مهندس علیرضا صرافی در گفتگو با آرمان:

مهمترین مطالبه آذربایجان در انتخابات ، بازگشتن آذربایجان از حاشیه به متن

 

 

در ادامه گفتگوهای انتخاباتی پای صحبت مهندس علیرضا صرافی نشسته‌ایم .

مهندس صرافی دانش آموخته مهندسی عمران از دانشگاه صنعتی شریف بوده و مدیرمسئول و صاحب امتیاز ماهنامه توقیف شده دیلماج می‌باشد.او سابقه تدریس فولکلور آذربایجان در دانشگاههای تبریز و تهران را دارا می‌باشد. وی علاوه بر دوره پودمانی کلاسهای زبان و ادبیات تورکی آذربایجانی در دو برنامه تشکل آرمان (قوجا یوردوم و نشست دموکراسی)حضور داشته است.

 

آرمان: آیا تفاوتی در این دوره از انتخابات در مقایسه با انتخابات سابق مشاهده می‌کنید؟

صرافی: خیر تفاوت اساسی نمی‌بینم، قبلا نیز از این‌دست انتخابات داشته‌ایم.

 

آرمان: نگرش مردم آذربایجان را به این انتخابات چگونه ارزیابی می‌کنید ؟

صرافی: باید بگویم که در شرایطی که تحزب جاافتاده‌ای نداریم و بیش از 99 درصد کاندیداها (بخصوص اعلمی که بیشترین شانس را در آذربایجان داشت) حذف می‌شوند، گروه قابل توجهی انگیزه‌ واقعی  برای شرکت در انتخابات نخواهند داشت. برای مابقی نیز که  می‌خواهند به هر حال  در سرنوشت انتخابات تاثیرگذار باشند نیز  مشکلاتی در تشخیص اینکه به کدام کاندیدا رای بدهند به وجود خواهد آمد.

 

آرمان: مثلا چه نوع مشکلاتی در تشخیص مردم وجود دارد؟

صرافی: مثلا در این دوره از انتخابات همه کاندیداها بطور کلی از حقوق اقوام نام می‌برند. اما اگر بطور مصداقی و مشخص نشان ندهند که چگونه مسائل آذربایجان را حل و فصل خواهند کرد، برنامه کاریشان چیست و کلا اجرای شعارها و وعده‌های خود را چگونه مهندسی خواهند کرد، در این صورت مردم فقط بر اساس حدس و گمان و احیانا تعبیرات خوشبینانه  خود به کاندیدایی متمایل خواهند بود. اما در عمل وقتی بعدها معلوم شود که رئیس‌جمهور به وعده‌های خود نمی تواند عمل کند، آن شور و هیجان پیش از انتخابات، تبدیل به یاس و سرخوردگی آنها خواهد شد.

 

آرمان: به نظر شما مردم ما به کدام کاندیداها متمایل خواهند بود؟

صرافی: تصور من این است که در این انتخابات بیشترین رای آذربایجان به جبهه اصلاحات خواهد بود، چرا که تجربه دوره‌های قبل خود سابقه ذهنی بیش از حرف و حدیث و وعده‌های کنونی ملاک قضاوت قرار می‌گیرد.

 

آرمان: مهمترین مطالبات آذربایجان چیست؟
صرافی: اگر بخواهم  بطور کپسولیک جواب بدهم باید بگویم:بازگشتن آذربایجان از حاشیه به متن.
آذربایجانی می‌خواهد در اقتصاد، علم، فرهنگ و سیاست به سطوح بالاتری که مسلما شایستگی‌اش را هم دارد  صعود کند، حال آنکه اعمال سالها سیاست تحقیر و تبعیض ما را در همه عرصه‌ها به حاشیه رانده است.
رشد و توسعه صنعتی و بازرگانی، توسعه فرهنگ از طریق حمایت از زبان و ادبیات ترکی و افزایش حیطه‌های کاربردی آن در امر آموزش و پرورش و رسانه‌های سرتاسری، تامین آزادی نشریات، احزاب، تشکیلات و تجمعات و..
آرمان: آیا پارامتر دیگری نیز (به جز همراهی کاندیدا با مطالبات) در صورت معادله دخالت خواهد کرد؟  

صرافی: بلی به غیر از اینکه مطالبات ما چه باشد، بسیاری از پارامترها نیز در رای مردم موثرند، اینکه کدام کاندید عملا اعتماد بیشتری جلب میکند مسئله کمی نیست؟ این بیشتر به روانشناسی اجتماعی مردم برمیگردد، مثلا مردم به همشهری و همزبان خود حس صمیمیت و اعتماد بیشتری دارند، قشرهای سنتی‌تر جنبش آذربایجان به این پارامتر اهمیت بیشتری قائلند، مقبولیت مهرعلیزاده در دوره نهم و اعلمی در این دوره ناشی از این بود که علاوه بر همسوئئ که با مطالبات ما نشان می‌دادند، ضمنا هر دو نیز آذربایجانی بودند

 

آرمان: با توجه به اینکه کاندیدهای ریاست جمهوری در این دوره به طور شفاف‌تری از مسائل اقوام سخن می‌گویند، آیا این شعارها در میدان عمل هم منعکس خواهد شد؟

صرافی:بلی همه کاندیداها نیم نگاهی به مسئله ملی (قومی) دارند. البته این نیم نگاه در مرحله پیش از انتخاب شدن است، دوستی می‌گفت پس از انتخابات، تمام نگاه  رئیس‌جمهور منتخب  منحرف شده  و حداکثر اگر لطف کند چشمکی به ما و مسئله ما خواهند زد! البته این نظر تا حدودی منصفانه نیست و مسلما کاندیداها درصدی از وعده‌های خود را ولو ناقص و ناکافی اجرا خواهند کرد و شرط اصلی آن هم پیگیری‌های بعدی ماست.

 

آرمان: چرا فکر می‌کنید مسئله ملی (قومی) در کشور ما به این راحتی حل نمی‌شود.
صرافی:برای اینکه کار حل مسئله ملی تنها به دست خود فعالین جنبش‌های ملی انجام شدنی‌است. این کار را نمی‌توان به دیگران سپرده، با خیال راحت در منزل نشست.

در شرایط کنونی بخشی از خواستهای آذربایجان با استفاده از پتانسیل‌های قانونی موجود قابل تحقق است، در این مرحله فعالین جنبش  بایستی حداقل با استفاده از نهادهای مدنی و احزاب و مطبوعات خود پیگیر مطالباتشان باشند. در واقع اگر هم مدیریت نمی‌کنند بایستی مشارکت بکنند، تا زمانی فرا برسد که خود مدیریت آنرا هم به عهده بگیرند.

 

آرمان: آیا کاندیدای خاصی مد نظر شماست ؟
صرافی: مقدمتا باید یکی از کاندیداها جسارت کرده و به‌طور مشخص در مورد مسئله آذربایجان (سخن گقتن از مسئله همه اقوام ابدا کافی نیست) اظهار نظر کند. یعنی بگوید که چه برنامه هایی برای حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی سیاسی و فرهنگی آذربایجان دارد. آیا آزادی نشریات، تشکلات و تجمعات مدنی ما را تامین خواهد کرد؟ آیا معضل قاچاق کوهستانی را با حمایت از بازرگانان شهری حل خواهد کرد؟ آیا امکان استفاده  از زبان ترکی را در سیستم آموزشی، صدا و سیما و دوایر دولتی و غیره را... فراهم خواهد کرد؟
بطور خلاصه بگوید که آیا رویکرد جدیدی به آذربایجان خواهد داشت یا همچون گذشته مسئله آذربایجان را یک معضل امنیتی دانسته در مقابل آن خواهد ایستاد؟

هرچند کاندیداهای جبهه اصلاحات تا بحال پالسهای مثبتی فرستاده‌اند، اما لازمست نظرات شفاف  و مشخصتری ارائه دهند.  در هر حال رای من هم به جبهه اصلاحات خواهد بود.

 

آرمان: از اینکه بخشی از وقت خود را در اختیار ما گذاردید و به سوالاتمان پاسخ دادید، از شما تشکر میکنم.
صرافی: من هم متشکرم.