ایران در کمیته حقوق بشر سازمان ملل به شدت محکوم شد

شنبه ۲ آذر ۱۳۸۷:

 

رادیو فردا: کمیته حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل سه کشور ایران، میانمار و کره شمالی را به دلیل «نقض حقوق بشر» به شدت محکوم کرد.

  روز جمعه، کمیته حقوق بشر سازمان ملل در سه قطعنامه جداگانه، نسبت به مجازات شلاق و قطع اعضای بدن در ایران، حمله به راهپیمایی‌های آرام در میانمار و اعدام و شکنجه در ملا عام در کره شمالی به شدت ابراز نگرانی کرد.

 

این قطعنامه‌ها قرار است ماه آینده برای رای‌گیری نهایی به مجمع عمومی سازمان ملل فرستاده شود.

  این قطعنامه‌ها  به لحاظ حقوقی الزام‌آور نیستند اما وجهه جهانی کشورهایی که هدف چنین قطعنامه‌هایی قرار می‌گیرند خدشه‌دار می‌شود.

جان ساورز، سفیر بریتانیا در این باره گفت: «این قطعنامه‌ها توجه‌ها را به این سه کشور جلب می‌کند، جاهایی که حقوق بشر به طور گسترده نقض می‌شود.»

سفیر بریتانیا افزود: «با فرا رسیدن شصتمین سالگرد بیانیه حقوق بشر، حمایت فزاینده ازاین قطعنامه‌ها نشانگر میزان نگرانی جهان درباره حقوق بشر است.»

ایران درصدد بود که از تصویب این قطعنامه در کمیته حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل جلوگیری کند اما  نتوانست نظر دست کم ۱۰ عضو دیگر را برای رای ندادن به این قطعنامه جلب کند.

  سرانجام این قطعنامه با «ابراز نگرانی عمیق نسبت به نقض جدی حقوق بشر» با ۷۰ رای موافق، ۵۱ رای مخالف و ۶۰ رای ممتنع  علیه ایران به تصویب رسید.

با بی‌نتیجه ماندن تلاش‌های ایران، ایالات متحده تصویب این قطعنامه، با چنین اختلافی، را یک پیروزی بزرگ خواند.

  این قطعنامه‌ها به لحاظ حقوقی الزام‌آور نیستند اما وجهه جهانی کشورهایی که هدف چنین قطعنامه‌هایی قرار می‌گیرند خدشه‌دار می‌شود.

در مورد میانمار نیز قطعنامه‌ای مشابه، با ۸۹ رای موافق، ۲۹ رای مخالف و ۶۳ رای ممتنع به تصویب رسید.

 در این قطعنامه نسبت به «نقض نظام‌مند و ادامه‌دار حقوق شهروندی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی» در این کشور ابراز نگرانی شده است. در این قطعنامه همچنین درباره مفقود شدن افراد، خشونت جنسی و تجاوز، ادامه حصر خانگی آونگ سان سو چی رهبر دموکراسی‌خواه میانمار و افزایش زندانیان سیاسی ابراز نگرانی جدی شده است.

قطعنامه مربوط به کره شمالی نبر با ۹۵ رای موافق، ۲۴ رای مخاف و ۶۲ رای ممتنع به تصویب رسید. در این قطعنامه نسبت به رفتار دولت این کشور با پناهندگان و پناهجویان انتقاد شده است.

  اعمال محدودیت شدید در خصوص آزادی اندیشه و مذهب و نقض حقوق کارگران از جمله موارد دیگری است که دولت کره شمالی هدف انتقاد این قرار گرفته است.

 

 

نگرانی عفو بین الملل نسبت به وضعیت فعالان دانشجویی آذربایجان

 

21 نوامبر 2008

واحد اخبار کمیته:

 ایران - فعالان دانشجویی حقوق فرهنگی آذربایجان

-مقصود عهدي

-منصور امينيان

-داريوش حاتمي - ۲۹ ساله

-آيدين خواجه اي- ۲۳ ساله

-امير مرداني

-مجيد ماکوئي

-سجاد رادمهر

-فراز زهتاب - ۲۳ ساله

همه فعالان دانشجوي نامبرده در بالا به استثناي داريوش حاتمي، با سپردن وثيقه در روز 28 اکتبر از زندان تبريز واقع در شمال غرب ايران آزاد شده اند. داريوش حاتمي چون قادر نبوده که وثيقه 50،000 دلار آمريکا را که براي آزادي وي تعيين شده بود تامین کند، همچنان در بازداشت بسر ميبرد. همه فعالان دانشجو به جرم “ تشکيل و عضويت در گروه هاي غير قانوني براي اخلال در امنيت ملي” و “تبليغ عليه نظام” متهم شده اند.

بنا به اعلام انجمن دفاع از زندانيان سياسي آذربايجان-(آداپ) مستقر در ونکوور کانادا، پليس اپس از بازداشت دانشجويان منازل انها را بازرسي کرده و کامپیوتر، سي دي ها و مدارک و کتابهایشان را ضبط کرده است. همه دانشجويان بمدت سه ماه در زندان تبريز بازداشت بوده و در آنجا مرتبا بوسيله مامورين وزارت اطلاعات تحت بازپرسي قرار داشتند. در طول مدت بازداشت به خانواده آنها اجازه ملاقات داده نشد اما بعضي ها بصورت موردي امکان تماس تلفني يافتند.

به هيچ يک از فعالان اجازه انتخاب وکيل داده نشد. بنا به اظهار آداپ، اعضا خانواده فعالان دانشجو اظهار کرده اند که دانشجويان “در طول بازداشت در وزارت اطلاعات در تبريز، مورد شکنجه قرار گرفته و مقامات آنان را در معرض بازپرسي هاي ۲۴ ساعته، بيخوابي، شکنجه و بد رفتاری قرار داده اند.

اطلاعات پیش‌زمینه:

آذربایجانیها که عمدتا شیعه ميباشند بصورت بزگترین اقلیت قومی در ایران شناخته شده و اين نظر عموما هست که ۲۵ الی ۳۰ در صد جمعیت ایران را تشکیل میدهند. آنها عمدتا در مناطق شمال و شمالغرب ایران ساکن هستند و اگر چه بطور کلی در جامعه ایران بخوبی جذب شده اند، اما در سالهای اخیر بطور فزاینده ای حقوق فرهنگی و زبانی مانند حق تحصیل بزبان ترکی آذربایجانی، که معتقدند در قانون اساسی ایران آمده است، و همچنین حق تجلیل از میراث فرهنگی و تاریخی خود را مطالبه کرده اند.

اقدام پيشنهادي: لطفا درخواست هاي خود را سريعا به فارسي ، عربي ، انگليسي ، فرانسه و يا بزبان خودتان ارسال کنيد:

-اظهار خشنودي از از آزادي به قيد وثيقه مقصود عهدي ،منصور امينيان، آيدين خواجه اي، امير مرداني، مجيد ماکوئي، سجاد رادمهرو فراز زهتاب

-اظهار نگراني از اينکه اتهامات وارده بر عليه اين هفت نفر و همچنين دوست دانشجوي فعال اينها داريوش حاتمی که هنوز در زندان بسر ميبرد، فقط بخاطر ابراز مسالمت آميز حق آزادي بيان و اجتماع بوده و اصرار به مقامات که اگر اين مساله واقعيت دارد، داريوش حاتمي بفوريت و بدون قيد و شرط آزاد شود و اتهامات وارده بر عليه همه اين هشت نفر لغو گردد.

-تاکيد به مقامات که اطمينان دهند که داريوش حاتمي ، مصون از شکنجه و يا بد رفتاري میباشد.
-اصرار به مقامات که فورا" و به طور منظم داريوش حاتمي به تواند به اعضاء خانواده خود و وکيل انتخابي خودش و هر نوع مداواي پزشکي که لازم داشته باشد دسترسي داشته باشد.

مراجعه به :

رییس قوه قضاییه:

آیت اله محمود هاشمی شاهرودی

حوزه ریاست قوه قضائیه / دفتر ریاست قوه قضائیه

خیابان پاستور، خیابان ولی عصر، جنوب سه راه جمهوری، تهران۱۳۱۶۸۱۴۷۳۷ جمهوری اسلامی ایران

ایمیل : info@dadgostary-tehran.ir

در قسمت موضوع به نویسید : جهت اطلاع آیت اله شاهرودی

رئيس جمهور

عاليجناب محمود احمدي نژاد

رياست جمهوري، خيابان فلسطين، چهار راه آذربايجان تهران، جمهوري اسلامي ايران

فاکس: 98 21 6 649 5880

ايميل: از طريق وب سايت: www.president.ir/email

رونوشت به:

دبیر دفتر مرکزی حقوق بشر در ایران

جناب آقای محمد جواد لاریجانی

حوزه ریاست قوه قضائیه / دفتر ریاست قوه قضائیه

خیابان پاستور، خیابان ولی عصر، جنوب سه راه جمهوری، تهران۱۳۱۶۸۱۴۷۳۷ جمهوری اسلامی ایران

فاکس : 98 21 3390 4986

ایمیل : int_aff@judiciary.ir

(در قسمت موضوع بنویسید: قابل توجه آقاي محمد جواد لاريجاني )

و برای نمایندگی جمهوری اسلامی در کشورهای محل زندگی تان .

لطفا درخواست را سریعا بفرستید. چنانچه درخواست های خود را بعد از ژانویه ۲۰۰۹ارسال می کنید، با دبیرخانه سازمان عفو بین الملل یا شعبه عفو بین الملل در کشورتان تماس بگیرید

 

 

درخواست فوري ‏برنامه نظارت بر حمايت مدافعان حقوق بشر

۲٣ نوامبر ۲۰۰٨

برنامه نظارت بر حمايت مدافعان حقوق بشر، به عنوان برنامه اي مشترک از "سازمان جهاني مبارزه با شکنجه" و ‏‏"فدراسيون بين المللي جامعه هاي حقوق بشر" اطلاعات جديدي را دريافت کرده و از شما درخواست مي کند که سريعا ‏درخصوص موارد زير در جمهوري اسلامي ايران اقدام نماييد.‏

 

‎‎شرح مختصري از وضعيت پيش آمده:‏‎ ‎

 

برنامه نظارت از سوي منابع قابل اطمينان مطلع شده که آقاي يوسف عزيزي بني طرف، يکي از نويسندگان برجسته اهوازي ‏مسلط به دو زبان عربي و فارسي، عضو "کانون نويسندگان" و روزنامه نگار روزنامه "همشهري"، به ۵ سال زندان محکوم ‏شده است. ‏

 

با توجه به اطلاعات به دست آمده، دادگاه انقلاب تهران روز ۱۲ نوامبر ۲۰۰۸ آقاي يوسف عزيزي بني طرف را در مرحله ‏تجديد نظر به پنج سال زندان محکوم کرده است. اتهام او انتقاد از سرکوب جامعه عرب زبان اهواز در آوريل ۲۰۰۵ بوده. آقاي ‏يوسف عزيزي بني طرف در زمان انتشار اين درخواست فوري آزاد است و در انتظار تجديد نظر در برابر ديوان عالي است. ‏

 

آقاي يوسف عزيزي بني طرف روز ۲۵ آوريل ۲۰۰۵ پس از مشارکت در يک کنفرانس مسالمت آميز که در آن استفاده از ‏خشونت بيش از حد برضد شرکت کنندگان تجمع ۱۵ آوريل ۲۰۰۵ در اهواز را محکوم کرده بود بازداشت شد. او در اين ‏کنفرانس نسبت به افزايش تبعيض و لغو حقوق فرهنگي جامعه عرب خوزستان اعتراض کرده بود.‏

 

او پس از ۵۰ روز حبس در زندان اوين به قيد وثيقه اي به ارزش يک ميليارد ريال آزاد شد. او روز ۱۰ اوت ۲۰۰۸ يعني بيش ‏از ۳ سال بعد از آن، به ۵ سال زندان محکوم شد و نسبت به اين حکم درخواست تجديد نظر کرد. ‏

 

برنامه نظارت مراتب نگراني عميق خود را نسبت به محکوميت سنگين آقاي يوسف عزيزي بني طرف که به نظر مي رسد به ‏دليل فعاليت هاي او در ارتقاء و بهبود وضعيت حقوق بشر وارد شده اعلام مي دارد و سياست سرکوب روزافزون دولتمردان ‏جمهوري اسلامي در قبال مدافعان حقوق بشر را به شدت محکوم مي کند. ‏

 

برنامه نظارت همچنين خاطرنشان مي سازد که ايران با ارائه نامزدي‎ ‎خود در انتخابات شوراي حقوق بشر سال ۲۰۰۶ متعهد ‏شده است تا "بالاترين سطح‎ ‎استانداردها را در ارتقاء و حمايت از مقوله حقوق بشر حفظ کند". قابل ذکر‎ ‎است که ايران روي اين ‏واقعيت تأکيد نموده که "تلاش هايي را به طور مستمر‏‎ ‎در زمينه حفظ شئونات انساني و ارتقاء و حمايت از مقوله حقوق بشر و ‏آزادي‎ ‎هاي اصلي انجام مي دهد". برنامه نظارت به منظور اطمينان بخشيدن به واقعيت‎ ‎ادامه اين تلاش ها، از جمهوري اسلامي ‏ايران مي خواهد تا براساس‏‎ ‎استانداردهاي بين المللي حقوق بشر عمل کند‏.

 

‎‎اقدامات فوري مورد درخواست:‏‎ ‎

 

از شما خواهشمنديم که هر چه سريعتر دولتمردان جمهوري اسلامي را از درخواست هاي زير باخبر سازيد:‏

 

‏۱. تحت هر شرايطي، سلامت روحي و جسماني آقاي يوسف عزيزي بني طرف را تضمين کنند.‏

 

‏۲. با توجه به مفاد عهدنامه هاي بين المللي در زمينه حقوق بشر، در هر شرايطي به حق او در داشتن يک دادگاه عادل و بي ‏طرف احترام بگذارند.‏

 

‏۳. سريعا به هرگونه اقدام تهديدآميز و آزاردهنده در قبال تمامي مدافعان حقوق بشر در ايران پايان دهند. ‏

 

‏۴. به مواد اعلاميه مدافعان حقوق بشر، تصويب شده توسط مجمع کل سازمان ملل در تاريخ ٩ دسامبر ۱٩٩۸، احترام گذاشته و ‏آن را رعايت کنند. به ويژه ماده اول آن که مي گويد: "هر شخصي به صورت فردي يا گروهي اين حق را دارد که در سطوح ‏ملي و يا بين المللي اقدام به حمايت از حقوق بشر کند و آزادي هاي اصلي را تحقق بخشد" و همچنين ماده ۶ بند دوم که مي ‏گويد: "هر شخصي اين حق را دارد [...] تا به شکلي آزادانه به افشا، اشاعه يا نشر نظريات ديگران و اطلاعات مربوط به ‏حقوق بشر و آزادي هاي اصلي اقدام کند" و همچنين ماده ۱۲ بند دوم که مي گويد: "دولت بايد کليه تدابير لازم را انجام دهد تا ‏حمايت فردي و گروهي همه کس در برابر خشونت، تهديد، تعقيب، اقدامات تلافي جويانه، فشار، تبعيض هاي منفي شخصي و ‏يا قانوني و هرگونه اقدام مستبدانه ديگري که به دنبال اقدامات مشروع و قانوني اين اشخاص براساس اين اعلاميه انجام شده، ‏توسط مراجع ذيصلاح تضمين گردد".‏

 

‏۵. به طور کلي، تحت هر شرايطي اطمينان دهند که مفاد حقوق بشر و آزادي هاي اصلي در ايران مطابق با اعلاميه جهاني ‏حقوق بشر و ديگر عهدنامه هاي بين المللي و منطقه اي که در زمينه حقوق بشر فعاليت مي کنند و ايران نيز آنها را به رسميت ‏مي شناسد رعايت خواهند شد.‏

منبع: فدراسيون بين المللي جامعه هاي حقوق بشر، 19 نوامبر

 

موج سر کوب فعالین مدنی آذربایجان

 سئودا ائل قيزى

بازداشت وسر کوب فعالین مدنی در آذربایجان در روزهای اخیر روند تصاعدی خود را طی می کند و جمهوری اسلامی ایران سعی دارد با سرکوب فعالین آذربایجانی جلوی مطرح شدن خواسته فعالین آذربایجانی که شامل تحصیل به زبان مادری ورفع تبعیضهای فرهنگی واقتصادی در حق مناطق ترک نشین است را در سطح جامعه آذربایجان بگیرد ومانع توده ای شدن خواستهای حرکت درجامعه آذربایجان و مانع افزایش خودآگاهی ملی بین ترکهای ایران شود.

 

حرکت ملی آذربایجان بین جنبشهای اجتماعی در ایران به لحاظ حجم زیاد فعالین ومنطبق بودن نوع حرکت بر حرکتهای مسالمت آمیز  ونیز به علت همراه کردن درصد زیادی از طبقه متوسط آذربایجانی ودانشجویان با خود ونیز نوع سازماندهی نیروها در نوع خود منحصر به فرد است.

 

 کردان وزیر سابق کشوردر آخرین روزهای وزارت خود اعلام کرد"برای جمهوری اسلامی مسئله ملیتها وقومیتها در راس لیست تهدیدات امنیت ملی قرار دارد "دربین حرکتهای ملی وقومی در ایران مسئله آذربایجان به دلیل وزن جمعیتی، تاریخی، اقتصادی و فرهنگی خود، به مثابه ستون فقرات ایران است و مهار آذربایجان نیز به معنای بی نتیجه ماندن کل حرکتهای ملی وقومی هویت خواهانه در سراسر ایران دانسته می شود. طبق خبرهایی که از داخل حاکمیت می رسد برای مهار حرکت ملی آذربایجان وسرکوب آن تشکیلات عریض وطویلی در وزارت اطلاعات تشکیل یافته وتیمهای این تشکیلات از سال84 به صورت سیستماتیک در حال مطالعه وبرخورد با این حرکت می باشند مرکزیت این تشکیلات اطلاعاتی با وزارت اطلاعات تهران است و از حالت منطقه ای پیشین درآمده است. با اوجگیری مطالبات ملی در آذربایجان پس از کاریکاتور موهن روزنامه ایران درخرداد 85 این تشکیلات از سوی مسئولان جمهوری اسلامی بیشتر مورد توجه قرار گرفت.این تشکیلات در مورد بازداشتها ونحوه برخورد با فعالین آذربایجان به صورت برنامه ریزی شده ای عمل می کند.

 

بازداشتها در آذربایجان پیش از این درآستانه مراسمات 21 آذر و روز دانشجو وروزجهانی زبان مادری ومراسم قلعه بابک یا مراسم ستارخان ویا بازگشایی مدارس و...صورت می گرفت اما در ماههای اخیربازداشتها از حالت قبلی خود فاصله گرفته وبه صورت حلقه ای در آمده است.بیستم شهریوردر تهران در ضیافت افطار به افتخار حضور همسر عباس لسانی (فعال شناخته شده آذربایجانی) ماموران اطلاعاتی 18 تن از فعالین مدنی وشناخته شده  آذربایجان را دستگیر می کنند.پیش از این نیز دربازداشتهای خرداد 86 در تهران و زنجان 10 نفر از فعالین شناخته شده ترک که اکثرا متعلق به قشر دانشگاهی آذربایجان بودند دستگیر و پس از بازداشتهای انفرادی طولانی مدت با احکام سنگین مواجه شدند اکثر این افراد جز افراد فرهیخته در حرکت آذربایجان بوده اند.بازداشت7 دانشجوی دانشگاه تبریز ویک دانشجوی دانشگاه مالک اشتر طولانی شدن مدت بازداشت موقت وبازجویی این افراد در رابطه با سایت آذربایجان اؤيرنجي حركاتي ((azohنقطه عطف برخورد با جنبش دانشجویی آذربایجان بود.

 

جمهوری اسلامی ایران در کل برای برخورد با مسئله آذربایجان راه سرکوب و زندان وبرای فعالین دانشجویی پروژه ستاردار کردن را برگزیده است وچون حجم جنبش آذربایجان زیاد است برخورد با این حرکت مستلزم زندانی کردن تعداد زیادی از فعالین هویت خواه آذربایجانی است واز سویی دیگر جمهوری اسلامی نمیخواهد مسئله آذربایجان در مجامع بین المللی و در جو داخل ایران به مسئله ای پرسروصدا تبدیل شود ودر صدد است تا تعداد زندانیان هویت خواه آذربایجان را روی عدد خاصی کنترل کند. از این رو اکنون پس از آزادی چند تن از فعالین حرکت ملی از زندان از جمله عباس لسانی  وبهروز علیزاده در اردبیل ومهندس ابراهیم رشیدی، عارف اولوفی ،مهران بهادری وهوشنگ نقی زاده در ارومیه و سجاد رادمهر، آیدین خواجه ای ،فراز زهتاب، امیر مردانی، مجید ماکوئی زاده ، احسان نجفی ،مقصودعهدی ومنصورامینیان دانشویان دانشگاه تبریزدرتبریز وعلیرضا صرافی، حسن راشدی، سعید محمدی، مهدی نعیمی، رقیه علیزاده همسر عباس لسانی به همراه سه فرزندانش،  اکرم نجاری، رباب عظیمی ، فرهاد رضایی، یوسف هوشیار، شهباز ابراهیم زاده ، محمد عباسپور، اکبر آزاد، صیاد محمدیان، عباس نعیمی، حسین حیدری و حسن رحیمی  در تهران تعداد زندانیان این حرکت از حدنصاب مورد نظر حکومت برای برخورد با جنبش اجتماعی آذربایجان کمتر شده است و راه برای بازداشتهای جدید و صدوراحکام زندان برای فعالین ترک برای حکومت هموار گشته است به گونه ای که صدور احکام جدید برای فعالین در تبریز وماکو وتهران وزنجان واردبیل وارومیه خبر از دور حدید زندان میدهد.

 

از سوی دیگر برخورد دستگیری عبدالله عباسی جوان استاد دانشگاه شهیدرجایی تهران برای برخورد با حلقه فعالین جوان حرکت ملی آذربایجان در دانشگاهها ی تهران وخود تهران وایزوله کردن آنها صورت می گیرد گفتنی است که آقای عباسی جوان عضو گروه کوهنوردی ای بود که هر جمعه درمنطقه بام تهران وفرحزاد اقدام به برگزاری مراسمات فرهنگی میکردند و توانسته بودند تعدادی از جوانان ترک را جذب کنند وحاکمیت برای برخورد با این مسئله و به هنگام رفتن بر سر مزار ستارخان قهرمان ملی آذربایجان در سالروز شهادتش وی را با برنامه قبلی دستگیر کرد.لازم به ذکر است که آقای عباسی چندی پیش نیز در 27 مرداد 86 بازداشت وپس از تحمل131 روز زندان انفرادی در بند 209 زندان اوین به یکسال حبس تعلیقی محکوم شده بود. مراسم ستارخان هر ساله در روز24 آبان برگزار میگردد و آذربایجانیها در شاه عبدالعظیم بر سر قبر سردار گردهم می آیند وبه سخنرانی پیرامون مسئله ملی ترکها می پردازند.در سالهای اخیر این مراسم با ممانعت شدید حکومت مواجه گردیده است به طوری که مهندس عبدالله عباسی جوان(استاد معماری دانشگاه شهیدرجایی)،حسین حسینی(دبیرسابق انجمن اسلامی رازی کرمانشاه ودانشجوی دانشگاه اردبیل)و سیروس حسین نژاد (دانشجوی رشته میکروبیولوژی دانشگاه آزاد تهران شمال) در مراسم امسال بازداشت شدند.همچنین برخورد اکمیت با حلقه فعالین کرج به بازداشت هاشم برزگری(یاشارگونیلی) وفیروزیوسفی انجامیده است.این دوفعال مدنی در منطقه کرج وشهریار وجنوب تهران اقدام به فعالیتهای فرهنگی و هویت خواهانه می نمودند و برخورد با این افراد برای ایجاد رعب و وحشت در مجموعه فعالان منطقه کرج وشهریار وجنوب تهران صورت گرفته است.در ماکو نیز ددادگاه انقلاب این شهر برای دوتن از فعالین این شهر به نامهای بهمن نصیر زاده و صابر بیت الهی حکم یکسال حبس تعزیری صادر کرد.از سویی دیگر در تبریز  بازداشت جمشيد زارعي در راستاي كنترل افراد فضاشكن صورت مي گيرد.همچنين شهناز غلامی روزنامه نگار ترک وفعال حرکت ملی آذربایجان که با پوشش اخبار تبریز وبرخی شهرهای آذربایجان مانع از بایکوت اخبار در آذربایجان می شد بازداشت شد برخورد با خانم غلامی در طی سلسله برخورد با خبرنگاران مستقل ، وبلاگ نویسان وفعالین حقوق بشر در آذربایجان صورت می گیرد که اخبار برخورد با فعالین مدنی آذربایجان را پوشش خبری می دهند.نکته قابل توجه اینکه حاکمیت هیچ نهاد مدنی یا فردی را که اخبار برخورد جمهوری اسلامی ایران رابا مردم آذربایجان را پوشش دهد بر نمی تابد وبا آنها به شدیدترین وجه برخورد می کند همانگونه که با سعید متین پور فعال حقوق بشر زنجانی و روزنامه نگار ترک برخورد نمود.

با توجه به این مسائل روند سرکوب وزندان وبازداشتهای معنی دار در حرکت آذربایجان در روزهای آتی نیز ادامه خواهد یافت ونیازمند توجه  واطلاع رسانی فعالین حقوق بشر می باشد.