجوز به فعاليت­هاي قانوني سياسي و فرهنگي تشکل­ها و گروه­هاي مختلف آذربايجان، ارائه مجوز به برگزاري ميتينگها و تجمعات قانوني و در چهارچوب قانون، آزادي زندانيان سياسي آذربايجان و جلوگيري از بازداشت فعالين حقوق بشر آذربايجان با اتهامات واهي "پان ترکيسم".

خواسته­هاي فوق که در تجمعات و راهپيمايي­هاي مدني ملت آذربايجان در هفته­هاي گذشته مطرح شده است، از اولين خواسته­هاي قانوني و انساني اين ملت بوده که مي­بايستي مسئولان کشور در جهت محقق شدن آنها تلاش عملي وافري داشته باشند.

همچنين مجمع دانشگاهيان آذربايجاني هشدار مي­دهد که در صورت کشانده شدن تجمعات و راهپيمايي­هاي ملت آذربايجان به خشونت و تنش، مسئوليت مستقيم آن متوجه نيروهاي امنيتي و نظامي است که با جلوگيري از حرکت قانوني و مدني ملت، سعي در تحريک آنها دارند. ملت آذربايجان در همه تجمعات نشان داده که هميشه خواهان برخورد منطقي و قانوني با تمامي مسائل پيش آمده بوده و از هرگونه تشنج و خشونت پرهيز کرده است. از نظر اين مجمع آتش زدن اموال دولت و يا مردم، تلاش به خشونت و ... در تجمعات و راهپيمايي­ها مردود بوده و عوامل آن از فعالين راستين حرکت ملي آذربايجان نمي­باشند. مجمع دانشگاهيان آذربايجاني بار ديگر اعتراضات مدني ملت آذربايجان را حق اين ملت در دفاع از هويت خويش دانسته و تمامي فعالان و مدعيان حقوق بشر را براي حمايت از حقوق پايمال شده آذربايجان دعوت مي­کند.

 

ياشاسين آذربايجان

مجمع دانشگاهيان آذربايجاني

1/3/1385

 

 

اردبیل در التهاب- اعتصاب غذای دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

 

امروز 4 شنبه بیش از 700 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی در اردبیل همگام و همصدا با مردم غیور آذربایجان در اعتراض به اهانت نژاد پرستانه روز نامه دولتی ایران و سکوت رسانه جمعی دولتی در محکومیت این اقدام نژاد پرستانه و حمایت از مردم بی دفاع تبریز و اورمو دست به تحصن زدند

همانند تمامی تحصنات برگزار شده طی دو هقته اخیر این شعارها از سوی دانشجویان سر داده میشد

 

وزیر ارشاد استعفا استعفا

 

یا آزادلیق یا اولوم ا.لوم اولسون شونیزمه

 

آذربایجان شهیدینین قانی باتماز

 

یاشاسین آذربایجان

 

منیم دیلیم اولن دئییل باشقا دیله چونن دئییل

 

دانشجویان غیور اردبیلی ضمن قرائت فاتحه نسبت به شهدای قیام تبریز و ادای احترام نسبت به این شهیدان و خانواده انها- کشتار مردم مظلوم تبریز را محکوم کردند.نماینده رهبری در این دانشگاه ضمن محکوم کردن این اقدام نژاد پرستانه عکس العمل و عذر خواهی بسیار دیر مسئولان (وزارت ارشاد-دولت-قوه قضاییه) را باعث جریحه دار شدن احساسات مردم نجیب آذربایجان دانست.

دانشجویان شرکت کننده که از دیشب در اعتصاب غذا به سر میبرند اعلام کردند که تا استعفای وزیر ارشاد وعذرخواهی رییس جمهور از ملت غیور آذربایجان وجلوگیری از  بروز این گونه اقدامات و رفع تبیضات( اقتصادی- فرهنگی-سیساسی -علمی و ....) اعمال شده طی 27 سال اخیر علیه ملت آذربایجان . مجازات آمرین و عاملین دست از اعتصاب غذا برنخواهند داشت

با توجه به این که در اردبیل شایع شده که در حمایت از مردم مظلوم و بی دفاع تبریز و اورمو فعالین و مردم شهر امروز تظاهرات خواهند کرد بدین خاطر بر اساس و بر اساس  اخبار تایید نشده عباس لسانی از سوی نیروهای اطلاعاتی بازداشت شده -منزل و مغازه وی تحت تدابیر شدیدی امنیتی قرار دارد دوربین تعبیه شده از سوی اداره اطلاعات اردبیل از طبقه دوم  بانک ملت روبروی مغازه لسانی 24 ساعته مشغول فیلم برداری است

چهره شهر حالت حکومت نظامی به خود گرفته خانواده فعالین دانشجویی حرکت ملی حضوری یا از طریق تلفن مورد تهدید قرار گرفته اند که در صورت شرکت در تظاهرات کشته خواهند شد.

خیابان اصلی(چهارراه تا ایستگاه سرعین) شهر شاهد حضور نیروهای اطلاعاتی یگان ویژه نیروی انتظامی میباشد اماکن دولتی و بانکهای پارسیان و پاسارگاد تحت مراقبت شدیدی قرار دارند

ملت غیور آذربایجان مردم اردبیل را تنها نگذارید.

 

2006/05/25

توتقون

 

بدنبال قیام میلیونی و خونین تبریز و اورومیه

دو هزار نفر در تبریز تظاهرات اجباری برگزار کردند

درهای انقلاب گشوده شده است

امروز از ساعت 10 صبح به دعوت رسانه های دولتی کمتر از دو هزار نفر از کارمندان، نظامیان و سربازان به فرموده رؤسای خود، تحت محافظت گسترده نیروهای دولتی در محل استانداری تظاهرات کردند.

تظاهرات کنندگان که از عکس العمل اهالی بسیار نگران بودند در مدت کوتاهی متفرق شدند.

مردم تبریز درهای انقلاب هویت طلبانه ملت آذربایجان را گشوده اند. همه آذربایجان غرق در اعتراض به آپارتاید فارس است.بی تردید نهضت ملی ضد آپارتاید با قدرت و شدت تمام ادامه خواهدداشت

 

 

 

 

تحصن در دانشگاه  پيام نور اردبيل

دانشجويان دانشگاه  پيام نور اردبيل روز 3 شنبه در اعتراض به توهين روز نامه دولتي ايران و سكوت رسانه هاي دولتي و صداو سيما  در قبال اين عمل نزاد پرستانه رسانه دولتي ايران دست به تحصن زدند.

اين تحصن كه با حضور 700 نفر از دانشجويان دانشگاه  پيام نور اردبيل برگزار شد دانشجويان آگاه و فهيم با شعارهايي نظير

اولوم اولسون شونيزم فارسه

ياشاسين آذربايجان

هاراي هاراي من توركم

يا آزادليق يا اولوم

منيم ديليم اولن دئييل باشقا ديله چونن دئييل

وزير ارشاد استعفا استعفا

 

 

 

اقدام شونيستي روزنامه دولتي ايران و آپارتايد حاكم بر عرصه فرهنگ ايران را محكوم كردند.

دانشجويان به ياد شهداي انتفاضه تبريز   يك دقيقه سكوت كرده و فاتحه اي قرائت نمودند و خواستار محاكمه مسئولين روز نامه ايران و عاملين و آمرين حمله و كشتار مردم مظاوم و بي دفاع تبريز شدند.

همانند ساير اقدامات دتنشجويان هويت طللب آذربايجاني حضور نيروهاي اطلاعاتي مشهود بود حتي در خيابان دانشگاه اردبيل تردد  گشتهاي اطلاعاتي و يگان ويزه نيز به چشم ميخورد.

سخنرانان در اين تحصن با خواندن مارش ملي آذربايجان همبستگي خود را با ملت غيور آذربايجان اعلام كردند.

 

 

 

 

سعید اوجانلی - خبرنگار نشریات محلی saeed_ucanli@yahoo.com

 

 

عصر روز سه شنبه (دیروز ) 2/3/1385 مردم هویت طلب و آزادیخواه ارومیه با حضور در خیابانها و راهپیمایی مسالمت آمیز و مدنی بر پاسداشت هویت ترک خود تاکید کردند.

 

این تظاهرات ، ابتدا با تجمع چندین هزار نفر در خیابان عطایی ، مقابل دفتر خبرگزاری ایرنا آغاز شد و در مسیر خیابان امام به سمت میدان شهرداری " ایالت " با پیوستن دهها هزار نفر پیر و جوان و زن و مرد هویت جوی آذربایجانی به سمت استانداری ادامه یافت.

در مسیر استانداری نیروهای گارد ویژه با حمله به معترضین سعی در متفرق کردن آنها داشت که با مقاومت مردم ، آنها عقب نشینی کردند ولی تعدادی از مردم زخمی شدند ، معترضین - که در مقابل استانداری جمعیت آنها به بیش از صد هزار نفر رسیده بود – با تجمع در مقابل استانداری نسبت به سیاستهای ترک ستیزانه دولت اعتراض نموده و اجازه سخنرانی به استاندار نظامی ندادند.

برخی از شعارهایی که مردم یکصدا فریاد میزدند :

- یاشاسین آذربایجان                                                              " زنده باد آذربایجان " 

- اولسا قیزیلدان قفسیم          آزادلیغا وار هوسیم                          " اگر از طلا برایمان قفس بسازید ، باز میل ما به آزادی است

- اولوم اولسون فاشیزمه        اولوم اولسون شوونیزمه                  " مرگ بر فاشیسم ،     مرگ بر شوونیسم "

- قالخ آیاغا وطنداش            تبریزده اولدو قارداش                      " بپا خیز هموطن       در تبریز هموطنمان کشته شد "

- آذربایجان وار اولسون        تورک دیلی رسمی اولسون               " پاینده آذربایجان       رسمی گردد زبان ترکی "

- بیز اورمیه خالقی ییق        بابکین سربازی ییق                         " ما مردم ارومیه هستیم      سرباز بابک هستیم "

 

هویت طلبان ارومیه سپس جهت اعتراض به سیاستهای شوونیستی و فرهنگ ستیز رادیو و تلویزیون اسلامی به سمت صدا و سیما – خیابان والفجر 2 – حرکت نمودند و با تجمع مقابل صدا و سیمای مرکز ارومیه با اعلام همبستگی با مردم تبریز و سایر نقاط آذربایجان و با سر دادن شعارهای زیر به عدم رعایت حقوق ملی و فرهنگی خود اعتراض نمودند :

 

- آذربایجان وار اولسون        دوشمن لری خوار اولسون              "  پاینده آذربایجان       خوار باد دشمنانش "

- تورک دیلینده مدرسه ، مدرسه                                              " تاسیس مدرسه به زبان ترکی "

- هارای ، هارای ، من تورکم                                                 " هارای ، هارای  من ترکم  "

- یاشاسین آزادلیق                                                                " زنده باد آذربایجان  "

- یا آزادلیق یا اولوم                                                              " یا مرگ یا آزادی   "

- بیز اولمه یه حاضیریق        بابکین سربازی ییق                         " آماده مرگ هستیم      سرباز بابک هستیم "

- اولوم اولسون فاشیزمه و ....

 

معترضین درادامه   با خواندن سرود " آذربایجان سن سن منیم ....... "  به تجمع خود پایان دادند.

 

حاشیه :

- حضور زنان و دختران بسیار چشمگیر بود و بیشتر افراد بصورت خانوادگی در این تظاهرات شرکت کرده بودند.

- بازاریان ارومیه راس ساعت 5 بعد از ظهر با بستن محل کسب خود اعتراض خود را نشان داده و برخی از آنها به صف تظاهرکنندگان پیوستند.

- پس از آنکه مردم محل " ایران " و " صدا و سیما " را ترک کردند ، این دو محل بطور مشکوک   توسط افراد ناشناس به آتش کشیده شد و ساختمان آنها تقریبا بطور کامل تخریب شد.

- بیش از شصت نفرکه برای تماشای ساختمان آتش گرفته صدا وسیما در محل حاضر شده بودند   از طرف نیروهای گارد ویژه و لباس شخصی ها دستگیر شدند.

- همکاری مردم با زخمی شدگان و جوانانی که از دست گارد ویژه می گریختند نمونه کاملی از همبستگی ملی را تصویر میکرد ، مردم   در خیابانهای " طرزی و خیام " با باز گذاشتن درب منازل خود معترضین را پناه میدادند.