گفتگوی آرمان با مهندس سعید نعیمی :

اگر در دوره پیش کاندیداها با لکنت زبان و ابهام از حقوق اقوام سخن می گفتند

ولی امروزه برخی از آنها بسیار شفاف حرف می زنند 

 

آرمان در نظر دارد در آستانه انتخابات سلسله گفتگوهایی با برخی از فعالین سیاسی جامعه ترتیب دهد و متن آن را در وبلاک آرمان منتشر کند. اولین گفتگویمان با مهندس سعید نعیمی عضو شورای سیاست گذاری سازمان ادوار تحکیم  می‌باشد.

 

مهندس نعیمی کارشناس ارشد زلزله ،مدیر مسئول اسبق نشریه دانشجویی " سس " در دانشگاه زنجان، عضو هیئت موسس و دبیر سابق کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان ( آسمک ) می باشد .

 

آرمان:آیا تفاوتی در این دوره از انتخابات در مقایسه با انتخاباتهای سابق مشاهده می‌کنید؟

 

واقعیت این است که انتخابات و استانداردهای آن در ایران فاصله معناداری با کشورهای دمکراتیک دارد به طوری که هم قوانین ما دایره انتخاب شوندگان را محدود کرده و هم تفسیرهای تنگ نظرانه از قانون و سلیقه محوری ناظران ، آزاد و عادلانه بودن آن را زیر سئوال برده است و در واقع بروز و ظهور اراده واقعی مردم با مانع مواجه است با اینحال حداقلی از رقابت کنترل شده در انتخابات ایران وجود دارد.

 

این دوره از انتخابات هم همین محدودیتها را دارد با چند ویژگی یا تفاوت با دوره های پیشین :

 

الف ) دوره چهار ساله حاکمیت نیروهای تندروی راست موجب شده  که تقریبا عموم نیروهای سیاسی در پی شرکت در انتخابات باشند و گزینه تحریم در حاشیه مانده است.

 

ب ) با وجود تکنولوژیهای نوین ارتباطی انحصار اطلاع رسانی دولت از بین رفته و آگاهی سیاسی مردم بالا رفته است ، لذا شعارهای کلی ،  مبهم و غیر قابل اندازه گیری شوقی در مردم ایجاد نمی کند از اینرو کاندیداها مجبور شده اند برنامه های روشن و شفافی را اعلام کنند.

 

ج ) گروههای سیاسی و اجتماعی و اقوام مختلف با تدوین خواستهای خود بر برنامه های کاندیداها و روند انتخابات اثر گذاشته اند که با عنوان " مطاالبه محوری " از آن یاد می شود.

 

د ) وضعیت کاندیداهای تایید شده طوری است که امکان شکل گیری رقابت وجود دارد و حداقل شانس پیروزی سه نفر از آنها وجود دارد.

 

آرمان :با توجه به آنچه که گفته شد نگرش مردم علی الخصوص در آذربایجان را به این انتخابات چگونه ارزیابی می‌کنید ؟

 

اجازه دهید که قبل از پاسخ به سوال شما نکاتی را در نقد حرکت ملی بیان کنم و بعد با توجه به آن پاسخ شما را عرض کنم :

 

حرکت ملی  آذربایجان با تمام گستردگی و نفوذ و مشروعیت و اقبال مردمی دارای ضعفهای عمده ای است ، قدم اول این هست که ضعف ها گفته شوند و راه حل اصلاح آنها جستجو گردد.

 

مهمترین نقطه ضعف حرکت ، ضعف نظری است ، اتفاقات زیادی در اطراف ما روی می دهد متاسفانه در بیشتر موارد هیچ تحلیلی از این اتفاقات ارائه نمیگردد و رسانه های ما خالی از تحلیل هستند ، چه بسا  اطلاع رسانی ساده  هم در مورد برخی وقایع بدرستی انجام نمی شود ، لذا تلاش برای تقویت بنیان نظری حرکت یک اولویت اساسی است ، کار اصلی ما سامان دهی زیربنای فکری ، نظری و فرهنگی حرکت است ، انتشار کتب و نشریات نباید فراموش شود ، ما یک شانس و فرصت بزرگ هم در اختیار داریم ، منابع به روز علوم انسانی به زبان ترکی موجود است و نیازی به ترجمه هم نیست تنها تغییر الفبا لازم است ، انتشار این منابع آغاز یک انقلاب فرهنگی خواهد بود.

 

وجود سیستم اطلاع رسانی صحیح و کامل پیش نیاز هر حرکت سیاسی جمعی است ، رسانه های ما عمدتا ضعیف هستند ، ایجاد پایگاههای جدید خبررسانی و تقویت رسانه های موجود یک نیاز استراتژیک است.

 

باید بر ابعاد ایجابی تاکید بیشتری صورت گیرد و برونداد حرکت نباید صرفا در اعتراض به این و آن خلاصه شود.

 

نکته دیگر اینکه ما داریم با سیستم تبعیض آمیز و ایدئولوژی قومگرای رسمی در ایران مبارزه می کنیم ، ما حق برابر برای فرهنگ و زبان خود می خواهیم ، لذا نباید برای مبارزه با شوونیسم از ابزارهای شوونیستی استفاده کنیم که نقض غرض است ، یعنی شوونیسم ترکی هم به اندازه شوونیسم فارس زشت و ناپسند است باید مواظب باشیم که در دام برتری جویی های کاذب اینچنینی گرفتار نشویم ، ادبیات سیاسی ما نباید نشانه ای از غیرستیزی داشته باشد لذا لازم است ادبیات و شیوه مبارزه خود را از آنها بزداییم.

 

با وجود همه موانع و کاستیها با تلاش  مومنانه برای سعادت مردممان ،کارهای خوبی  هم انجام میشود ، هم در عرصه کتاب هم اطلاع رسانی شاهد الگوهای توانمندی هستیم که واقعا شایسته تقدیر هستند و صحبت من اینه که باید همه تلاش کنند که این کارها وسعت بیشتری بیابد.

 

برمیگردم به سوال شما در مورد فعالیت آذربایجانیها در انتخابات ، به نظر من آذربایجانیها فعال هستند بویژه اینکه جناب دکتر اعلمی نامزد انتخابات بودند و حضور ایشان در میدان رقابتها باعث تحرک افزونتر مردم شده بود الان هم حضور میر حسین موسوی این تحرک مردمی را حفظ کرده است ولی متاسفانه فعالین آذربایجان نتوانسته اند ، فعالیتی در سطح انتظار داشته باشند که زمینه این عدم توفیق را در توضیحات بالا عرض کردم که بدون ساختن زیربنای فکری و آمادگی فرهنگی امکان توفیق دایمی در حرکت سیاسی وجود ندارد . 

 

آرمان :همانگونه که می‌دانید چهار کاندیدای تایید صلاحیت شده در روزهای اخیر بر فعالیتهای خود افزوده‌اند ، مواضع کاندیداها را در مقایسه با انتخاباتهای پیشین چگونه ارزیابی می کنید؟

 

در این دوره از انتخابات شاهد رفتارهایی هستیم که نشانگر واقعی و زمینی شدن عرصه سیاست است یعنی نه کاندیداها وعده های آسمانی می دهند  و مردم هم برای این کلی گوییها تره خرد نمی کنند لذا کاندیداها متوجه هستند که برای گرفتن رای مرد بایستی مطالبات و خواسته های مردم را مورد توجه قرار دهند ، لذا عرصه انتخابات هم از تظاهر و دورویی خالی می شود ، این یعنی آغاز سیاست ورزی مدرن ، در دنیای مدرن قدرت طلبی و ریاست طلبی اساسا ناپسند نیست آنچه ناپسند است اینه که افراد در ظاهر از تکلیف و احساس تکلیف حرف بزنند ولی در خفا برای تصاحب قدرت از هیچ حقه و کلکی پرهیز نکنند .

 

لذا دادن وعده های روشن مبتنی بر برآوردن مطالبات چریانها و گروههای مختلف ، اقوام ، زنان و ... ویژگی اصلی این دوره از انتخابات است که بدون توجه به نتیجه انتخابات موجب بالا رفتن استانداردهای انتخاباتی می شود و تقریبا غیر ممکن است که چهار سال بعد فردی بتواند بدون توجه به ابن مطالبات و استانداردها به رقابت و پیروزی بیاندیشد.

 

آرمان:مهمترین مطالبات فعالین ملی آذربایجان در مورد انتخابات آتی چه می‌باشد ؟

 

مطالبات آذربایجانیها به دفعات اعلام شده است به نظر من منشور " آذربایجان دانیشیر " پایه و اساس محکمی برای مطالبات ماست و در واقع می توان آن را نقشه راه حرکت خواند که در سال 1382 با امضای حدود هزار نفر از فعالان و نخبگان آذربایجان منتشر شده است بر همان اساس تیتر مطالبات امروز را می توان این گونه بیان کرد :

 

 

آرمان:با توجه به اینکه کاندیدهای ریاست جمهوری در این دوره به طور شفاف تری از مسائل اقوام سخن می‌گویند ،آیا این شعارها در میدان عمل هم منعکس خواهد شد ؟

 

تغییرات سیاسی بطور آنی اتفاق نمی افتند مگر در انقلابها که سریع و ساختاری است لذا اگر در دوره پیش کاندیداها با لکنت زبان و ابهام از حقوق اقوام سخن می گفتند ولی امروزه برخی از آنها بسیار شفاف حرف می زنند و بیانیه روشن در این زمینه منتشر کرده اند بقیه هم برای عقب نماندن از توجه مردم سعی کرده اند کاریکاتوری از این بیانیه انتشار دهند که حاصل رقابت بین کاندیداهاست و همین یک گام به جلو است که کاندیداهای مقام ریاست جمهوری در ایران بر " رای آوری " این مطالبات اذعان دارند و به طرح آن می پردازند. من و شما که خیلی وقته از این حرفها می زنیم  ولی وقتی این حرفها از زبان کاندیدای ریاست جمهوری شنیده می شود و در برنامه او جای می گیرد اثر متفاوتی از حرف بنده و شما دارد یعنی این مطالبات به ادبیات رسمی سیاسی وارد می شود لذا بنده این ارتقای گفتمانی در برخورد با مساله اقوام را به فال نیک میگیرم و البته باید فرد منتخب را تحت فشار قرار دهیم که به وعده هایش عمل کند تقریبا میشود اظهار اطمینان کرد که بخشی از این وعده ها در عرصه عمل هم وارد خواهد شد کما اینکه مصوبه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در زمینه زبانها را میشود یک کار تبلیغاتی و عملی در این زمینه ارزیابی کرد. 

 

آرمان:خود شما عملکرد دولت نهم را چگونه ارزیابی می کنید؟تداوم دولت نهم یا مشی همین دولت با رییس جمهوری دیگر  در چهار سال آینده را  چگونه می‌بینید؟

 

قضاوت در این زمینه ها همواره نسبی است و ما بر اساس معدل عملکرد در حوزه های مختلف ابراز نظر میکنیم ، یعنی بدترین دولتها هم ممکن است در یک زمینه خاص خوب عمل کرده باشد.

 

سیاست داخلی که همراه با توقیف مطبوعات ، رکود فرهنگی ، نقض حق تحصیل دانشجویان منتقد ، بازداشت فعالان سیاسی و اجتماعی ، دخالت در حوزه خصوصی و. سبک زندگی مردم  و گرانی و. مشکلات اقتصادی بوده است ، در سیاست خارجی هم شاهدا صدور قطعنامه و تنش و تحمیل هزینه ی زیاد هستیم ، با اینحال دولت در سایه درآمدهای نفتی در زمینه عمران روستایی عملکرد مثبتی داشته است اما در مجموع عملکرد دولت نهم قابل قبول نیست در آذربایجان هم سرکوب مردم در خرداد 85 و دستگیریهای فله ای و اختناق بعد از آن در زمان همین دولت انجام گرفته است لذا ناکامی دولت و فشار بر مردم روشن و آشکار است  و تغییر رییس جمهور و مدیریت اجرایی لازم و ضروری است. 

 

آرمان :موضع خود شما در مورد انتخابات چیست و آیا کاندیدای خاصی مد نظر شماست ؟(اگر جوابتان مثبت است دلیل انتخاباتتان را بفرمایید)

 

بنده معتقد به مشارکت فعال در انتخابات هستم ، روشن است که مشارکت فعال متفاوت از رای دادن یا رای ندادن است ، مشارکت یعنی اینکه ما بتوانیم در فرآیند انتخابات و شکل گیری آن اثر بگذاریم و به نوعی در ساختن و شکل دادن به آینده سهیم باشیم ، مثلا اگر امروز صراحت و شفافیت کاندیداها در رابطه با مساله اقوام را در نظر بگیرید ، من فکر میکنم نتیجه همین مشارکت فعال است از این رو با وجود حداقل هایی از رقابت دوری جستن از فرآیند انتخابات متضمن هیچ فایده است به ویژه اینکه تحریم انتخابات هم در ایران هیچ وجه سیاسی و سازماندهی شده پیدا نمی کند.

 

جدا از بحث مشارکت ، در این دوره رای هم خواهم داد معلوم  است که کاندیدایی که ممکن هست ایده آل ما باشد فرصت حضور در انتخابات را نیافته و یا گرفتار تیغ حذف و رد سلیقه ای شده اند لذا از میان کاندیداهای موجود به آقای کروبی رای خواهم داد البته کروبی نقاط ضعف و خطاهایی هم دارد از جمله خطای ستاد انتخاباتی وی در ارومیه قابل ملامت است البته بخشی از این خطا هم ناشی از کم تحرکی خودمان است که با عدم مشارکت و حضور میدان را برای دیگران باز می گذاریم.

 

دلایل انتخاب کروبی رو به این شرح خدمت شما عرض می کنم :

 

روشن است که انتخاب وی در این زمینه و فرصتهای محدود برای انتخاب کردن توجیه دارد و ما این انتخاب را تنها فرصتی برای ایجاد گشایش بیشتر در عرصه سیاسی ارزیابی می کنیم لذا به نظر من استفاده از این روزنه هم لازم  و ضروری است