http://azdemokrasi.blogfa.com

 

" آذربایجان دانیشیر " مانیفستی نین آلتینجی ایل دونومو قوتلو اولسون

اونوموزده اولان 7 تبر گونو آذربایجان تاریخینده اونملی اولان " آذربایجان دانیشیر " مانیفستینین یاییلماسینین آلتینجی ایل دونومودور.

بو مانیفئستین یاییلماسی بیرینجی دفعه اولاراق تورک – آذربایجان میللی ایستکلرینین گئنیش یاییلماسینا سبب اولدو و حرکتیمیزین دئموکراتیک و انسانجیل اوزونو بیر بوتون اولاراق گوزلر قاباغینا سرگیله دی .

 " آذربایجان دانیشیر " میللتیمیزین ایستکلرینی چاغداش دونیایا اویغون بیر دیلده بیان ائتمه یی باشاردی و باشقا میللتلرین ماراغینی چکه رک بیر اورنک حالینا گلدی .

 " آذربایجان دموکراسی اوجاغی " بو سندده بیان ائدیلمیش و میللی فعاللاریمیزین حیمایه سینی قازانمیش ایستکلرین ، بو گونده اونملی و میللی حرکتین یول نقشه سی اولدوغونا اینانیر و یئترینجه ایستک لریمیزین آچیقلانماسیندا چالیشاجاقدیر.

  آذربایجان میللتی بو سند ده  بیان ائتدیگی " بيز بوتون ايستكلريميزي دينج يوْللارلا ساغلاماغي دوشونوروك. بيزجه بوتون دينج چاليشمالار، او جومله‌دن تحصّون، ييغينجاق، ميتينگ، اعتيصاب و رفراندوما چاغيريش ميلّتيميزين اؤز حاقلارينا چاتماسيندا ان طبيعي حاقلار كيمي دَيَرلنديريلمه‌ليدير " مبارزه مئتودلارینی اوچ ایل سونرا خورداد اولایلاریندا قوللاندی و تاریخیمیزده یئنی دایانیشما طرزینی دونیایا اویره تدی.

 یئنی قوشاغین ( نسلین ) تانیشلیغی ایچین ، مئدیا اورقانلاریمیزدان بو مانیفستین یئنیدن یاییلماسینا یاردیم ایسته یه رک ،" آذ. دئموکراسی اوجاغی " آدیندان " آذربایجان دانیشیر " مانیفئستینین آلتی اینجی ایل دونومو موناسیبت ایله بوتون آذربایجان میللتینی ، سایغی ده یر چالیشقانلاری و بو مانیفستی حاضیرلایان سایین فیکیرداشلاریمیزی تبریک ائدیریک.

 آذربایجان دموکراسی اوجاغی

6 تیر 1388

 " آذربایجان دانیشیر " ین تورکجه ، فارسجا و اینگیلیسجه سی

 

گزارش رادیو آزادی از تداوم بازداشت علیرضا فرشی و سیما دیدار زوج فعال آذربایجانی در تبریز



 

میللی حرکت جمعه ۱۹ تیر ۱۳۸۸:

ایلقار رسول - رادیو آزادلیق - بخش آذربایجانی رادیو اروپای آزاد: عباس جمالی وکیل دادگستری در مصاحبه با رادیو آزادی می گوید علیرضا فرشی و همسرش سیما دیدار هنوز در بازداشت به سر می برند. او از ملاقات خود با سیما دیدار خبر می دهد اما اعلام می کند که اجازه ملات با علیرضا فرشی به وی داده نشده است.

عباس جمالی : «هفته پیش برای دیدار با سیما دیدار به مسئولین مراجعه کردم و آنها به من اجازه ملاقات با وی را دادند سیما دیدار تا آن زمان که من وی را دیدم تحت شکنجه قرار نگرفته بود اما زمانی که خواهان ملاقات با فرشی شدم آنها اعلام کردند که به دلیل ادامه تحقیقات اجازه نخواهند داد با وی ملاقات کنم».

به گفته عباس جمالی ادامه تحقیقات مانع از آن شده است که زمان محاکمه این افراد مشخص شود و به همین دلیل وی درصدد است روز نهم ژوئن برای ملاقات با فرشی و دیدار به مسئولین قضائی مراجعه کند.

یاشار حکاک پور نماینده انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایران (آداپ) می گوید به منظور تحقق آزادی علیرضا فرشی و سیما دیدار و دیگر فعالین مدافع حقوق زبانی آذربایجانیها در صدد مراجعه به مجامع جهانی هستیم.

یاشار حکاک پور : « ما برای مراجعه به انسانها در نقاط مختلف جهان آماده می شویم تا آنها با نوشتن نامه هایی به رهبران و مسئولین قضایی ایران خواستار آزادی علیرضا فرشی و سیما دیدار شوند.علیرضا فرشی به هنگام دستگیری شعار "آنا دیلینده مدرسه"(مدرسه به زبان مادری) سر می داد و دستگیری یک انسان به خاطر درخواست آموزش به زبان مادری کار درستی نیست»

علیرضا فرشی مهندس کامپیوتر و استاد دانشگاه است. وی در روز
۲۲ می بدنبال خواست مسالمت آمیز حقوق ملی در جریان تجمعی اعتراضی در تبریز بازداشت شد. سیما دیدار نیز زمانی که توسط مسئولین قضایی و از طریق وکیل عباس جمالی برای ملاقات با همسرش به زندان تبریز فراخوانده شده بود بازداشت گردید. سیما دیدار یکی از فعالین مدنی آذربایجانی است که مدیرمسئولی نشریه دانشجویی "یاشماق" را بر عهده داشت.

یاشار حکاک پور می گوید علیرغم اینکه تعداد دقیق بازداشت شدگان اخیر مشخص نیست اما از هویت
۱۱ تن از این بازداشت شدگان اطلاعات دقیقی در دست داریم که از این میان میتوان به اسامی علی اسلامی، بایرام خالق زاده، اکبر محمدی، قادر همتی و چندین نفر دیگر اشاره کرد.

لینک مسقیم گزارش به نقل از رادیو آزادی

ترجمه از ساوالان سسی

 

بهنام شیخی و محمود اجاقلو هنوز در بازداشت به سر میبرند

۲۰ تير ۱٣٨٨ - ۱۱ ژوئيه ۲۰۰۹

 

اویرنجی: علی رغم گذشتن بیش از یک ماه از زمان بازداشت بهنام شیخی و محمود اجاقلو از فعالان ملی آذربایجانی شهر تهران که در روز سه شنبه 19/3/88 در شهرگلستان (سلطان آباد) توسط مامورین وزارت اطلاعات رژیم جمهوری اسلامی بازداشت شده بودند، این فعالین هنوز در حبس بسر میبرند. طبق اخبار منتشره و به نقل از معاونت دادسرای امنیت تهران قاضی فلاح ، این دو فعال پس از دستگیری ایشان در محل کار آقای بهنام شیخی، جهت انجام تحقیقات بیشتر به زندان اوین انتقال یافته اند. همچنین پس از دستگیری این فعالین ، ماموران اداره اطلاعات در روز ۲۳ خرداد ۸۸ با مراجعه به منزل شیخی ضمن تفتیش منزل و مغازه، پولهای موجود در گاو صندوق مغازه را که روی بعضی از آنها شعارهای در رابطه با حقوق زبانی آذربایجانیها نوشته شده بود و همچنین کتابها و وسایل شخصی وی را با خود برده اند. بهنام شیخی پیش از این نیز در ۲۳ آبان ۸۷ و در جریان مراسم بزرگداشت سردار ملی ستارخان در شهر ری بازداشت و پس از یک روز به قید ضمانت از زندان آزاد شده بود.
شایان ذکر است علاوه بر این فعالین مهندس علیرضا فرشی(از دستگیرشدگان 1 خرداد) ، سیما دیدار(وبلاگ نویس و همسر مهندس فرشی)، علی بدلی و رسول بدلی(از فعالین شناخته شده حرکت ملی و دستگیر شده در 2 خرداد) نیز هنوز در بازداشت نیروهای امنیتی شهر تبریز بسر می برند و از سلامتی ایشان هیچ خبری در دست نیست.

 

 

 

نامه‌ی سرگشاده
رویدادهای سین‌‌کیانگ و وظیفه‌ی ما

 

ایواز طاها

 

اویغورهای ایالت سینجان [سین‌کیانگ] چین در معرض کشتار بیرحمانه قرار گرفته‌اند. دولت چین که از سال‌ها پیش دست به تغییر ترکیب جمعیت در این ایالت زده است، اینک کمر به نابودی میراث فرهنگی اویغورها در شهرهای اورومچی، کاشغر و تورفان بسته است با این بهانه که در جای آثار تاریخی فرسوده ساختمان‌ها و ائلمان‌های مدرنی خواهد ساخت. در مقابل این تخریب و کشتار هدف اعتراض مسلمانان اویغور روشن است: دفاع از هویت ملی، حفظ میراث تاریخی و انتخاب شیوه‌ی دلخواه زندگی.
تأکید آنان بر این خواسته‌های ساده و انسانی باعث شده است که با حمله‌ی چینی‌های چماق‌به‌دستِ "هان" روبرو شوند. چماق‌دارانی که با تانک‌ها و زره‌پوش‌های ارتش حمایت می‌شوند. به گفته‌ی منابع رسمی چین تاکنون 156 نفر از اویغورها کشته، هشتصد تن مجروح شده و هزاران نفر به زندان افتاده‌اند. طرفه آنکه دولت چین نیز از تئوری رسوا و کهنه‌ی توطئه برای کشتار مردم سود برده است. به گفته‌ی رئیس حزب کمونیست در ایالت سینجان، سلسله‌جنبانِ حوادثِ اخیر خارجی‌ها بوده‌اند. دولتیان مثل همیشه با تأکید بر فاعلیت خارجی، چشم خود را عامدانه بر قابلیت داخلی بسته‌اند.
ما این رویکرد ضد انسانی را محکوم می‌کنیم اما در این محکومیت نباید چشم در راهِ همنواییِ دولتِ ایران بمانیم. درست در لحظه‌ای که رسانه‌ی دولتی به خاطر قتل دلخراش زن مصری در بخش‌های مختلف خبری خود اشک می‌ریزد، با بی‌پروایی تمام از کنار فاجعه‌ی سینجان می‌گذرد. چرا که اگر سیاست اقتضا کند خون این یک نفر از آن دهها نفر بسیار رنگین‌تر است. دولت و رسانه‌ی دولتی ایران به رغم آن‌همه گلودریدن‌ها در حوادث غزه اینک سکوت پیشه کرده‌اند تا بهای فروش طلای سیاه و خرید آب‌نبات‌چوبی‌های چینی را بپردازند. قضیه ساده است: موضع‌گیری‌های دولت فعلی بر خلاف سروصداهای بسیار از سرِ غیرت دینی و اخلاق سیاسی نیست، تداوم رویکردهای ابزارانگارانه و درازآهنگ به شأن انسان است
مثال بارز این ابزارانگاری «حوادث فلسطین و جمهوری آذربایجان و چچنستان» است. دولتی که پول و رسانه و سیاستش را در قمار فلسطین گذاشته است چگونه است که با مجریان تسویه‌ی نژادی هفده هزار نفر ساکنان شهر "خوجالی" بهترین روابط سیاسی و اقتصادی ایجاد کرده است. در حالی که بیست درصد از خاک دومین کشور شیعه‌ی جهان تحت اشغال ارمنستان است چگونه است که دولت ایران پیوسته سنگ حقوق مردم سرزمین‌های دور را به سینه می‌زند؟ آیا یک‌ونیم میلیون مسلمان ستم‌دیده‌ی آذربایجانی که بیش از پانزده سال است در چادرها زندگی می‌کنند همچون فلسطینیان مستحق غمخواری نیستند؟ اندکی دورتر مگر روس‌ها ملت مسلمان چچن را تسویه‌ی نژادی نکردند؟ مگر جوهر دودایف معمار سربلندی چچن‌ها به موشک بسته نشد؛ اصلان مسخداوف ترور نشد؛ زلیم‌خان یانداربایف آواره‌ی قطر نگشت؛ مگر یک دست‌نشانده‌ی روس به نام رمضان قدیراوف با چماق‌بدستانش در ویرانه‌های گروزنی به حکومت نرسید؟ اینان برای کاهش آلام فرزندان شیخ شامیل (روحانی مبارز قفقازی که سالیان سال لرزه بر اندام روس‌ها انداخت) چه کردند جز سکوت و احیانا تمجید از روس‌ها. مگر نمی‌دانند که در جریان جنگ چچن از یک میلیون نفر ساکنان چچنستان 260 هزار نفر هلاک شدند که 42 هزار نفرشان را کودکان تشکیل می‌دادند؟ چگونه است که در سوک مسلمانان در جایی گلو می‌درند و درجایی دیگر پوزخند می‌زنند؟ مبنای نظری این رویکرد ساده است: وقتی سیاست دینی شود دست آخر دین نیز سیاسی خواهد شد و تاوان‌اش گردن‌نهادن به رویکردهای غیراخلاقی و مصلحت‌گرایی‌های ضد انسانی در سیاست خواهد بود.
در اینجا قصد نقد کارنامه‌ي دولت فعلی در میان نیست چرا که کار آن از نقد گذشته است، دغدغه‌ی ما خطاب به وجدان بیدار انسان‌هاست. حال که چنین شده است و نهادهای قدرت در قبال مصیبت بزرگ کشتار مسلمانان چین سکوت پیشه کرده‌اند از آیات عظام، حجج اسلام، دانشگاهیان، روشنفکران، نویسندگان و هنرمندان توقع دارد وحشیگری سازمان‌یافته‌ی دولت خودکامه‌ی چین را محکوم نمایند

 

internet düşərgəmiz hazırlanmaqdadır:
www.eyvaz.com
hələlik yazılarımızı burda oxumaq olar:
Latın əlifbası ilə: www.eyvaz.tk
Ərəb əlifbası ilə: www.eyvaz.org

__._,_.___