http://gis-azbiltop.blogfa.com/post-31.aspx

 

 

دیدار تعدادي از فعالين آذربايجاني با دکتر اکبر اعلمي

 

دیدار تعدادي از فعالين آذربايجاني با دکتر اکبر اعلمي

 

در پی رد صلاحیت دکتر اعلمی نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی و کاندیدای انتخابات مجلس نهم، تعدادي  از فعالين آذربايجاني با ايشان در ساختمان مجلس ديدار کردند. در اين ملاقات  که روز چهارشنبه سوم بهمن‌ماه 1386 در دفترکار  ايشان صورت پذيرفت، آقايان حسن راشدي، اکبر آزاد، عليرضا صرافي و خانم شهناز غلامي و تعدادي از مسئولين مجمع دانشگاهيان آذربايجاني حضور داشتند.

در ابتدای این دیدار فعالان آذربایجانی ضمن ابراز تأسف از رد صلاحیت ایشان، از زحمات ایشان در طول دو دوره نمایندگی مجلس قدردانی کردند و همچنین انعکاسهای مختلف این رد صلاحیت در سطح جامعه آذربایجان را تشریح نمودند.

در ادامه دکتر اعلمی طی سخنانی دلایل اعلام شده در خصوص رد صلاحیت خود را تشریح کردند. عدم التزام به اسلام، عدم التزام به قانون اساسی و عدم التزام به نظام دلایل رد صلاحیت ایشان در هیأت اجرایی بوده است. دکتر اعلمی با اشاره به حاکمیت باند ویژه­ای از قدرت در آذربایجان و تبریز، اعضای هیأت اجرایی را منسوب این باند قدرت دانستند و با اشاره به سوابق تعدادی از آنها و تلاشش در برکناری آنها از سمتهایشان به علت ساخت مصلی در محوطه ارک علیشاه، داشتن فساد مالی و ...، پیگیری مسائل و خواسته­های آذربایجان بویژه در پی حوادث خرداد 1385 و همچنین مبارزه با فساد و باندهای قدرت و استقلال رأی خویش را از دلایل عمده رد صلاحیت خود اعلام نمودند. ایشان با اشاره به فرصت­طلبی و تلاش عد­ه­ای برای سوء استفاده از مسأله استیضاح کابینه امام حسین (ع)، عدم موفقیت آنها در به راه انداختن اعتراضات گسترده مردمی و تعطیلی بازار را یکی دیگر از دلایل رد صلاحیت خویش دانستند. ایشان با اشاره به اعتراضات خود در پی صدور دستور غیرقانونی فرماندار تبریز مبنی بر عدم استفاده از نامهای ترکی در مغازه­ها و لغو دستور مربوطه، این مسأله را یکی دیگر از دلایل مخفی رد صلاحیت خود بیان کردند.

ایشان در ادامه تأکید کردند به هیچ وجه قصد اعتراض به هیأت نظارت و یا ایراد نطق در صحن مجلس را نداشتم، اما بنا به تأکید بسیاری از دوستان و مردم با وجود نداشتن امید، این راه قانونی را طی خواهم کرد. ایشان با اشاره به اعضای هیأت نظارت و ترکیب آن، بیان کردند: نتیجه از پیش معلوم است و اگر از این مرحله نیز عبور کنیم، در صندوق رأی اعمال نفوذ خواهند کرد.

دکتر اعلمی با اشاره به رد صلاحیت خود تحت عنوان عدم التزام به قانون اساسی گفتند: من در جریان حادثه آذربایجان موارد موجود در قانون اساسی را مطرح کردم، حال من را به عدم التزام به قانون اساسی متهم می­کنند. من نمی­دانم چرا مردم احساس و نیازی به حرکت نمی­کنند؟!

دکتر اعلمی با اشاره به صدها پرونده مفتوح فعالان آذربایجانی، آینده سختی را ترسیم کرده و بیان کردند: یقین بدانید پرونده­ها را به جریان خواهند انداخت و زندانهای طویل­المدتی را خواهند برید و حتی امکان برخوردهای شدید در آذربایجان نیز وجود دارد. با این وضع، من بعد دیگر آذربایجان نماینده­ای که حرف آنرا بزند، در مجلس نخواهد داشت. یقین بدانید اگر ما نبودیم، مجلس بسان قبرستان بود. خیلی تلاش کردیم تا در نهیات جو مجلس را شکستیم. با این وضع در مجلس هشتم سکوت مطلق خواهد بود. مجلس مرده به زیان مملکت است. اگر مجلس پویا و قوی وجود نداشته باشد، مردم اعتراضات را بسوی حرکات زیرزمینی خواهند برد.

آقای اعلمی با اشاره به اینکه گاهاً تصمیماتی در آذربایجان گرفته می­شود که بر اساس تصمیمهای باند حاکم در منطقه است، گفتند: شورای عالی امنیت ملی تصویب کرد که جلوی قلعه بابک گرفته نشود، ولی شورای تأمین امنیت استان جلوگیری کرد و ممانعت بعمل آورد. یقیناً این باند قدرت حاکم اعلمی را مزاحم خود می­بیند و با رد صلاحیت و عدم حضور من در مجلس، فضای عملی بیشتری خواهد و داشت و فضا را به­شدت خواهد بست.

ایشان با اشاره به تأثیر اعتراض مردم در نحوه رسیدگی به صلاحیتها گفتند: آنها بدنبال تست مردم هستند. اگر مردم واکنش نشان ندهند، هیأت نظارت رد صلاحیت را تأیید خواهد کرد. من قانونی­ترین فرد هستم و تا به­حال هیچ تخلف قانونی ندارم. من هیچ اضافه رانتی نگرفته­ام و مسئله اخلاقی نیز ندارم.

ایشان با اشاره به محبوبیت خود در میان مردم، این محبوبیت را مختص آذربایجان ندانستند و گفتند: محبوبیت من در خوزستان، سیستان و همه جای کشور است و این یک امتیاز برای آذربایجان است که فرزند و نماینده او در همه جا محبوبیت دارد. می­خواهند این امتیاز را از آذربایجان بگیرند و من از این بابت متأسفم.

در ادامه این دیدار نامه‌ي بسيار مهمي تحت عنوان " فردا ممکن است خيلي دير باشد" تقديم ايشان شد. اين نامه که خطاب به نمايندگان مجلس نوشته شده، به امضاي 287 تن از روشنفکران آذربايجاني از شهرهاي تبريز، تهران، کرج، اروميه، اردبيل، زنجان، سولدوز، مياندوآب، مغان و مشکين‌شهر و قم و....رسيده است.

در اين نامه با تأکيد بر اينکه آذربايجانيها همچنان بر لزوم رسميت زبان مادري خويش مصرند، از مجلس خواسته شده تا نسبت به وظايف قانوني خويش در اين مورد عمل نمايد و با تهيه و تصويب طرح "اجرائي کردن حقوق زباني" نسبت به اين خواسته موکلين خويش قدم بردارند.

دیدارکنندگان آمادگی خود را برای ارائه طرح اولیه و کمکهای حقوقی و فکری به نمایندگان مجلس در صورت آمادگی آنها اعلام داشتند.

دکتر اعلمی به تلاشهای خود در این خصوص اشاره کرده و گفتند: من دوبار در مجالس ششم و هفتم در خصوص زبان تلاشهایی انجام داده­ام ولی متأسفانه رأی نیاورد. در مجلس ششم که مجلس اصلاحات بود، در کمسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تصویب نشد و با اصرار من در صحن علنی طرح شد و بیش از 50 رأی نیاورد که عمده رأی مثبت از سوی کردها و عربها بود و نمایندگان ترک کمترین رأی را دادند. ولی تابو شکسته شد. تا آنجا که در انتخابات ریاست­جمهوری اصل 15 به عنوان خوراک خبری مطرح شد. دراین حال، در مجلس هفتم نیز این مسئله را مطرح کردم که این­بار در کمسیون امنیت ملی و سیاست خارجی که ترکیب عمده آن اصولگراست با 3 رأی منفی و 18 رأی مثبت به تصویب رسید. در صحن علنی در این خصوص صحبت کردم، باز نمایندگان ترک کمتر همراهی کردند. این­بار با 78 رأی مثبت، آنهم در مجلس اصولگرا، تصویب نشد. در سالجاری قابل طرح نیست. در سالجاری چون بودجه به هم خورده است، لذا قابل طرح نیست. اگر امکان باشد من در بودجه امسال طرح خواهم کرد. چون این موضوع نیازمند بار مالی است، نمی­توان بصورت طرح آورد. یا باید دولت در قالب بودجه و یا لایحه جداگانه مطرح نماید و یا ما در ایام بودجه در ردیفهای بودجه بیاوریم. البته در این شرایط زمانی ممکن است بعنوان ابزار انتخاباتی مورد سوءاستفاده قرار گیرد که باید دقت کنیم. اگر زمینه موجود باشد، من قول پیگیری و طرح آن را می­دهم.

دکتر با اشاره به مسائل پشت پرده نکاتی را مطرح کرد و گفتند: البته آقای حداد و رئیس­جمهور مخالف این مسئله هستند و قبلاً آقای روحانی که دبیر شورای عالی امنیت ملی بودند، هم مخالف بودند. اینها وحدت را در زبان می­بینند. ولی من وحدت را در زبان نمی­بینم. وحدت در احساسهای مشترک و سابقه همزیستی تاریخی مشترک است. یقین بدانند اگر زبان، موسیقی، لباس و … قومیتها را سرکوب کنند، وفاق حاصل نخواهد شد.

در خاتمه فعالان آذربایجانی حاضر دیدگاههای خود را در خصوص مسائل مطرح شده توسط دکتر اعلمی بیان کردند. فعالان حاضر با اشاره به وسعت و عظمت حرکت ملی آذربایجان و حقانیت خواسته­های آن، وضعیت حاکم را فضایی توصیف کردند که از روی عجز و ناتوانی بوجود آمده است و در صورت ادامه آن، بی­اعتمادی ملت آذربایجان زیاد و امیدها برای برآورده شدن خواسته­ها کمتر خواهد گردید.

 

در حاشیه: از آنجا که در مجلس اتاق دکتر اعلمی و سید بهلول حسینی نماینده میانه یکی است، لذا مباحثی هم با نماینده میانه در خصوص صلاحیت دکتر اعلمی، عملکرد وی درباره مسائل و خواسته­های آذربایجان و … مطرح گردید.

 

روابط عمومی مجمع دانشگاهیان آذربایجانی

5/11/1386