اعلاميه فرقه دموکرات آذربايجان

در رابطه با استخراج اورانيوم در آذربايجان

روز يکشنبه دهم اردبيهشت ماه ۱۳۸۵ علی لاريجانی دبير شورای عالی امنيت ملی جمهوری اسلامی ايران در جلسه پرسش و پاسخ با دانشجويان دانشگاه تهران رسماً خبر از کشف و استخراج ده ها هزار تن اورانيوم در استان اردبيل را داد. همچنين غلامرضا آقازاده رئيس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ايران روز سه شنبه ۱۲ ارديبهشت اعلام داشت که جمهوری اسلامی ايران طرح سرمايه گذاری وسيعی برای اکتشاف و استخراج بيشتر اورانيوم از مناطق مختلف کشور از جمله در آذربايجان را دارد. اين در حالی است که تاکنون هيچگونه خبری در خصوص اکتشاف و استخراج اورانيوم داده نمی شد.

انتشار خبر استخراج ده ها هزار تن اورانيوم در استان اردبيل از سوی مقامات رسمی جمهوری اسلامی ايران، صحت اخبار و گزارشات مربوط به آلودگی آبهای منطقه به مواد راديوآکتيو و افزايش هشدار دهنده ميزان سرطان دستگاه گوارش و خون در ميان مردم منطقه را تاييد می نمايد.

اين در حالی است از حدود سه سال قبل برخی از نشريات محلی استان اردبيل از جمله «خياو»، «آراز»، «آوای اردبيل»، «وراوی» و غيره حکايت از آن داشتند که با آغاز فعاليت شرکت «انرژی نوين «سانا»»(وابسته به سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ايران که هرگونه معامله شرکت های خارجی با آن از سوی آمريکا منع شده است) در استان اردبيل، ميزان مواد راديوآکتيو در آب آشاميدنی منطقه که از کوه پايه های ساوالان سرچشمه می گيرند، بين چهار تا هفت برابر افزايش يافته است. همچنين برخی خبرگزاری های رسمی جمهوری اسلامی ايران نيز اعلام داشته اند که ميزان سرطان دستگاه گوارشی در استان اردبيل تقريباً دو و نيم برابر سطح جهانی است.

با اين حال درج و انتشار هرگونه خبر مربوط به آلودگی آبهای منطقه به مواد راديوآکتيو و افزايش ميزان مبتلايان به سرطان در ميان مردم منطقه شديداً از سوی نهادهای انتظامی- امنيتی کنترل و سانسور شده و می شود.

هموطنان گرامی

علاوه بر نقش تاريخی آذربايجان در تحولات سياسی کشور، از آذربايجان همواره بعنوان «انبار غله» ايران ياد شده و می شود. سرزمين زرخيز آذربايجان عليرغم داشتن پتانسيل فراوان برای توسعه و شکوفايی در زمينه های گوناگون کشاورزی، دامپروری، صنعتی، ترابری، گردشگری و غيره، متاسفانه به دليل سياست نادرست و تبعيض آميز حاکمان رژيم سابق و ادامه همان سياست ها از سوی جمهوری اسلامی ايران، نتوانسته از امکانات و قابليت های طبيعی و خدادادی بويژه از نيروی جوان و با استعداد در جهت رشد و توسعه منطقه و بهبود وضع معيشتی مردمان خود بهره مند گردد. سياست غيرعادلانه اقتصادی دولت و عدم سرمايه گذاری های مناسب و متناسب با شرايط آذربايجان، موجب شده است که بسياری از جوانان اين مرز و بوم برای تامين حداقل زندگی خود به کلان شهرها رو آورند.

اين در حالی است که برخی ديگر از مناطق ايران بدون داشتن زيرساختار و پتانسيل مناسب، از سوی دولت های مختلف ايران مورد «توجه خاص» قرار گرفته و سرمايه گذاری های کلان و هنگفتی در آن صورت گرفته و می گيرد.

و اما امروز و عليرغم وجود همه مشکلات و معضلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در آذربايجان که نتيجه بدون انکار سياست های غير اصولی و تبعيض آميز حاکمان ايران بوده و می باشد، شاهد آنيم که دولت جمهوری اسلامی ايران با اکتشاف و استخراج اورانيوم در آذربايجان به خصوص از معادن استان اردبيل که بصورت پنهانی، غيراستاندارد و به دور از نظارت آژانس های بين المللی ذيصلاح انجام می گيرد، ضربه و خسارت جبران ناپذيری را به آذربايجان و مردمان اين ديار وارد می آورد.

حفر چاه های عميق حتی تا عمق چند کيلومتر برای استخراج اورانيوم، آنهم در مناطق زلزله خيز آذربايجان، بويژه در استان اردبيل (که در سال ۱۳۷١ شاهد يکی از مخربترين زلزله ها بود) می تواند فاجعه جبران ناپذيری برای مردم و طبيعت بکر آذربايجان ببار آورد. کوچکترين حرکت و شکستگی در لايه های اين حفره و تونل ها، تمام آبهای منطقه را که همگی از کوه پايه های ساوالان سرچشمه می گيرند را آلوده به موادراديوآکتيو خواهد کرد. چنانچه از هم اکنون زنگ خطر و برخی از عوارض زيست محيطی آن در سطح استان بصدا درآمده است.

متاسفانه دولت جمهوری اسلامی ايران از فاجعه هيروشيما و ناکازاکی، همچنين حادثه جبران ناپذير چرنوبيل درس عبرت نگرفته و نمی خواهند بگيرند. کشوری که از لحاظ منابع طبيعی شناخته شده هيدروکربن(نفت و گاز) در رده های نخستين جهانی قرار دارد و ماشين جهان صنعتی توسط منابع آن به حرکت درمی آيد، بجای استفاده و بهره وری مناسب از اين منابع بدنبال دستيابی به انرژی هسته ای است. انرژی ای که در صورت کوچکترين غفلت و سهل انگاری در توليد و استفاده از آن و يا بکارگيری دستگاه هايی که با استانداردهای جهان کنونی همخوانی ندارد، می تواند فاجعه ببار آورده، تشعشعات آن همانند آنچه در چرنوبيل شاهد آن بوديم، ساليان سال کشور و منطقه را آلوده نمايد و بيماری های مختلف از جمله انواع سرطان ها، عقب افتادگی جسمی و ذهنی و غيره را برای مردم در پی داشته باشد.

فرقه دموکرات آذربايجان از تمامی نهادها و سازمانهای مدافع حقوق بشر، محيط زيست و ذيصلاح ديگر داخلی و بين المللی می خواهد در اقدامی هماهنگ و همه جانبه و پيش از وقوع هرگونه فاجعه انسانی و زيست محيطی در آذربايجان، مانع از ادامه اکتشاف و استخراج اورانيوم در آذربايجان بويژه در استان اردبيل از سوی جمهوری اسلامی ايران گردند و يا حداقل تلاش نمايند اين اقدامات تحت نظارت و کنترل مراجع ذيصلاح بين المللی صورت گيرد تا بيش از اين شاهد آلودگی آبهای منطقه به مواد راديوآکتيو و افزايش ميزان مبتلايان به سرطان های گوناگون در ميان مردم آذربايجان نباشيم.

فراموش نکنيم که هرگونه تعلل و يا کوتاهی در اين خصوص می تواند نتايج و خسارات غيرقابل جبرانی را ببار آورد و منطقه آذربايجان را با فاجعه ملی انسانی و زيست محيطی روبرو سازد. فاجعه ای که آثار و عواقب منفی و غيرقابل تصور آن سرزمين زرخيز آذربايجان را برای هميشه به ويرانگاه و «منطقه سوخته» مبدل خواهد کرد.

فرقه دموکرات آذربايجان

۱۳ ارديبهشت ۱۳۸۵