گزارش بهمن ماه سایت اؤیرنجی از نقض حقوق بشر در آذربایجان جنوبی

 

5شنبه  ۱ اسفند ۱٣٨۷ - ۱۹ فوريه ۲۰۰۹

 

www.oyrenci.com

1387.11.30

18.Feb.2009

 

آزادی از جمله مباحث پیچیده و در عین حال نسبی است که فرهنگ ها و جوامع مختلف تعریفهای گوناگون و مختلفی از آن با توجه به اعتقادات خود ارائه می نمایند. اما در اکثر نقاط جهان یک تعریف حداقلی از آزادی وجود دارد که بر اساس آن فرد و جامعه از حقوق ابتدایی و اساسی بدون هیچگونه تبعیض و نابرابری بهره مند میشوند. از اساسی ترین و ابتدایی ترین حقوق فردی میتوان به حق حیات، حق تحصیل، حق دفاع از خود و مسایلی از این قبیل اشاره کرد. برخی از این حقوق آنقدر بدیهی و مبرهن می باشند که ذکر آنها در متن قانون بیمورد به نظر میرسد. کشورهای مختلف در متون قانونی خود به انحاء مختلف این حقوق را مورد شناسایی قرار میدهند و رسالت خود را در احقاق حقوق افراد کشور قرار میدهند.  نکته بسیار مهمی که در این میان می بایست بدان اشاره گردد اینکه در نظام جمهوری اسلامی حتی برخی از این حقوق ابتدایی هم رعایت نمیگردند؛ به عنوان مثال یک انسان عاقل میداند که فرد زمانی بازداشت و زندانی میگردد که جرمی را مرتکب شده باشد. حال شاهد آن هستیم که فعالین حرکت ملی به طور غیر قانونی بازداشت میگردند و بعد از سپری کردن مدتی طولانی در بازداشتگاه و زندان توسط دادگاه محکوم و در موارد بسیار نادری تبرئه میگردند بدون اینکه حتی جرم آنها مشخص باشد. جالبترین و حیرت آورترین نکته در مورد این دادگاهها اکثرا غیر علنی بودن آنهاست تا بدین وسیله اذهان عمومی قضاوتی در مورد اینگونه دادگاهها ننمایند! هیچ نهادی هم پاسخگو و جبران کننده ضررهای معنوی و مادی که این افراد طالب اجرای قانون و خانواده آنان متحمل میگردند نیست!

سایت اؤیرنجی در راستای رسالت خبررسانی و روشنگری خود سعی دارد در این گزارش به مانند ماههای گذشته گوشه هایی از نقض حقوق ملت آذربایجان را به اطلاع هموطنان و فعالین و مدافعین حقوق بشر برساند. اؤیرنجی حمایت همه جانبه از حقوق ملت آذربایجان را وظيفه خود میداند و در این راه از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد . اؤیرنجی هرگونه نقض حقوق بشر در سرتاسر جهان را محکوم میکند و امید دارد روزی تمامی انسانها با حقوقی برابر در صلح و آرامش زندگی کنند.

به امید آزادی تمامی زندانیان سیاسی و عقیدتی  

 

بازداشت شدگان

سه شنبه ۱ بهمن

حسن اسدی فعال مدنی ۳۰ ساله آذربایجانی روز سه شنبه ۱ بهمن ماه، توسط مأموران اداره اطلاعات شهر تبریز بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال یافته است. به گفته نزدیکان اسدی، تاکنون اعضا، خانواده وي هيچ اطلاعي از محل نگهداري او نداشته و تهديد شده اند که نبایستی موضوع وي را عمومی کنند.  خاطر نشان می شود، حسن اسدی در دومین سالگرد اعتراضات خرداد ۱۳۸۵ آذربایجان نیز توسط ماموران امنیتی بازداشت شده و در مدت بازداشت اجازه ملاقات و تماس با وکیل و خانواده به او داده نشد. بنا به گزارشات مدافعان حقوق بشری، حسن اسدی در طول دوره بازداشت در معرض بد رفتاري و شکنجه قرار داشته است. وي به دنبال وخیم شدن وضعیت جسمانی اش در طول بازداشت به درمانگاه در خارج از زندان منتقل گرديد. گزارشات نشان ميدهد که ناخن های حسن اسدی کشیده شده و انگشت های وی شکسته شده بود. همچنين وي چندين بار در طول بازداشت در نتيجه کتکهاي مامورين بيهوش شده بوده است. نامبرده ۱۹بهمن ۱۳۸۵ نیز هنگام شرکت در تجمع اعتراضی به حکم زندان عباس لسانی، فعال سیاسی آذربایجانی در مقابل زندان اردبیل دستگیر و بعد از ۴ ماه بازداشت موقت همراه با شکنجه در بازداشتگاه وزارت اطلاعات اردبیل و زندان تبریز به اتهام عضویت در حزب استقلال آذربایجان جنوبی (گایپ) تفهیم اتهام و با ضمانت ۷۰ میلیون تومانی از زندان تبریز آزاد شده بود. او بهمن ماه ۸۶ از طرف شعبه دوم دادگاه انقلاب تبریز به یک سال حبس تعزیری محکوم شد که این حکم در شعبه ۴ دادگاه تجدید نظر به شش ماه حبس تعزیری تقلیل یافت.

 

جمعه ۲۵ بهمن

دو فعال مدنی آذربایجانی بنامهای رامین و ابراهیم صادقی که از روز ۱۷ بهمن ۸۷ توسط ماموران امنیتی دستگیر و به بازداشتگاه وزارت اطلاعات اردبیل انتقال یافته اند، هم اکنون تحت شکنجه های شدید جسمی و روحی قرار دارند. بر اساس گزارشات این دو برادر بازداشتی برای «اعتراف کردن» به اتهامات از پيش آماده شده، تحت انواع شکنجه ها شامل شوک الکتریکی، ضرب و شتم شدید، بی خوابی، ايجاد آلودگی صوتی برای ساعتها، توهين و تحقير کلامی و حتی جلوگيری از استفاده آنان از دستشويی قرار گرفته اند. در این میان وضعیت آقای رامین صادقی که در اعتراض به فشارهای وارده دست به اعتصاب غذا هم زده است نگران کننده گزارش شده است، بطوریکه وی در اثر تحلیل قوای جسمانی چندین بار بی هوش شده است. ماموران امنیتی هنگام بازداشت ضمن تفتیش خانه، کامپیوتر، کتابها و دیگر اشیا شخصی متعلق به آنها را نیز با خود برده اند

 

احکام صادره

دوشنبه  ۱۴ بهمن

احکام اولیه فعالان دانشجویی هویت طلب دانشگاه تبریز صادر شد. احکام صادره حاکی از آن است که ۵ دانشجوی دانشگاه تبریز به اسامی سجاد رادمهر، آیدین خواجه ای، فراز زهتاب، امیر مردانی و احسان نجفی نسب هرکدام به یک سال حبس تعزیری همراه با دو سال حبس تعلیقی محکوم گشته اند. دراین میان مجید ماکویی دانشجوی کشتی سازی اصفهان و داریوش حاتمی دانشجوی سابق دانشگاه تبریز و هم خانه سجاد رادمهر نیز که در ارتباط با فعالین دانشجوئی دانشگاه تبریز بازداشت شده بوند، هرکدام به یک سال حبس تعزیری و دو سال حبس تعلیقی محکوم شده اند. منصور امینیان و مقصود عهدی دو نفر دیگر از دانشجویان هویت طلب دانشگاه تبریز به حکم داددگاه تبرئه شده اند.

 

 

سه‌شنبه ۱۵ بهمن

 دادگاه انقلاب اردبیل براي ۵ تن از فعالان آذربایجانی حکم صادر کرد. شعبه یک دادگاه انقلاب اردبیل روز ۱۰ بهمن ۸۷ طی محاکمه ای غيرعلني به اتهام اين ۵ تن مبنی بر تشکیل گروه غیر قانونی جهت برهم زدن امنیت ملی رسیدگی و برای حسین حسینی، بهروز علیزاده، اردشیر کریمی خیاوی، ودود سعادتی، و رحیم غلامی حکم پنج سال زندان توام با تبعید صادر نمود. طبق حکم صادره باید جهت تامین امنیت استان حسین حسینی، دبیر سابق انجمن اسلامی دانشگاه رازی اردبیل در زندان کرمان، اردشیر کریمی، دبیر سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد اردبیل و مدیر مسئول نشریه دانشجویی توقیف شده خزر در زندان هرمزگان، بهروز علیزاده، فعال مدنی در زندان بجنورد، ودود سعادتی، فعال مدنی در زندان سمنان و رحیم غلامی، روزنامه نگار در زندان همدان باید مدت حبس پنج ساله خود را طی کنند. این فعالین آذربایجانی متهم هستند که از سال ۱۳۸۵ تاکنون در برپایی تظاهرات قوم‌گرایانه در شهر‌های مختلف این استان دخالت داشته‌اند. آنها فروردین ماه امسال توسط نيروهای امنيتی دستگیر و به مدت ۲۰ روز را دربازداشت موقت به سر بردند. بازداشت شدگان، سرانجام پس از سپردن وثيقه های ۳۰۰ میلیون ریالی آزاد شدند. به گزارش سازمانهای حقوق بشری این بازداشت شدگان بشدت در بازداشتگاه وزارت اطلاعات مورد شکنجه جسمی و روحی من جمله شوک الکتریکی، بی خوابی های طولانی و ضرب و شتم شدید از سوی بازجویان، قرار گرفته بودند به گونه ای که پس از شکنجه در اثر تحلیل قوای جسمانی چندین بار بی هوش شده اند. شایان ذکر است این افراد از جمله فعالان سرشناس آذربایجانی هستند که پیش از این نیز سابقه چندین بار بازداشت و محکومیت را داشتند. چندی پیش نیزعسگر اکبرزاده فعال دانشجویی آذربایجانی طی حکمی مشابه از سوی همین دادگاه به پنج سال حبس تعزیری در زندان زاهدان محکوم گردیده بود.

 

دوشنبه ۲۱ بهمن 

برای ۲۵ نفر ازکشاورزان سنی مذهب روستای قیزیل خنیه(خانقاه سرخ) در اورمیه که به خاطر اعتراض به تغییر مسیر آبهای زیرزمینی در این روستا بازداشت شده بودند حکم صادر شد.اتهام این افراد اخلال در نظم عمومی و تمرد در مقابل مامورین دولتی عنوان گردیده است. شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری نازلو طی حکمی سلیمان ابراهیمی، محمد صمدزاده، مرتضی جعفری، اللهوردی اصلانی، محمد مناف زاده، ایوب عزیز پور، اکبر رستمی، معراج علی پور، سعید جعفرپور، مجید قلی زاده و زیاد جعفرپور را به تحمل دو سال حبس تعزیری و یکسال تبعید به شهرستان میناب وتحمل ۷۴ ضربه شلاق تعزیری و بهروز مجیدی را به تحمل یک سال حبس تعزیری ویکسال تبعید به شهرستان میناب وتحمل ۷۴ ضربه شلاق و بارزاد نظامی افشار، مقداد نظامی افشار و محمد اشرفی را به تحمل شش ماه ودو روز حبس تغزیری محکوم کرد. دادگاه همچنین حیدر علی علیپو، حسین وهاب زاده، سلیمان احمدی، حبیب الله احمدی ومحمد جعفری را به پرداخت سیصد هزار تومان جزای نقدی و حجت مکرم را به پرداخت دویست هزار تومان جزای نقدی محکوم نمود .درجریان دادگاه فوق مهدی اسمعیلی، اصغر قرا حاجیلو، بهزاد یعقوب زاده و جعفری نیز از اتهامات وارده تبرئه شدند.

 

آزادی به قید وثیقه

سه شنبه  ۱ بهمن

حسين حسيني دبير اسبق انجمن اسلامي آموزشكده رازي اردبيل و فعال جوان حركت ملي آذربايجان  شامگاه  روز سه شنبه اول بهمن ماه پس از پشت سر گذاشتن  ٦٨ روز بازداشت انفرادي در بند ٢٠٩ زندان اوين با قرار وثيقه ٥٠٠ ميليون ريالي آزاد شد. نامبرده در طول مدت بازداشت از داشتن كوچكترين حقوق يك زنداني همچون داشتن وكيل و ملاقات با خانواده خود منع بوده است.

 

چهارشنبه  ۲٣ بهمن

مهندس وحید شیخ بگلو فعال با سابقه دانشجویی و بعد از تحمل ٤٩ روز حبس در اداره اطلاعات و بند مالی زندان تبریز با قید وثیقه ٥٠٠ میلیون ریالی آزاد شد.  اتهامات وارده بر شیخ بگلو  اقدام علیه امنیت ملی و اخلال در نظم عمومی میباشد. لازم به ذکر است که مهندس وحید شیخ بگلو ، دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه آزاد تبریز و عضو اسبق شورای مرکزی تشکل دانشجویی آرمان میباشد که عصر روز چهارشنبه ٤ دی ماه، توسط مامورین اداره اطلاعات دستگیر شده بود.

 

احضار به دادگاه

سه‌شنبه  ٨ بهمن

سعید محمودی، یاور شریفی(محصل)، محمد شریفی و علی اکبری که اوائل شهریور ۱۳۸۷ به خاطر حمل پرچم آذربایجان و سردادن شعارهای ملی گرایانه هنگام تماشای مسابقات فوتبال در تورنمنت چهارجانبه مابین کشورهای آذربایجان٬ ترکیه٬ عراق و ایران توسط مأموران انتظامی دستگیر و پس از چند روز بازداشت آزاد شده بودند به دادگاه احضار شدند. سعید محمودی عضو هيات موسس NGO شهريار همچنین روز بیستم آذر ۱۳۸۷ به جرم پخش اعلامیه به مناسبت سالروز تشکیل حکومت خودمختار آذربایجان و رسمی شدن زبان ترکی آذربایجانی (۱۳۲۴-۱۳۲۵) دستگیر و پس از ۲۵ روز بازداشت به قيد وثيقه ۲٠۰ ميليون ریلی آزد شده است. اتهام عنوان شده برای این چهار نفر در برگه احضاریه اخلال در نظم عمومی است  در جریان این تورنمنت ورزشی چند تماشاگر دیگر نیز دستگیر شده بودند. یکی از آنان به نام پوریا حضرتی پس از محاکمه در شعبه ۱۰۴ دادگاه عمومی جزایی ارومیه توسط قاضی نظری تبرئه شده است. در حکم برائت که در آبان ۱۳۸۷ صادر گشته٬ دلیل بازداشت او و سایر دستگیر شدگان توسط نیروی انتظامی٬ تبلیغ به نفع گروههای تجزیه طلب با شعارهای قومیت گرا و نشان دادن علائم این گروهها ذکر شده است.

 

چهارشنبه  ۹ بهمن

حسين حسيني فعال مدافع حقوق آذربايجانيِ طي احضاريه اي كه از طرف شعبه يك دادگاه انقلاب استان اردبيل دريافت كرده است بايستي در روز پنجشنبه دهم بهمن ماه ۱٣٨۷ براي پاسخگويي به پاره اي از سؤالات و همچنين دفاع از خود در برابر اتهامات وارده از طرف اين شعبه به رياست قاضي حسن زاده حضور يابد .او كه دبير اسبق انجمن اسلامي آموزشكده رازي اردبيل مي باشد ِ در اول تير ماه ۱٣٨۷ در نمايشگاه  هنرهاي  دستي شهرستان سولدوز دستگير و با انتقال به اداره كل اطلاعات استان اردبيل با پشت سر گذاشتن نوزده روز بازداشت انفرادي تؤام با شكنجه با قرار وثيقه يك صد ميليون ريالي آزاد شده است. گفتني است حسين حسيني بيست وسوم آبان ماه امسال نيز كه در مراسم بزرگداشت ستارخان بازداشت شده بود به مدت شصت وهشت روز را در بند ٢٠٩ زندان اوين ِ تحت شديدترين بازجويي هاي ممكنه قرار گرفته و سپس با قرار وثيقه سنگين پانصد ميليون ريالي آزاد شد.

 

وضعیت برخی از فعالین زندانی

پنج‌شنبه ۱۷ بهمن

علی عباسی فعال حرکت ملی آذربایجان در اردبیل که به اتهام اقدام علیه امنیت ملی و جاسوسی به پنج سال زندان محکوم شده به بند سارقان منتقل گردیده است. علی عباسی که پیش از این در بند ۷ (بند زندانیان سیاسی) زندان اردبیل بسر می برد به همراه چند زندانی سیاسی دیگر به بند چهار زندان منتقل گردید و بند هفت تبدیل به بند مواد مخدر شده است. علی عباسی در تماسی که با نزدیکان خود داشته به شدت از وضعیت بند موجود انتقاد کرده است. نامبرده انتقال زندانیان سیاسی به این بند را جهت وارد آوردن قشارهای روحی و روانی به آنها دانسته است. لازم به ذکر است که علی عباسی ۲۲ مهر ۸۶ بازداشت و پس از ۳۸ روز شکنجه در اداره اطلاعات اردبیل طی دادگاهی غیرعلنی وبدون حضور وکیل، با حکم قاضی حسن زاده به ۱۱ سال حبس محکوم گردید که این حکم در دادگاه تجدید نظر به پنج سال حبس تعزیری کاهش یافت. گفتنی است که سفر وی به جمهوری آذربایجان مبنای طرح اتهامات وی بوده است.

 

مهندس عبدالله عباسي جوان فعال سرشناس حركت ملي آذربايجان واستاد دانشگاه شهيد رجايي تهران پس از سپري نمودن  ٦٨ روز سلول انفرادي در بند ٢٠٩ زندان اوين در تاریخ سه شنبه  ۱ بهمن ۱٣٨۷ به سلول چند نفره در همين بند انتقال يافت .لازم به ذکر است که عبدالله عباسی جوان ٢٣ آبان ماه و به هنگام حضور در مراسم بزرگداشت ستارخان در شاه عبدالعظیم حسنی دستگیر و به بند ۲۰۹ زندان اوین انتقال داده شده بود.

 

www.oyrenci.com

1387.11.30

18.Feb.2009