گونئی آذربایجانین آدلیم یازاری اوستاد بهزاد بهزادی وفات ائتدی

 

http://www.oyrenci.com

اویرنجی نیوز: گونئی آذربایجانین آدلیم یازارلاریندان اولان بهزاد بهزادی آمریکادا وفات ائتدی. اوستاد بهزاد بهزادی بیر نئچه ده یرلی کیتاب حیاتی بویونجا قلمه آلدی. اونون کتابلاریندان تورک دیلی نین لغت کتابی، حرکت 21 آذر در آذربایجان و ائل دیلی و ادبیاتی و... سیرالاماق مومکوندور.

 

 

یادی یادلاردا قالان

 

گلیب گئدرگیدیر     اولدوزدا آی دا

چیچکلی باهاردا    گونشلی یای دا

دولوب بوشالاندیر بولاغدا چای دا

یاشام دیر یاشانیر سئوگی دیر یاشیر

کؤنولدن   کؤنوله  خاطیره   داشیر

"آلما یولو" ندان آلدیغیم  سئوینجلی بیلدیرینین  ائتگیسیله  ایللر اؤنجه  ایتیب باتیلان   بیر غزلی خاطیرلاماغ ایسته سمده  آنجاق بیر نئچه بیتین یادیما سالا بیلدیم

بس کی قاصیر دیر بیان شوکران- وصل یاردن

شووقودان گؤز یاشلاریم  تفسیره امداد ائیله ییر

لوح خاطیردن یویور زهر- غوبار فورقتی

یاد- شیرین ایله روشن چشم فرهاد ائیله ییر

آذربایجان اییدلرینین دوستاقدان بوراخیلماسی و بوسئوینجی حیدر بی ودوستلاریمیزین نئجه یاشاماسی اییلر اؤنجه کی یاشانان بیر دورو سئوینجی  و اونون یازدیردیغی غزلی  یادیما سالدی  . بوآرا آنا دیلی و قادینلار گونونون اوغورلو کئچمه سینین  راحاتلیغی ایچینده  دوسلاریمیز هفته سونونا حاضیرلیق گؤروردولر. بازار گونو سحر ارکن 6 ساعاتلیق بر یولا دوشمه لیدیک   قوجامان دیلچی استاد بهزاد بی بهزادینین گؤروشونه گئتمه لیدیک.

گؤز ایشیق ایله گله جه ییمیزه ایشیق توتان عالیجناب بیر وارلیغیا  اؤز مننتدارلیغیمیزی بیلدیرمه یه  تاپدالینان حقلریمیزین آلینماسی یولوندا جان قویان  مدنییتیمیزین  دیلیمیزین  سنگرینده  ووروشان چالیشان وطن  سئودالیسی اولان یازاریمیزا سئوگیمیزی سایقیمیزی بیلدیرمه یه و وفا بورجوموز اؤده مه یه گئتمه لیدیک

دئمه اؤزایشینده اؤز گوجونده اولان دئورا نین دئوریلمه ین یاسالاری حوکمون سورورموش و  عزیز فرزاد بی دئمیشکن بیر جهان بی تابوتدا  کوچمه لیمیش

عومرونو گونونو قارشیلیق  گؤزله مه دن  ائلینه دیلینه  و سئودالیسی اولان آذربایجان مدنییتینه  احسان ائدن وورغون بیر کؤنول استاد بهزاد بی بهزادی غوربت ده  فانیدن باقیه  اوچمالیمیش.........

 

ایری حجیملی  یازدیغی کیتابلاری  درین قاتلارا ائنن یازیلاری  دولو دولو درگیلری  گووه نیلن سؤزو   سئوگی بوداغیندا کی آدی  یاشانان  سئوداسی  اونو کؤنلوموزده یاشادیر آرزولادیغی ساباحلارا تاپشیریر

سئوگیسی یاشار  یادی یادلاردا قالاجیدیر            کالیفورنیا  فوریه 2008   اسماعیل جمیلی

 

 

 

 

بهزاد بهزادی دا یارادیجیلیق دونیاسینی دگیشدی!

ایشیق سؤنمز

 

آنام یالنیز قرآن اوخوماغی باجاراردی، آتام (ایسه) ضیالی، مترقی و قاباقچیل بیر اجتماعی خادیم ایدی. ... اونون معنوی سیماسی، اجتماعی داورانیشی، گؤردوگو ایشلری حاققیندا افسانه لره اوخشار سؤزلر دیللرده گزیر (بهزاد بهزادی، آذربایجانجا- فارسچا سؤزلوک، ه.ش 1369 – م.1990).

 

تاریخ خبر: 1386/12/09گئجه دیر، چوخو بیلمز نئجه دیر، گونوز مو یوخسا گئجه دیر؟

ایران ممالیکی محروسه سینده فارس ایستعمارچیلیک چمبره سینده توتولموش،  دیلی باغلی، اؤز دیل و مدنیتینه یول تاپماغا محروم ائدیلمیش بیر میللته سؤزلوک کیتابی یازان، بو  ایشلری ایله او خالقا، اونون دیل و مدنیتینه سئوگی و ایسته گی نین نه اؤلچوده درین اولدوغونون گؤستره بیلمیش دئییه دوشونمه لی ییک. بو سئوگی، بو ایستک بهزاد بهزادی سیماسیندا اؤزونو آذربایجان دیل و مدنیتی ایله اوغراشانلارا گؤستره بیلمیش دئسک، بو بؤیوک عالیمی باشا دوشمگه چالیشمیش گؤرونریک.

خالقی نین دیلی و مدنیتی اوغروندا دورمادان قلم ووران و آذربایجان گنج نسلینه میللی و مدنی معاریف لندیرمکده  یازدیغی کتابلاری ایله کؤمکچی اولان، حقوقچو بهزاد بهزادی، دؤرد جیلیدلیک "آذربایجان ایضاحلی لغتی"نین فارسچایا چئویرنی، آذربایجانجا- فارسچا و فارسچا- آذربایجانجا سؤزلوک کتابلاری نین مؤللیفی، "فصلنامه آذری" آدلی درگی نین سوروملوسو (باش کاتیبی) و بیر چوخلو عئلمی مقاله لرین مؤللیفی اولان بهزاد بهزادی دونیاسینی دگیشمیش. بو ایتگینی آذربایجان خالقینا، هابئله بهزاد بهزادی ذات عالی نین یاشام یولداشینا (حشمت حافظی خانیما)، اوغول و اوشاقلارینا باش ساغلیغی وئره رک بهزاد بهزادی نین مدنیت قایغی چکرلیگی، امک و زحمتلرینی کئچیشده اولدوغو کیمی یوکسک دگرلندیره جه ییک و خاطیره سینی یاشام بویو آغیرلایاجاغیق دئیه دونیا مدنیت ایجتماعیتینه  بو بؤیوک ایتگینی بیلدیرمک ایستردیک.

یارادیجیلیق یولو کاروانلی و خاطیره سی اورکلرده ابدی یاشاسین!

 

آنا ديلی گونو- کاليفورنيادا

فئوریه آیینین 23  قوزئی کالیفورنیانین  سن هوزه  شهرینین  سن توماس کیتاب ائوینده  آذربایجان کولتور اوجاغینین چاغریسیله دونیا آنا دیلی گونوهابئله  دونیا

قادینلار گونونون آغیرلاما مراسیمی کئچیریلدی

گونئی و قوزئیلی سویداشلاریمیزین قاتیلیمی ساغلام یاغمورا باخمایاراق گوزله نیلمزیدی  بوتون یئرلر دولموشدور .

 آچیلیش و وئرلیشین بیلدیریسیندن سونرا  آذربایجانین خالق آرتئستی پیانیست

چنگیزبیگ صادیقوف پیانودا خالق ماهنیلاری ورومانس هاوالارین سسلندیردی و ملاحتلی سسیله بیر نئچه ماهنیادا قوناق ائله دی

 سونرا اسماعیل جمیلی  آنا دیلی  و آب سو دئییل شعرلرینی اوخودو

ایکینجی بولومده  ملی حکومتین یادگارلاریندان اولان موظفر بیگ درفشی  اؤز

شعرینی و اسماعیل جمیلی آنا دیل و قادین شعرلرینی اوخودو .  .سئرا آلمانیادان گلن قوناغین و گئجه نین دانیشیغین آپاران دوکتور صدیقه خانیم عدالتی نین ایدی   بو بؤلومده  آنا دیلینین  گلیشمه پروسئسی  آنا دیلینین  دوشونچه مکانیزمینده کی اؤنمی و یابانجی دیلین  زوراکیلیقلا اوخوللاردا  یئنی یئتمه لره اؤره تیلمه سی و اوشاغلارین بئینینه اجنبی دیلنین  تجاووزکارلیغی دانیشیلدی.

آذربایجان کولتور اوجاغینین امکداشلاری میلی دئیرلریمیزین قورونماسی یولوندا

اؤنملی گونلرین و میلی بایراملارین آغیرلاماسیندا سویداشلاریمیزین یاردیمیله بیر

چوخلو ایشلر گؤرموشدور ودواملی اولاراق هر آی آذربایجان گئجه سی کئچیریر

 

پ. ک. ک. و حقوق کردهای ترکیه

 

آیدین تبریزی،

 

شاید انتقاد کردن از پ. ک. ک.، در این برهه از زمان که ارتش ترکیه با یورش همه جانبه در صدد کشتار همه آنهاست به نوعی ناجوانمردی و بی رحمی تلقی شود، اما من همیشه سعی کرده ام، بدون اثر پذیرفتن از جو عمومی و احساسی همه گیر و براساس اصولی که به آن معتقدم موضع گیری کنم.

 

محکوم کردن یا نکردن من به عنوان یک نفر از هفت میلیارد انسان در کره زمین کمترین تاثیری در تصمیم ترکیه نخواهد داشت و اصولا این دولتهای دنیا هستند که باید در این زمینه موضع بگیرند و این محکومیت آنهاست که می تواند موثر باشد و نه محکومیت یک شخص. اما اینکه چرا هیچ کشوری در دنیا صراحتا حمله ترکیه به شمال عراق را محکوم نکرده و همه تنها خواستار صدمه نزدن به غیر نظامی ها و محدود کردن عملیات و پایان سریع آن تا حد امکان شده اند، سئوالی است که باید در آن بیشتر دقیق شد و علت را جویا شد. حتی خود دولت عراق نیز در روزهای اول، عملیات ترکیه را بسیار محدود و غیر مهم می خواند و هوشیار زیباری که خود از کردهای عراق است گفته بود که حمله ترکیه بسیار محدود و در نقاط دور افتاده و خالی از سکنه انجام شده است و نیروهای مرزبانی عراق اصلا ورود نیروهای ترکیه به خاک عراق را گزارش نکرده اند!

 

من در مقالاتم (1-3) بارها پ. ک. ک. را تروریست دانسته ام و دست بردن به اسلحه را به زیان منافع کردهای ترکیه عنوان کرده ام و سعی کرده ام نشان دهم که کنار گذاشتن اسلحه و روی آوردن به مبارزه مسالمت آمیز بیشتر به نفع کردهای ترکیه است. چون معتقدم کردهای ترکیه بیش از همه اقلیتهای ملی این منطقه، وضعیتی مشابه ترکهای ایران دارند به همین دلیل است که معتقدم کردهای ایران و عراق که وضعیتی به مراتب متفاوت از کردهای ترکیه دارند، قادر نیستند مسائل کردهای ترکیه را به درستی تحلیل کنند.

 

کردهای ترکیه درست همانند ترکهای ایران (و برخلاف کردهای ایران و عراق) شدیدا آسمیله شده اند و بزرگترین مخالفتها با هویت طلبی از طرف همین اکثریت آسمیله شده ابراز می شود و اصلا نیازی به شوونیسم ترک نیست! تورگوت اوزال رئیس جمهور اسبق ترکیه که بزرگترین شخصیت سیاسی تاریخ ترکیه نوین پس از آتاتورک بود، اصالتا کرد بود ولی یک کرد آسمیله شده درست مثل مصدق ، بازرگان و ... در ایران. اکثریت ترکهای آذربایجانی پیش از خرداد 1385 هویت طلبان را از خود طرد می کردند و آنها را متعصب و پان ترکیست می دانستند!؟ آنها می گفتند که چه فرقی می کند، به چه زبانی سخن بگوییم در خانه به ترکی حرف می زنیم در مدرسه و اداره به فارسی! مهم آزای، دموکراسی، حقوق بشر و پیشرفت اقتصادی است و مطرح کردن حفظ هویت ترکی تنها ناشی از تعصب بیجاست. آیت الله شریعتمداری که برخی از آذربایجانی ها از جنبش خلق مسلمانش به عنوان حرکتی هویت طلبانه یاد می کنند، تنها چیزی که برایش مهم نبود زبان ترکی بود او می گفت: "ترکی هم شد زبان!؟"

 

 همین مساله در ترکیه بویژه در سالهای اخیر وجود دارد، روشنفکران و تحصیلکردگان کرد ترکیه و بویژه نسل جوان شدیدا آسمیله شده اند (4-5). خشونتهای پ ک ک هم مزید بر علت شده است و آنها را از هویت خود بیشتر فراری داده است، اقلیتی که همچنان به هویت کردی خود اصرار دارند توان ایجاد یک گفتمان مدرن برای جذب نیروی روشنفکری و جوان کردها را ندارند و به همین دلیل است که در انتخابات نسبتا آزاد که مورد تایید ناظران جهانی هم قرار گرفت، حزب طرفدار پ. ک. ک. تنها حدود 20 کرسی از 550 کرسی را بدست آورد. کردهای مهاجرت کرده به آنکارا و استانبول در ترکیه همانند ترکهای تهران به موفقیتهای اقتصادی بزرگی دست یافته اند. بطوریکه عده ای استانبول را بزرگترین شهر کردنشین جهان می دانند، همانطور که تهران بزرگترین شهر آذربایجانی نشین جهان است. اما همانطور که ترکهای تهران تقریبا به طور کامل در فرهنگ و زبان فارسی ادغام شده اند و تقریبا هیچ یک از کودکان نسل دوم و سوم آنها زبان ترکی را نمی دانند، همین اتفاق در ترکیه هم روی داده است. مشهورترین خوانندگان ترکیه، ابراهیم تاتلی سس و ماهسون قیرمیزی گول کرد هستند ولی به ندرت آهنگی به کردی می خوانند. هرچند همیشه محدودیتهایی در این زمینه وجود داشته ولی بیشتر از آن، منافع اقتصادی و فروش بالای آهنگهای ترکی است که آنها را به فراموشی کردی فرا می خواند.

 

عده ای به این تشابه سازی من ایراد می گیرند که در ترکیه کردها را با توپ و تانک سرکوب می کنند ولی در ایران با ترکها چنین برخوردی نشده است. اما این ایراد به خاطر فراموشی تاریخی است، اگر کردها در ترکیه از 20 سال پیش که پ. ک. ک. دست به اسلحه برده است، سرکوب نظامی می شوند، ترکها هم در دوران فرقه دموکرات و پیشه وری با شدتی به مراتب بیشتر سرکوب نظامی شدند. اما یک تفاوت عمده بین ترکها در ایران و کردها در ترکیه وجود دارد و آن اینکه ترکها در ایران حتی پس از سرکوب نظامی دوران پیشه وری هم به مبارزه مسلحانه و چریکی روی نیاوردند و در مقابل هرگاه کوچکترین نسیم فضای باز سیاسی وزیدن گرفته است، آذربایجانی ها با استفاده از همان روزنه کوچک فرصت، نسل جدید را از خطر آسمیلاسیون قطعی رها کرده و به سمت هویت اصلی شان بازگردانده اند. پیش از دوم خرداد 76 نسل جدید آذربایجانی ها کاملا از هویت خود بیگانه شده بود و اصلا مساله ترکها در ایران کاملا حل شده فرض می شد و در بررسی مساله ملیتها تنها کردها، عربها و بلوچها بودند که به عنوان اقلیتهای ملی مطرح بودند و در تمام گزارش های حقوق بشری هم در مورد ترکها نوشته می شد که آنها به خوبی در جامعه ایران ادغام شده اند.

 

فضای نیمچه باز سیاسی دوران خاتمی فرصتی بود که ترکهای هویت طلب در ایران نهایت استفاده را از آن نمودند و چنان تحولی در این وضعیت ایجاد کردند که نه تنها مساله اقلیت ملی ترک آذربایجانی هم به مسائل ملی در ایران افزوده شد، بلکه به مهمترین و تاثیر گذارترین مساله ملی در ایران بدل شد و در راس تمام چالش های حکومت و اپوزوسیون قرار گرفت. کاری که متاسفانه کردهای هویت طلب ترکیه در فضای بسیار بازتر سیاسی امروز ترکیه قادر به انجام آن نشده اند یعنی عمومی کردن گفتمان برابری فرهنگی، زبانی و اتنیکی. سایه پ. ک. ک. بر سر مبارزات مدنی کردها چنان سنگینی کرده است که آنها را از کسب اعتماد خود کردهای ترکیه هم ناتوان کرده است. اشتباه کردهای ترکیه این است که به جای آنکه تظاهراتی میلیونی در روز جهانی زبان مادری به راه اندازند و خواستار رسمی شدن زبان کردی در ترکیه و تدریس همگانی و اجباری آن در مدارس مناطق کردنشین شوند، تمام انرژی خود را در دفاع از عبدالله اوجالان صرف کرده اند که در یک دادگاه علنی و با داشتن وکیل مدافع محاکمه شده است. من حتی نمی خواهم بگویم اوجالان گناه کار بوده است و گیریم که او بی گناه به زندان افتاده است ولی سئوال اساسی اینجاست، کدام یک برای کردهای ترکیه در اولویت است، آزادی یک شهروند بی گناهش از زندان یا آزادی میلیونها کرد در استفاده از زبان مادری شان و توقف روند آسیمیلاسیون؟

 

اعتراض به رای دادگاه اوجالان نمی تواند حمایت جهانی را از کردها به همراه داشته باشد، چون دست داشتن پ. ک. ک. در دهها بمب گذاری توسط خود آنها پذیرفته شده و اوجالان به عنوان رئیس پ. ک. ک. مسئولیت مستقیمی در این زمینه دارد. از طرف دیگر دادگاههای ترکیه تحت نظارت دادگاه حقوق بشر اروپا قرار دارند و اوجالان می تواند به آن دادگاه شکایت کند و تقاضای بازنگری در حکم را بنماید. بنابراین حکم حبس ابد برای اوجالان به صورت ضمنی مورد تایید اروپا هم هست و دولتهای اروپایی دستشان در دفاع از این اعتراضات کردها بسته است. اما اگر کردهای ترکیه مثلا در روز جهانی زبان مادری تظاهراتی میلیونی در دفاع از حق به رسمیت شناخته شده آموزش به زبان مادری به راه اندازند، مطمئنا حمایت قوی اتحادیه اروپا را در پشت سر خود خواهند دید.

 

پرهیز از خشونت کلید موفقیت در تمام مبارزات ملی در دنیا بوده است. چون خشونت و خون ریزی از یک طرف گروههای آسیمیله شده همان ملت را در برابر خشونت طلبان قرار می دهد و از طرف دیگر حمایت جهانی را از آن حرکتها دچار مشکل می کند. البته متاسفانه برخی گروههای آذربایجانی هم به تدریج از مسیر درست مبارزه خارج می شوند و به روشهای افراطی روی می آورند که این می تواند خسارات جبران ناپذیری به روند معکوس شدن آسیمیلاسیون ترکها و بازگشت به هویت اصلی شان در ایران وارد کند. در شرایطی که سیاستهای هشتاد ساله آسیمیلاسیون تا عمق ذهن ترکهای ایرانی نفوذ کرده، روی آوردن به اسلحه و ترور، تیر خلاص زدن به جنبش هویت طلبی در ایران است. من با جدیت با روی آوردن ترکها به اسلحه در ایران مخالفت کردم (3). همین تحلیل با شدت و ضعف متفاوت در مورد کردهای ترکیه هم صادق است. چون خشونت و خون ریزی چرخش نیم بند جدید در میان ترکهای ایران برای خارج شدن از آسیمیلاسیون و بازگشت به هویت اصلی شان را به سرعت معکوس خواهد کرد. حتی تندروی و خشونت زبانی مثلا توهین به زبان و هویت فارسی، تکرار خسته کننده عبارت شوونیسم فارس، این حرکت را می تواند معکوس کند و آذربایجانیان را به موضع گیری در برابر هویت اصلیشان سوق دهد، چیزی که متاسفانه برخی گروههای تندرو آذربایجانی قادر به درک آن نیستند. در برابر آپارتاید فرهنگی و نژادی بهترین و کارآمدترین روش مبارزه، روش نلسون ماندلا و ماهاتما گاندی است. یعنی پرهیز از کوچکترین خشونت، حتی حق طبیعی مقابله به مثل.

 

در پایان باید بگویم، درست است که پ. ک. ک. حقوق حقه کردهای ترکیه را بیان می کند، اما نمایندگی کردهای ترکیه را ندارد چون نتوانسته است که نظر مثبت اکثریت کردهای ترکیه را به حقوق خودشان جلب کند. در درون یک گروه ملی آسمیله شده مثل کردهای ترکیه یا ترکهای ایران، بزرگترین مخالفتها از طرف خود همان مردم آسمیله شده انجام می شود و این شانس بزرگی برای گروه ملی حاکم است که می تواند از بخش آسمیله شده ملت تحت ستم یارگیری کند و از خود آنها برای کنترل و حتی سرکوب گروههای آسمیله نشده و هویت خواه استفاده کنند و وجهه دموکراتیکی هم به رفتار خود بدهد. این جمله آقای مایکل والتسر (6) در این زمینه کاملا گویاست:

 

"تروریستها ضعیف‏اند نه به این جهت که ضعفا را نمایندگى مى‏کنند، بلکه دقیقاً به دلیل‏اینکه نماینده ضعفا نیستند - به دلیل اینکه نتوانسته‏اند ضعفا را به مقابله و مخالفت پایدار درمیدان سیاست بکشانند. تروریستها بدون پشتیبانى سازمان یافته مردمِ خودشان عمل مى‏کنند.ممکن است بیانگر خشم و بغض بعضى یا حتى بسیارى از آن مردم باشند. ولى نه تنها اختیار واجازه سخنگویى و نمایندگى ندارند، بلکه حتى کوششى براى کسب آن نکرده‏اند. جبارانه عمل‏مى‏کنند، و اگر پیروز شوند، جبارانه نیز حکومت خواهند کرد. "

 

 (1): http://www.iranglobal.info/I-G.php?mid=2&news-id=43957&nid=autor

(2): http://www.iranglobal.info/I-G.php?mid=2&news-id=44475&nid=autor

(3): http://www.iranglobal.info/I-G.php?mid=2&news-id=43607&nid=autor

(4): http://www.bbc.co.uk/persian/worldnews/story/2007/08/070809_mf_nk_ocalan.shtml

(5): http://www.bbc.co.uk/persian/worldnews/story/2007/10/071026_m-sam-turky.shtml

(6): http://www.iranglobal.info/I-G.php?mid=2&news-id=45122&nid=haupt

 

 

 

 

مراسم يادبود فاجعه خوجالي در آذربايجان جنوبی  

و

يك پرسش استراتژيك

 

 درتاريخ  7/12/86 از  طرف فعالان هويت طلب آذربايجاني اعلام شده بود براي اعتراض و اعلام همدردي با مردم آذربايجان شمالي  دررابطه با بزرگداشت شانزدهمين سالگرد فاجعه قتل عام توسط رژیم ارامنه ( داشناک ) عليه مردم مسلمان قره باغ  بويژه مردم مظللوم خوجالي مراسم بزرگداشتي درساعت 14 بعد ظهر روز سه شنبه در استاديوم ورزشي  باغشمال تبريز واقع در خيابان ارتش جنوبي برگزار خواهد شد، همزمان با اين موضوع ،در آنروز دو تيم تراكتور سازي و دلوارافزار تهران(سرخ پوشان آذربايجان سابق) نيز قرار بود تا به رقابت ورزشي بپردازند كه نيروهاي امنيتي و اطلاعاتی براي اينكه از انبوه جمعيت داخل استاديوم بكاهند، ساعت مسابقه را كه قبلا 14اعلام شده بود به ساعت 13 تغيير دادند.

در حین بازي و نيز بعداز پايان آن فعالان هويت طلب شعار مي دادند :

- بيز اولمه حاضيريق، بابكين سربازيق. ( ما آماده مرگ هستيم و سرباز بابك هستيم).

- قره باغ بيزيم دي، بيزيم اولاجاق. ( قره باغ متعلق به آذربايجان است و به آذربايجان ملحق خواهد شد.)

-  يا اولوم يا آزادليق. (يا مرگ يا آزادي).

فعالان حركت  ملي ضمن تشويق تيم هاي  فوتبال‏‏‏‏،مطالبات ملي و مدني خود را مطرح مي كردند كه  با حمله  نيروهاي امنيتي  و پليس مواجه شدند ومورد ضرب و شتم  قرار گرفتند،  متهاجمان  با باتوم و مشت و لگد , دست و پاي تعدادي از آنها را شكستند و چهره زيبا و معصوم تعدادي از آنها را  كه گفته مي شود اكثرا نوجوان هستند و سنشان به ييست سال هم نمي رسد  به خاك و خون آلوده كردند.

  مردم حاضر در استاديوم با ديدن اين صحنه ماموران خود فروخته را هو كردند و ماموران به مردم عادي نيز رحم نكرده آنها را نيز مورد هجوم وحشيانه خود قرار دادند. اين درگيري بنا به گفته شاهدان عيني حادثه، از باغشمال شروع شد و تا ميدان ساعت ادامه داشت. مسيرنهايي اين راهپيمايي تا خليفه گري-  واقع در خيابان  شريعتي جنوبي-  اعلام شده بود ولي نيروهاي امنيتي  كه  سراسر خيابان هاي ارتش جنوبي و شمالي-  شريعتي شمالي و جنوبي - ميدان ساعت - چهار راه هفده شهريور و خيابان هاي اطراف و حتي كوچه ها را مسدود كرده بودند، مانع از اين  راهپيمايي شدند. در اين حركت اعتراضي گفته مي شود كه بيست نفر از فعالان حركت مدني دستگير شده اند.علاوه بر تبريز در شهر اروميه نيز سه نفر از فعالان حركت ملي آذربايجان به نام هاي " شهرام مرادي"،" سعيد نصيري" ،" وحيد بهادري" به طرزي مشكوك ربوده شده اند و تا اين لحظه خبري از آنها به خانواده شان و دوستانشان ارسال نشده است.

******

در سال 1992ميلادي داشناك هاي ارامنه به شهر خوجالي در منطقه قره باغ آذربايجان شمالي حمله كردند و در آنجا به فجايع جنايت باروغيرانساني دست يازيدند و با بستن چارپایان از جمله خوک , سگ و . . . در مساجد به مقدسات مردم مسلمان قره باغ توهین کردند آنها ششصد كودك را در تونل فلزي جمع كرد ه در سرماي سوزناك زمستان دو طرف آن را مسدود ساختند  تا اينكه همه بچه ها در اثر سرما و گرسنگي و يخ زدگي و عدم وجود هوا براي تنفس در نهايت درد و رنج جان سپردند.  شكم زنان حامله را  دريدند و لبان و سينه ها ي زنان را در نهايت وحشيگري بريدند و دختران جوان را مورد تجاوز قرار داده با  خود به اسارت بردند، آنان بدون آنكه به زنان و مردان و كودكان و پيران رحمي  بكنند همه  را  به طرزي  سبعانه مورد كشتار و قتل عام ناجوانمردانه قرار دادند كه قلم شرمنده از نگارش و وصف آن مي باشد،  وبازآفريني آن جزآن كه بر تصاوير دردناك ذهن، ورنجش جان و دل خسته از بيداد و ستم هرروزه ما بيفزايد و قلب هر انسان آزاديخواه ، حق طلب و حنيفي  را خسته كند، فايده اي در خور نخواهد داشت.

متهاجمان ارامنه  كه مورد حمايت  روسيه ، ايران ، فرانسه وبرخي كشورهاي ديگرقرار دارند درحال حاضرعليرغم وضعيت اقتصادي نامطلوب و فساد بالاي اخلاقي در ارمنستان،  قره باغ را دراشغال خود دارند.

هرساله در اعتراض به  جنايت ارامنه در قره باغ اشغالي، مراسم بزرگداشتي در كشورهاي مختلف بويژه دربين مردم ترك زبان  برگزار ميشود كه امسال اين مراسم در كشورهاي تركيه ، آذربايجان، مالداوي،اوكراين ،قزاقستان و . . . به اجرا در آمد.

برگزار كنندگان اين مراسم  با برپايي نمايشگاه عكس ،اجراي نمايشنامه در اين مضمون، سرودن اشعار، گذاشتن گل بر روي مزار شهداي  فاجعه  خون بارخوجالي و نيزسكوت يك دقيقه اي در مجامع عمومي، اين اقدام ناجوانمردانه را مورد اعتراض قرار دادند و ضمن ابراز نفرت بي پايان خود نسبت به اين جنايت دردناك تاريخ حيات بشري آن را جنايت عليه تمام بشريت عنوان كردند.

 

يك پرسش استراتژيك؟!

اما نكته قابل تامل در اين مورد  حمايت نظامي و پشتيباني مالي بيدريغ حاكميت اسلامي از داشناك هاي ارامنه مي باشد، بطوريكه امروز در قره باغ بعد از شانزده سال اشغال و تجاوز و قتل عام مردم بيگناه آن منطقه و نيز آواره و بي خانمان شدن ساكنان قره باغ ، حضور نيروهاي سپاه پاسداران وابسته به حاكميت اسلامي ،اكراد ، نيروهاي نظامي  روسي و متجاوزان ارامنه بيشتر از خود مردم قره باغ به طرزي سلطه جويانه و دخالت گرايانه خود را نشان مي دهد.

حاكميت اسلامي در ايران كه پايه هاي ، سلطه خود كامگي واستبداد  خود را بر شالوده  ايدئولوژي ديني معرفي مي كند و مدعي است  مي خواهد  الگوي  نمونه اي ازاسلام ناب محمدي را  براي دنياي مدرن امروز عرضه دارد و در رسانه هاي تبليغاتي اش آقاي خامنه اي را به عنوان ولي امر مسلمين جهان معرفي مي كند  با تو سل به كدام تاكتيك مرموز و استراتژي مبهم است كه حاضرمي شود حقوق مردم مسلمان در قره باغ را كه عضويي  پنجاه هزار نفري از جامعه يك ميليارد نفري مسلمانان جهان محسوب مي شو د، ناديده بگيرد و منافع كوتاه مدت خود را به جاي ايدئولوژي مدعي شده خود ترجيح دهد ؟!

                            

                                         شهناز غلامی  86/12/9 

عضو انجمن روزنامه نگاران زنان ایران ( رزا )

EMAIL : shahnaz.gholami@gmail.com